Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. júla 2017, 12:13
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Slovák Vladimír Furdík je Night Kingom v Game of Thrones. Ako sa skúsený a talentovaný kaskadér dostal na vrchol Hollywoodu? (Rozhovor)

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

S kým pracuje Furďo najradšej, s ktorými hollywoodskymi hercami má najlepší vzťah a ako sa od prvých pádov z koňa dostal k hraniu hlavného záporáka najväčšieho seriálu všetkých čias?

Rozhovor s Vladimírom Furdíkom alias Furďom sme vám sľubovali už veľmi dlho. Taktiež je pravdou, že bol hotový už pár mesiacov a čakali sme na príchod Game of Thrones. Bolo nám jasné, že takto si ho užijete ešte viac a dostane sa k oveľa viac fanúšikom filmu a seriálu. Dnes sa toho totiž o obidvoch dozviete veľmi veľa. Sme radi, že sa v tomto rozhovore venujeme aj iným veciam, Vladovej minulosti, tomu, ako jeho práca vlastne funguje a ako začínal. Chlapi a ženy z jeho branže sú totiž oproti iným členom štábu dosť v nevýhode. Za posledné roky sa udialo až príliš veľa nehôd, niekedy aj so smrteľnými následkami. Kaskadéri si jednoducho zaslúžia viac priestoru a uznania, rovnako ako všetci, ktorí na filme pracujú, no nik na nich neukáže prstom.

Bez kaskadérov by množstvo filmov nevzniklo (nie každý má gule Toma Cruisa) a hlavne by tak dobre nevyzerali ani všetky tie úžasné akčné scény. Rovnako ako mo-cap herci a ďalší dôležití ľudia, ktorí robia film filmom (a seriál seriálom), ani kaskadéri to nemajú jednoduché, no o tom vám už viac povie Vlado. My sme veľmi radi, že našu ponuku na rozhovor prijal a mohli sme ho teda vyspovedať ako prví. Týmto ho pozdravujeme, želáme veľa úspechov, no hlavne zdravia a bezpečnosti na natáčaní. Pevne veríme, že s ním ešte niekedy pokecáme, dovtedy si ale užite obsiahly rozhovor s uznávaným a skúseným kaskadérom. 

Slovák Vladimír Furdík je Night Kingom v Game of Thrones. Ako sa skúsený a talentovaný kaskadér dostal na vrchol Hollywoodu? (Rozhovor)
Slovák Vladimír Furdík je Night Kingom v Game of Thrones. Ako sa skúsený a talentovaný kaskadér dostal na vrchol Hollywoodu? (Rozhovor)

Ahoj Vlado, všetci naši čitatelia už asi vedia, kto si, no ja by som ťa poprosil, aby si sa na začiatok rozhovoru predstavil. Odkiaľ si, kde momentálne žiješ, koľko máš rokov a kde pracuješ? 

Volám sa Vladimír Furdik, vo svete ma poznajú pod prezývkou Vlad alebo Furdo, čo si v anglicky hovoriacich krajinách ludia často automaticky spájajú s menom Vlad z nemenovaného filmu. Žijem v podstate kočovným životom, hoci som svojím spôsobom stále Slovák s trvalým pobytom v Bratislave, no väčšinu času trávim na cestách alebo v Česku, keďže odtiaľ pochádza moja manželka a žijú tam aj moje deti.

V júli 2015 sme o tebe napísali článok (odporúčame prečítať si ho, funguje ako skvelá predstavovačka a predkrm pred obsiahlym rozhovorom. Vlado sa v GoT objavil až o rok neskôr). Venujeme sa v ňom tvojim profesionálnym začiatkom, kariére a najväčším úspechom. Prečítalo si ho takmer 30 tisíc ľudí. Keď sme k tvojmu menu priradili fenomenálne Game of Thrones, náš ďalší článok má v momente, kedy spisujeme otázky, cez 112 tisíc videní. Jedno je isté, ľudia sa o teba zaujímajú a sú radi, že aj Slovák sa presadil v takej enormnej konkurencii. Vnímaš okolo seba v posledných rokoch či roku väčší rozruch, alebo sa nič nezmenilo? 

