Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. augusta 2016, 20:46
Čas čítania 0:00
Marek R.

Korupcia na olympiáde? Írsky boxer ukázal rozhodcom prostredníky po kontroverznom rozhodnutí v prospech Rusa

ŠPORT
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Ďalší problém tohtoročnej olympiády.

Športovým svetom otriasol pred pár týždňami korupčný škandál ruských športovcov, kedy do celého prehnitého systému bol zapletený aj samotný štát, dôsledkom čoho do Ria nepocestovalo až 111 športovcov tejto krajiny. Aj napriek tomu sú na tom Rusi na olympiáde viac než dobre, v tomto momente majú spolu 38 medailí, z toho 12 zlatých a patria tak medzi najúspešnejšie krajiny tohtoročného podujatia.

Keď už sa teda zdalo, že všetko ide tak, ako má, prišiel moment, ktorý opäť vniesol pochybnosti do ruského športu, tentoraz však nie je v hlavnej úlohe doping, ale možná korupcia. A to hneď v dvoch prípadoch. Prvý moment sa odohral ešte včera v noci vo finále v boxe v superťažkej váhe do 91 kilogramov medzi Kazachom Levitom a Rusom Tishchenkom. Počas troch kôl bol Kazach aktívnejší a nebezpečnejší a víťazstvo v prvom kole mu uznali dvaja rozhodcovia, ten tretí sa rozhodol pre Tishchenka. V druhom kole zostal Levit verný svojej taktike, keďže mu vychádzala, všetci traja rozhodcovia však rozhodli, že víťazom druhého kola je ruský boxer. V záverečnom kole bol Levit stále aktívnejší, tlačil svojho súpera neustále k povrazom a zásoboval ho údermi. Rozhodcom však ani tento výkon Kazacha nestačil a jednohlasne rozhodli o zisku zlatého kovu pre ruského boxera Tishchenka. 

Už samotný pohľad na víťazného boxera ukazuje, že ani on sám nemohol uveriť tomu, že vlastne vyhral a s výrokom poroty nesúhlasilo ani publikum, ktoré Tishchenka vypískalo. Levit si bol takmer istý svojím víťazstvom, no zachoval chladnú hlavu a prstom pred ústami utíšil publikum, keďže ruský boxer za toto rozhodnutie nemôže a vinníka treba hľadať niekde vyššie. O víťaztve Kazacha bol dokonca presvedčený aj samotný tréner Tishchenka.

Ruský tréner Eduard Kravtsov: "What can I say, we all saw who won the fight. I am always for fair judging and I want the work of coaches and boxers to be assessed fairly... such situations in the boxing ring do not present out sport in a good light. Unfortunately, this is not the only such fight in the Olympics, it has rather become a tendency. Our boxer came out to fight and wanted to win, and it is not his fault that his arm was raised. But, unfortunately for boxing fans, we got what we got."

 

Toto rozhodnutie sa okamžite začalo spochybňovať, no neprešlo ani 24 hodín a ďalší ruský boxer vyhráva po ďalšom zaujímavom rozhodnutí. Tentoraz si ale porazený neudržal nervy na uzde a rozpútal poriadnu šou. Írsky boxer Michael Conlan je zachytený na jednej z najpamätnejších fotiek tejto olympiády, keď po kontroverznom rozhodnutí ukázal rozhodcom prostredníky a jasne im dal najavo, čo si myslí o korupcii v športe. 

“If you have watched these Olympic Games and seen some of the decisions, Olympic boxing is dead. It’s whoever pays the most money. Whoever has the most, wins.”

Ľudia sa zhodujú na tom, že Conlanova rýchlosť a presnosť mu mali vyhrať tento súboj, rozhodcovia sa však opäť jednohlasne rozhodli a podľa nich bol víťazom Rus Nikitin.

"AIBA are cheats, they're f**king cheats. Amateur boxing stinks from the core right to the top. I’ll never box for the AIBA again. I don’t give a f**k if I’m cursing on TV. I wanted to win Olympic gold. My dream’s been shattered now."

“I watched the heavyweight final last night [won by Russia’s Evgeny Tishchenko over Kazakhstan’s Vassiliy Levit] and I thought, ‘That can’t happen to me, with the whole of Ireland watching.’ I thought they couldn’t go and rob me. But in fact they did. You only have to look at the Russian’s [Nikitin’s] reaction afterwards. He didn’t believe he won. I didn’t believe he won, the crowd didn’t believe he won, even his own corner didn’t believe he won. My little dream has been ruined.  I will never box in an AIBA competition again. I feel they are one of the most corrupt organisations in the world.”

Korupcia na olympiáde v tomto športe však nie je ničím novým a za najväčší škandál sa považuje ten zo Soulu, o ktorom sme si viac popísali v tomto článku. Je smutné, že od toho momentu sa nič nezmenilo a víťazstvo sa dá stále zariadiť. A to nielen v prospech Ruska, ale aj iných krajín.

 


Domov
Zdieľať
Diskusia