Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. júna 2017, 18:45
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?

FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Medzinárodný filmový festival Cannes opäť priniesol niekoľko zaujímavých noviniek, ktoré sa oplatí vidieť.

Na pobreží francúzskeho mesta sa 17. mája začal jubilejný 70. ročník najprestížnejšieho medzinárodného filmového festivalu Cannes. Tie najlepšie festivalové filmy nielen z Európy, ale aj z rôznych kútov sveta sa tak stretli na jednom mieste a odštartovali svoje premiéry. Mnohé snímky sa dostali do súťažných sekcií, z ktorých medzinárodná porota vybrala víťazov. Do tohtoročnej „Jury“ zasadli napríklad režisér Pedro Almodóvar (prezident poroty), herečka Jessica Chastain, herec Will Smith, čínska herečka Fan Bingbing či taliansky režisér Paolo Sorrentino. Herečka Uma Thurman bola členkou hlavnej poroty v roku 2011, avšak tentokrát sa vrátila ako prezidentka poroty Un Certain Regard, ktorá vyberala víťaza z 18 súťažných filmov. Táto skupina oceňuje menej známe snímky s cieľom pomôcť im po finančnej stránke a aj pri distribúcii.

Prvý ročník Cannes sa mal konať v septembri 1939 a predsedom sa mal stať Louis Lumiére, lenže kvôli Druhej svetovej vojne muselo Francúzsko pozastaviť svoju festivalovú činnosť. Oživenie podujatia nastalo až v roku 1946, kedy sa uskutočnilo v septembri na francúzskej riviére. Od roku 1952 sa koná každoročne v máji so zámerom upútať pozornosť na filmy, zviditeľniť ich, prispieť k rozvoju kinematografie, podporiť filmový priemysel a oslavovať ich na medzinárodnej úrovni.

V súčasnosti podporuje a propaguje režisérov a ich prácu v regiónoch sveta, kde majú menšiu prestíž ako vo Francúzsku. Objavuje nové talenty pomocou tímov talentových skautov, ktoré vycestujú každú sezónu do sveta na filmové festivaly. Festival je prístupný len pre filmových profesionálov, široká verejnosť sa tam nedostane. Organizátori umožňujú divákom zažiť nočné premietanie vybraných snímok. Od roku 2010 príležitostne púšťajú na veľkom plátne svetovú premiéru jedného zo súťažných projektov.

Top of the Lake: China Girl

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: BBC Two

Jubilejný ročník 2017 sa niesol v znamení politických situácií, do popredia vystúpila aj utečenecká téma. Na oficiálnom plagáte sa vynímala herečka Claudia Cardinale ako tancuje na jednej rímskej streche. Fotografia zhotovená v roku 1959 prešla retušou niektorých častí tela a spôsobila pobúrenie verejnosti. Plagát si môžete pozrieť tu. Streamingová spoločnosť Netflix, ktorá produkuje dva súťažné filmy (Okja, The Meyerowitz Stories), odmietala ich premietanie vo francúzskych kinách, čo vyvolalo v Cannes pobúrenie. Napokon sa na festivale rozhodlo, že súťažiť smú len tie filmy, ktoré sa sa budú premietať vo Francúzsku.

V rámci sekcie Special Screenings na seba upriamili pozornosť seriály Twin Peaks na čele s režisérom Davidom Lynchom a Top of the Lake: China Girl. Herečka Kristen Stewart sa zúčastnila festivalu so svojím krátkym režijným počinom s názvom Come Swim o napoly realistickom a napoly impresionistickom jednom dni v živote muža. Vo videu nižšie si môžete pozrieť krátku ukážku z filmu a ako o ňom Kristen Stewart rozpráva v Cannes.


Nicole Kidman sa objavila na červenom koberci štyrikrát a získala významnú cenu 70th Anniversary prize. Aj slovenskému režisérovi Györgymu Kristófovi sa podarilo dostať do Cannes s filmom Out, do ktorého obsadil napríklad herečku Judit Bárdos a Évu Bandor. Film sa natáčal na Slovensku, v Lotyšsku, v Maďarsku a v Estónsku. György čerpal z vlastnej minulosti, kedy žil na rôznych miestach východnej Európy. Out bol zaradený do výberu Un Certain Regard, avšak cenu získala dráma o korupcii v islamskej spoločnosti Lerd (A Man of Integrity). Poďme si už predstaviť tie najzaujímavejšie filmy z celého festivalu.

Out

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Sentimentalfilm

Wonderstruck

Režisér Todd Haynes sa po dvoch rokoch opäť vrátil do Cannes (v roku 2015 mala premiéru romantická dráma Carol), aby na červenom koberci predstavil svoj ďalší film. Jeho nový projekt vychádza z knižnej predlohy od spisovateľa Briana Selznicka (napísal aj Veľký objav Huga Cabreta) a rozpráva príbeh o dvoch nepočujúcich deťoch, ktoré sú od seba vzdialené 50 rokov a objavujú New York v dvoch odlišných érach. Dobrodružné cesty Bena a Rose vedú do Amerického prírodovedného múzea, kde sa pretnú ich osudy. Wonderstruck predstavuje ódu na nemé filmy 20. rokov 20. storočia. V snímke sa taktiež predstavia herečky Julianne Moore a Michelle Williams.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Amazon Studios

Nelyubov (Loveless)

Boris a Zhenya sa rozvádzajú. Neustále sa hádajú a popri predávaní bytu sa pripravujú na nový život. Boris žije s tehotnou mladšou priateľkou a Zhenya si našla bohatého milenca, ktorý sa chce ženiť. Ich 12 ročný syn Alyosha je čoraz nešťastnejší a keď náhle zmizne, vydajú sa ho spoločne hľadať. Režisér Andrey Zvyagintsev (Leviathan) zobrazuje egoizmus modernej spoločnosti pretekajúcej informáciami, kde nikto nechce skúmať svoje vlastné chyby. Príbeh o banálnej rodinnej kríze získal na festivale Jury Prize.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Sony Pictures

Okja    

V juhokórejskom údolí obklopenom horami žije 13-ročná Mija so svojím spoločníkom, obrovským zvieraťom menom Okja. Jedného dňa jej kamaráta ukradne multinárodný konglomerát Mirando Corporation a transportuje ho do New Yorku. Mija sa vydáva na zložitú cestu, aby priviedla priateľa späť domov. Na výlete stretne rôznych kapitalistov, demonštrantov a konzumentov. Dobrodružná dráma nás prevedie kontrastmi medzi sviežou prírodou a mestskou betónovou džungľou. Celý štáb vycestoval nakrúcať do Južnej Kórei, Kanady a do New Yorku. Vo filme si zahrali Tilda Swinton, Jake Gyllenhaal, Paul Dano, Lily Collins a Steven Yeun.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Netflix

 

A Prayer Before Dawn

Dej snímky vychádza zo skutočných udalostí problémového britského boxera Billyho Moorea (Joe Cole), ktorého poslali do jednej z najznámejších thajských väzníc. Aby tam nezomrel, stal sa študentom bojového umenia. Vďaka tomu našiel bratstvo a podporu na ceste k vykúpeniu. Skutočný Billy Moore spolupracoval na scenári a Joeovi dával rady ohľadom psychológie postavy a pocitov. Režisér dodal realistický nádych obsadením bývalých boxerov, ktorí strávili nejaký čas vo väzení. Niektorí z nich sa práve ocitli na slobode a bojovali s traumou.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Cannes Film Festival

120 Battements Par Minute

Na začiatku 90. rokov sa Nathan pridá k francúzskemu hnutiu Act Up, bojujúcemu proti ľahostajnosti voči AIDS. Do Nathanovho sveta vstúpi radikál Sean, ktorý sa odvážne vrhá do popredia každého protestu. Film prináša pohľad na jasný zámer skupiny. Homosexuálna generácia z konca 80. rokov brala chorobu a smrť ako fakt. Museli im čeliť bez pomoci štátnych organizácií a podnikať drastické kroky. Režisér Robert Campillo bol kedysi členom Act Up a po 20 rokoch premýšľania o projekte sa odhodlal natočiť tento príbeh. Čakanie sa mu vyplatilo, z Cannes si snímka odniesla cenu Grand Prix.

The Square

Christian (Claes Bang) je kurátorom v múzeu súčasného umenia a rozvedeným oddaným otcom dvoch detí. Nachádza sa v epicentre umeleckej komunity, a preto svoju prácu berie vážne. Pripravuje sa na ďalšiu akciu s názvom „The Square“ pre širokú verejnosť. PR agentúra vytvorila kampaň pre jeho výstavu, avšak neočakávaný zvrat stavia kurátora a múzeum do existenčnej krízy. Satirická dráma odzrkadľuje dnešnú dobu, pojednáva o morálnej odvahe a potrebách bohatého človeka. Švédsky režisér Ruben Östlund prišiel so svojím súťažným debutom a zožal úspech v podobe dvoch cien Palme D´Or za najlepší film a Vulcain Prize for an artist technician, awarded by the C.S.T. (cena za technickú prácu v oficiálnej sekcii). The Square uvidíme aj v slovenských kinách v rámci programu Be2Can v októbri 2017. 

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Cannes Film Festival

The Meyerowitz Stories (New and Selected)

Odcudzení súrodenci sa stretnú v New Yorku, aby oslávili otcovu umeleckú prácu. Sochár Harold (Dustin Hoffman) ako patriarcha nefunkčnej rodiny žije so svojou ďalšou mladšou ženou a začína uvažovať o dedičstve. Na povrch sa postupne vynárajú problémy s otcom a súrodenecká rivalita. Režisér Noah Baumbach v minulosti spolupracoval s Wesom Andersonom na scenároch k filmom ako Fantastic Mr. Fox či The Life Aquatic with Steve Zissou. Veľa sa od neho naučil a svoje skúsenosti využil pri vzniku tejto rodinnej komédie. Okrem Hoffmana sa môžete tešiť na Adama Sandlera, Bena Stillera a Emmu Thompson. O filme sme vás informovali aj tu.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Netflix

How to Talk to Girls at Parties

Sci-fi poviedka úspešného spisovateľa Neila Gaimana  nás prenesie na predmestie Londýna 70. rokov, kde prekvitá punk a každý teenager chce patriť do tejto subkultúry. Hanblivý chlapec Enn (Alex Sharp) a jeho kamarát Vic (Abraham Lewis) vyrážajú do ulíc, aby sa zoznámili s dievčatami. Cestou narazia na lokálny podnik excentrickej majiteľky Queen Boadicea (Nicole Kidman) plný rôznych študentiek. Enn na párty objaví nielen zábavu, ale aj prvú lásku. Obaja chlapci zistia, že dievčatá sú cudzinky z inej galaxie, ktoré prišli na Zem s určitým zámerom. Okrem spomínaných hercov uvidíme Ruth Wilson a Elle Fanning. Kostýmová výtvarníčka Sandy Powell (Carol, Cinderella, The Young Victoria) vytvorila punkové mimozemské kostýmy, ktoré budeme môcť obdivovať vo filme. Premiéra tejto hudobnej romantickej komédie sa v Cannes niesla v podobnom duchu, kedy sa herci prešli po koberci v extravagantných šatách. How to Talk to Girls at Parties bol zaradený do sekcie mimo súťažných filmov.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: A24

The Killing of a Sacred Deer

Dej snímky nás zavedie k úspešnému srdcovému chirurgovi Stevenovi a jeho manželke, očnej lekárke Anne. Spoločne vychovávajú dve dospievajúce deti a vedú spokojný rodinný život. Steven sa rozhodne starať o mladého pacienta, ktorý stratil otca. Pozve teenagera Martina k sebe domov, avšak jeho príchodom sa začínajú objavovať problémy. Na filmovom plátne sa znova stretli Colin FarrellNicole Kidman (uvidíme ich taktiež vo filme The Beguiled) v rolách manželov čeliacich tragickým následkom. Martina stvárni mladý herec Barry Keoghan (Dunkirk) a objaví sa aj herečka Alicia Silverstone. Režisér Yorgos Lanthimos získal v Cannes v roku 2009 cenu Un Certain Regard za film Dogtooth a v roku 2015 si odniesol cenu poroty (Jury Prize) za dystopickú drámu The Lobster. Tentokrát ho inšpiroval starogrécky dramatik Euripides so svojou gréckou tragédiou Iphigenia in Aulis. Z jubilejného ročníka Cannes si odniesol cenu za najlepší scenár.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: A24

Happy End

Po piatich rokoch sa režisér ocenený dvoma Zlatými palmami, Michael Haneke (Amour) pripomína drámou Happy End z prostredia severného francúzskeho pobrežia. V meste Calais žije bohatá rodina Laurentových bez dotyku so sociálnou realitou, ktorá pristupuje k migračnej kríze s ľahostajnosťou. Každý člen rodiny je ovplyvnený peniazmi a skrýva svoje chorobné problémy pred ostatnými. Ich životný štýl sa nachádza v kontraste s európskymi utečencami. Režisér uchopil túto tému s prevládajúcou dávkou cynizmu a znepokojujúcu atmosféru dnešnej doby. Po štvrtý krát Haneke spolupracuje s francúzskou herečkou Isabelle Huppert (Elle, Louder Than Bombs). Ak ste videli romantickú drámu Amour, tak v tejto snímke spoznáte herca Jeana-Louisa Trintignantiho.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Les Films du Losange

