Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. novembra 2016, 15:06
Čas čítania 0:00
Marek R.

Bojovali aj za Mareka Svatoša. Slovenskí hokejisti ani dnes nenašli premožiteľa a bez jedinej prehry vyhrávajú Nemecký pohár

ŠPORT HOKEJ
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Slovenskí hokejoví fanúšikovia dnes prežívajú ako radosť, tak aj veľký smútok.

Ako už býva zvykom, v tomto čase sa každý rok odohráva populárny Nemecký pohár v ľadovom hokeji a nemohla na ňom chýbať ani slovenská hokejová reprezentácia. V Augsburgu bol na programe už 27. ročník, z toho ten úplne prvý vyhrali reprezentanti vtedajšej ČSSR a sme radi, že už aj posledný triumf patrí našej krajine. Pred samotným tohtoročným turnajom sme ho dokázali vyhrať trikrát, konkrétne v rokoch 1997, 2006 a 2011, dvakrát sme skončili na striebornom stupienku – predstihli nás raz hokejisti Českej republiky, potom zase Švajčiarska, až šesťkrát sme skončili na turnaji na bronzovom stupienku a dokonca v 6 prípadoch na poslednej tabuľkovej priečke. 

Po nie príliš úspešných majstrovstvách sveta v Rusku tak bolo čo naprávať a, našťastie, turnaj našim chalanom vyšiel. V prvom zápase sme domácim dali lekciu z efektivity a aj vďaka Jarovi Janusovi vyhrali 3:1, následný zápas s Kanadou bol už náročnejší, no skončil sa pre nás výborne, kedy sme javorové listy porazili po samostatných nájazdoch a výsledok bol teda taký, že po dvoch odohratých zápasoch sme boli na čele skupiny s piatimi bodmi a bolo len v našich rukách, či ten turnaj aj napokon celý vyhráme. Navyše, v poslednom zápase na nás čakali Švajčiari, ktorí sa nachádzali na samotnom chvoste tabuľky so ziskom 0 bodov. 

Odporúčané
KVÍZ: Vieš, kto bol „tichý zabijak“ a kedy debutoval Juraj Slafkovský? Otestuj svoje znalosti o slovenskom hokeji KVÍZ: Vieš, kto bol „tichý zabijak“ a kedy debutoval Juraj Slafkovský? Otestuj svoje znalosti o slovenskom hokeji 10. mája 2024, 10:00

I'm proud to wear this jersey again❗ #germancup #nationalteam #slovakia

Fotka uverejnená používateľom Jaroslav Janus (@jay_janus),

Zaujímavé však je, že hoci sa považujeme za hokejovo vyspelejšiu krajinu ako náš dnešný súper, vo vzájomnej bilancii sme pred zápasom na tom boli horšie. Dokopy sme sa stretli 63-krát, z toho Slovensko zdolalo Švajčiarsko 27-krát, 7-krát sme remizovali a pripísali si až 29 prehier. Verili sme tak, že dnes túto bilanciu vylepšíme. 

Základné zostavy:
Slovensko: Laco (Janus) – Čajkovský (A), J. Mikuš, Trška, Gernát, Čerešňák, Jánošík, Šedivý – Haščák, Dravecký (C), Cingel – Hrnka, Suja, Skokan (A) – Češík, Matoušek, Kudrna – Bortňák, Macík, Mráz
 
Švajčiarsko: Stephan (Mayer) – Diaz (A), Geering (A), Genazzi, Loeffel, Grossmann, Schlumpf, Schneeberger – Hofmann, Ambühl (C), Praplan – Corvi, Simion, Jorg – Martschini, Haas, Herren – Wick, Rod, Froidevaux
 
 
Švajčiari už v úvodnej tretiny ukázali, že hoci sú v skupine poslední, tak majú kvalitný tím a v prvej dvadsaťminútovke boli aktívnejší ako naši hokejisti. Jano Laco, ktorý sa na turnaji predstavil po prvýkrát v bránke, však už klasicky ukazoval svoje kvality a švajčiarski hokejisti na neho nenašli recept. Naopak, počas nášho oslabenia sme sa vydali na útočný výlet, Lukáš Cingel sa sťahovačkou zbavil švajčiarskeho hráča a potom strelou k ľavej žrdi prekonal brankára Stephana.
 
V 26. minúte sme mohli ísť už do dvojgólového vedenia, no strela Andreja Kudrna len zazvonila za Stephanom a chýbali jej tak centimetre. Viac šancí však mali opäť Švajčiari, ktorí boli v našom obrannom pásme poriadne nepríjemní a naši chalani sa skôr zameriavali na defenzívu. Helvétom mohli pomôcť pri prekonaní Laca aj dve presilovky, no ani za 40 minút na neho stále nenašli ten správny recept a hlavne jeho zásluhou bol stav stále 1:0 aj po dvoch tretinách. Triumf na nemeckom pohári tak bol na dosah.
 

Great win vs. Canada tonight #dcup16 #teamslovakia #hatersgonnahate #šaľenyvychod

Fotka uverejnená používateľom Jaroslav Janus (@jay_janus),

 
 
V úvode záverečnej tretiny však prišla hlúpa chyba z hokejky Čerešňáka a Lino Martschini v 42. minúte vyrovnáva skóre zápasu. Cestu za triumfom na turnaji sme si tak sami skomplikovali, no smútok trval len dve minútky. Ofenzívne ladený obranca Michal Čajkovský sa natlačil pred bránku a šikovnou strelou poslal Slovensko opäť do vedenia. Pokoj na naše hokejky však priniesol až tretí gól vo švajčiarskej sieti, a to zásluhou Haščáka. Do konca zápasu zostávalo v tom čase už len 9 minút a všetko sme mali vo vlastných rukách. Náš súper však už s výsledkom nič nespravil, naopak, my sme strelili štvrtý gól do prázdnej bránky a tretia výhra v treťom zápase bola na svete.
 
Slovenskí hokejisti tak po štvrtýkrát vyhrávajú Nemecký pohár, no okrem radosti z úspechu máme aj smútok. Cez víkend nás totiž opustil vo veku len 34 rokov výborný hokejista Marek Svatoš, za ktorého dnes chalani určite bojovali a na ich výkon by bol Marek určite hrdý. Česť jeho pamiatke.
 
Bojovali aj za Mareka Svatoša. Slovenskí hokejisti ani dnes nenašli premožiteľa a bez jedinej prehry vyhrávajú Nemecký pohár
Domov
Zdieľať
Diskusia