Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. mája 2017, 1:16
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Používate smartfón iba na sociálne siete? Tu je 10 tipov, ako sa zabaviť s drahou hračkou

TECH
Uložiť Uložené

Telefóny za stovky eur neslúžia len na četovanie s priateľmi.

Existuje skupinka ľudí, ktorí potrebujú mať vždy najnovší smartfón a po prezretí jeho obsahu nájdete len Messenger, Instagram a Snapchat. Potom sú tu takí, ktorí radi experimentujú a skúšajú, čo všetko sa dá zo smartfónu vyťažiť. A na záver viac-menej bežní užívatelia, ktorí nepotrebujú vždy najaktuálnejšiu generáciu vlajkových lodí, ale nepovažujú telefón len za četovací nástroj. Nejdeme však kázať o tom, ako by sa mal smartfón využívať, skôr poukážeme na niekoľko menej či viac očividných možností, ako narábať s týmito hračkami. Zdôrazňujeme, že nie každému čitateľovi môžu prísť naše odporúčania zaujímavé a doposiaľ nepoznané. Prejdime ale ku konkrétnym tipom.

Smartfón ako mikrofón

Chystáte oslavu úspešných štátnic, svadbu, 50-ku alebo akúkoľvek inú akciu, na ktorej budete potrebovať okrem množstva alkoholu aj patričné nazvučenie a externý mikrofón? Platiť si DJ-a s kompletným vybavením môže byť poriadny škrt cez rozpočet a pokiaľ vlastníte hlasité audio a chýba vám len mikrofón, prečo nevyužiť ten v telefóne? V súčasnej dobe sú kvalitou prenosu zvuku podstatne ďalej, ako tomu bolo kedysi a v obchodoch s aplikáciami nájdete množstvo softvéru potrebnému k správnej činnosti. Jediné, čo stačí, je pripojiť audio-jack do telefónu. Lepšie appky vám umožnia vybrať si, ktorý mikrofón chcete používať. 

App Store | Google Play

Používate smartfón iba na sociálne siete? Tu je 10 tipov, ako sa zabaviť s drahou hračkou
Zdroj: wistia.com
 

Vodováha, váha či kompas

Nedovolíme si tvrdiť, že smartfóny dokážu nahradiť zaužívané prostriedky domácich kutilov, milovníkov turistiky alebo obyčajnú kuchynskú váhu. Napriek tomu sú niektoré funkcie dostupné aj na telefóne a teda v niektorých prípadoch môžu aj múdre telefóny pomôcť. Zatiaľ, čo majitelia iOS zariadení majú kompas a vodováhu implementovanú priamo v predinštalovaných aplikáciach, Androiďáci si môžu stiahnuť spomínané pomôcky tu a tu. Na stavbe by ste zrejme vyzerali smiešne, no v horách si vystačíte aj s mobilným kompasom. Čerešničkou na torte je možnosť využiť senzory detekcie tlaku (3D Touch) a vďaka vodivému dotyku odvážiť predmety do približne 400 gramov na obrazovke smartfónu. Web nájdete tu.

Používate smartfón iba na sociálne siete? Tu je 10 tipov, ako sa zabaviť s drahou hračkou
Zdroj: Sirius

Laserové ukazovátko/pravítko

Koľko príslušenstva k smartfónom poznáte? Určite ste sa už stretli s externou nabíjačkou, rôznymi nabíjacími káblami a bezdrôtovými slúchadlami. Vedeli ste však, že audio-jack dokáže slúžiť nielen na pripájanie káblových slúchadiel? Skutočne, napríklad spoločnosť iPin vyrába nepatrný laser, ktorý zapojíte do vášho audio-konektora a celé ovládanie prebieha formou appky. Ukazovátko vás vyjde na približne 30€ a pokiaľ máte záujem o laserové pravítko, pripočítajte si k uvedenej cene minimálne ďalších 10€. Na oplátku získate skvelý nástroj na meranie nepohyblivých predmetov jediným stlačením spúšte.

Ovládač k počítaču/televízoru

Vyníma sa vo vašej obývačke moderná inteligentná televízia? Ovládate ju pribaleným ovládačom? Ak ste na obidve otázky zodpovedali "áno", pouvažujte o nainštalovaní aplikácie umožňujúcej ovládať televízor priamo cez dotykové rozhranie v smartfóne. Pri bežnom prepínaní kanálov zo satelitu si síce rozdiel nevšimnete, no pri náročnejších úkonoch, povedzme prehliadaní webu alebo využívaní vstavaných aplikácií, sa dotyková plocha javí ako perfektný zlepšovák. Vyhľadajte si v App Store a na Google Play značku vášho televízora, pripojte sa na rovnakú Wi-Fi a aplikácia sa automaticky skontaktuje s TV. Drtivá väčšina výrobcov ponúka appky pre obe najrozšírenejšie platformy.

