Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. novembra 2016, 12:30
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Dávne beštie, ktoré neľútostne lovili ľudí a naháňali im obrovský strach. Stretnúť by si sa s nimi nechcel ani dnes

ZAUJÍMAVOSTI HISTÓRIA ZVIERACIA RÍŠA
Uložiť Uložené

Našťastie už podobné problémy zažívať nemusíme.

Ľudia začali výraznejšie zasahovať do chodu prírody zhruba štyri milióny rokov dozadu, kedy už jestvoval jeden z prvých predkov dnešného človeka - priemerne 1,6 metra vysoký všežravec Australopitek. Postupne sa vyvinuli ďalšie vetvy ako homo habilis, erectus, sapiens až sapiens sapiens. Už dlhé tisícročia je spomedzi všetkých existujúcich živočíchov vládcom na planéte Zem človek (celkovo ale matka príroda, no nie?), ktorý dobyl a osídlil každý jeden kút sveta. Ale aj napriek všemožným úspechom sú našimi najväčšími nepriateľmi ešte stále rôzne druhy zvierat, ktoré by si vo vyrovnanom súboji s nami hravo poradili, no v priebehu vekov sme si vymysleli toľko zbraní a rôznorodých nástrojov na zabíjanie, že už nám konkurovať nemôžu. Avšak milióny rokov dozadu tomu tak nebolo. Praveký človek len blúdil na vegetáciu bohatou krajinou, kde sa snažil nájsť niečo pod zub, poprípade dačo živé uloviť. Hladní ale neboli len ľudia, no aj praveké zvery, medzi ktoré patrili aj šablozubé mačky.

Megantereon

Dávne beštie, ktoré neľútostne lovili ľudí a naháňali im obrovský strach. Stretnúť by si sa s nimi nechcel ani dnes
Zdroj: en.wikipedia.com/Ghedoghedo

V dnešnom článku sa vám pokúsime objasniť prvých dvoch najväčších zabijakov ľudí. Prvým z nich je už spomenutý Megantereon pripomínajúci vzhľadom kríženca dnešného tigra, jaguára a leoparda. Ich príbuzný z dávnych dôb bol ale oveľa hrozivejší ako všetky tri spomenuté súčasné šelmy dokopy. Za oblasti jeho výskytu považujeme hlavne územia Severnej Ameriky, Afriky a Eurázie, kde lovil prevažne opice, kopytníky a aj človeka. So svojou odhadovanou váhou niečo cez 100-150 kilogramov s najvyššou pravdepodobnosťou na svoje obete vyčkával kdesi v úzadí a vo vhodnej chvíli na ne rýchlo vyštartoval, chytil ich a následne im zasadil konečný úder vo forme prehryznutia tepien na krku svojimi veľkými a silnými tesákmi. Bohužiaľ, tieto zaujímavé zvery vyhynuli, pretože sa za ich zánik podpísala zmena klímy a dopomohol im k nemu aj sám človek, ktorý ich s novými nástrojmi a zbraňami dokázal pomaličky dostávať pod kontrolu (loviť, zabíjať a redukovať). No predstavte si, že by ste boli v koži Australopiteka alebo neskoršieho druhu človeka a musíte sa pohybovať skrz krajinu plnú Megantereonov...

Dinofelis

Dávne beštie, ktoré neľútostne lovili ľudí a naháňali im obrovský strach. Stretnúť by si sa s nimi nechcel ani dnes
Zdroj: chasingsabretooths.wordpress.com

Druhou v poradí je mačkovitá šelma Dinofelis. Začnime jej výskytom, ktorý je rovnaký ako u Megantereona, čiže Severná Amerika, Afrika a Eurázia, kde taktiež lovil človeka, no výhradne pasúce sa zvieratá kdesi na savanách. Podľa výskumov obľuboval hlavne noc, kedy bola vonku tma a on mohol z kríku alebo rovno zo stromu nepozorovane skočiť na obeť a usmrtiť ju skôr než by sa stihla čoby len otočiť. Na rôznych miestach boli objavené napríklad lebky hominidov druhu Paranthropus robustus s dvoma dierami v lebke spôsobenými zrejme mocnými tesákmi Dinofelisa. Veď napríklad slávny Charles Darwin ho považoval za jedného z najčastejších lovcov prvých ľudí na svete vôbec. Jeho rozmery mohli dosahovať až úctyhodných 2,5 metra na dĺžku, vďaka čomu bol skutočným postrachom Afriky (vyskytoval sa v drvivej väčšine na jej území). Veď už len jeho názov Dino-felis je z gréčtiny a v preklade do nášho jazyka znamená "hrozivá mačka". Podobne ako pri Megantereonovi, aj jeho s najvyššou pravdepodobnosťou navždy zatratili ľudia spolu so zmenami podnebia.

Zaujímavé krvilačné kreatúry, no nie? Samozrejme ich po našej krásnej Zemi kedysi behalo oveľa viac, no o tom potom...

Domov
Zdieľať
Diskusia