Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. mája 2017, 14:33
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

iOS 11 alebo aplikácie pre virtuálnu a rozšírenú realitu. Čo všetko môže Apple ukázať na WWDC 2017?

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Čaká nás smršť noviniek?

Vynovená generácia operačného systému iOS, desktopovej alternatívy macOS či prvý krok do neustále rastúceho sveta virtuálnej aj rozšírenej reality - tradičné podujatie WWDC už klope na dvere a my sa vraj môžeme tešiť hneď na niekoľko celkom zaujímavých noviniek. Tento rok však nebudú iba softvérových produktoch.

Začiatkom júna nám Apple zrejme ukáže niečo, čo by predstavovalo priamu konkurenciu pre Echo od Amazonu alebo pre veľmi obdobne fungujúci Home od Googlu. Malo by ísť o fyzický reproduktor so štýlovým dizajnom a hlbokou integráciou Siri. Lepšie povedané, o akýsi jeho domov, odkiaľ s nami vie komunikovať, hoci momentálne nemáme pri sebe náš smartfón. A tam to ani zďaleka nekončí.

Čo všetko teda možno od nadchádzajúceho WWDC 2017 očakávať?

iOS 11

Nový mobilný operačný systém je jedna z tých najpravdepodobnejších noviniek, ktoré by mali uzrieť svetlo sveta 5. až 9. júna v kalifornskom San Jose.

Web iDropNews píše, že iOS pod číselným označením 11 prinesie ako umelou inteligenciou poháňaný šetriaci režim batérie, tak aj tmavé prostredie systému či skupinové video hovory prostredníctvom aplikácie FaceTime. V kuloároch sa ale šušká aj o novom platobnom systéme, ktorý bude narozdiel od Apple Pay zameraný iba čisto na prevod peňazí medzi dvomi používateľmi.

iOS 11 alebo aplikácie pre virtuálnu a rozšírenú realitu. Čo všetko môže Apple ukázať na WWDC 2017?
Zdroj: www.idropnews.com

Príchod objemnejšieho aktualizačného balíčka môžeme očakávať po predstavení iPhonu 8, ktoré prebehne niekedy v septemberi. Existuje však niekoľko špekulácií a tie tvrdia, že Apple termín posunie až o niekoľko mesiacov. A hlavnou príčinou vraj sú problémy u dodávateľov.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Nový iPhone má byť po vizuálnej a konštrukčnej stránke úplne iný, čo im spôsobuje v ešte poriadne nezabehnutých výrobných či montážnych procesoch výrazne komplikácie. Osmička by v takom prípade mohla na pulty obchodov prísť až niekedy začiatkom budúceho roka.

VR a AR aplikácie

Okrem nových systémov sa ale máme tešiť aj na aplikácie určené ako pre virtuálnu, tak aj pre rozšírenú realitu. Tim Cook ešte dávnejšie spomínal, že ide o veľmi podstatnú súčasť blízkej budúcnosti, čiže z toho možno vyvodiť celkom jasné závery.

Apple skôr či neskôr predstaví vlastnú VR alebo AR platformu, a to buď v podobe neúplného headsetu, ktorý skombinujeme s osmičkou, alebo v podobe samostatného produktu, kam už nebude potrebné vkladať žiadny smartfón, ani nič podobné. Niektoré weby hovoria o iGlass s podobou blízkou HoloLens od Microsoftu.

iOS 11 alebo aplikácie pre virtuálnu a rozšírenú realitu. Čo všetko môže Apple ukázať na WWDC 2017?
Zdroj: www.idropnews.com

WWDC 2017 preto môže priniesť aj kompatibilné aplikácie od vývojárov z Apple alebo iných známych mien z brandže, bez ktorých by očakávaný VR alebo AR headset nebol vôbec k ničomu. Existuje tu ale par nezrovnalostí, najmä v súvislosti so zatiaľ nepredstaveným hardvérom, ku ktorému by ostatní vývojárovi potom potrebovali prístup, aby tak mohli začať pomaličky pracovať na vlastnom softvéri. 

Avšak nejaká šanca, že nám Apple v júni okrem špecializovaných aplikácií rovno odhalí aj spomínaný headset, existuje tiež. Odkedy je vo vedení Cook, možné je naozaj všetko.

iPad Pro 10.5

O ďalšej veľkostnej verzii iOS tabletu pre profíkov sme už čo-to počuli. Aké sú teda od neho očakávania? Novinka iPad Pro, ktorá sa vraj tiež už onedlho odhalí, má spolu s 10,5-palcovou uhlopriečkou ponúknuť podporu pre digitálne pero Apple Pencil, opäť o niečo vyšší výkon a zabudnúť nesmiem na netradične tenké rámiky okolo jemného edge-to-edge displeja s pestrejšou paletou zobrazovaných farieb.

Reproduktor Siri

Giganti ako Google a Amazon fyzický domov pre svojich virtuálnych asistentov už majú. Čo však Apple? Dlho nás vraj čakať nenechá, myslí si jeden z najpresnejších analytikov giganta s menom Ming-Chi Kuo.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Na vývojárskom podujatí WWDC bude podľa dostupných informácií vidieť elegantne prevedený reproduktor, ktorý Siri umožní realizovať hlasovú interakciu s okolím aj bez asistencie iPhonu. Po vyslovení kľúčových slovíčok sa automaticky aktivuje a okamžite začne plniť naše rozkazy. Pôjde teda o ďalší domáci spotrebič, kde by mal byť priestor i na prehrávanie hudby alebo telefonovanie pri hlasnom odposluchu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia