Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2016, 13:32
Čas čítania 0:00
Tomáš Macho

Kazetám VHS oficiálne odzvonilo. Tento mesiac bude vyrobený posledný prehrávač

TECH
Uložiť Uložené

40. výročie VHS kaziet sa stalo ich posledným.

Je nám jasné, že asi len máloktorá obývačka ešte aj v dnešnej dobe obsahuje prehrávač starých dobrých VHS kaziet. Éra VCR je už dlhšiu dobu za nami a takzvaný Video Home System z nej vystupuje ako posledný. Vôbec po prvýkrát uzrel svetlo sveta v roku 1976 na japonskom trhu, pričom USA nasledovala iba o rok neskôr. Prvé nahrávky ako napríklad M.A.S.H sa predávali za približne 62 €, čo je v porovnaní s dnešnou dobou poriadna pálka. Za jediný rok sa tak podarilo VHS-kám prekonať úspech kazety Betamax od Sony a stať sa na 2 až 3 dekády absolútnym hitom, však je tu snáď niekto, kto si nenahrával televízny obsah so zámerom pozrieť si ho neskôr?

V roku 2016, na 40. výročie, sa však výroba kazetových prehrávačov a rekordérov pre kazety typu VHS definitívne ukončí. Vôbec posledný výrobca, japonská spoločnosť Funai Electric Comapany, tento mesiac uzatvára ich výrobu a tým dáva definitívnu bodku za týmito plastovými krabičkami, keďže aj neúspešný ale zároveň kvalitnejší konkurent, kazeta Betamax od Sony, sa prestala predávať v marci tohto roku. Narozdiel od VHS sa však výroba Betamax rekordérov ukončila ešte v roku 2002. V ktorom roku ste vy prestali používať kazety ako také?

Kazetám VHS oficiálne odzvonilo. Tento mesiac bude vyrobený posledný prehrávač
Zdroj: filmschoolrejects.com
Anketa:
Zvykli ste navštevovať požičovňu videokaziet?
Áno
Nie
Áno
70 %
318 Hlasov
Nie
30 %
135 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia