Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. júna 2017, 11:39
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Zlepši svoju komunikáciu jednoduchými trikmi a ľudia ťa budú mať radšej. Stačí pri tom len niekoľko zmien, ktoré sa naučíš za pár sekúnd

ZAUJÍMAVOSTI MOTIVÁCIA
Uložiť Uložené

Nevhodných vecí sa v komunikácii dopúšťa každý z nás. Čomu sa treba vyvarovať?

To, či ťa ľudia majú radi, nie je vždy v tvojich rukách, no minimálne môžeš zvýšiť svoje šance na úspech v tomto smere. Možno to ani nepotrebuješ vedieť, keďže si jednoducho fantastický a obľúbený, no nie všetci sú takí a práve jeden z tej tienistejšej časti spoločnosti sa ozval na fóre Quora, kde sa spýtal ostatných používateľov, aké sociálne zručnosti dokážu na ostatných značne zapôsobiť, no pritom sú veľmi jednoduché a rýchle na naučenie. Chcel vedieť, čo ostatných na druhých priťahuje a vzbudzuje záujem. A do niektorých otázok sa zapojili aj experti na etiketu či psychológovia, inými slovami môžeš očakávať odpovede, ktoré naozaj majú potenciál posunúť tvoj sociálny život na vyšší level.

Udržuj očný kontakt

To, či sa niekomu neznámemu rozhodneme dôverovať, nezáleží vždy priamo na nás, no na našom podvedomí. Jednou z najdôležitejších vecí, podľa ktorých sa práve takto rozhodujeme, je očný kontakt. Dôležitým je, pretože kĺbi hneď niekoľko dôležitých vecí. Do očí sa niekto druhému nemusí pozerať kvôli zlému svedomiu, nízkemu sebavedomiu alebo jednoducho nemá záujem. Ty takto však, samozrejme, pôsobiť nechceš.

Odporúčané
Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes Toto je 5 tipov, ako sa namotivovať na beh. Urob to a vybehneš ešte dnes 25. apríla 2024, 19:00

Zazerať na niekoho však nie je dobrou stratégiou, treba si dávať pozor aj na to, akú správu z očí vysielaš. Ďalej, etiketa vyžaduje pozerať sa do očí počas rozprávania toho druhého takisto, daj si však pozor, aby sa tvoj komunikačný partner nezačal cítiť nepríjemne. Mimochodom, jedna vedecká štúdia usúdila, že ľudia častejšie udržujúci očný kontakt, sú považovaní protistranou za inteligentnejších.

Zlepši svoju komunikáciu jednoduchými trikmi a ľudia ťa budú mať radšej. Stačí pri tom len niekoľko zmien, ktoré sa naučíš za pár sekúnd
Zdroj: CSJ*64 | flickr.com

 

Opatrne lichoť

Zaútočiť na ego je vždy dobrou stratégiou, ako u niekoho získať zopár bodov. Reálny život však nie je päťkorunová telenovela a lichôtky treba formulovať skutočne premyslene a opatrne. Medzi lichôtkou a komplimentom je značný rozdiel a najväčší úspech s lichotením dosiahneš práve vtedy, keď si druhá strana konverzácie ani neuvedomí, že je chválená. To znamená, ak potrebuješ prelomiť ľady s niekým neznámym, môžeš sa ho spýtať na jeho profesiu v štýle "Vy asi viete veľa o tom a o tom?"

Takáto formulácia nechá druhému mnoho variantov ako odpovedať, či už sa rozhovoriť o práci (čo ľudia zvyčajne radi) alebo o pracovných úspechoch (čo ľudia takisto radi). Ak ti kamarát opraví tlačiareň, rozlúčka slovami "Táto chyba sa mi stávala často" zanechá u kamaráta dojem, že okrem opravy tlačiarne spravil ešte ten extra kúsok navyše, a síce, že pokoril problém, ktorý si ty vyriešiť nedokázal. Ďalším výstrelom do čierneho je "Mohol by si mi dopovedať ten príbeh, čo si včera začal?" Je úplne jedno, či ťa to zaujíma. Ak nie, tých pár minút pretrpíš, no druhý člen dialógu sa poteší, že máš záujem o to, čím on do konverzácie dokáže prispieť.

