Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. októbra 2016, 13:44
Čas čítania 0:00
Adam Smeták Jakub Hvozdovič

Tretia séria Black Mirror je za dverami. Prečo sa na ňu tak tešíme a čo môžeme očakávať?

FILMY A SERIÁLY BLACK MIRROR NETFLIX
Uložiť Uložené

Naše mozgové bunky dostanú opäť zabrať. Čo sa vlastne v novej šestici častí udeje?

Je tomu iba pár dní, odkedy sme vám priniesli skvelý trailer pre tretiu sériu geniálneho satirického seriálu Black Mirror a keďže sa premiéra šiestich nových epizód nezadržateľne blíži, rozhodli sme sa spísať kratší sumár vysvetľujúci, prečo sršíme takým nadšením. Ak viete o čo ide, kľudne môžete tieto dva úvodné odseky preskočiť, tí čo nevedia, sa môžu buď prekliknúť na náš dávnejší tip na seriál, navštíviť toto vlákno, alebo jednoducho pokračovať v čítaní. 

V krátkosti. V roku 2011 sa na Channel 4 objavil vcelku nenápadný diel nového seriálu, ktorý divákom poriadne vyrazil dych. Nielenže si zobral na paškál fiktívne osobnosti britskej politickej scény, ale do mixu prihodil niečo, čo nikto nečakal. Britského premiéra a jeho obcovanie s prasaťom. Podstata však nebola divákov znechutiť. Skôr šikovne atakovať zvrátenosť a dychtivosť po senzácii v dnešnej spoločnosti. S kontroverziou tvorcovia neprestávali ani v ďalších častiach. Na paškál si zobrali (nie tak úplne) sci-fi technológie, priradili k ním ľudský faktor a s istou dávkou čierneho humoru a cynizmu vytvorili skutočne nádherne depresívny antologický seriál s hlbokou myšlienkou a očarujúcim technickým prevedením. Samotný mozog za celou sériou, Charlie Brooker, povedal, „že názor Black Mirror symbolizuje čierne zrkadlo, ktoré nájdete na každej stene, v každej miestnosti a v každej dlani dnešného človeka. Studenú lesklú obrazovku televízora, počítača či telefónu." Už vtedy bolo jasné, že formátovo maličký seriál spôsobil veľký rozruch a jednoznačne k tomu dopomohol aj Robert Downey Jr., ktorý sa aktívne zaujímal o práva pre epizódu „The Entire History of You" (S01E03 - napísaná Jessem Armstrongom) a Hollywoodsky celovečerák s rovnakou myšlienkou bol naozaj na dosah.

Tretia séria Black Mirror je za dverami. Prečo sa na ňu tak tešíme a čo môžeme očakávať?
Zdroj: Channel 4

Posledná dostupná časť sa k divákom dostala v decembri roku 2014 a fungovala ako nultá epizóda k tretej sérii. Ticho sa rozvírilo až v septembri roku 2015, kedy (v tom čase stále prekvapujúci) Netflix ohlásil spečatenie zmluvy s Brookerovou produkčnou spoločnosťou House of Tomorrow a zároveň prípravu nových epizód. Malo ich byť konkrétne 12 a po dôkladnom zvážení sa dospelo k rozhodnutiu, že prvá šestica bude odvysielaná v októbri roku 2016. Druhá šestica môže buď tvoriť ďalšiu polovicu tretej série, alebo kompletne novú, štvrtú sériu. Vzhľadom na nesúvislý formát nám to môže byť jedno. Dôležitý bude iba dátum vydania. Čo nás teda už o pár hodín čaká?

  • 1. epizóda - Nosedive (réžia: Joe Wright) - Pojednáva o nesmelej kancelárskej kryse (Bryce Dallas Howard), žijúcej vo svete, kde je každý posadnutý hodnotením a známkovaním aj tých najmenších sociálnych interakcií. Svitne jej však nádej. Nová, spoločensky vysoko postavená kamoška (Alice Eve), ktorá by jej hodnotenie mohla zvýšiť. Môže to síce znieť ako klasická „Mirrorovka", avšak Brooker poznamenal, že ide o jednu z jeho najnezvyčajnejších epizód. Táto konkrétne bude spoločenskou satirou so štipkou desivého pokoja, aký by ľudia nečakali.
  • 2. epizóda - Playtest (réžia: Dan Trachtenberg) - S nasledujúcim faktom síce mnoho z nás oboznámených nie je, no Brooker sám pracoval ako videoherný žurnalista a recenzent, blízka mu preto bola aj táto téma. Napätie hľadajúci svetobežník (Wyatt Russell) navštívi Britániu, zapletie sa so ženskou (Hannah John-Kamen) a testuje najnovšiu hernú technológiu. Zariadenie, ktoré je síce neuveriteľne sofistikované, avšak čudesne desivé.
  • 3. epizóda - Shut up and Dance (réžia: James Watkins) - Rovnako ako v prvotnej časti s premiérom aj prasaťom, aj tu sa dostaneme opäť do prítomnosti, bez použitia akýchkoľvek futuristických elementov. Uvidíme 19-ročného chalana (Alex Lawther), ktorý spadne do internetovej pasce a je núteny spojiť svoje sily s tajomným mužom (Jerome Flynn). Obaja sa musia spoľahnúť na zľutovanie neznámej osoby. Táto časť by mala byť poriadnym thrillerovým zážitkom.
  • 4. epizóda - San Junipero (réžia: Owen Harris) - Fanúšikovia sú síce zvyknutí na epizodické zasadenie do budúcnosti, no v druhom samostatnom filme nahliadneme aj do 80. rokov. Zahrajú si v nej Mackenzie Davis a Gugu Mbatha-Raw ako dve mladé dospeláčky žijúce život štýlom slnko, surf a sex. Táto konkrétna časť je tiež pekným výsmechom všetkým, ktorí sa báli poameričtenia seriálu po jeho prechode na Netflix. Brooker si to uvedomoval a jednoducho mu prišlo vtipné napísať príbeh zasadený práve v Californii.
  • 5. epizóda - Men Against Fire (réžia: Jakob Verbruggen) - Jednoducho povedané, vojnový príbeh zasadený v povojnovej budúcnosti. Začiatočnícky vojak (Malachi Kirby) a jeho kolegyňa (Madeline Brewer) sú zaslaní do cudzej krajiny, kde majú za úlohu ochraňovať vystrašených dedinčanov pred záplavou hrozivých mutantov. Brookera táto myšlienka napadla pri sledovaní správ o dronových útokoch a všeobecne o tom, ako sa mení celkový priebeh vojny. Môžeme sa vraj tešiť na hororový thriller, podobný The Walking Dead.
  • 6. epizóda - Hated in the Nation (réžia: James Hawes) - Poslednou časťou bude film so skutočnou „filmovou" stopážou. Bude činiť 90 minút a jej obsah vyplní kriminálny príbeh, podobný temným švédskym noir thrillerom. Policajná detektívka (Kelly Macdonald) a jej mladá pomocníčka (Faye Marsay) budú skúmať sériu brutálnych vrážd, ktoré majú podobnú náväznosť. Sociálne siete. „Začne to ako typická policajná vyšetrovačka, no naberie to omnoho bizarnejší spád."
Tretia séria Black Mirror je za dverami. Prečo sa na ňu tak tešíme a čo môžeme očakávať?
Zdroj: Netflix

