Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. decembra 2016, 13:46
Čas čítania 0:00
Jakub P.

Späť na správnej vlne: Kid Cudi si usporiadal nielen svoj život, ale zdá sa, že aj hudbu

HUDBA KID CUDI
Uložiť Uložené

Turbulentný rok 2016 zatriasol životom Kid Cudiho, avšak hudobník dokázal všetko zlé preskákať so vztýčenou hlavou.

Vzťah medzi titulom Passion, Pain & Demon Slayin' a Kid Cudim je oveľa väčší než len to, že je to jeho nový album. Vášeň, bolesť a porážanie vlastných vnútorných démonov trefne opisujú, čím si hudobník z Clevelandu v poslednej dobe prešiel a čo zažíval.

Priznáme si to, Cudderovu fanúšikovskú základňu ovládol po vydaní experimentálneho projektu Speedin' Bullet to Heaven značný skepticizmus. Báli sme sa, či sa talentovaný interpret nenechá odniesť nepreskúmanou vlnou príliš ďaleko a či sa vôbec ešte niekedy naladí naspäť na tú správnu. Na druhej strane sme ale stáli pevne za ním a podporovali ho. Negatívna odozva väčšiny poslucháčov na zmienený album ho však zobrala a iste v ňom vyvolala silnú neistotu. Neistotu ohľadom toho, kam nasmeruje ďalšie kroky. Tie sa zdali a nakoniec i ukázali byť kľúčové - Scott Mescudi potreboval, aby mu doska Passion, Pain & Demon Slayin' navrátila hudobný balans, ba čo viac, balans v živote ako takom. 

Späť na správnej vlne: Kid Cudi si usporiadal nielen svoj život, ale zdá sa, že aj hudbu
Zdroj: www.flickr.com

Náznak, že by sa ten "starý dobrý" Cudder mohol vrátiť v plnej kráse, sme dostali prostredníctvom Kanyeho The Life of Pablo, kde sa Kid Cudi objavil na vydarenom songu Father Stretch My Hands, Pt. 1. Vskutku krásny pocit nostalgie. V tomto čase sa hovorilo o tom, že by ďalším Scottovým projektom mohlo byť tretie pokračovanie série Man on the Moon, avšak všetci už vieme, že ho napokon vystriedal Passion, Pain & Demon Slayin'. Bolo známe, že Cudi pracuje v štúdiu s producentskými menami ako Plain Pat, a tak sa naše nádeje opäť raz trošku rozrástli. Pôvodne Muž z Mesiaca naznačoval, že by sme sa nahrávky mohli dočkať v lete 2016, no bol to príliš odvážny odhad, keďže sa veci nakoniec vyvinuli úplne inak. 

Do sveta sa približne v polovici tohto roka stihli dostať dva Cudderove single, menovite Frequency a All In, oboje znejúce veľmi príjemne, vracajúc sa k starším tónom s množstvom milovaného hmkania. Uľavilo sa nám. Kid Cudi v oných dvoch piesňach bol Kid Cudi, po ktorom sme tak túžili. Myšlienka, že sa dočkáme kvalitného a zvukovo hodnotného projektu, sa zdala byť čoraz viac reálna. Aby bola radosť fanúšikov ešte väčšia, Travis Scott vydal 2. septembra album Birds in the Trap Sing McKnight s dvoma hosťovačkami od Kid Cudiho, hudobníka, ktorého tak extrémne obdivuje. Cudder na tracku Way Back nesklamal a na Through the Late Night zažiaril. Príbeh sa, zdalo sa, blížil do svojho zlatého konca. 

Späť na správnej vlne: Kid Cudi si usporiadal nielen svoj život, ale zdá sa, že aj hudbu
Zdroj: Refresher

Dosiahnutie spomenutého zlatého konca sa v konečnom dôsledku však stalo oveľa problematickejšie. Prvé komplikácie sa vynorili na svetlo sveta nečakane - Cudder sa v septembri na Twitteri otvorene pustil do Kanyeho a Drakea, pričom pomerne ostrá odpoveď od Yeezyho na seba nenechala dlho čakať. Vzťah mentora a študenta, ktorý vyzeral byť vďaka kolaborácii na The Life of Pablo na správnej ceste, sa zrazu zvrtol úplne opačným smerom. 

Nezhody medzi Kanyem a Kid Cudim sa, chvalabohu, celkom rýchlo urovnali. Yeezus dokonca označil svojho niekdajšieho kolegu za najvplyvnejšieho umelca posledných 10 rokov a neskôr sa spolu stretli na pódiu. V onom období sme sa dozvedeli i nové informácie o Passion, Pain & Demon Slayin'. Cudder totiž pozdieľal tracklist oného albumu. Ten obsahuje 18 skladieb, ktoré sú rozdelené do 4 aktov - Tuned, Prophecy, Niveaux de l'Amour a It's Bright and Heaven Is Warm. K ich významu sa nižšie v článku ešte dostaneme. Vďaka tracklistu sme vedeli aj to, kto sa na doske objaví v pozícii hosťa. Mená to sú priam skvelé. Pharrell Williams na dvojskladbe Flight at First Sight / Advanced a na Surfin', Travis Scott na Baptized in Fire, Kacy Hill na Releaser, Jaden Smith na Kitchen, Willow Smith na príjemnom prekvapení Rose Golden, a legendárny člen OutKastu André 3000 na dvoch nahrávkach - azda najlepšej veci By Design a na The Guide. Mať Andrého na doske, a to hneď dvakrát, je luxus, ktorý sa dostane len extrémne malému zlomku interpretov. André je Cudderovým veľkým priaznivcom a vidno, že si sadli vynikajúco. 

Späť na správnej vlne: Kid Cudi si usporiadal nielen svoj život, ale zdá sa, že aj hudbu
Zdroj: www.flickr.com

Potom, čo album nevyšiel v lete, sa hovorilo o release v septembri, no veci sa znova zamotali a kvôli samplom sa všetko muselo odložiť na neurčito. Prišiel však október a Cudder sa po sínusoide pohol ešte nižšie. Na sociálnych sieťach oznámil, že sa dal kvôli depresiám a samovražedným sklonom hospitalizovať v psychiatrickej liečebni, čo fanúšikov šokovalo, zároveň mu ale skalopevne a jednotne vyjadrili podporu. Bolo jasné, že pre Cudiho život je to jeden z najkľúčovejších momentov. Kvôli sebe ale i hudobnému svetu sa jednoducho musel dať dokopy a poraziť svojich démonov. To, že Cudder na oddanú fanbase, očakávajúcu jeho niekoľkokrát posunutú dosku, nezabudol ani počas liečenia, potvrdzuje fakt, že v danom období predstavil videoklip na Frequency. 

Našťastie všetko dopadlo dobre a Kid Cudi sa po niekoľkých týždňoch dostal z rehabilitácie nabitý čerstvými a pozitívnymi silami. Podporu mu vyjadrilo mnoho hudobníkov, medzi inými i Kanye West, ktorým Cudder poďakoval formou otvoreného listu. Teraz sa mohol sústrediť výhradne na vydanie Passion, Pain & Demon Slayin'. Konečne. A tak sme sa dočkali. Jazda horskou dráhou v podaní Scotta Mescudiho spela do záveru s blížiacim sa koncom roku 2016. Život si hudobník s Clevelandu dokázal usporiadať, no ako to teda dopadlo s tou hudbou, ktorá mala byť rozhodujúcim verdiktom?

Napokon v decembri vydaný album Passion, Pain & Demon Slayin' všetko potvrdil a odklepol. Nerozumieš? Cudderisback! Zdravý a s pozitívne hodnotenou hudbou vo vrecku. Skoro 87-minútový projekt budeš až na pár výnimek počúvať naladený na skvelú atmosféru, kývajúc hlavou do jedinečných melódií, pripomínajúcich Man on the Moon. 

Vydýchli sme si. Frequency, By Design, All In, ILLusions, Rose Golden a ešte by som mohol pokračovať. Na doske sa vydarila väčšina piesní. Ďakujeme kvalitne odvedenej producentskej práci, ďakujeme každému, kto k tomu prispel, a hlavne ďakujeme Cudderovi - rapujúcemu, spievajúcemu, hmkajúcemu ako predtým. 

Späť na správnej vlne: Kid Cudi si usporiadal nielen svoj život, ale zdá sa, že aj hudbu
Zdroj: Refresher

Vyššie sme spomínali jednotlivé akty, do ktorých je projekt rozdelený. Ich význam je veľmi dôležitý (okrem toho, že pripomínajú sériu Man on the Moon). Ako album postupuje, od prvého aktu sa dostávame k druhému a tak ďalej. Čím viac sa blížime ku koncu, tým je doska svetlejšie a pozitívnejšie ladená - z depresií sa postupne prepracovávame k vytúženému šťastiu. Táto symbolika nápadne pripomína Cudderov život. Scott pocítil vášeň, no pocítil i bolesť. Nakoniec však svojich démonov zabil a je to zreteľne počuť. 

Tento článok nie je recenziou Cudiho nového albumu. Je to skôr pohľad na dôležitosť všetkého, čo sa v poslednom období udialo v jeho živote. Bolo to totiž kľúčové obdobie, kľúčová kríza, ktorú Scott prelomil. Radosť vidieť ho vo forme je obrovská. Jeden z najsympatickejších umelcov svojich fanúšikov nesklamal a sme na to hrdí. Sentiment je na mieste. Album ťa bude baviť. Nie je excelentný, no zďaleka to nie je ani prepadák - kvalitatívne sa pohybuje v rovine nadpriemeru, avšak dôležitosťou v rámci Scottovho života dosahuje pravdepodobne veľmi blízko vrcholu. 

Domov
Zdieľať
Diskusia