Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. septembra 2016, 9:36
Čas čítania 0:00
Ivan J.

Pochádza zo skromných pomerov a dlhé roky sa pretĺkal po nižších súťažiach. Teraz patrí Antonio medzi vychádzajúce hviezdy

ŠPORT ANGLICKO FUTBAL PREMIER LEAGUE
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Našiel futbal na ostrovoch ďalšiu hviezdu?

Pokiaľ sa túto sezónu pozornejšie zaujímate o dianie na anglických trávnikoch, určite vám neuniklo jedno meno. Michail Antonio, krídelník West Hamu United, vletel do tohto ročníka ako kométa a v súčasnosti figuruje na úplnom čele medzi všetkými kanoniermi pôsobiacimi v anglickej Premier League. Nesmierny talent však bol až do predošlého ročníka skrytý v nižších súťažiach a tak svoje ofenzívne schopnosti nemal komu preukázať. 

V posledných rokoch sa v najsledovanejšej súťaži na svete pomaly začína stávať akýmsi nepísaným pravidlom, že vždy vyskočí aspoň jeden Angličan a svojimi výkonmi sa prakticky okamžite zaradí medzi ligové hviezdy. Dve sezóny dozadu sme vďaka skvelým ofenzívnym počinom spoznali Harryho Kanea, Charlieho Austina či Saida Berahina. V ich stopách sa vydala aj dvojka z Leicestru - Mahrez a Vardy, ktorí si okrem štatútov nových hviezd ligy, dokázali vybojovať aj titul. Práve s posledným menovaným by bolo možné vidieť akúsi paralelu s Michailom Antoniom. Obaja sa dlhé roky pretĺkali po nižších súťažiach, až kým sa im podarilo naplno zažiariť. 

Tvrdá práca a trpezlivosť sa vypláca, svoje by o tom určite vedel povedať aj Antonio. Ešte pred tým, než sa jeho meno stalo známe na Britských ostrovoch, musel prejsť značný kus cesty. Spočiatku hrával futbal len pre čistý pôžitok zo samotnej hry a bol ďaleko od toho, aby sa mu mohol venovať na plný úväzok. Vyrastal v Tootingu, oblasti južného Londýna, známej predovšetkým pre svoju kozmopolitnosť. V nej sa stretáva niekoľko kultúr, ktoré do Londýna dorazili v priebehu rokov. Práve na tomto mieste začal písať futbalový príbeh Michail Antonio. V poloprofesionálnom klube Tooting and Mitcham FC hrával regionálnu londýnsku ligu, kde pri obrovskej konkurencii ďalších klubov, bol len minimálny záujem o futbal. Vtedy sa mu zrejme ani len nesnívalo, že by jedného dňa mohol trénovať v reprezentácii po boku Waynea Rooneyho či nachádzať sa v tabuľke strelcov nad takým hráčom, akým je Sergio Aguero.

Odporúčané
Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko Toto sú najkrajšie futbalové dresy, ktoré uvidíme na EURO 2024. Príjemne prekvapilo Španielsko aj Belgicko 15. apríla 2024, 13:30

Evidentne je však všetko možné a jeho impozantný kariérny vzostup je v súčasnosti pre mladých futbalistov žijúcich v tejto komunite obrovskou motiváciou. Mohlo by byť pre hráčov jeho formátu jednoduché zarábať milióny a zabudnúť na skromné pomery v ktorých vyrástol. To, ale nie je Antoniov prípad. Miestny hrdina navštevuje Tooting pravidelne a pomáha viacerými formami, či už sa jedná o verejnú pomoc alebo trénovanie detí. Pritom, keď mal 14 rokov naskytla sa mu príležitosť, ktorú by iní vítali s otvorenou náručou. Všimli si ho ľudia z akadémie Tottenhamu. Nanešťastie, on ich ponuku musel odmietnuť, kvôli zložitému cestovaniu. Pre niekoho možno posledná šanca ako preniknúť do veľkého futbalu, pre Antonia nie. Bolo príliš skoro na takýto krok, preto sa rozhodol ostať a urobil dobre. O niekoľko rokov neskôr si ho vyhliadol Reading, klub z druhej najvyššej súťaže v Anglicku a za 25-tisíc libier ho angažoval.

Čakala ho tam omnoha väčšia konkurencia a na takýto obrovský krok vpred ešte nebol pripravený. Klub ho na moment dokonca poslal naspäť do Tootingu, pričom sa však nejednalo len o jedno hosťovanie, ale hneď o niekoľko. Kluby si ho pohadzovali ako horúci zemiak až napokon zaujal ľudí zo Sheffieldu Wednesday, ktorí sa mu rozhodli dať šancu. Strelecké schopnosti však preukázal až v Nottinghame Forest, kde rozvlnil sieť hneď 18-krát a podarilo sa mu spraviť dôležitý krok v jeho kariére. A to v podobe presunu do West Hamu United. Zatiaľ čo minulú sezónu sa v Premier League len porozhliadal, tak tento ročník to zobral pekne z ostra. Medzi ním a Dimitri Payetom zavládla neskutočná chémia a spolu sa starajú o gólovú produkciu kladivárov. Keďže útočník Carroll je zranený a prešľapujúci Zaza sa nevie chytiť, je to práve krídelná dvojica, ktorá ťahá tím trénera Slavena Biliča. 

Gól v 4. kole proti Watfordu po geniálnej prihrávke od Payeta.

 Ak bude pokračovať v nastolenom trende, dres Anglicka si oblečie aj v zápase.

Francúz nahral svojmu "parťákovi" hneď na tri z piatich tohtoročných zásahov a pomohol mu dostať sa na čelo rebríčka kanonierov, kde momentálne tróni spoločne s Diegom Costom. Zaujímavosťou je aj fakt, že všetky svoje góly strelil hlavou. Napriek tomu, že sa klubu v súčasnosti pôsobiacemu na olympijskom štadióne nedarí, radosť mu spôsobuje aspoň táto dvojica. Kladivári a ich aktuálna 18. priečka v tabuľke zrovna nie je ideálnou pozíciou pre zopakovanie príbehu Leicestru. Takisto skoré vypadnutie z európskych súťaží nie je ničím, na čo by klub z Londýna mal byť pyšný. V každom prípade, aspoň 26-ročný Angličan môže byť spokojný. Pred pár týždňami sa mu dostalo pocty, keď ho nový tréner Anglicka Sam Allardyce nominoval na zápas so Slovenskom. V ňom príležitosť nedostal, ale pokiaľ bude pokračovať v nastolenom trende, čoskoro sa to určite zmení. 

Naposledy rozvlnil sieť proti West Bromwichu.

Ak vás životný príbeh Michaila Antonia zaujal, môžete navštíviť tiež jeho twitter a instagram.
Domov
Zdieľať
Diskusia