Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. mája 2016, 16:51
Čas čítania 0:00
Lucia Čakyová

Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vyspovedali sme Matúša, ktorý má veľmi zaujímavý život a je úspešný za hranicami Slovenska.

Refresher ti prináša ďalší rozhovor so zaujímavým mladým Slovákom. 21-ročný Matúš Štrajanek, pochádzajúci z Banskej Bystrice, vymenil život na Slovensku za život v zahraničí a musíme povedať, že sa mu mimoriadne darí. Okrem štúdia na vysokej škole v Dánsku stíha mnoho ďalších aktivít. V New Yorku je na stáži vo veľkej japonskej firme sídliacej na Times Square a jeho práca je skutočne zaujímavá. Matúš okrem iného pomáha organizovať prestížne eventy napríklad pre Vogue či newyorskú smotánku. Pohybuje sa vo svete marketingu, a tak ti prezradí niečo o influenceroch. Matúš je aj veľký fešák, ktorý svojím vzhľadom ohúri mnoho našich čitateliek. Preto nie je prekvapením, že sa venuje modelingu. Nebudeme už prezrádzať viac, všetko sa dozvieš v článku. Pohodlne sa usaď a vychutnaj si rozhovor.

Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com

Ahoj Matúš. Mohol by si sa na začiatok predstaviť čitateľom, ktorí ťa nepoznajú?
Zdravím. Mám 21 a momentálne žijem v New Yorku, kde pracujem ako stážista pre druhú najväčšiu japonskú firmu (po Mitsubishi), ITOCHU. Popritom sa venujem modelingu, ktorému som sa doposiaľ venoval len v Európe popri štúdiu.


Ako si už povedal, momentálne sa nachádzaš v New Yorku, vo veľkomeste, ktoré túži mnoho ľudí navštíviť či v ňom dokonca žiť. Prezraď nám, je to tvoje vysnívané mesto?
New York na jednej strane niekedy nenávidím (ale iba keď sa niekam ponáhľam, pretože ponáhľať sa tu pri húfoch ľudí a zápchach nemá zmysel) a na druhej strane ho milujem. Je to centrum naozaj všetkého a nikdy sa tu človek nenudí. Toto mesto je bezpodmienečne výnimočné a každý by ho mal aspoň raz za život určite navštíviť. Trvalo žiť by som si tu možno vedel predstaviť do istého veku i keď, asi by som preferoval niečo južnejšie, ako napríklad Miami.


Do New Yorku si prvýkrát zavítal už ako 12-ročný, keď si tu rok navštevoval jednu z najlepších Middle Schools. Aká to bola pre teba skúsenosť?
Bola to jednoznačne jedna zo skúseností, kedy som si uvedomil, čo asi chcem v živote dosiahnuť. Vtedy som ešte nevedel po anglicky, takže to bolo naozaj veľmi náročné. Za ten rok som si ale uvedomil, že ak chce človek v živote niečo dosiahnuť, tvrdá práca a správny prístup sú dve veci, bez ktorých to väčšinou nejde.

Momentálne študuješ biznis na vysokej škole v Dánsku. Aké je štúdium v zahraničí v porovnaní so štúdiom u nás na Slovensku?
Už po spomínanom roku strávenom v Spojených štátoch som vedel, že nechcem študovať na Slovensku. Západný systém škôl mi vyhovuje oveľa viac. Školy napríklad v Spojených štátoch alebo i v Dánsku sú zamerané najmä na prax a kreativitu. Na Slovensku sa mi vždy zdalo, že je to úplný opak.

Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com


Viem o tebe, že si pracovne veľmi vyťažený. Povedz nám, čo všetko ťa momentálne zamestnáva?
Ako som už spomínal, pracujem pre firmu Itochu, ktorá vlastní niekoľko značiek ako napríklad japonský Converse alebo pre Slovensko menej známy americký LeSportsac. Ja pracujem na Marketing and PR Departmente, kde som súčasťou napríklad aj veľmi zaujímavých meetingov s najväčšími americkými časopismi, obchodnými reťazcami alebo dokonca aj leteckými spoločnosťami, s ktorými spolupracujeme. Moja manažérka pracovala viac ako 10 rokov ako hlavný marketingový manažér pre Calvin Klein, takže určite sa mám od koho učiť.


Súčasťou mojej práce je napríklad aj organizovanie rôznych akcií pre newyorskú smotánku, blogerov alebo pre rôzne instagramové hviezdy, ktoré vo svete marketingu nazývame influencers. Influencer je niekto, kto v podstate ovplyvňuje ľudí a v dnešnej dobe sú to ľudia s istým počtom odberateľov na YouTube alebo s tisíckami followerov na Instagrame. Najväčšiu akciu, ktorú sme organizovali naposledy, bola akcia s časopisom VOGUE, ktorá mala veľký úspech.


Najviac prekvapený som stále z počtu peňazí, ktoré majú takéto firmy k dispozícií na marketing. Je to priam neuveriteľné, koľko dolárov sa v Amerike ročne minie na marketing. Samozrejme, že mám rád moju prácu, ale popravde by som bol radšej, keby sa aspoň časť z tých peňazí investovala niekde inde, ľuďom, ktorí to potrebujú...
Taktiež veľmi rád pomáham manažmentu s príspevkami na sociálnych sieťach. Milujem fotografovanie a ako najväčší úspech za tieto 4 mesiace považujem to, že thajský Elle si vybral jednu z fotiek produktu, ktorú som odfotil a použil ju v ich časopise.

V New Yorku ma pred pár mesiacmi oslovila aj modelingová agentúra, takže sa snažím vtesnať do môjho pracovného života aj castingy a fotenia. Častokrát to nie je jednoduché a fotím len cez víkendy alebo neskoro večer. Castingy sú väčšinou cez týždeň, takže mnohokrát sa ich nemôžem zúčastniť kvôli práci.

Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Štrajanek

Keďže pomáhaš organizovať rôzne prestížne eventy, mal si možnosť stretnúť sa pri svojej práci s nejakými hviezdami svetového formátu?

Moja najväčšia crush je jednoznačne Rihanna, ktorá sa párkrát vyskytla dokonca aj v našej budove, no nanešťastie, tú som osobne nestretol.

Medzi najviac vplyvných ľudí, ktorými som sa inšpiroval a stretol, patria majitelia značky Supreme, ktorých naozaj obdivujem za to, akým smerom táto značka napreduje a aký ošiaľ, hlavne tu v New Yorku, vždy spôsobí ich limitovaná nová kolekcia, na ktorú tu ľudia čakajú aj 48 hodín pred obchodom. Čo sa týka nejakých hollywoodskych hviezd, Jake T. Austin bol môj kamarát a spolužiak zo strednej.

Spomínal si, že firma, v ktorej stážuješ, sídli na Times Square, ktoré je jedným zo symbolom Veľkého jablka. Aké je to pracovať na hlavnej križovatke New Yorku? Musí tam byť asi poriadne rušno...
Je to super. Niekedy si ani neuvedomujem, aké mám šťastie. Akurát ráno je kritické, keď meškám do práce a jediná možnosť je zaradiť sa do davu a kráčať veľmi, veľmi pomaly. Ďalšia veľká výhoda je dostupnosť naozaj všetkého, na čo si človek zmyslí.


Už tri roky sa venuješ modelingu. S akými značkami si doposiaľ spolupracoval?
Modelingu som sa doposiaľ vždy venoval len popri škole a tak je to aj teraz. Doteraz som vždy bral len “direct joby“, ktoré fungujú tak, že si vás klient vyberie na diaľku. Najviac obľúbený som v Španielsku, kde som si hneď vyskúšal titulnú stranu magazínu a spolupracoval so značkami ako Ralph Lauren, Bershka, El Corte Iglés alebo Zara.


Ako si sa dostal k modelingu?
Veľa známych mi odporúčalo to skúsiť, tak som skúsil. Napísal som jednej agentúre a hneď na druhý týždeň som mal fotenie, ktoré sa im veľmi páčilo a hneď som podpísal trojročnú zmluvu.

Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com

Je podľa teba práca v oblasti modelingu náročná?
Je to práca, ako každá iná. Fotenie býva často náročné, najmä, keď fotíte celý deň častokrát bez prestávky a, samozrejme, žiadna únava nie je prípustná. Ďalšia kritická vec na modelingu je, že častokrát v lete sa už fotia zimné kampane a naopak. Moje najhoršie fotenie bolo fotenie na zimné oblečenie, ktoré sa fotilo celý deň v 35 stupňoch Celzia. Samozrejme, je tu mnoho pozitívnych vecí, ako napríklad cestovanie alebo zárobok. Modeling je veľmi zaujímavá práca a najlepšie na modelingu je určite to cestovanie a spoznávanie veľmi zaujímavých ľudí.


Plánuješ sa modelingu venovať v budúcnosti fulltime alebo chceš radšej pôsobiť v oblasti biznisu?
Modelingu som vďačný za mnoho skúseností, no svoju budúcnosť skôr vidím v biznise. Som človek, ktorý berie všetko zaujímavé, čo život ponúkne, takže ak sa mi naskytne nejaká zaujímavá možnosť, určite by som šiel za tým a skúsil to aj fulltime. Možno to nejako skombinujem, keďže v budúcnosti chcem mať vlastný biznis.


Skús nám opísať, ako sa americký životný štýl líši od toho nášho európskeho? Je pravda, že New York nikdy nespí?
Ich životný štýl je odlišný najmä tým, že viac pracujú, ale aj si viac užívajú. Americká pracovná doba je rozdielna od tej európskej. V kanceláriách sa v New Yorku svieti aj do jednej ráno. Moja pracovná doba je našťastie len od 9 do 6, no cesta do práce a domov mi denne zaberie okolo 2 a pol hodiny. New York nespí naozaj nikdy.


Prezraď nám, čo robíš vo voľnom čase, ak ti vôbec nejaký ostane?
Keď sa dá, tak cestujem. Nedávno som sa s rodinou vrátil z ostrova Anna Maria, ktorý leží v Mexickom zálive. Bežne veľa športujem a keď musím, venujem sa škole. Viac času mi bohužiaľ momentálne neostáva.

Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com


Medzi klasické Refresher otázky patria tie o hudbe, móde či filmoch. Takže, akých interpretov by sme momentálne našli v tvojom playliste? Aké filmy či seriály ťa v poslednej dobe zaujali najviac?
Počúvam úplne všetko, na čo mám náladu. Väčšinou to je niečo, čo mi vždy dodá energiu. Na seriály a filmy veľa času nemám, ale určite by som odporučil nový seriál Empire, ktorý je z hudobného prostredia New Yorku.

Ako vyzerá tvoj bežný deň a bez čoho si ho nevieš predstaviť?

Ako som už spomenul, práca, dobrý obed, zas práca a potom večerný relax v posilňovni zakončený saunou alebo plávaním je pre mňa ideál. Už čoskoro sa ale na istý čas sťahujem naspäť do Dánska, takže moja rutina sa určite znovu zmení.


Aké sú tvoje plány do blízkej budúcnosti?
Najprv doštudovať, potom veľa cestovať a potom si otvoriť vlastný biznis. “Simple” as it sounds.


Chýba ti niečo z rodného Slovenska?

Samozrejme, rodina, kamaráti, jedlo a pocit domova.


Sleduješ Refresher? Ak áno, články z akej oblasti ťa zaujímajú najviac?
Refresher je jeden z mála slovenských webov, ktoré si rád prečítam. Najradšej si prečítam články z vašich zaujímavostí.


Ďakujeme ti veľmi pekne za rozhovor. Teraz máš príležitosť odkázať niečo čitateľom našej stránky.
Aj ja ďakujem za rozhovor! Nezabúdajte, že limity ostatných nie sú tie vaše. :)

Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: Matúš Štrajanek
Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com
Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com
Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com
Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com
Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com
Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com
Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com
Mladý a úspešný Slovák Matúš stážuje v New Yorku, venuje sa modelingu a organizuje prestížne akcie nielen pre Vogue (Rozhovor)
Zdroj: www.instagram.com

Ak ťa sympatický Matúš zaujal, sledovať ho môžeš na Instagrame či Snapchate (nick: smatus000). 

Poznáš zaujímavých Slovákov alebo Čechov, ktorí by sa mohli objaviť v ďalšom článku? Neváhaj a pošli nám kontakt na mail [email protected]. Ďakujeme.

Domov
Zdieľať
Diskusia