Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. októbra 2017 o 14:41
Čas čítania 0:00
Radka T.

Je lepšie behávať stále tie isté trasy alebo objavovať neprebádané miesta?

ŠPORT BEH ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Behávať radšej na svojich obľúbených trasách alebo skúšať celkom neznáme miesta?

Beh patrí jednoznačne medzi najobľúbenejšie športy a mnohí sa mu venujú za akéhokoľvek počasia. No premýšľal si niekedy nad tým, aký má na beh vplyv samotná trasa? Nie je totiž tak celkom jedno, či bežci volia pravidelne tú istú trasu, alebo si radšej idú zabehnúť na miesta neprebádané.

Už aj na Slovensku stretávať čoraz viac ľudí, ktorí sa venujú behu, ten sa dokonca stáva súčasťou ich životného štýlu. Pravidelné behávanie má niekoľko výhod, okrem krajšej, vytrénovanej a pevnejšej postavy má beh pozitívny vplyv aj na zdravie mozgu a psychiku. Beh zlepšuje pozornosť i koncentráciu, pomáha udržiavať ľudí štastnejších a energickejších, navyše pomáha prechádzať depresii a úzkosti. O výrazné zlepšenie nálady sa postará už 30 minút strávených hoci aj na bežeckom páse. No ako dosiahnuť pri behu tie najlepšie výsledky a aké trasy vlastne voliť?

Podľa Susan Paulovej, ktorá trénovala už stovky bežcov, je behanie na bežiacom páse značne jednoduchšie ako vonku. Minimálne už len preto, že komfort neovplyvňujú poveternostné podmienky. Pás navyše umožňuje bežať rýchlejšie a potom mnohí zistia, že ich tempo na páse nekorešponduje s tým na ceste. Bežecký pás je však skvelým tréningovým nástrojom a ak nerád beháš vonku, potom by mohol byť pre teba ideálny. Treba však rátať so zvýšenou srdcovou frekvenciou a únavou, tvrdia výskumníci z Michiganskej univerzity.

Je lepšie behávať stále tie isté trasy alebo objavovať neprebádané miesta?
Zdroj: flickr.com/E'Lisa Campbell

Ak však uprednostňuješ reálny beh vonku, potom ťa možno zaujíma to, či je lepšie behávať stále tie isté trasy, alebo objavovať nové cesty, pri ktorých sa môžeš pokochať pohľadom na prírodu či zákutia, o ktorých si dosiaľ možno nemal tušenie. V tomto prípade však treba rátať s neznámym terénom a možno aj nutnosťou vrátiť sa z cestičky späť a hľadať ďalšiu, po ktorej sa bude dať niekam dostať.

Odporúčané
Raz máš kopec energie, inokedy ťa vyčerpá aj minimálna záťaž? Na tvoj výkon vplýva táto zásadná vec, využi ju vo svoj prospech Raz máš kopec energie, inokedy ťa vyčerpá aj minimálna záťaž? Na tvoj výkon vplýva táto zásadná vec, využi ju vo svoj prospech 9. júla 2024 o 10:00

Podľa odborníka na beh Víta Kněžínka zrejme neexistuje štúdia, ktorá by sa exaktne zaoberala tým, či lepšie výsledky dosahujú tí, ktorí behávajú rovnaké trasy, alebo tí, ktorí radi objavujú nové miesta. Opakovanie tých istých trás však má svoje výhody, napríklad v tom, že si možno vlastné výkony ľahko porovnať a analyzovať.

Je lepšie behávať stále tie isté trasy alebo objavovať neprebádané miesta?
Zdroj: pxhere.com

„Pokiaľ chcete sledovať, či vaša forma rastie, je zaradenie klasických behov na dobre známych miestach nutnosťou. Výkonnosť sa síce dá merať celým radom najrôznejších prístrojov, ale kontrolný beh na obvyklom okruhu sa nahrádza len veľmi ťažko,“ vysvetlil pre český serev iDNES.cz. Podľa neho sa však dajú niektoré tréningy vykonávať v rôznych prostrediach a raz za čas stačí použiť testovací tréning na známej trase. Sám preto odporúča striedať obľúbené a známe trasy s takzvanými poznávacími, pri ktorých nikdy nehrozí nuda.

Domov
Zdieľať
Diskusia