Nesťažuj sa stále

Vonku prší, zápchy sú nekonečné, autobus je preplnený a bezdomovec za tebou ešte aj neznesiteľne zapácha. Ak sú toto tvoje príspevky do konverzácie prebiehajúcej počas rannej cesty hromadnou dopravou, zastav sa a uvedom si, že sťažnosti dokáže ponúknuť takmer ktokoľvek iný. Jasné, je niečo iné, ak ide len o vtipné a sarkastické poznámky, no ak ide o úprimné frflanie na celý svet, nie si zaujímavý a nepôsobíš dobre. Chceš predsa, aby sa ľudia okolo teba cítili dobre a to nedosiahneš tak, že každého opľuješ svojimi problémami, ktoré aj tak takmer nič neznamenajú.

Volaj ľudí ich menom

Iste si už na obrázkoch na internete či vo filmoch videl situáciu, kedy sa niekto naštval len preto, že naňho z diaľky niekto zakryčal "Hej! Ty!" Tá reakcia mohla byť v tom momente prehnaná, no volať niekoho jeho krstným menom či prezývkou má svoje kúzlo. V internetovej či osobnej konverzácii sa často používa napríklad slovíčko "Počuj", no nahradiť ho niečím príjemnejším, krstným menom, nie je vôbec náročné. Experti odporúčajú tiež v konverzácii len tak mimochodom spomenúť meno toho druhého na začiatku vety.

Odporúčané
Ako byť úspešný vo všetkom, do čoho sa pustíte Ako byť úspešný vo všetkom, do čoho sa pustíte 22. februára 2024, 13:00

Prejavíš tak dojem, že sa do preberanej témy skutočne angažuješ. Mnoho ľudí ďalej varuje pred situáciami, kedy si jednoducho nevieš spomenúť na niekoho meno. Na to existuje niekoľko jednoduchých trikov. Jedným je napríklad povedať meno svojmu kamarátovi, ktorý ti v núdzi meno pripomenie. Ďalšou radou je uložiť si meno do telefónu s nejakou udalosťou, ktorá sa ti s danou osobou spája, aby si mohol dotyčného jednoducho identifikovať.

Zlepši svoju komunikáciu jednoduchými trikmi a ľudia ťa budú mať radšej. Stačí pri tom len niekoľko zmien, ktoré sa naučíš za pár sekúnd
Zdroj: zitona qatar | wikimedia

Usmievaj sa

A celkovo pôsob otvoreným a príjemným dojmom, nechceš predsa toho druhého odplašiť. Úsmev netreba podceniť a byť vtipným i zábavným tiež nie je na škodu. Ak však chceš udržať konverzáciu na vyššej úrovni, no zároveň chceš toho druhého očariť a nebojíš sa stať skutočne sofistikovaným, predpriprav si malé vtipné poznámky na niekoľko situácií, ktoré budeš môcť trefne a v správnom momente využiť. Jednoducho sa prejavuj ako pozitívna a dobre naladená osoba šíriaca príjemnú energiu. Entuziazmus a charizma sú rovnako dôležité, ak odíde človek po rozhovore s tebou dobre naladený, je to super signál.

Počúvaj aktívne

Viesť konverzáciu s niekým, koho odpovede sú "Hmm," "Super," "Fajn" a "Čožeeee" je mimoriadne trápne a predovšetkým náročné. Daný človek zrejme neprejavuje očakávný záujem a ty môžeš okrem sklonov k vražde tiež prejaviť aj menšiu chuť začať s ním konverzáciu aj nabudúce. Ak by si však bol v jeho situácii ty, to, čo by ti chýbalo, by bolo aktívne počúvanie. Inými slovami si predstavuj veci, čo druhý hovorí, vciťuj sa do každej postavy v danom príbehu a ako výsledok podávaj otázky či reakcie, ktoré pozostávajú z konštruktívnych a slov s veľkou váhou, aby si prejavil dojem čo najintezívnejšieho zanietenia. Inými slovami, ak ti niekto rozpráva, ako ho stiahla lavína, miesto "A potom?" je dobré radšej voliť variant "No a čo nasledovalo, keď vašu skupinu pohltili tie tony snehu?"

Strč si smartfón do vrecka

Dobre, povieš si, že to nič neznamená. Keď sa počas rozhovoru mrkneš na smartfón, je to maličkosť, ktorá sa jednoducho prejde, nie? No, možno v tej chvíli áno, no ak to spravíš sedemkrát za tri minúty, evokuješ dojem, že sa o toho druhého nezaujímaš. Ideálne by si mal mať počas rozhovoru mobil vo vrecku či v taške, ak na to nie je naozaj vážny dôvod. Niekedy môže byť jednoducho lepšie telefón nevyťahovať ani pri vibrácii, aj keď to pre teba môže byť v tej chvíli dôležitejšie ako daná osoba. Ak však začneš odpisovať a prejavíš tak, že ťa mobil zaujíma viac, a konverzáciu prerušíš, vysielaš tak mimoriadne nepríjemný signál. A navyše, nikto nečaká rád.

Zlepši svoju komunikáciu jednoduchými trikmi a ľudia ťa budú mať radšej. Stačí pri tom len niekoľko zmien, ktoré sa naučíš za pár sekúnd
Zdroj: Andri Koolme | flickr.com

Neskáč do reči

V prvom rade, celý koncept skákania do reči je totálna hlúposť, keďže má každý rovnaké právo na prejav ako ty. Navyše, osemdesiat percent všetkého skákania tvorí jediná veta, a síce "A potom čo?" Ak by si do reči neskočil, aj tak by si sa to dozvedel, no ty si z nedočkavosti jednoducho musel. Druhým prípadom je, keď sa niekto snaží predbehnúť príbeh. Akoby si chcel preskočiť celú časť, ako ide Červená čiapočka lesom a chcel rovno vedieť, čo sa stane, keď príde k babičke. Takto však prejavíš značný nezáujem a evokuješ, že aj keď ťa zaujíma koniec, všetko chceš mať rýchlo z krku.

Odporúčané
TIP NA KNIHU: Šikovným patrí svet. V tejto knihe sa nachádza „know-how“ úspešných firiem, ktoré si osvojíš v živote aj ty TIP NA KNIHU: Šikovným patrí svet. V tejto knihe sa nachádza „know-how“ úspešných firiem, ktoré si osvojíš v živote aj ty 24. októbra 2023, 12:00

Tretím najčastejším prípadom je, že niekto začne v strede prejavu druhého predpovedať, ako to celé skončí. "Šli sme včera do obchodu, no už bol večer..." "A BOLO ZAVRETÉ!!!" Áno, možno by si mal pravdu, ale čo by si týmto výrokom dosiahol? Priniesol by si niečo do konverzácie? Ušetril by si čas? Cítil by sa niekto okrem teba lepšie? Nie. Ľudia jednoducho z nedočkavosti majú potrebu robiť unáhlené závery, no ak sa druhá strana dialógu od nedočkavosti priam trasie a každé štyri sekundy sa snaží otázkami popohnať dej na čo najvyššie obrátky, rozhodne to nepôsobí dobre.

Zanechaj dobrý dojem

Jedným z najdôležitejších úsekov celého rozhovoru je jeho ukončenie a prípadná rozlúčka. Ak po vynikajúcom pracovnom pohovore tresneš dverami alebo stroho zavrčíš "Dovi", nemusí to vždy dopadnúť dobre. Ani "Dovidenia" však nie je ideálne. Vždy si pamätaj na to, že ty si lepší ako ostatní a musíš to aj preukázať. Komplikovanejšie "Dovidenia, verím, že si užijete zvyšok dňa" rozhodne zanechá lepší dojem než vybitá sklená tabuľa v dverách do kancelárie. Podobné vety sa nemusíš báť používať ani na koncoch e-mailov a podobne.

Domov
Zdieľať
Diskusia