Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. decembra 2016, 17:58
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Poškodený sarkofág vybuchnutého černobyľského reaktora prekryli kupolou za 1,5 miliardy eur

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Najväčšia pohyblivá stavba svojho druhu na svete.

26. apríl 1986. Test nového bezpečnostného systému v černobyľskej atómovej elektrárni. Výsledok? Už asi tušíte. Najväčšia jadrová katastrofa v histórii jadrovej energetiky. Prehriatie spôsobilo fatálne následky v podobe výbuchu, ktorý vyrazil 2500 tonový poklop ako štupeľ od šampanského a následný únik radiácie usmrtil pri záchranných prácach stovky ľudí odhliadnuc od zvýšeného percenta výskytu rakovín v krajine a globálneho ožiarenia. Väčšinu Európy zasiahlo v dvoch vlnách. Škody boli katastrofálne a rovnako zdevastované je aj mesto Pripiať spolu s Černobyľom. Ako vyzerá bežná návšteva oboch miest si môžete pozrieť napríklad v našom dávnejšom rozhovore s priaznivcom urbexu - Luciou.

Sarkofág vybudovali robotníci zasiahnutí tak vysokými dávkami radiácie, že to jednoducho neprežili. Konalo sa však rýchlo a čas na prípravu a návrh bol limitovaný faktom, že časť reaktora elektrárne explodovala a rádioaktívne látky svojvoľne unikali do ovzdušia. Po 30 ubehnutých rokoch od havárie je však táto ochranná "skrinka" v tak dezolátnom stave, že nám, respektíve krajine ako takej, ešte aj dnes hrozí potenciálne ožiarenie, a tak bol pred pár rokmi vydaný pokyn na vybudovanie najväčšej pohyblivej stavby svojho druhu na svete.

Odporúčané
Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) Černobyľská elektráreň vybuchla presne pred 34 rokmi, v jej okolí je stále živo. Môžeš si dokonca adoptovať šteniatko (Rozhovor) 26. apríla 2020, 13:08

Kupola za 1,5 miliardy eur s výškou 108 a dĺžkou 162 metrov je tak jedinečnou svojho druhu a jej pohyblivosť zabezpečujú na mieru zhotovené koľajnice, ktoré ako môžete vidieť na časozbernom zábere nižšie, postupne preniesli 36-tisíc ton vážiaci kolos nad poškodený reaktor. Tým sa projekt presúva do druhej fázy: Zabezpečiť odstraňovanie rádioaktívneho materiálu a postupne odstaviť reaktor. Problémom je, že plán nie je ani len zďaleka dotiahnutý do konca.

Jeden z hlavných otáznikov visí nad postupným budovaním skladísk odpadu spolu so systémom na jeho prepravu. Potrebné technológie sú iba v začiatkoch vývoja a aj po 3 dekádach od katastrofy zostáva otázne, kedy sa prípad jadrovej havárie v Černobyľe definitívne uzavrie. Na nutnú prevádzku kupoly si Ukrajina každoročne bude musieť prichystať až 40 miliónov eur. Chceli by ste sa vydať na poznávací zájazd do "zóny"?

Poškodený sarkofág vybuchnutého černobyľského reaktora prekryli kupolou za 1,5 miliardy eur
Zdroj: www.youtube.com
Poškodený sarkofág vybuchnutého černobyľského reaktora prekryli kupolou za 1,5 miliardy eur
Zdroj: www.youtube.com
Domov
Zdieľať
Diskusia