Po epizóde Game of Thrones, kde sa objavila aj moja tvár a ľudia ma spoznali, sa na mňa pochopitelne upriamila určitá pozornosť a snažili sa ma kontaktovať viaceré médiá. Momentálne však odmietam akékoľvek rozhovory, vy ste prvým médiom, ktorému poskytujem interview. Jedným z dôvodov je fakt, že nie som príliš často na Slovensku a zároveň si myslím, že som v živote už robil na väčších a lepších projektoch, no vtedy sa na mňa pozornosť neupriamila. 

Čo sa týka tlaku, tak jediné, čo môžem povedať je, že nie som zvyknutý byť v pozícii, kedy som oslovovaný napríklad s ponukami na rozhovor a určite by som nebol rád, keby ma ľudia zaškatuľkovali ako známu osobnosť, najmä keď sa vo filmovom priemysle pohybuje obrovské množstvo talentovaných ľudí pracujúcich na podobne veľkých projektoch, ktorých práca tiež nie je v povedomí verejnosti dostatočne docenená. Myslím si, že voči týmto ľuďom by to bolo veľmi nespravodlivé, keďže takisto robia peknú prácu a nikto sa o nich nezaujíma. Mňa priviazali o strom v Game of Thrones a zrazu som „slávny“, čo jednoducho nechápem.

Slovák Vladimír Furdík je Night Kingom v Game of Thrones. Ako sa skúsený a talentovaný kaskadér dostal na vrchol Hollywoodu? (Rozhovor)

Slovák Vladimír Furdík je Night Kingom v Game of Thrones. Ako sa skúsený a talentovaný kaskadér dostal na vrchol Hollywoodu? (Rozhovor)

V koľkých filmoch si už vystupoval ako postava/herec, kedy môžeme tvoju tvár zreteľne vidieť, respektíve mal si nejaké repliky? 

Filmov, na ktorých som pracoval mohlo byť 70, možno aj 100. Pamätám si na úplné začiatky, čiže na vek okolo 15 rokov, kedy som v období komunizmu skákal od jedného filmu k druhému. Vtedy sme ešte za Česko-Slovenska pracovali v klube, ktorý sa venoval zabezpečovaniu koní pre filmové produkcie a ja som bol jeden z jazdcov. Toto obdobie môjho života považujem za jedno z vôbec najkrajších, respektíve mam naňho tie najkrajšie spomienky, najmä preto, že život bol vtedy veľmi jednoduchý. No a čo sa hovorených úloh alebo postav, ktoré bolo vidieť na plátne týka, tých bolo veľké množstvo, no ľudia ťa nezaregistrovali, lebo si nebol dôležitá postava. Aj keď som sa pohyboval okolo rôznych známych hercov, ako napríklad vo filme Sherlock Holmes, kde som bol jedným z cigánskych kočovníkov, ktorí pomáhali Sherlockovi presunúť sa z bodu A do bodu B, tak je zaujímavé, že vtedy si ma nikto nevšimol.

Replík až na par úloh v slovenských filmoch veľa nebolo. Pred asi 16 rokmi som si zahral v jednom počine absolventov konzervatória, v ktorom som dostal jednu z hlavných úloh – šoféra kamiónu prevážajúceho istú rodinu do ich nového domova. Členovia rodiny sa počas cesty stratia a príbeh sa venuje samotnému hľadaniu ich domova. Tu som mal dôležitú úlohu s množstvom replík. Väčšinu postáv, ktoré som hral však boli bez replík. Malú hovorenú úlohu som mal ešte v Pirátoch z Karibiku, no tam ma do slovenčiny nadaboval niekto iný a myslím, že pár riadkov som mal aj vo Fantagiro. Nikdy som sa ale nepovažoval za herca.

Slovák Vladimír Furdík je Night Kingom v Game of Thrones. Ako sa skúsený a talentovaný kaskadér dostal na vrchol Hollywoodu? (Rozhovor)

Pokiaľ nás internet neklame, na kaskadérskych kúskoch si pracoval vo vyše 50 projektoch. V koľkých z nich si bol kaskadérom a v koľkých si zase dohliadal na celé akčné/kaskadérske scény ako supervisor?

