Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. februára 2017, 14:04
Čas čítania 0:00
František Kulhánek

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde

ZAUJÍMAVOSTI ANTARKTÍDA
Uložiť Uložené

Fakty, ktoré sa v škole zaručene nedozviete.

Pre mnohých životný sen, pre iných nehostinné miesto, kde by sa nevybrali ani zadarmo. Cestovné kancelárie však Antarktídu vnímajú ako najväčšie dobrodružstvo, ktoré môže prekonať už len cesta do vesmíru alebo na Mars. Na prvý pohľad toho jediný neobývaný kontinent veľa neponúka, no vo vedeckých kruhoch je táto lokalita posvätná najmä svojimi bohatými zdrojmi informácií o dávnej histórii, či už v biologickom alebo geografickom kontexte, za čo môže absolútna izolovanosť od väčšiny vyspelejších organizmov a v neposlednom rade extrémné mínusové teploty, ktoré celú oblasť dokonale zakonzervovali. Na hodinách geografie s ňou zaberieme jednu, maximálne dve vyučovacie hodiny a ďalej jej nevenujeme veľkú pozornosť, no na náš život má veľký vplyv a okrem iného ponúka aj mnohé zaujímavé a dych vyrážajúce fakty.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: wikimedia.org/Cascoly

Má Antarktída svoje vlastné časové pásmo?

Zamysleli ste sa už niekedy nad tým, aké časové pásmo sa využíva na Antarktíde? Síce sa tu žiadny stáli obyvatelia nenachádzajú, pre vedcov a výskumníkov vykonávajúcich rôzne pokusy je čas viac než dôležitý. Odpoveď vás možno zaskočí, no Antarktída je jediný svetadiel bez presne definovaného časového pásma. Vedci sa tak jednoducho riadia podľa svojej domovskej krajiny. Okrem iného je tu prítomná päť mesačná polárna noc, ktorú onedlho zasa strieda päť mesačný polárny deň. Jednoducho povedané, približne od apríla do augusta je prítomná neustála tma a naopak od októbra do februára si môžete deň čo deň užívať polnočné slnko. Samozrejme sú mesiace len orientačné a záleží na konkrétnej lokalite, no celkovo je vám tu čas viac-menej na nič, keďže je buď stála tma alebo svetlo.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: pixbay.com/markusspiske / Liam Quinn

Južný pól a odoberanie orgánov

I keď Antarktída nikomu nepatrí a jej oblasť sa spravuje pomocou Antarktického zmluvného systému, i tu platia určité viac či menej zmysluplné pravidlá. Jedným z najabsurdnejších, i keď logicky vysvetliteľných nariadení je, že pokiaľ sa rozhodnete v Antarktíde zostať i počas zimných mesiacov, musíte byť zbavení všetkých zubov múdrosti ako i slepého čreva, aj keď s nimi nemáte žiadne problémy a ani ste nikdy nemali. Istota je skrátka istota. Keby vás totiž zasiahla nekontrolovateľná bolesť, riešenie situácie by bolo nemožné. Stanice sú počas zimných mesiacov úplne izolované a dopraviť sa sem by bola nesplniteľná úloha. Akákoľvek evakuácia je teda nepredstaviteľná.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: pixbay.com / National Geographic

Najstaršia spermia

Koľko asi tak môže na vzduchu vydržať spermia? Otázka, ktorú si určite pokladá každý sexom zaujatý tínedžer Na Antarktíde pokojne aj 50 miliónov rokov. Zmrazovanie spermií v laboratóriách a medicínskych zariadeniach je dnes už známa vec, no zväčša končia v mraze na pár rokov. Južný pól so svojimi teplotami však posunul pojem zmrazovania na novú úroveň. Spermia bola objavená v skamenenej podobe a vedci ju pridružili k doposiaľ neznámemu červu patriacemu do skupiny opaskovcov.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: wikimedia.org/John Buckland-Nicks

Miesta, kde sa môžete vyspovedať, nájdete naozaj všade

Ste silní veriaci a máte stráviť niekoľko týždňov či mesiacov v snehom zaviatej krajine? Radi by ste zažili dobrodružstvo svojho života a zároveň sa obohatili o životné skúsenosti, no bojíte sa, že nebudete mať kde tráviť chvíle s Bohom? Nemusíte mať žiadne obavy, vedci mysleli aj na tento problém. Náboženská viera si síce s vedeckým tvrdením často oponuje, no niekedy sa aj vedecké kapacity radi oddajú do rúk božích. K tomuto účelu je na Antarktíde momentálne zriadených až 7 kostolov, v ktorých sa môžete do sýtosti vymodliť. Navyše sa tu okrem typických katolíckych kostolov nachádza aj jeden určený pre pravoslávnych veriacich. Určite však nečakajte honosné a starobylé chrámy. Zväčša ide o vydarené výtvory vedeckej obce, v ktorých sa pomestí od pár jednotlivcov až po desiatky veriacich.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: wikimedia.org/James L. Boka

Že púšte musia byť len horúce?

