Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. októbra 2017, 15:23
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Počkať na iPhone X alebo siahnuť po iPhone 8? Tu je 5 dôvodov, prečo sa oplatí byť trpezlivý

TECH
Uložiť Uložené

Ultimátny iPhone X dostal okrem modernej konštrukcie hneď niekoľko ďalších výhod.

Mnohých posledné dni trápi dilema, či majú vymeniť svoj súčasný iPhone buď za jednu z osmičiek alebo počkať na neskorší príchod nadčasového modelu X. Láka ich špičkový pomer medzi displejom a telom, no často krát si myslia, že ide o jediný dôvod, prečo by mali čakať. Novinka z Kalifornie má však viac ako len zobrazovací panel cez takmer celú prednú stranu. A reč tu nebude iba o čoraz spomínanejšej zobrazovacej technológii s názvom OLED.

Toto je 5 vecí, ktoré iPhone X ponúka a iPhone 8 nie.

Moderný pomer

Hlavný nedostatok oboch osmičiek kompenzuje model X, pretože jeho pestrofarebný OLED displej pokrýva až 82,9 % prednej plochy prémiovej konštrukcie, takže sa z ikonického Home tlačidla logicky stala minulosť. Je to štýlovo vyzerajúci kúsok s rámikom z nehrdzavejúcej ocele a dvomi kusmi odolných skiel, ktorý upúta pozornosť všade tam, kde ho vytiahnete. Na svoje si teda príde predovšetkým výstrednejší používateľ.

Čo sa týka porovnania, iPhone 8 dostal 65,4 a väčší 8 Plus 67,4 % pomer. Z opačného tábora stojí za zmienku Samsung Galaxy Note8, ktorý sa pre zmenu pýši s číslom až 83,2 %

Počkať na iPhone X alebo siahnuť po iPhone 8? Tu je 5 dôvodov, prečo sa oplatí byť trpezlivý
Zdroj: Apple

OLED displej

Jednu z hlavných hardvérových zmien reprezentuje výmena roky zaužívanej zobrazovacej technológie za podstatne lepšiu, no zároveň aj drahšiu alternatívu s vysokým rozlíšením. OLED panely sú dnes známe najmä vďaka smartfónom z dielne juhokórejského Samsungu, preto si v Apple zvolili za svojho dodávateľa týchto žiadaných súčiastok práve tohto giganta. 

Počkať na iPhone X alebo siahnuť po iPhone 8? Tu je 5 dôvodov, prečo sa oplatí byť trpezlivý
Zdroj: Apple

Náhrada za klasické Retina, čiže IPS LCD, displeje vyniká ako pri zobrazovaní čiernej farby, tak i v energetickom manažmente. Oba prípady navyše spolu súvisia, pretože keď sa zobrazuje reálne vyzerajúca čierna farba, vypnú sa na danom mieste pixely. OLED technológia navyše nepotrebuje dodatočné podsvietenie, takže vie okrem iného ušetriť celkom dosť fyzického miesta. Je to teda budúcnosť zobrazovania, a je pritom úplne jedno, či hovoríme o mobilných telefónoch alebo inom type spotrebiteľskej elektroniky.

Face ID

Ako sa už spomínalo, iPhone X nedisponuje Home tlačidlom, čo znamená, že spolu s ním odišiel aj biometrický snímač odtlačkov Touch ID. Miesto tohto zaužívaného spôsobu overovania používateľa však pribudla výrazne pohodlnejšia alternatíva, ktorej po novom stačí iba naša tvár. 

Počkať na iPhone X alebo siahnuť po iPhone 8? Tu je 5 dôvodov, prečo sa oplatí byť trpezlivý
Zdroj: Apple

Takzvané Face ID využíva hardvér z prednej strany iPhonu, aby tak s asistenciou prednej TrueDepth kamery a veľmi presnej umelej inteligencie zistili, kto sa naň v danej chvíli pozerá. Ak identifikuje majiteľa, smartfón sa automaticky odomkne a sprístupní na plnohodnotné používanie. Apple navyše tvrdí, že zmenou porastie i úroveň bezpečnosti. Pôvodná šanca oklamania systému, ktorá bola 1:50 000, porástla až na 1:1 000 000

Áno, znie to a dokonca aj funguje maximálne jednoducho - stačí obyčajný pohľad, preto museli myslieť na prostredie so zlými svetelnými podmienkami. V takom prípade príde na scénu prítomné infračervené svetlo, ktoré dostalo za úlohu zvýšiť presnosť rozpoznávania našej tváre po západe slnka. Zo začiatku síce môže nastať zopár nepodarených pokusov, no ako budeme funkcionalitu používať, umelá inteligencia sa časom vo svojom remesle zdokonalí a poskytne tak podstatne vyššiu presnosť, ako tomu bolo na začiatku.

Počkať na iPhone X alebo siahnuť po iPhone 8? Tu je 5 dôvodov, prečo sa oplatí byť trpezlivý
Zdroj: Apple

Prispieva k tomu ale aj jej schopnosť predvídať vizuálne zmeny charakteristický čŕt ľudskej tváre, takže postupom času nastane čoraz menej situácií, kedy by systém nevedel identifikovať mierne zmeneného majiteľa. Keď nás uvidí po prvýkrát s dlhou bradou, vypýta si heslo, no zároveň aktualizuje databázu o jednu z možných podôb. Kŕmenie umelej inteligencie dátami ju zdokonaľuje a čím viac je schopnejšia, tým viac je používanie iPhonu X pohodlnejšie

Animoji

Smajlíci dostali nový rozmer. A to vďaka pokročilému hardvéru pre vyššie spomínanú funkcionalitu Face ID, ktorý jedného z nich obohatí o mimiku našej tváre vrátane nášho hlasu. Dá mu tak našu podobu, z čoho následne vznikne netradičné obohatenie textovej konverzácie. Sú to v podstate akési hlasové správy s celkom pútavým vizuálnym spestrením.

Takzvané Animoji ponúkne iba iPhone X. Osmičky na prednej strane konštrukcie nedisponujú potrebným hardvérom, spomínanou TrueDepth kamerou. Jedinečná funkcionalita je súčasťou základnej aplikácie Messages z operačného systému iOS 11.

Selfie portrét

Zadný fotoaparát v iPhone 8 Plus vyniká špičkovým režimom Portrét, ktorý prirodzene rozmaže pozadie a zároveň precízne zaostrí na tvár v zábere. Predný ale nič také neponúka. Teda, ak nie je reč o iPhone X, pretože ten dokáže toto kúzlo aj s ním. Selfie zábery týmto spôsobom obohatí o precízny bokeh efekt, s čím mu opäť asistuje umelá inteligencia. Na výber ale aj nové svetelné AI filtre umožňujúce skrášlenie osvetlenia objektu, vďaka ktorým bude fotografia vyzerať, akoby pochádzala z profesionálneho fotoateliéru. 

Počkať na iPhone X alebo siahnuť po iPhone 8? Tu je 5 dôvodov, prečo sa oplatí byť trpezlivý
Zdroj: Apple
Domov
Zdieľať
Diskusia