Používate smartfón iba na sociálne siete? Tu je 10 tipov, ako sa zabaviť s drahou hračkou
Zdroj: Samsung

Pre bezdrôtovú kontrolu nad počítačom je zas k dispozícií starý známy TeamViewer. Ovládať počítač cez drobnú obrazovku telefónu sa hodí v momentoch, kedy potrebujete vašim známym pomôcť spojazdniť hento či opraviť tamto a navigovať ich volaním po telefóne je až príliš komplikované. Spárovanie funguje na báze unikátneho kódu, ktorý vás po zadaní bezpečne (rozumej šifrovane) spojí s druhou stranou. Aplikácia je dostupná pre iOS aj Android a autori nepýtajú za inštaláciu akékoľvek poplatky. Ako sami uvádzajú, momentálne ju používa viac než 200 000 000 počítačov

Vzdialené ovládanie platí obojstranne, či už telefónom počítač alebo naopak (okrem majiteľov iOS)

Používate smartfón iba na sociálne siete? Tu je 10 tipov, ako sa zabaviť s drahou hračkou
Zdroj: TeamViewer

Čítanie zahraničnej tlače a cudzojazyčných publikácií

Na tom, že pocit držania fyzického časopisu sa nedá nahradiť žiadnou obrazovkou (ani čítačkou kníh), sa zhodneme asi všetci. Častokrát nemáme čas nakúpiť si ani tú domácu tlač odhliadnuc od faktu, že v rámci zahraničných novín, časopisov alebo kníh je zháňanie konkrétnych diel relatívne obtiažne. Najmä pokiaľ nebývate vo veľkých mestách s prístupom do známych kníhkupectiev alebo lepších novinových stánkov. Zvážili ste ale možnosť sťahovania zahraničnej tlače alebo nedostupných publikácií cez obchody s knihami? V rámci časopisov na iOS zájdite do konkrétnej kategórie v App Store, pre Android je v ponuke aplikácia Kiosk s pestrou paletou tlače. Výhodou čítania na telefóne môže byť obsah prispôsobený mobilným zariadeniam vrátane videí či iných interaktívnych prvkov. 

Používate smartfón iba na sociálne siete? Tu je 10 tipov, ako sa zabaviť s drahou hračkou
Zdroj: Sirius

Sekundárny displej k počítaču

Pred niekoľkými rokmi by nám takýto podnadpis zrejme pripadal smiešny, hlavne keď uvážime fakt, že high-end smartfóny disponovali uhlopriečkou nanajvýš 3,5 palcu. Dnešný štandard je už ale úplne niekde inde a vlastniť displej s veľkosťou prevyšujúcou 5 palcov nie je žiadna rarita. Po nainštalovaní tej správnej aplikácie a spárovaní zariadení podobným spôsobom, ako v prípade vzdialeného prístupu, môže aj menšia obrazovka napomôcť pri produktívnej počítačovej činnosti. Menší displej možno využiť napríklad na komunikáciu cez sociálne siete. Messenger sa dokonale prispôsobí menšej obrazovke a vy môžete odpisovať a navigovať sa v správach podstatne rýchlejšie ako cez dotykové rozhranie. V rámci iOS mobilných zariadení odporúčame použiť Duet.

Používate smartfón iba na sociálne siete? Tu je 10 tipov, ako sa zabaviť s drahou hračkou
Zdroj: Curved

Správca zdravia

Dávať si pozor na to, čo jete, koľko pohybu denne zabezpečíte vášmu telu a či pravidelne navštevujete lekára, sa dá robiť tak ako zvyčajne - bez telefónu. Aplikácie zamerané na zdravie však ponúkajú podrobné štatistiky a uchovávanie rozsiahlych dát o vašom tele, za ktoré sa im neskôr určite poďakujete. Predsa len si každý deň nebudete zapisovať do zošitu váš jedálniček a merať si cez Google Maps, koľko kilometrov ste prešli a aký výškový rozdiel ste pritom prekonali. Moderné telefóny to spravia za vás. Hlavne v rámci pohybu je systém dostatočne autonómny a tak vás neoberá o drahocenný čas. Tieto rozsiahle virtuálne zápisníky sú častokrát podceňované a pritom v sebe skrývajú veľký potenciál. Kúpou smart náramku či hodín vyťažíte z týchto "zdravotných kariet" ešte viac.

Používate smartfón iba na sociálne siete? Tu je 10 tipov, ako sa zabaviť s drahou hračkou
Zdroj: brandish.tv

Amatérsky DJ/producent

Hneď na začiatok zdôrazňujeme slovíčko "amatérsky". Produkovať hudbu alebo robiť DJa na párty cez telefón je náročne aj pre tých najväčších profesionálov a mobil nikdy nenahradí konzolu či plnohodnotný počítač, no po stiahnutí niektorej z aplikácií ako Traktor DJ (pre Android Djay2), Garageband pre iOS alebo FL Studio pre obe platformy zistíte, že zabaviť sa hudbou, a teraz nemyslíme obyčajné púšťanie piesní, sa dá aj na telefóne. Náš osobný favorit je DM1 (drum machine), bohužiaľ, dostupný len na App Store. Ak ste aspoň čiastočne naklonený k tvoreniu muziky, dajte šancu niektorej z nich.

Používate smartfón iba na sociálne siete? Tu je 10 tipov, ako sa zabaviť s drahou hračkou
Zdroj: www.musictech.net

Amatérsky fotograf/kameraman

Na záver možno až príliš očividná schopnosť dnešných smartfónov. Bežným spôsobom fotografovania/natáčania cez vstavané aplikácie zhotovený materiál zvyčajne stráca svoj potenciál. Ak chcete vyťažiť z telefónu maximum, nájdite si aplikáciu, ktorá umožňuje vyhotovovať zábery v RAW formáte spolu s ďalšou tonou nastavení. Ak chcete posunúť kvalitu videa na vyššiu úroveň, postačí vám aj obyčajná selfie tyč, prípadne tripod. Základom je však kvalitný softvér a dobré prevedený post-process. Odporúčame pozrieť obe videá nižšie.

Zachytávanie fotografií: ProCamera (iOS), ProShot (Android)

Nahrávanie videa: FiLMiC Pro (obe platformy)

Úprava fotografií: Snapseed, Adobe Photoshop Express, Adobe Photoshop Lightroom (obe platformy)

Domov
Zdieľať
Diskusia