Ak sa kohokoľvek opýtate na najväčšiu púšť sveta, zrejme väčšine ľudí napadne Sahara, Gobi a iné slnkom rozpálené územia bez vody a vegetácie. Najväčšou púšťou na svete je však paradoxne Antarktída so svojou rozlohou 14 000 000 kilometrov štvorcových, oproti čomu je Sahara so svojimi 9 000 000 len jej menším bratom. Piesok tu ale logicky nenájdete. Sneh, ľad a opäť sneh je to jediné, čo povrch najrozsiahlejšej púšte pre svojich bádateľov ponúka. Ak by sa vám však málilo, môžete tu tiež zažiť najsilnejší vietor, pred ktorým by ste sa len ťažko skryli.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: flickr.com/Eli Duke

V niektorých oblastiach za celý náš život ešte nesnežilo

Antarktída má však aj ďalšie prvenstvá. To nasledujúce má čo dočinenia s faktom, že najjužnejší kontinent je jedna veľká púšť. A keďže sucho a púšte idú ruka v ruke, tak nám musí byť jasné, že hovoríme o jednom z najsuchších miest na Zemi. V škole nás síce učia o Austrálii ako najsuchšom kontinente, no Antarktída jej môže bez problémov konkurovať. Zachytenie presných údajov naprieč celým opusteným kontinentom je však nemožné, takže prepisovať učebnice sa zrejme nebudú, no za zmienku stoja viaceré oblasti vo vnútrozemí krajiny, kde zmrznutá ľadová pokrývka vypovedá o niekoľko desaťročí trvajúcom suchu. Odvážne tvrdenia síce hovoria až o tisíckach rokov, v rámci ktorých nespadol ani 1 milimeter zrážok, no my budeme v takýchto vyhláseniach radšej opatrnejší.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: wikimedia.org/Nemadude

Dá sa niekedy zohriať aj na Antarktíde?

Aká je najnižšia nameraná teplota, je všeobecne známe (-89,2 stupňov Celzia). A keďže je Antarktída ako taká chladnička ľudstva, nikomu ani nenapadne pýtať sa práve na najvyššiu teplotu. Je mínusová alebo plusová? Čo myslíte? Nebudem vás viac naťahovať, čuduj sa svete, aj na Antarktíde si môžete vychutnávať páliace slnečné lúče sprevádzané plusovými hodnotami, ktoré sa tu bežne vyskytujú v letných mesiacoch (naše zimné mesiace) najmä na pobreží. Príjemných 17,5 stupňov Celzia bolo nameraných na antarktickom polostrove Hope Bay vzdialeného len vyše 1 000 kilometrov od Čile a Argentíny. Ako najteplejší deň sa tak zapísal 24. marec 2015. Vo vnútrozemí by sme plusové hodnoty hľadali len márne, keďže leto tam pripomína skôr stredoeurópsky január. Na stanici McMurdo sa bežne letné teploty pohybujú od -15 do 0 stupňov Celzia.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: wikimedia.org/James Yungel

Psy majú vstup zakázaný

Pokiaľ sa už tešíte, ako sa raz budete na Antarktíde voziť na psom záprahu ťahanom psami Husky, sklamem vás, tieto psy sem majú vstup zakázaný. I keď boli v minulosti bežnou súčasťou dobývania nového svetadielu pre mnohých bádateľov, vedci sa zhodli na tom, že sú prenášačmi rôznych vírusov a baktérií, ktoré by mohli šíriť aj do prostredia. V snahe udržať Antarktídu čo najsterilnejšiu, tak ešte v 90. rokoch rozhodli o ich zákaze. Avšak nezúfajte, pravé psie záprahy si môžete stále užiť aj v Škandinávii či v Arktíde.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: pixbay.com/skeeze

Krvavo sfarbený vodopád

Kto by bol povedal, že v tak extréme suchom prostredí narazí človek na vodopád? Samo o sebe by to nebolo až tak zvláštne, keby voda tečúca z vodopádu do jazera Lake Bonney nebola krvavo červenej farby, kvôli čomu získal aj príznačné meno Blood Falls. Nachádza sa v oblasti zvanej McMurdo Dry Valley a za jeho sfarbením stojí voda, tečúca z 5 miliónov rokov starého jazera uväzneného stovky metrov pod ľadom. Jazero tak za posledné milióny rokov neprišlo do kontaktu so žiadnym slnečným žiarením ani s kyslíkom. Slanosť červeno sfarbenej vody je trojnásobne väčšia ako slanosť morskej vody.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: wikimedia.org/Peter Rejcek

Mesto hviezd

Ako sme už spomínali, Antarktída síce nepatrí žiadnej krajine, no to neznamená, že tu nemôžu vznikať malé mestečká. Jedno také si vybudovalo aj Čile a dalo mu názov Villa Las Estrellas (Mesto hviezd). A cez leto je tu skutočne rušno, veď so svojimi 150 prechodnými obyvateľmi môže konkurovať menším dedinkám. Počas zimného obdobia si to mnohí predsa len rozmyslia a zavítajú naspäť do svojho rodného Čile, takže obyvateľov je asi polovica. Trvalý pobyt tu však nemá nahlásený stále nik. V Meste hviezd by ste bez problémov narazili na školu, nemocnicu a dokonca poštu, ktorá vám sem môže chodiť. Expresné doručenie do 24 hodín však radšej nečakajte. Problém nie je ani s internetovým a mobilným pokrytím, ktoré sa v oblasti postupne rozrastá. Že by práve toto boli počiatky kolonizovania nového kontinentu? Ktovie, veď teplota stále stúpa.

10 fascinujúcich vecí, ktoré si (možno) nevedel o Antarktíde
Zdroj: wikimedia.org/Chikomario
Domov
Zdieľať
Diskusia