Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2017 o 15:33
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Dvom cyklistom sa v slovenskom bike parku priplietol do cesty medveď. Šťastie stálo pri nich a hroziacemu útoku sa úspešne vyhli

ZAUJÍMAVOSTI CYKLISTIKA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Tak tento prídavok si návštevnici rozhodne nezaplatili.

V slovenských horách žije približne 1 000 medveďov hnedých. Vyskytujú sa prevažne na severe a strednom Slovensku, pričom ľudia našťastie nie sú ich primárnym vyhľadávaným cieľom potravy. To však neznamená, že si nemusíme v lese dávať pozor. Pri návšteve domácich hôr sa odporúča pospevovať si, pokrikovať si, prípadne viesť hlasitý rozhovor s druhou osobou a dávať si pozor na neprehľadné plochy/húštia, v ktorých nás macko, respektíve my jeho, môžeme ľahko prekvapiť. Vo väčšine prípadov sa medveď po zaregistrovaní ľudí schová alebo aspoň čiastočne ustúpi, no aj u nás sa vyskytli prípady, kedy zaútočil. A povedzme si otvorene, málokto z nás by sa v daný moment neposral strachom. 

Obyčajný živočíšny pud tohto veľmi plachého, ale zároveň masívneho všežravca včera na smrť vydesil dvoch cyklistov jazdiacich naprieč najznámejším slovenským bike parkom - Malinô Brdo. Počas vychutnávania si lesného zjazdu sa spoza húštia objavil "macko", ktorý mal poriadne naponáhlo za svojou potenciálnou obeťou. Z nejakého dôvodu však po pár metroch šprintu zmenil cieľ a vydal sa dolu svahom. Hoci sa nič vážne nestalo, máme pocit, že cyklisti si vyčerpali dávku adrenalínu na najbližších niekoľko rokov. 

Odporúčané
Aupark čoskoro otvorí nové priestory. Môžeš sa tešiť na zľavy do 50 % a najväčšiu Zaru na Slovensku Aupark čoskoro otvorí nové priestory. Môžeš sa tešiť na zľavy do 50 % a najväčšiu Zaru na Slovensku 16. októbra 2024 o 11:00

V prípade neodvratného útoku medveďa sa odporúča chrániť si vnútorné orgány nohami pritiahnutými k hrudi/bruchu. Zároveň si rukami okolo krku kryte krčnú chrbticu, až kým sa zviera nepresvedčí, že je v bezpečí. Ako efektívny ochranný prostriedok sa ukázal ochranný sprej na medvede, ktorý na niekoľko metrov dokáže spacifikovať tohto rozmerného živočícha. 

Domov
Zdieľať
Diskusia