Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
16. júla 2016, 22:05
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Pastafariánstvo: Parodické náboženstvo uctievajúce špagetové monštrum

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Niekedy proste človek nenachádza slov.

Pastafariánstvo alebo Cirkev Lietajúceho špagetového monštra sa samozrejme nedá brať vážne. Po nazrení do nie až tak dávnej histórie môžeme zistiť, že v skutočnosti išlo o nie až tak úspešný spôsob protestu. No ani o tento bizarný príbeh ťa nemôžeme pripraviť.

Pastafariánstvo: Parodické náboženstvo uctievajúce špagetové monštrum
Zdroj: thinkprogress.org

Istý fyzik na oregonskej univerzite, Bobby Henderson, prehral stávku, podľa ktorej musel týždeň nosiť na hlave sitko na cestoviny. Zhodou okolností mal v tej dobe aj fotenie na pas a keď ho pani za okienkom požiadala, aby si sitko zložil, Bobby odmietol. Nie preto, že by si nosenie sitka na hlave nejak obľúbil, ale uvedomil si, že napríklad takí Židia môžu mať pri fotkách určujúcich totožnosť pokrývku hlavy. Hneď to oznámil pani s fotoaparátom, ktorá vyhlásila, že to je niečo iné, veď to je náboženstvo. Tu Bobbymu prvýkrát skrsla v hlave myšlienka.
Do pozornosti ľudí sa však dostala až o rok neskôr. Vtedy totiž školský úrad amerického Kansasu stanovil, že vyučovanie o stvorení sveta bude rovnocenné evolučnej náuke a vyučované budú tieto dve verzie. Bobby sa zhrozil za všetkých, ktorí majú iné názory a na protest vytvoril parodické náboženstvo - pastafarianizmus. Hneď aj napísal list všetkým školám v Kansase, aby pastafarianizmus zaradili ako ďalšiu verziu stvorenia sveta.

"Píšem Vám vo veľkom znepokojení, pretože som sa dočítal, že by sa kreacionistická teória stvorenia sveta, ktorá je vlastne príkladom inteligentného designu, mala stať alternatívou teórie evolúcie. Myslím, že sa všetci zhodneme, že je veľmi dôležité, aby študenti mali možnosť vypočuť si viac názorov a z nich si vybrať teóriu, ktorá im dáva najväčší zmysel. Obávam sa, že v tomto čase má byť vykladaná len jedna z teórií inteligentného dizajnu..."

V preklade: Hendersona štve, že deti majú na výber medzi teóriou evolúcie a teóriou o stvorení sveta. Tú totiž považuje za vykonštruovanú rovnako ako svoj vlastný pastafarianizmus. Snaží sa takto dosiahnuť to, aby boli študenti informovaní o viacerých teóriách vzniku sveta a z nich si vybrali im pravdepodobnú, ktorej budú veriť.
Henderson však pokračoval ešte ďalej a po odmietavom liste pastora, ktorý hlásal, že pastariánstvo nie je reálnym náboženstvom odpísal podobne obviňujúci list aj jemu.

"Je mi ľúto, že kresťania vidia vieru, hlásajúcu, že svet bol stvorený Lietajúcim špagetovým monštrom, ako nezmyselnú, ale opravte ma, ak sa mýlim: Kresťania veria, že vesmírny židovský zombie, ktorý si bol svojím vlastným otcom, môže nechať človeka žiť, pokiaľ bude symbolicky jesť jej mäso a telepaticky jej povie, že ho prijíma za svojho pána, vďaka čomu daného oslobodí od zla, ktoré je v ľudstve schované preto, lebo akúsi ženu, ktorá vznikla z rebra, prehovoril hovoriaci had aby zjedla jablko z magického stromu. A vy si myslíte, že princípy nášho náboženstva sú smiešne?"


Princípy a argumenty pastafarianizmu

Znaky pastafarianizmu: Ako každé náboženstvo, aj toto sa prezentuje nejakými znakmi alebo predmetmi. Rovnako ako kresťanstvo má Bilbiu a islam Korán, Henderson napísal Evanjelium Lietajúceho špagetového monštra. A cirkev má aj svoje logo. Vyvolená životná cesta pastafariánov je byť pirátom, z čoho vychádza aj ich motto WWAPD, čiže "What would a pirate do?"

Pastafariánstvo: Parodické náboženstvo uctievajúce špagetové monštrum
Zdroj: wikimedia

Vznik vesmíru: Pastafariáni argumentujú naozaj zvláštnym príbehom. Podľa neho malo Lietajúce špagetové monštrum naozaj ťažkú noc, kde sa naozaj ťažko opilo. Počas tej noci vykonalo mnoho zlých činov, napríklad stvorilo "taký kaz, ako je Zem". Do hláv všetkých ľudí vraj monštrum zasadilo falošné teórie o vzniku sveta, aby si overilo vieru a vernosť pravých pastafariánov. V podstate nepriestrelný príbeh.

Posmrtný život: Aj u pastafariánov existuje nebo a peklo. V prvom prípade sa dostanete do sveta, kde sú továrne na pivo, ktoré je samozrejme zdarma; a všade pobehujú striptérky a prostitútky (tiež zdarma). Svet pekla je podobný, akurát pivo je po záruke a žienky prenášajú pohlavné choroby. Existuje ešte aj niečo ako najvyššia pocta. Tej sa človek dočká, ak sa ho špagetové monštrum dotkne svojou špagetou (touch by his noodly apendage).

Pastafariánstvo: Parodické náboženstvo uctievajúce špagetové monštrum
Zdroj: spaghettimonster.com

Globálne otepľovanie: Na otázku, ako sa pastafariánstvo stavia ku globálnemu otepľovaniu, Henderson odpovedal, že za neho môže ubúdajúci počet pirátov. Veď, ako argumentoval, v somálskych vodách je ešte stále niekoľko pirátskych skupín a zároveň je tam najmenšia koncentrácia oxidu uhličitého.

Oslavovanie: Tu je toho trošku viac. V prvom rade pastafariáni oslavujú piatok (v piatok). Vtedy sa koná takzvané "rAmen", teda kombinácia pobožného amen a jedenia čínskych cestovinových polievok. Potom existuje zopár vyhradených sviatkov, kedy sa môžu jesť iba cestoviny. Jedným z nich je napríklad Pastover (z anglického passover, židovský sviatok) alebo Ramendan počas islamského ramadánu.

Prezentovanie: Pastafiarián by mal vždy nosiť dierkovanú pokrývku hlavy. Na verejné miesta a udalosti kovovú (napr. drôtené sitko), pri fotení akúkoľvek bielu (napríklad cedník na cestoviny) a na doma stačí aj gáza.

Pastafarián na demonštrácii v Miláne.

Pastafariánstvo: Parodické náboženstvo uctievajúce špagetové monštrum
Zdroj: wikimedia

Legálnosť

A teraz pozor. Pastafariánstvo je oficiálne uznávané v dvoch krajinách - v Holandsku a na Novom Zélande, kde sú dokonca autorizovaní vykonávať svadobné obrady a donedávna aj v USA. Dokonca, v tohtoročnom apríli prebehla aj prvá pirátska svadba. Tú "spáchali" Toby Rickets a Marianna Young na pirátskej lodi. Všetci svadobčania, vrátane novomanželov boli prezlečení za pirátov.

"Dog tags", ktoré uvádzajú "Flying spaghetti monstrum" ako náboženstvo ich majiteľov.

Pastafariánstvo: Parodické náboženstvo uctievajúce špagetové monštrum
Zdroj: wikimedia

Nech už si teda o Bobbym Hendersonovi ľudia myslia čo chcú, išlo minimálne o veľmi medializovanú a hlavne zábavnú a originálnu formu protestu, aj keď to, o čo sa snažil, zatiaľ nedosiahol. Mimochodom, pastafariána máme aj v Česku alebo Rakúsku! A rovnako, ako majú kresťania ukrižovanie, pastafariáni majú tiež svoju vlastnú formu. Tak nezabúdajme. Veľké špagetové monštrum bolo varené aj za tvoje hriechy!

Pastafariánstvo: Parodické náboženstvo uctievajúce špagetové monštrum
Zdroj: spaghettimonster.com
Anketa:
Myslíte si, že by v slovenských ZŠ/SŠ/G malo byť zákonne umožnené študovať aj iné náboženstvo, ako kresťanstvo? (teraz vážne nemyslíme pastafarianizmus)
Áno!
Nie.
Áno!
79 %
1692 Hlasov
Nie.
21 %
449 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia