Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. mája 2017, 12:14
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)

TECH SAMSUNG
Uložiť Uložené

Kúsok, ktorý naozaj vydrží.

Samsung ešte začiatkom marca predstavil vynovenú generáciu jeho modelového radu s nadštandardnou odolnosťou, ktorej už tradične vylepšil hardvérovú výbavu. Dočkali sme sa tak mierne väčšej uhlopriečky, vyššieho rozlíšenia displeja aj oboch fotoaparátov, mierne väčšej operačnej pamäte, akumulátora s väčšou kapacitou alebo výkonnejšieho čipsetu. Menšími vizuálnymi zmenami ale prešlo aj mohutné telo smartfónu, ktorému opäť nechýba certifikácia podľa normy IP68 či vojenskej MIL-STD-810G.

Teraz však odbočíme od technických špecifikácií a pozrieme sa na to, ako sa Galaxy XCover 4 používa priamo v praxi.

Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Konštrukcia

Ako už bolo spomenuté, nadštandardne odolná konštrukcia XCover 4 z kvalitného plastu je aj nadštandardne rozmerná, preto nečakajte nič prémiové. Na druhú stranu sa ale pri používaní aspoň dobre drží, v čom majú prsty i oblé krivky, ktoré výrazne zlepšujú úroveň ergonómie. Boky navyše pokrývajú neprehliadnuteľné vrúbky, takže ho zároveň viete pevne uchopiť. Smartfón v podstate nepotrebuje žiadne ochranné puzdro a ani kryt, takže sa rozmery s rozmermi bežných modelov viac-menej vyrovnajú. Používateľ navyše ušetrí drobné za dodatočné príslušenstvo.

Rozmery: 146.2 x 73.3 x 9.7 mm
Váha: 172 gramov
Materiál: kvalitný plast
Certifikácie: IP68, MIL-STD-810G

Normu IP68 pozná zrejme každý. V súčasnosti ňou disponujú viaceré high-end smartfóny vrátane najnovších vlajkových lodí ako Galaxy S8 alebo LG G6, ktorá ich používateľom zaručuje, že im neublíži ako voda, tak ani malé zrnka piesku. Galaxy XCover 4 podľa oficiálnych čísiel vydrží až 1,5 metrový ponor na dobu 30 minút, no nebojí sa ani takého prostredia, kde bežné kúsky dlho nevydržia.

Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik
Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Americká norma MIL-STD-810G pokrýva všetky vlastnosti smartfónu, ktoré sú dôležité ako pre armádu, tak aj pre policajné zložky z terénu, pričom jej formálnu prítomnosť ocení úplne každý, kto pri sebe potrebuje smartfón so skvelou fyzickou výdržou. Tentokrát to už nie je iba o odolnosti voči vode či piesku, ale aj o odolnosti voči vibráciám, extrémným teplotám, slnečnému žiareniu a tiež voči často krát katastrofickým pádom na tvrdú zem.

Odporúčané
Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko Samsung predstavil novú vlajkovú loď. Novinky z legendárnej série S využívajú umelú inteligenciu už takmer na všetko 18. januára 2024, 14:30

Zariadenie si preto môžete zobrať na letnú dovolenku k moru, na náročnú horskú turistiku a nesklame vás ani počas chladnej lyžovačky. Ani v jednom prípade sa totiž nemusíte bát, že vám z ničoho nič prestane fungovať. Samorejme, nič nie je nezničiteľné, no ak sa o to nebude niekto snažiť, tak sa Samsung Galaxy XCover 4 pri bežnom používaní nič vážne nestane. Keď sa teda bojíte, že rozbijte alebo poškriabete krehké hliníkovo-sklené telo konvenčného modelu za prehnane vysokú sumu, toto potom môže byť tá správna voľba.

Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Na masívnej konštrukcii nájdete celkovo až šesť hardvérových tlačidiel. Tri sú hneď po displejom, čiže je každému snáď jasné, že ide o tlačidlá na ovládanie systému. Tie ďalšie tri sa nachádzajú na bokoch. Tlačidlo umožňujúce reguláciu hlasitosti a vypínanie, respektíve zapínanie zariadenia dopĺňa ešte aj také, ktoré slúži na pohotovú aktiváciu LED svetla zo zadnej strany.

