Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. novembra 2016, 19:17
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Od špičkovej kvality až po obrovský kult. 5 dôvodov, prečo Apple sedí na tróne a ešte dlho bude

TECH APPLE
Uložiť Uložené

Čo robí z jablka tak úspešnú spoločnosť?

Situácia na spotrebiteľskom trhu s elektronikou prechádza neustálymi zmenami. Starých výrobcov bez nápadov či ochoty načúvať potrebám potenciálnych zákazníkov vymieňajú mladší hráči s ambicióznym vedením a hlavne inovatívny portfóliom. Podobný osud čakal ako fínsku spoločnosť Nokia, tak aj problémami zmietané BlackBerry. Keď prišiel prvý iPhone, dotykové displeje príliš neleteli, pretože ešte neboli na takej úrovni, na akej sú dnes. Pochopiteľne, technológie vtedy mali neporovnateľne nižšiu úroveň. Raz sa ale museli posunúť vyššie, a presne to spôsobil príchod multi-touch panelov. Prvý iPhone z roku 2007 zmenil všetko, čo bolo dovtedy zaužívané. Bez rešpektu zbúral staré tradície a vybudoval cestu pre moderné smartfóny bez fyzickej klávesnice, pri ktorých dokonca nebolo potrebné používať ani stylus a ani žiadne podobné príslušenstvo na realizáciu dotykovej interakcie. Ten, kto nestihol držať krok, jednoducho skončil, a ten, kto sa aj napriek dobrým obchodným výsledkom snažil neustále napredovať, predáva až dodnes. A medzi taký okruh výrobcov spotrebnej elektroniky patrí aj Apple, spoločnosť s nesmierne lojálnym okruhom zákazníkov a zároveň aj obrovských fanúšikov, ktorí milujú úplne všetko, kde sa nachádza jej neprehliadnutelné logo.

Odporúčané
Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) Vyskúšali sme Apple Vision Pro v uliciach Bratislavy: Ľudia si nás fotili a čudovali sa. Oplatí sa za 3 500 eur? (Recenzia) 13. februára 2024, 9:30

Úspech a teda aj budúcnosť tohto technologického priekopníka stojí na piatich základných pilieroch. Prvým je kvalita, druhým jedinečnosť, tretím spoľahlivosť, štvrtý predstavuje inovatívnosť a posledný, čiže piaty zase takzvaná synergia.

Kvalita

Či už sa to niekomu páči alebo nie, produkty od kalifornského jabĺčka ponúkajú kvalitu, od akej by sa mohla učiť drvivá časť konkurencie. Ak chytíte MacBook, iPhone, iPad či iPod, hneď po prvom kontakte viete, že ide o prémiové zariadenie. Precízne opracovaný hliník s krivkami od známeho priemyselného dizajnéra s menom Jonathan Ive dopĺňa kvalitne prevedené konštrukčné riešenie, kde vôbec nič nevŕzga, pretože každá jedna časť dokonale sedí v jednom celku. Áno, a to sa samozrejme odráža aj na výške cenovky. Kvalita, prémiové materiály alebo precízne a najmä originálne vizuálne prevedenie predsa niečo stojí

Pilier kvality je pre Apple enormne dôležitý. Platí to ako o hardvéri, konštrukčnom spracovaní, tak, samozrejme, aj o softvéri. A preto patrí medzi to najlepšie, čo trh momentálne ponúka. Všetky operačné systémy od giganta z Kalifornie vynikajú stabilitou, svižnosťou, rýchlosťou a tiež vysokou bezpečnosťou, takže majú všetky kľúčové vlastnosti, aké by mal mať každý jeden kvalitný softvér.

Jedinečnosť

Jedným podstatným rozdielom medzi notebookom od Apple a notebookom od napríklad takého Aceru (bez urážky) je, že pokiaľ sa tým prvým radi pochválime, pri tom druhom vo väčšine prípadov radšej o detailoch nehovoríme. Mať na smartfóne alebo tablete logo s nahryznutým jabĺčkom znamená byť súčasťou akéhosi obrovského fanklubu s menom, ktoré pozná asi celý svet. Žiadnej inej značke z technologickej sféry sa niečo podobné za uplynulé dekády nepodarilo. A to je dôvod, prečo používateľ produktu z dielne spoločnosti Apple naozaj len málokedy pokukuje po konkurencii, nech ide o hocijaký typ produktu. Prsty v tom ale určité má aj operačný systém, pretože počítače s macOS vyrába iba jabĺčko. A naopak, počítače s Windowsom ponúka hneď niekoľko rôznych hardvérových výrobcov, čo znamená, že je jednoduchšie presedlať na iný model s inou značkou. Nepriame pripútanie k jednému ekosystému a vybudovaný zvyk z používania nás totiž často krát odrádzajú od čo i len uvažovania nad akýmkoľvek radikálnym prechodom.

Odporúčané
Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie Vybíja sa tvoj MacBook príliš rýchlo? Vďaka týmto 6 tipom ti batéria vydrží dlhšie 14. januára 2024, 9:00

Jedinečnosť Apple má svoje hlboké korene v legendárnom slogane Think different. Ten sa v praxi dá vysvetliť prostredníctvom následujúceho príkladu: Existuje technológia, ktorú používa naša konkurencia? No tak si potom spravíme vlastnú, o niečo atraktívnejšiu alternatívu a dáme jej špecifický názov. Sme predsa iní.

Spoľahlivosť

Keď používate päť rokov stále ten istý notebook, nenastali počas toho žiadne väčšie problémy a nechýba vám ani niečo novšie, niečo lepšie, tak viete s istotou povedať, že ste si vybrali naozaj dobre. Osobne som strávil s modelom MacBook Pro podobne dlhé obdobie, aj keď to na ňom nebolo vôbec, ale vôbec vidieť. Hliníková konštrukcia vyzerala presne tak isto, ako keď som tento prenosný osobný počítač prvýkrát rozbalil. Drobné škrabance neboli takmer vôbec vidieť a čo sa týka stability konštrukcie, vôbec nič nestratilo svoju pôvodnú pevnosť, pričom to isté platí o klávesnici či touchpade, ktoré tiež vyzerali zachovalo. 

Spoľahlivé sú, samozrejme, aj ďalšie produkty z portfólia, vrátane iPhonu alebo Apple Watch. Podľa výsledkov American Customer Satisfaction Index to so spokojnosťou zákazníkov tento rok vyhral kalifornský výrobca, kedy predbehol Samsung presne o jeden bod. 81 bodov zo 100 mu v prestížnom rebríčku zabezpečilo prvé miesto. A keďže spokojnosť zavisí aj od spoľahlivosti, netreba už zrejme ani nič ďalej vysvetľovať alebo rozoberať.

Inovatívnosť

Ako bolo spomínané ešte na začiatku, existuje niekoľko príkladov, kedy zariadenia od Apple spôsobili revolúciu a tým ovplyvnili ďalšie smerovanie vývoja. Podobu súčasných smartfónov formoval iPhone a tabletov zase pre zmenu iPad. Oba kúsky preto môžeme považovať za takzvané referenčné modely, ktorými sa konkurencia občas rada inšpiruje. Platí to predovšetkým o čínskych výrobcoch s agresívnou cenovou politikou, kde bez akýchkoľvek debát nechýba ani čoraz populárnejšie Xiaomi. Či už teda hľadajú inšpiráciu v hardvéri alebo v softvéri, zakaždým vedia, že uspejú

Od špičkovej kvality až po obrovský kult. 5 dôvodov, prečo Apple sedí na tróne a ešte dlho bude
Zdroj: Blake Patterson / flickr.com

Áno, v septembri predstavený iPhone 7 nepriniesol žiadne prelomové technológie a dokonca ani nové vizuálne prevedenie, hoci bolo očakávané oveľa viac. To však hneď neznamená, že gigant začína kašlať na inovácie. Snáď každý dobre informovaný človek vie, že to najlepšie príde až budúci rok po predstavení osmičky. Apple vtedy oslavuje 10. výročie od uvedenia prvého modelu, takže si tie najväčšie prekvapenia nechali na neskôr. Naznačuje to viacero predpokladov ostrieľaných analytikov vrátane čerstvých špekulácií z technologických kuloárov

Odporúčané
Nové produkty PanzerGlass pre iPhone 15: Týmito revolučnými vlastnosťami si ťa získajú Nové produkty PanzerGlass pre iPhone 15: Týmito revolučnými vlastnosťami si ťa získajú 9. októbra 2023, 14:30

Rovnako treba podotknúť, že ak niektorý výrobca dokáže spopularizovať nové technologické výdobytky modernej doby, tak jedným z nich je aj Apple. Veľa ich ale nenapočítame. Ešte mi napadá taký Samsung, a ako príklad možno uviesť skvelé reakcie na skener očí v už nepredávanom Galaxy Note7. Biometrické zabezpečenie tohto typu prišlo medzi spotrebiteľov dávno pred ním, no ako sme mohli vidieť na vlastné oči, nikto mu nevenoval priveľkú pozornosť. Teda lepšie povedané, takmer žiadnu. Najskôr sa jej propagácie musí chytiť niektorí z väčších hráčov a až potom ju začne každý chcieť. A keď ju chce každý, každý ambiciózny výrobca nemá inej možnosti, ako ju integrovať do svojich produktov.

Synergia

Alebo jednoduchšie povedané súhra. Vzájomná synergia medzi hardvérom a softvérom alebo medzi notebookom a smartfónom má na spokojnosť zákazníkov oveľa väčší vplyv, ako si možno myslíte. O čo vlastne ide? Hlbšia súhra operačného systému a hardvérovej výbavy predstavuje pomerne dôležitú vlastnosť každého kvalitného elektronického zariadenia, pretože nám vie vďaka plynulému fungovaniu poskytnúť naozaj skvelé používateľské skúsenosti. Kto by nechcel počítač alebo smartfón, kde nič neseká a kde nič dlho netrvá? Vývoj oboch častí celku prebieha ako jeden proces, a nie samostatne. Preto si tak dobre rozumejú. Pri Androide alebo Windowse je operačný systém dodávaný inou spoločnosťou ako hardvér, na ktorom fungujú. Nie, nič zložité.

Ďalšia nemalá výhoda spočíva vo vzájomnej spolupráci medzi jednotlivými typmi zariadení. Cez MacBook či iPad môžeme, napríklad, pohodlne prijať prichádzajúci hovor priamo z iPhonu, čo nám umožní kecať bez nutnosti držať smartfón v rukách. Samozrejme, podobné vymoženosti dnes ponúka hneď niekoľko aplikácií pre Windows a Android, no tie je najskôr potrebné nájsť, nainštalovať, potom nastaviť a vedieť používať. Riešenie jabĺčka je teda jednoduchšie aj výrazne praktickejšie.

Od špičkovej kvality až po obrovský kult. 5 dôvodov, prečo Apple sedí na tróne a ešte dlho bude
Zdroj: appleinsider.com
Domov
Zdieľať
Diskusia