Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. marca 2017, 12:57
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

V bratislavskej kaviarni Mačinézy si vychutnáš dobrú kávu a zároveň pomôžeš zvieratkám v núdzi (Rozhovor)

BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Kora a Simona poskytujú dočasný domov mačkám, ktoré nemali toľko šťastia.

Pred dvoma rokmi porozprávali Kora a Simona v rozhovore pre Refresher, o otvorení mačacej kaviarne v Bratislave. Prezradili svoje plány do budúcnosti a predstavy, ako by mala kaviareň asi fungovať. Dnes je Mačinézy otvorená už vyše roka a pol a dievčatá naozaj ostali verné svojej pôvodnej vízii. Ich kaviareň poskytuje dočasný domov mačkám, ktoré nemali toľko šťastia, aby ostali v dobrej rodine. Denne sa o nich starajú, svedomito im vyberajú budúcich majiteľov a do dnešného dňa našli domov už viac ako trinástim mačkám.

Každý mesiac sa v kaviarni koná „blšák“, z ktorého výťažok ide do zvieracích útulkov po celom Slovensku. V  kaviarni okrem chlpatých domácich miláčikov, môžeš vidieť aj výstavu obrazov so zvieracími motívmi, dať si dobrú kávu s chutným koláčikom a okrem toho, že zažiješ naozaj príjemnú atmosféru, odídeš s pocitom, že si pomohol zvieratkám v núdzi. V rozhovore si môžeš prečítať viac o náročnom otvorení Mačinézy, ako si aj ty môžeš adoptovať svojho domáceho miláčika, ale aj o tom, aká špeciálna mačacia akcia sa chystá v uliciach Bratislavy tento mesiac.

V bratislavskej kaviarni Mačinézy si vychutnáš dobrú kávu a zároveň pomôžeš zvieratkám v núdzi (Rozhovor)
Zdroj: Nicole Lieskovská
V bratislavskej kaviarni Mačinézy si vychutnáš dobrú kávu a zároveň pomôžeš zvieratkám v núdzi (Rozhovor)
Zdroj: Nicole Lieskovská

Ahojte baby! Tak pekne od začiatku, ako vznikol nápad otvoriť mačaciu kaviareň?

Ahojte! Sme strašné „mačkofilky“ a už veľmi dlho sa venujeme pomoci zvieratkám bez domova, či už priamo z ulíc alebo z útulkov. Vždy sme chceli mať niečo vlastné a prepojiť podnikanie, s láskou k zvieratám. Koncept mačacej kaviarne vo svete existuje už dlhšie. Inšpiráciou boli mačacie kaviarne v Prahe, Londýne alebo vo Viedni. Zariadené to máme tak, že útulky nám posielajú mačky do dočasnej starostlivosti, kým sa im nenájde domov, a to aj prostredníctvom tejto kaviarne. Zákazníci majú možnosť pri svojej kávičke alebo koláčiku nahliadnuť do mačacej miestnosti, ktorá je špeciálne prispôsobená mačkám a možno sa im tam nejaká zapáči.

V bratislavskej kaviarni Mačinézy si vychutnáš dobrú kávu a zároveň pomôžeš zvieratkám v núdzi (Rozhovor)
Zdroj: Nicole Lieskovská

Od otvorenia kaviarne uplynul nejaký čas. Ako spomínate na prípravy pred samotným otvorením?

Začiatky boli naozaj stresujúce. Makali sme ako sa dalo. Počas toho sme študovali a mali aj inú prácu. Hľadali sme priestor v centre mesta, ale aby sme to aj utiahli, museli sme nájsť niečo finančne výhodnejšie. V priestore našej kaviarne bol predtým veterinár, takže to zostalo celkom tematické. Kompletne sme to tu celé zrekonštruovali, obíjali sme kachličky, zháňali kusy nábytku, ktoré sme potom s pomocou Korinho otca reštaurovali, aby to tu bolo pekné a útulné. Síce nám to trvalo dlhšie a chýbalo viacej rúk, ale zvládli sme to. Dnes máme asi rok a pol otvorené a všetko dolaďujeme za pochodu. Pridávame nové nápoje a koláče, podľa toho, čo ľuďom chutí. Zo začiatku tu okrem baru a nejakého nábytku veľa toho nebolo. Teraz máme po stenách obrázky so zvieracími motívmi od šikovných umelcov, ktoré si môžu ľudia tiež zakúpiť. Výťažok z predaja ide do jednotlivých útulkov.

Otvárať kaviareň, nie to ešte mačaciu, musí byť celkom finančne náročné. Mali ste aj nejakú inú peňažnú podporu?

Cez Startovač sme zbierali peniažky na mačaciu miestnosť. Aby mali mačky vo svojom dočasnom domove všetko, čo potrebujú. Záchodiky, krmivo, prípadne nejaké hračky. Samé sme nevedeli, ako to bude zo začiatku fungovať. Mali sme len nejakú predstavu. Takto sa nám podarilo dostať nejaké peniažky navyše, ktoré nám pomohli. Spravili sme si reklamu a ľudia sa o našom projekte dozvedeli ešte pred otvorením. Pre tých, ktorí prispeli, sme vyrábali rôzne darčeky, tričká, nálepky alebo poukážky na kávu priamo k nám.

Kora a Simona

V bratislavskej kaviarni Mačinézy si vychutnáš dobrú kávu a zároveň pomôžeš zvieratkám v núdzi (Rozhovor)
Zdroj: Mačinézy

Zákazník teda príde do kaviarne, dá si kávu a počas toho sa môže pohrať s mačkou, ktorú máte práve v „dočaske“? Čo potom, ak sa rozhodne si ju adoptovať?

V podstate áno. Mačky z hygienických dôvodov nemáme počas otváracích hodín voľne pustené v kaviarni. Majú svoju vlastnú izbu hneď za barom, kde je tabuľa, aby ľudia vedeli, že sú tam. Kedykoľvek sa na nich môže ísť zákazník pozrieť. Sme v podstate klasická kaviareň s benefitom - maličkým útulkom vedľa. Snažíme sa mať maximálne tri mačky. Keď sa niekomu jedna z nich zapáči, spravíme s ním malý pohovor a snažíme sa zistiť, či je záujemca  spôsobilý dobre sa o mačku postarať. Pýtame sa či už mal nejaké zviera alebo práve má, či žije v podnájme a podobne. Bývanie je často dôvodom toho, že ľudia sa zbavujú svojich domácich miláčikov. Chceme predísť prípadu, že nám za pár mesiacov/rokov niekto zavolá, že mačku už nechce. Sme v tomto dosť zodpovedné. Ku každej máme vypestovaný osobitý vzťah. Každá má svoj charakter, vlastnosti a my sa snažíme k nej nájsť najvhodnejšieho majiteľa, pri ktorom bude spokojná.

Stalo sa vám, že ste už niekoho odmietli?

Samozrejme. Snažíme sa mu diplomaticky vysvetliť, že sa nehodí k danej mačke. Mali sme tu mača, ktoré odišlo asi pred mesiacom. Bolo na neho viacero záujemcov a každý ju chcel ako samostatný kus. Mačky sú veľmi spoločenské a aj tu bývajú pokope. Pri niektorých z nich je podmienka, aby išli do rodiny, kde už žije nejaké domáce zvieratko alebo aby si k nej vzali aj druhú mačku.

V bratislavskej kaviarni Mačinézy si vychutnáš dobrú kávu a zároveň pomôžeš zvieratkám v núdzi (Rozhovor)
Zdroj: Mačinézy

A keď schválite konkrétneho záujemca, aký je postup?

Zaplatí iba adopčný poplatok a dostane kompletne ošetrenú, sterilizovanú, odčervenú mačku. Všetky očkovania a vyšetrenia robí útulok. Aj my dostaneme už zdravú mačičku, ktorej hľadáme domov.

V kaviarni robíte raz za mesiac "blšáky". Suma ktorú sa podarí vyzbierať putuje kam?

Vždy tretí týždeň v mesiaci robíme 3-dňový blší trh. Piatok, sobota a nedeľa. Veľmi sa nám to rozbehlo. Pred nedávnom sme organizovali už výročný blšák. Dostalo sa to až na taký level, že nám rôzne baby - blogerky, dodávajú kusy oblečenia, kozmetiku, bižutériu, knihy a my to tu predávame za symbolické ceny. Mesačne sa nám podarí vyzbierať aj okolo 2000 eur. Tie prerozdeľujeme medzi útulky. Takto spolupracujeme s viac ako 30 útulkami po celom Slovensku. Ďalej máme aj materiálne zbierky. Ľudia sú veľmi ochotní a pomáhajú. Donesú pre mačičky krmivo, hračky, keď je toho veľa posúvame to do iných dočasiek, útulkov alebo ľuďom, ktorí zachraňujú zvieratká na vlastnú päsť. Je to naozaj jedna veľká komunita ľudí, ktorí milujú zvieratká a ich osud im nie je ľahostajný.

Beriete mačičky aj z ulíc?

Nie a ani od súkromných osôb mačky neberieme. Nakoľko mačky z útulkov prídu kompletne ošetrené, je to bezpečnejšie. Ale pomáhame im inak. S jednou kamarátkou máme na facebooku stránku Pomoc pouličným mačičkám v Bratislave a sme zastrešené Slovenskou alianciou ochrancov zvierat. Robíme to v malom, ale napríklad tento mesiac chystáme jednu akciu priamo v uliciach. Mačka má celoročne ruju, sú dosť promiskuitné (smiech). Geometrickým radom rastie v uliciach počet narodených mačiek bez domova. Mačky nie sú ošetrené ani kastrované. Plánujeme ísť do ulíc asi desiati a spolu s veterinármi odchytávať na špeciálne pasce mačky, ktoré budú následne ošetrené a vykastrované. Takéto mačky sa označia špeciálnym zastrihnutím uší, aby sme ich rozpoznali a nenaháňali po ulici dokola tie isté. Potom budú vypustené späť do ich prirodzeného prostredia, kde sú skvelými deratizérmi.

V bratislavskej kaviarni Mačinézy si vychutnáš dobrú kávu a zároveň pomôžeš zvieratkám v núdzi (Rozhovor)
Zdroj: Mačinézy

Baby, ďakujeme vám za rozhovor. Dúfame, že nájdete domov čo najviac mačičkám. Chystáte ešte niečo zaujímavé, o čom by sme rozhodne mali vedieť?

My ďakujeme! Stále niečo vymýšľame. Ľudia milujú, keď okrem toho, že prídu na kávu alebo prispejú na zvieratká, dostanú ešte nejaký darček. Chystáme kolekciu tričiek, tašiek a máme v pláne aj mačací kalendár. Ale vidíme to tak na rok 2018. Chceli by sme v budúcnosti aj webstránku s e-shopom, zatiaľ sme len na Facebooku a Instagrame, kde si nás všetci môžu pozrieť, lebo naozaj často pridávame rôzne príspevky (smiech).

Domov
Zdieľať
Diskusia