The Beguiled

Sofia Coppola prišla do Cannes prezentovať svoj nový počin, remake drámy The Beguiled z roku 1971 podľa románu spisovateľa Thomasa Cullinana. Je to jej druhý film zaradený do oficiálneho výberu po Marie Antoinette z roku 2006. Príbeh sa odohráva počas občianskej vojny vo Virgínii na poli dievčenskej internátnej školy, kde sa objaví zranený vojak z Únie. Mladé ženy sa ho rozhodnú zachrániť a ošetriť. V prítomnosti pohľadného muža sa za zatvorenými dverami internátu začnú diať neočakávané udalosti spojené so žiarlivosťou, sexuálnym napätím, nebezpečnou rivalitou a násilím. Sofia Coppola opäť obsadila herečky Kirsten Dunst Elle Fanning, s ktorými už v minulosti spolupracovala. Pri tvorbe scenára požiadala o pomoc herečku Nicole Kidman, pretože sa chcela zamerať na rozprávanie príbehu zo ženského pohľadu. Takýto prístup sa jej vyplatil, z Cannes si odnáša Zlatú palmu za najlepšiu réžiu. Viac o filme si môžete prečítať tu.

Good Time

Po neúspešnej bankovej lúpeži sa Connie pokúša dostať brata Nicka z väzenia. Počas jednej adrenalínovej noci plnej násilia a chaosu sa snaží oboch zachrániť. Film je inšpirovaný deštruktívnym putovaním narkomanov, vyskytujúcich sa v metre. Bratia BenJushua Safdie chceli efektívne vykresliť realitu na okraji spoločnosti. Napätú noc s Conniem a Nickom nakrúcali v New Yorku a väzenie v Queense dotváralo depresívnu atmosféru. V krimi dráme sa predstavia Robert Pattinson, Barkhad Abdi (Captain Phillips) a Jennifer Jason Leigh.

Aus dem Nichts (In the Fade)

Katjin život sa rozpadá po smrti manžela a syna pri bombovom útoku v Nemecku. Mladá Nemka je zasiahnutá tragickou udalosťou natoľko, že sa rozhodne pomstiť. Dramatický thriller sa natáčal v Hamburgu, v rodnom meste režiséra s tureckým pôvodom. Rozoberá vzťahy medzi rodnou krajinou a krajinou pôvodu. Inšpirovala ho minulosť, v ktorej členovia malej skupiny neonacistov NSU zabili ľudí tureckého pôvodu. Zameral sa na politické a sociálne otázky v Európe. Pre herečku Diane Kruger to bola prvá rola v nemeckom jazyku a za svoj výkon si vyslúžila Zlatú palmu.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Cannes Film Festival

You Were Never Really Here

Vojnový veterán a bývalý agent FBI Joe žije so svojou matkou a pracuje v súkromí. Prešiel si traumatizovaným detstvom, s ktorým sa nedokázal vyrovnať. Jedného dňa si ho najme vysoko postavený senátor v New Yorku, aby zachránil jeho stratenú dcéru Ninu z manhattanského bordelu a odstránil každého, kto mu skríži cestu. Joe je vystavený korupcii a násiliu. Psychologický thriller vznikol podľa knihy amerického spisovateľa Jonathana Amesa. Skúma vzťahy medzi dospelými a deťmi. Režisérka Lynne Ramsay (We Need to Talk About Kevin) získala Zlatú palmu za scenár a herec Joaquin Phoenix si prevzal cenu za najlepšieho herca.

Najprestížnejší filmový festival Cannes oslávil 70. ročník. Aké filmy zažiarili a ktoré si odniesli Zlatú palmu?
Zdroj: Cannes Film Festival

Predstavili sme vám výber filmov, ktoré nás najviac zaujali a veríme, že o mnohých budeme ešte počuť. Niektoré snímky sa môžu objaviť aj v kinách a iné sa k nám dostanú napríklad cez filmové kluby. Budete sledovať autentické herecké výkony či originálne spracované témy. Určite si vyberiete svojho favorita, pretože Cannes každý rok prinesie nejaký skvost európskej kinematografie.

Domov
Zdieľať
Diskusia