Zaujímavosťou seriálu je aj to, že Black Mirror na každého vplýva inak. Pre mňa osobne je skvelou výpoveďou o nás, ako ľudoch. Nemám pocit, že tvorcovia by využívali technológie ako niečo, čo by malo šíriť strach. Skôr naopak. Dávajú nám do rúk užitočné nástroje, ktoré vôbec nemusia byť v blízkej budúcnosti fiktívne a ukazujú, čo by sa s nimi mohlo stať v najhoršom možnom scenári. Úžasnou vecou je tiež fakt, že aj keď môžu jednotlivé epizódy pôsobiť niekedy až depresívnym dojmom, dokážu vás vtiahnuť takým spôsobom, že priam samé volajú o bingewatch. Nie je ničím, čo ste doteraz v televízii videli a svojou antologickou formou uspokojí množstvo divákov na viacero frontoch. Čudesnou strašidelnosťou je aj to, že Brooker „predpovedal" isté spoločenské udalosti. Veď neprípomínal vám modrý medveď Waldo istú postavu zo súčasného politického sveta spoza veľkej mláky? O údajných Cameronových hrátkach s prasaťom už ani nehovoriac. V najnovšej sérii sa opäť dočkáme množstva žánrov a keď sa tvorcom podarí podobný dopad ako so sci-fi epizódou „Fifteen Million Merits" či romantickou a intímnou story „The Entire History of You", máme sa opäť na čo tešiť. Ako sa na to však pozerá kolega?

Tretia séria Black Mirror je za dverami. Prečo sa na ňu tak tešíme a čo môžeme očakávať?
Zdroj: Netflix

Pozrime sa na ešte koniec na to, ako vníma seriál náš český kolega z redakcie, smetyl. Black Mirror neboli Černé zrcadlo je seriál s příznačným názvem. Ve dvou sériích, které obě čítaly pouhé 3 díly, se totiž tvůrcům podařilo skvěle nastavit zrcadlo nejen naší, západní civilizaci, ale i nám samotným, užaslým divákům. Oceňuji na něm především to, že žádná z epizod nesklouzla ke kýči, prvoplánovosti nebo lacinosti. Každý díl zaútočil na naši psychiku jiným, ale pokaždé rafinovaným způsobem. Epizody vás k ničemu nenutí, ale snad každý musí být po futuristických záběrech znepokojen. Atakuje tak vaši mysl a představivost, a proto se jedná o tak silné a kvalitní dílo. Navíc to díky dostatečnému rozpočtu vypadá velmi realisticky a filmaři nás tak mohou snadněji vtáhnout do futuristické utopie. Každá padesátiminutovka představuje jiný příběh, z jiného prostředí a zároveň většinou i s jiným žánrem. Asi byste těžko hledali na seriálovém poli dílo, které by vás takovým způsobem zasáhlo, bylo kvalitně zpracováno a zároveň poukazovalo na nejen globální problémy, ale i problémy společnosti, která se svým konzumerismem posouvá do sfér, které neodpovídají etickému kodexu, který si každý z nás nosí v sobě. Black mirror kritizuje nás i naši budoucnost a je opravdu těžké se na to dívat, ale o to je to přínosnější dílo, neboť v porci kvalitní zábavy nám zároveň přináší hloubku, která nejednoho z diváků donutí se zamyslet. A to je dobře.

Anketa:
Ktorá epizóda z prvých dvoch sérií sa vám páčila najviac?
1x01
1x02
1x03
2x01
2x02
2x03
3x00
1x01
18 %
1x02
20 %
1x03
13 %
2x01
8 %
2x02
14 %
2x03
0 %
3x00
27 %
Domov
Zdieľať
Diskusia