V každom filme, na ktorom som pracoval som bol kaskadérom a v poslednom období pomáham vytvárať bojove scény pre filmy, hoci to nemám oficiálne uvedené v titulkoch. V podstate pripravujeme choreografie bojových scén a následne učíme hercov a ostatných kaskadérov, čo presne majú na pľaci robiť. Ako supervisor alebo teda dohliadač mám ako pravá ruka stunt coordinatora zodpovednosť za celý priebeh akčných scén na pľaci v prípade, že samotný coordinator je zaneprázdnený inými povinnosťami. Týchto creditov však oficiálne nemám veľa, no v podstate som teraz tým, ktorý pripravuje akčné scény do filmov alebo špeciálne pre Game of Thrones. Pri takýchto scénach strávime mesiac aj dva v telocvični, pripravíme bitku na základe predstavy režiséra a scenára, potom ju režisérovi ukážeme, ten si ju pozrie, prípadne povie, že ju nechce alebo má novú myšlienku, podľa ktorej musíme danú scénu prerobiť. V Game of Thrones sa nám stalo, že sme sekvenciu súboja mladého Neda Starka so Serom Arthurom Dayneom prerábali aj štyrikrát, kým s ňou bol režisér spokojný.

 

Ktorý projekt považuješ ty osobne za najdôležitejší v tvojom živote? Taký, ktorý určil tvoje ďalšie kroky v danej profesii a zviditeľnil ťa? 

Osobne si myslím, že pre mňa a našu partiu boli prelomovým projektom Traja mušketieri. Keď sme boli oslovení s prácou na tomto filme, malo isť o trojtýždňovú záležitosť, no napokon sme pri natáčaní strávili tri mesiace a režisér nás dokonca obsadil do malých úloh. Tam ma môžu ľudia vidieť ako jedného z bratov, ktorí naháňajú D’Argtanana, pretože zviedol ich sestru. Celé sa to stalo náhodou, keď na pľaci počas natáčania potreboval režisér obsadiť tieto postavy, postavil si niekoľko z nás doslova do rady, pozrel si naše tvare a obsadil troch chalanov z našej slovenskej partie (vrátane mňa). Jeden z nás bol herec, ktorý mal aj niekoľko replík, zatiaľ čo mi ostatní sme takpovediac postávali dookola.

Slovák Vladimír Furdík je Night Kingom v Game of Thrones. Ako sa skúsený a talentovaný kaskadér dostal na vrchol Hollywoodu? (Rozhovor)

Čo všetko ako kaskadér ovládaš? Určite sa aj vy delíte na isté špecializácie. Nakoniec, nie každý asi ovláda šerm, jazdu na koni, náročné akrobatické kúsky, pästné súboje či skoky cez ohnivé budovy. 

Je jasné, že je výhodou mať čo najširší rozsah. Keďže ja som mal možnosť robiť veľmi veľa historických filmov, tak som potom po čase ani neriešil nejaké kaskadérske kúsky s autami a motorkami, takže sa vôbec nepovažujem za človeka, ktorý by vedel urobiť nejaký výkon v tomto smere, no na druhú stranu viem takúto scénu zorganizovať a pripraviť, keďže som to veľakrát videl a mám mnoho priateľov, ktorí by mi vedeli s niečím takýmto pomôcť. Osobne viem ale urobiť vlastne všetko okrem áut a motoriek. Celkovo existuje mnoho kaskadérov, ktorí majú mnoho rôznych špecializácií, no to neznamená, že človek, ktorý pracuje na kúskoch s motorkami, by nemohol robiť historický film.

 

Odkedy sa vlastne kaskadérskej činnosti venuješ a ako si sa k tomu dostal? 

Ako som spomínal, bolo to ešte počas komunistického Československa, keď som mal približne 15 alebo 16 rokov a bol som členom jazdeckého klubu, ktorý zabezpečoval kone pre filmy a to bol aj môj prvý kontakt s nimi.

Slovák Vladimír Furdík je Night Kingom v Game of Thrones. Ako sa skúsený a talentovaný kaskadér dostal na vrchol Hollywoodu? (Rozhovor)

Okrem nášho článku sme ťa spomínali spoločne s pánom Kyselicom v samostatnom rozhovore (kliknite sem, nebudete ľutovať) s ním. Aký s ním máš vzťah? Bol tvojim mentorom? 

Otázky boli položené ešte pred smrťou pána Kyselicu, nech odpočíva v pokoji. 

Gusta som spoznal trošku neskoršie. Mal som približne 16 rokov, keď som prešiel do Borseusu, kde bol Gustáv Kyselica šéf. Vzťah s ním by sme mohli pomenovať v dvoch rovinách. Z jednej strany rozhodne ako mentor. On bol vlastne ten, kto mi radil a usmerňoval ma. Potom je tu tá druhá rovina, ktorú by som prirovnal k vzťahu otca a syna, kde svojím spôsobom svojho otca rešpektujete, ale nesúhlasíte so všetkými, povedzme radami. Mal som voči nemu veľký rešpekt, ale keď som dospel a uvedomil si, že pokiaľ chcem stúpať v pomyslenom rebríčku vyššie, tak som musel opustiť ten starý systém a ísť svojou vlastnou cestou, pretože keby zostanem v tomto starom systéme, ostal by som stále na ten istej úrovni. U neho ste mali istotu, no pri ceste za úspechom musíte riskovať.

Kedy si sa dostal do Hollywoodu? Ako dlho trvalo, kým si sa objavoval a začal pracovať na svetoznámych blockbusteroch? Vyhľadali si ťa postupne producenti, alebo sa o tebe v Hollywoode šírilo veľmi dobré slovo? 

Prelomom v kariére boli, ako som už spomínal, mušketieri, no osobne som sa na to nikdy nepozeral ako na budovanie kariéry. Vždy som sa snažil len prežiť a zarobiť si nejaké peniaze. Hľadal som si prácu a keď som ju získal, snažil som sa ju urobiť dobre. Väčšinou som mal šťastie a podarilo sa mi odviesť dobrú prácu a to spôsobilo, že moje meno sa začalo rozširovať medzi ľudmi v brandži. Veľkým medzníkom bol aj Stardust, pri ktorom sa mi podarilo dostať sa medzi komunitu anglických kaskadérov a získať si ich rešpekt. Po Starduste potom prichádzali ďalšie a ďalšie ponuky a rešpekt spájaný s mojim menom bol čím ďalej tým väčší. Nikdy som sa nesnažil si ľudí znepriateľovať. Ja vždy hovorím – urobte dva kroky dozadu a krok dopredu. Ak sa budete snažiť urobiť tri kroky dopredu a nebudete ochotný akceptovať nejaký ten krok dozadu, tak nemáte šancu prežiť. V tomto biznise si vás tá práca nájde. Nemusíte byť v Amerike, môžete pôsobiť na Slovensku či v Maďarsku. Ak ste dobrý, Hollywood si vás nájde. 

Ktorý bol tvoj vôbec prvý zahraničný projekt? 

To bolo ešte niekedy v roku 1986, kedy som na nemeckej koprodukcii pracoval na filme Rozprávka o živej vode.

Slovák Vladimír Furdík je Night Kingom v Game of Thrones. Ako sa skúsený a talentovaný kaskadér dostal na vrchol Hollywoodu? (Rozhovor)

A čo tie slovenské, prípadne české. Vieme, že si Jakubiskovi pomáhal s Bathory. Bolo toho viac a šlo vždy o kaskadérske kúsky? 

Napríklad televízny seriál Štúrovci. To bola výborná práca. Je škoda, že podobné projekty sa u nás už nerobia. Stretávať sa so slovenskými hereckými legendami bol skvelý zážitok. Mal som napríklad aj možnosť tri roky šermovať v SND v Rómeovi a Júlii, čo sú nezabudnuteľné zážitky. Počúvať historky týchto známych osobnosti v prestávkach medzi scénami a po predstavení bolo nádherné. Je mi ľúto, že už to ani v tomto ohľade nie je to, čo bývalo. Hral som tuším v projekte Prstene pre dámu, bol som však relatívne dôležitá postava, no opäť som nemal žiadne repliky.

Na IMDb svieti pri tvojom mene s kolónkami stunts pár zaujímavých filmov. Napríklad také Kráľovstvo nebeské, Eragon, Stardust, Múmia či Prince of Persia. Zdá sa, že v posledných rokoch si stúpal po rebríčku ešte vyššie. Svojími kaskadérskymi kúskami si obohatil aj Noaha, Exodus, Promethea či Skyfall. Dá sa povedať, že už pracuješ len na obrovských hollywoodskych projektoch a producenti si ťa vyberajú spomedzi tých najlepších? Prezraď našim čitateľom, na akých iných známych projektoch si ešte pracoval.

Domov
Zdieľať
Diskusia