Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2016, 1:28
Čas čítania 0:00
Ivan J.

Odmieta sa postaviť počas hymny a nosí ponožky zosmiešňujúce policajtov. Americký rebel protestuje a zastáva sa menšín

ŠPORT USA
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Šport v USA sa momentálne točí len okolo jednej veci.

Štátna hymna je jeden zo symbolov štátu a pre množstvo športovcov v USA znamená veľa, ak si ju môžu zaspievať na predzápasových ceremoniáloch. Toto tvrdenie však v tejto chvíli neplatí pre hviezdneho quarterbacka Colina Kaepernicka. Ten už niekoľko dní dáva o sebe vedieť tým, že odmieta vzdať hold americkej zástave. Hráč San Francisca svojím rozhodnutím sedieť počas hymny na protest vyvolal zúrivú debatu. Jej cieľom je upozorniť na nepríjemnú situáciu ľudí čiernej pleti v Amerike. Sedenie namiesto státia neuprednostil však po prvýkrát. Urobil to tak už v niekoľko idúcich zápasoch po sebe. A  keďže jeho protest sa vyostruje, postupne vyzýva aj ostatných hráčov, aby sa k nemu pridali. A pár z  nich to už aj stihlo. Jedným z nich je aj spoluhráč Eric Reid. Spolu s ním síce nestoja pri hymne, ale namiesto toho stoja za tým čomu veria, ako tvrdia.

Svoj protest ukončí, až nastane spravodlivosť

Okrem všeobecných problémov týkajúcich sa rasovej nerovnosti sa mu nepáči ani policajná brutalita proti menšinám. V rámci protestu sa na tréningoch mužstva objavoval s netradičnými ponožkami. Na ich potlači boli prasatá v policajnej uniforme. Čo tým chcel naznačiť, je asi každému jasné. O tom, že jeho protest je namierený práve proti policajtom, svedčí aj fakt, že hymnou, ktorú prezentovalo 240 námorníkov a mariňákov, nepohrdol. 

Tvrdí, že ponožky nosí už dlhšiu dobu.

Odmieta sa postaviť počas hymny a nosí ponožky zosmiešňujúce policajtov. Americký rebel protestuje a zastáva sa menšín
Zdroj: snopes

Pokiaľ by si však niekto myslel, že hráčovi sa bezprostredne po prevalení jeho počínania dostane uznania, hlboko by sa mýlil. Dav mu to počas hry nedaruje a zakaždým, keď sa dostane k lopte, odmení ho hlasitým bučaním. Ku kritike sa pridal aj republikánsky kandidát na prezidenta Donald Trump, ktorý tento bojkot považuje za niečo hrozné a hráčovi odkazuje, že ak sa mu nepáči, mal by sa odsťahovať do inej krajiny. Futbalista má však po pár dňoch medializovania celej kauzy aj svojich podporovateľov. Dokonca po poslednom zápase musel pri jednej z tribún ostať až 15 minút, pretože veľké množstvá fanúšikov mu vyjadrili podporu a žiadali od neho autogram. Odpoveď na to, ako dlho bude jeho protest ešte trvať, nám prezradia až najbližšie dni. 

Domov
Zdieľať
Diskusia