Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. júna 2016, 15:00
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Slovenskí vedci vytvorili bezdrôtový a kompaktný merač stresu, ktorý si nasadíme na prst

TECH
Uložiť Uložené

Ambiciózny nápad priamo zo Slovenska.

Stretávame sa s ním každý jeden deň a vo väčšine prípadov si to už ani len neuvedomujeme, takže ho začíname pomaličky brať za normálnu vec. Reč tu samozrejme nie je o ničom inom ako o strese, ktorý predstavuje jednu z hlavných príčin viacerých zdravotných problémov ľudí vo vyspelej a zároveň hektickej časti nášho sveta. Keďže na nás striehne v škole, práci alebo dokonca aj doma, teda asi úplne všade, dôležitú rolu tu hrá predovšetkým prevencia. Ako by sme však dokázali zabrániť jeho prítomnosti? Najskôr je nevyhnutné uvedomiť si, že sa práve nachádzame v stresovej situácii a vôbec nám neprospieva. Nakoľko ale niečo také nedokáže kvôli slabšiemu sebaovládaniu úplne každý, vďaka technologickému pokroku tu máme niekoľko šikovných pomôcok a jednu z tých praktickejších aj efektívnejších predstavuje malé elektronické zariadenie od šikovných vedcov zo Slovenskej technickej univerzity. Merač stresu o veľkosti prsteňa vybavili zabudovanými senzormi a bezdrôtovou technológiou, ktorá poskytuje synchronizáciu nazbieraných dát buď so smartfónom alebo osobným počítačom. Dáta používateľa taktiež dokáže posielať priamo lekárovi a ten v reálnom čase vie, ako veľkému stresu sme boli počas danej chvíle vystavení. Iba si ho jednoducho nasadíme na ukazovák a všetko ostatné necháme na pripravenom zariadení.

Slovenskí vedci vytvorili bezdrôtový a kompaktný merač stresu, ktorý si nasadíme na prst
Zdroj: www.stuba.sk

Monitor stresu funguje na rovnakom princípe ako detektor lži – sleduje odozvu organizmu na stres prostredníctvom snímania fyziologických parametrov. Pri reakcií  ľudského tela na stres je ovplyvnená  činnosť  viacerých životne dôležitých orgánov. Ide napríklad o zvýšenie krvného tlaku, rozšírenie zreničiek, rozšírenie ciev v kostrových svaloch, rozšírenie priedušiek a prehĺbenie dýchania," prezradila veduca tímu vedcov z fakulty FEI STU, profesorka Viera Stopjaková, pričom tiež uviedla, že spomenuté zmeny majú súvis s ďalšími fyzikálnymi zmenami či zmenami takzvaných elektrických parametrov ľudského tela a tie umožňujú vyvinutému zariadeniu identifikáciu dôležitých parametrov. "Jednou z nich je psycho-galvanický reflex, ktorý patrí k základným identifikačným parametrom stresu. Charakterizuje ho zmena vodivosti kože ako reakcia na stresový podnet. Práve túto relatívnu zmenu vodivosti kože náš monitor meria.  V začiatkoch sme pracovali s verziou monitora vo forme hodiniek, no ukázalo sa, že ukazovák na nedominantnej ruke je najvhodnejším miestom pre snímanie“.

Aby bol monitorovací systém kompletný, slovenskí vedci vytvorili aj špeciálnu mobilnú aplikáciu, ktorá poskytuje akýsi centrálny hub na zobrazovanie dôležitých informácií zo spracovaných dát. Používateľ merača stresu v nej nájde ako históriu, tak i aktuálne zistené detaily. Aplikácia navyše dokáže okamžite kontaktovať odborníka a oznámiť mu napríklad zistenie kritických hodnôt, čo môže niekomu v konečnom dôsledku zachrániť samotný život. Momentálne však ešte stále ide iba o nedokončený prototyp, na ktorom bude nevyhnutné zrealizovať ďalší výskum, aby mohlo byť zariadenie pripravené na bežné používanie.

„Prototyp monitora prešiel aj testami na skupine dobrovoľníkov. Zaujímavé bolo vidieť, že si niekedy naozaj neuvedomujeme, čo všetko nás stresuje. Testovanie ukázalo, že pomerne veľký stres prežívame aj pri bežných činnostiach, napríklad keď sa sústredíme na prácu a nečakane nás vyruší obyčajné zvonenie mobilu."

Domov
Zdieľať
Diskusia