Displej

Aby juhokórejský dosiahol konkurencieschopnú cenovku, musel niekde šetriť. A jednou z oblastí hardvérovej výbavy, kde sa šetrenie prejavilo, je zobrazovací panel. Hovoríme tu o 5-palcovej uhlopriečke so skromným a zároveň energeticky efektívnym HD rozlíšením, čo v jednej kope vytvára podmienky pre hustotu 294 pixelov na palec, čiže o 32 pixelov menej ako pri najnovšom iPhone.

Technológia: IPS LCD
Uhlopriečka: 5 palcov
Rozlíšenie: HD (720 x 1280 pixelov)
Hustota: 294 pixelov na palec

Zobrazovaný obraz nie je teda nejak extrémne jemný, čo ale nenáročnému zákazníkovi, ktorému záleží predovšetkým na fyzickej odolnosti, prekážať určite nebude. Dôležité tu je hlavne to, že si film alebo galériu plnú fotografií na ňom vychutnáte presne tak isto, ako keby práve držíte minuloročný smartfón zo strednej triedy. Tých pár pixelov hore dole si za bežných okolností bežný smrteľník nevšimne.

Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Rovnako stojí za zmienku absencia modernej AMOLED technológie, ktorú nahradila cenovo dostupnejšia LCD alternatíva so slabšou, no stále dobrou čitateľnosťou na priamom slnku, so zreteľne menej sýtymi farbami a s čiernou farbou, ktorá má od skutočnej čiernej tak trošku ďalej. Zabudovaný zobrazovací panel je však i napriek tomu všetkému kvalitný kúsok, takže si renomovaný výrobca dal pri výbere skutočne záležať. Za pochvalu tu stojí presná automatická regulácia jasu a aj jeho najnižšia úroveň, vďaka ktorej vás v tmavej miestnosti neprekvapí príliš veľa svetla.

Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Fotoaparát

Hneď prvá vyhotovená fotografia ma celkom zaskočila. Moje očakávania boli výrazne menšie ako to, čo nakoniec ponúkla realita, preto som zostal trošku prekvapený. Samsung zrejme konečne pochopil, pre koho Galaxy XCover 4 vyrába. Aktívni ľudia radi fotia svoje okolie, preto musel siahnuť po hlavnom fotoaparáte s takými vlastnosťami, aké by ste medzi podobne odolnými smartfónmi hľadali asi len veľmi ťažko. 

Rozlíšenie zadného: 13 megapixelov
Clonové číslo: f/1,9
Rozlíšenie predného: 5 megapixelov
Clonové číslo: f/2,2

Maximálne rozlíšenie záberov dosahuje klasiku, čiže tých 13 megapixelov, a to isté môžem povedať o clonovom čísle, ktoré je f/1,9. Tak veľká clona je však bežná pri modeloch z vyššej triedy, a nie z tej, odkiaľ pochádza tento hardvérovo slabšie vybavený model. Čo sa týka automatického zaostrovania, tak to prebieha bleskovo, čiže vám neujde ani vzácna momentka. Čo však tá ospevovaná kvalita fotografií?

Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Nemusíte sa báť chabých detailov a ani malého množstva svetla, pretože obe spomenuté vlastnosti dosahujú nadštandardne vysokú úroveň. Zachytené farby sú navyše veľmi blízko k realite. Jedinou nevýhodou je, že smartfónu chýba užitočná asistencia optickej stabilizácie obrazu. Kvalitu ale i napriek tomu budete chváliť aj po západe slnka, kedy si XCover 4 viedol rovnako dobre. Zábery zo zhoršených svetelných podmienok totiž vynikajú ako svetlom, tak aj prekvapujúco nízkym šumom, čo je pri obdobných cenových kategóriach celkom raritou.

Odporúčané
Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím Nenápadný dizajn, 4 ochranné vrstvy a jednoduchá aplikácia. Tieto kryty účinne chránia objektív pred poškriabaním aj prasknutím 9. januára 2024, 16:30

Aplikácia fotoaparátov pozostáva z prehľadného používateľského prostredia, kde nájdete viacero užitočných režimov, vrátane manuálneho. A pokiaľ vám nestačí, k dispozícii sú ďalšie, musíte si ich ale manuálne stiahnuť priamo z virtuálneho obchodu výrobcu. 

Výkon a softvér

Samsung Galaxy XCover 4 po hardvérovej stránke poháňa 4-jadrový procesor so skromným taktom 1,4 GHz, ktorému v tomto prípade asistuje iba 2 GB operačná pamäť RAM. Nemusím teda nejak extra zdôrazňovať, že od výkonu netreba mať prehnané očakávania, čo, samozrejme, platí i o tom grafickom. Na smartfóne si dobre zahráte iba graficky nenáročné hry, pretože tie graficky náročné vám budú s najväčšou pravdepodobnosťou citeľne sekať. Máme teda čo dočinenia s ďalšou oblasťou, kde sa šetrilo.

CPU: 4 jadrá s maximálnym taktom 1,4 GHz
RAM: 2 GB
Úložisko: 16 GB + slot pre microSD do 256 GB
Systém: Android 7 Nougat + nadstavba Samsung Experience

Samsung našťastie dokázal svoju novú nadstavbu, vytvorenú na základoch systému Android 7 Nougat, vyladiť tak, že vie skvele fungovať aj na slabšom hardvéri. Nech už v používateľskom prostredí robíte akúkoľvek činnosť, pomalšie reakcie sa objavia naozaj iba sporadicky, pričom to isté možno povedať o multitaskingu - prepínaní medzi spustenými aplikáciami. Pohotové reakcie či plynulé systémové animácie sú teda súčasťou produktu, hoci by si niečo také po pohľade na technické špecifikácie pomyslel asi len málokto.

Odporúčané
Oceníš multitasking a skvelý výkon. 7 dôvodov, prečo ekosystém Samsung Galaxy nesmie chýbať žiadnemu kreatívcovi Oceníš multitasking a skvelý výkon. 7 dôvodov, prečo ekosystém Samsung Galaxy nesmie chýbať žiadnemu kreatívcovi 23. novembra 2023, 9:00

Za pochvalu ale stojí aj vizuálne prevedenie grafickej nadstavby Samsung Experience, ktorú som vychválil ešte v recenzii vlajkovej lode Galaxy S8. Minimalistické prvky dopĺňa mnoho zachovaných detailov z čistého Androidu, z čoho bude mať radosť nejeden potenciálny používateľ. 

Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)
Zdroj: Matus Moravcik

Batéria

Čipset so slabším výkonom a ani displej s nižším rozlíšením nie je zakaždým iba na škodu. Výhoda tejto kombinácie totiž spočíva v nižšej spotrebe elektrickej energie z 2 800 mAh vymeniteľnej batérie, kam sa kvôli absencii rýchleho nabíjania dopĺňa trošku dlhšie. Všimnete si to najmä na počiatočných percentách, ktoré pri drahších smartfónoch rastú enormne rýchlo. Vo výdrži na jedno nabitie je však jeden z tých najlepších, pretože vie pri bežnej záťaži vydržať až takmer dva celé dni, čiže jeden celý víkend, čo z neho robí ideálneho spoločníka do situácie, kedy sa rozhodneme na dlhšie stanovanie v prírode.

Samsung Galaxy XCover 4

Galaxy XCover 4 síce nedisponuje špičkovým výkonom a ani prevratnou zobrazovacou technológiou, to však do prostredia, do ktorého je tento kúsok vyrobený, ani nepotrebujete. Smartfón je určený pre ľudí pohybujúcich sa v prostredí, kde krehká elektronika bez dostatočnej ochrany dlho nevydrží, takže tu hovoríme o rybároch, stavbároch alebo o nadšencoch turistiky. V podstate o každom s aktívnym životným štýlom. Vydrží tvrdý pád, neprekážajú mu vysoké a ani nízke teploty, vie sa potápať a dokonca aj slušne fotí. 9/10

Smartfón Galaxy XCover 4 nájdeš v ponuke e-shopu nikita.sk

Hľadáš smartfón s vysokou fyzickou odolnosťou? Samsung Galaxy XCover 4 ťa potom zaručene nesklame (Recenzia)
Domov
Zdieľať
Diskusia