Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. septembra 2016, 13:23
Čas čítania 0:00
Ivan J.

Posadnutosť číslicou 3 alebo pitie krvi. Rituály športovcov vedia byť poriadne blaznivé

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Športovci patria medzi najpoverčivejších ľudí na svete.

Profesionálni športovci musia pravidelne podávať kvalitné výkony, pričom tie sa vždy snažia vystupňovať do takej podoby, aby boli čo najlepšie. Nemožno sa im čudovať. Kopec námahy a tvrdej práce im pomohlo dostať sa na určitú úroveň, a tak o ňu nechcú prísť. Svoju hru či výkon chcú vylepšiť, a tak sa schyľujú k rôznym rituálom, ktoré pre iných ľudí môžu vyznieť bizarne, ale pre nich samotných sa jedná o neoddeliteľnú súčasť športových kariér. Počas olympiády sme si spomenuli plavca, ktorý ukazoval prostredník svojmu otcovi ako súčasť predzávodového rituálu. Tentokrát však zalovíme trošku viac do minulosti a pozrieme sa na ďalšie zvláštne, priam až bizarné rituály športovcov.

Chicken Man

Posadnutosť číslicou 3 alebo pitie krvi. Rituály športovcov vedia byť poriadne blaznivé
Zdroj: totalprosports

Bejzbalista Wade Boggs svojimi výkonmi zaujal natoľko, že sa mu po skončení kariéry dostalo najvyššieho honoru v podobe uvedenia do Siene slávy MLB. Predtým, než sa mu to podarilo, plnil hneď niekoľko rituálov. Vždy odpaľoval a šprintoval počas tréningu v rovnaký čas (5:17 a 7:17). V deň zápasu svoj dom opúšťal, ako inak, v rovnakom čase a pred príchodom na pálku vyriekol slovo 'Chai', ktoré po hebrejsky znamená život. Aby toho nebolo málo, najväčšou špecialitou bolo, že pred každou hrou musel zjesť kura. Práve vďaka tomu si vyslúžil prezývku 'Chicken Man'. Odohral až 162 zápasov za rok, takže sa na nedostatok hydiny sťažovať nemohol. 

 

 Komunikácia s tyčkami

Posadnutosť číslicou 3 alebo pitie krvi. Rituály športovcov vedia byť poriadne blaznivé
Zdroj: flickr

O brankároch je známe, že majú vlastný svet a sú tak trošku čudáci. Možno by tiež niekto povedal, že je trápne rozprávať sa s neživými objektmi. Hokejového brankára Patricka Roya však podobné veci nikdy netrápili, a možno aj preto bol predurčený k veľkým veciam. Priznal sa, že sa počas zápasu zhovára so svojimi tyčkami a aj s pukom. Keď sa ho novinári pýtali, prečo to robí, odpovedal im jednoducho - "pretože sú to moji priatelia." Snažil sa prikloniť si ich na svoju stranu, čo sa mu zrejme vyplatilo. Štyri Stanley Cupy a nespočet ďalších ocenení sú toho dôkazom. Okrem spomínanej "komunikácie", mal aj iné rituály. Jedným z nich bolo aj špeciálne rozkorčuľovanie - vďaka nemu veril, že bránka je menšia. 

Natankuje do plna

Posadnutosť číslicou 3 alebo pitie krvi. Rituály športovcov vedia byť poriadne blaznivé
Zdroj: flickr

Futbalovým fanúšikom dobre známy brankár Pepe Reina je veľmi poverčivým človekom. Ešte počas pôsobenia na Anfielde sa nechal počuť ohľadom jeho predzápasových rutín. A tie su naozaj zaujimavé. Večer pred zápasom zjedol vždy rovnaké jedlo - syrové toasty so šunkou a nalial si pár pohárov vína. Hneď po prebudení si doprial sprchu a dal si oblek. Predtým, než vôbec začal myslieť na zápas, musel ísť na čerpaciu stanicu naplniť nádrž do plna. Tá sa nachádzala na polceste medzi jeho garážou a štadiónom. Aj keď sa na stanici zdržal len po dobu 20 sekúnd, keďže jeho nádrž bola takmer plná už po príjazde, tento zvláštny rituál musel vykonať. Ako tvrdí, bolo to preto, aby sa ubezpečil, že je v správnom rozpoložení hrať za Liverpool.

Posadnutosť číslicou 3 

Posadnutosť číslicou 3 alebo pitie krvi. Rituály športovcov vedia byť poriadne blaznivé
Zdroj: flickr

To, že športovcov môžeme radiť medzi najviac poverčivých ľudí na svete, nám svojimi činmi pravidelne potvrdzujú. Bejzbalisti obzvlášť. MVP roku 1997 Larry Walker bol posadnutý číslicou 3. A to nielen v rámci jeho pôsobenia na ihrisku, ale aj mimo neho, v osobnom živote. Oženil sa 3. novembra v čase 3:33 a jeho telefónne číslo obsahovalo najviac trojok, ako mu telefónna spoločnosť na jeho želanie mohla poskytnúť. Na zápas zakúpil 33 postihnutým deťom rovnaký počet lístkov a posadil ich do sekcie číslo 333. Počas hry nosil na chrbte číslo 33 a na tréningoch sa snaži dávať si série po 3. Najviac desivá je však skutočnosť, že sa s manželkou rozviedol po troch rokoch, ktorá tým získala 3 milióny dolárov.

Pitie krvi 

Posadnutosť číslicou 3 alebo pitie krvi. Rituály športovcov vedia byť poriadne blaznivé
Zdroj: wikipedia

Legendárny boxer Sugar Ray Robinson, ktorého obdivoval sám Muhammed Ali a považoval ho za svojho hrdinu a idol, mal tiež neobvyklý rituál. V jeho autobiografii z roku 1969 tvrdí, že pravidelne pil surovú hovädziu krv. Tá údajne mala nalomiť sebavedomie súpera a jeho samotného vitamínovo posilniť. Asi to zafungovalo, pretože počas dlhej, až 25-ročnej kariéry nastúpil k celkovo 202 súbojom, pričom až 109 skončilo systémom KO v jeho prospech. Prehier mal len 19 a z toho len raz ho súper posadil na zem. Nemožno sa čudovať, že ho kritici radia medzi to najlepšie, čo sa v ringu dalo vidieť.

Na záver ešte jeden bizarný rituál z americkej NFL Americký futbalista John Henderson sa zrejme nechal inšpirovať kultovým filmom Klub bitkárov. Pred zápasom sa totiž od asistenta tímu nechával do tváre udierať tak silno, ako to len bolo možné. Nakoniec odohral v najlepšej lige na svete až 146 zápasov. Do akej miery mu v tom pomohol rituál, vie už len on sám. 

Domov
Zdieľať
Diskusia