Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. mája 2016, 11:13
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Získajte kartu z limitovanej edície s historickým kreditom od Tatra banky, ktorá je venovaná Cvernovke

REFRESHER
Uložiť Uložené

Príď si po kartu s prepracovaným dizajnom a výhodami.

Tatra banka sa snaží svojim zákazníkom prinášať nové a hlavne zaujímavé akcie, ktoré majú vždy o niečo hlbšiu myšlienku. Výnimkou nie je ani tá aktuálna, ktorá tentokrát vzdáva poctu autorom publikácie Cvernovka  - Viliamovi Csinovi a Martinovi Mistríkovi. Kniha o priestore s rovnomenným názvom, ktorý sa náchadza v našom hlavnom meste, zožala veľký úspech a tiež získala cenu Nadácie Tatra banky. Tá sa zároveň rozhodla vytvoriť aj špeciálnu limitovanú edíciu kreditných kariet s unikátnym dizajnom. S používaním tejto karty sa samozrejme spájajú aj výhody, a to napríklad predschválený úverový rámec 1000 EUR na 6 mesiacov bez poplatku. Pre tých, ktorí často používajú na platby kreditku si zas banka pripravila letný bonus 30 EUR. Stačí do 31. 8. uskutočniť platby vo výške aspoň 300 EUR.

Ak teda patríte medzi tých, ktorí si potrpia na prepracovanom dizajne, prípadne vás zaujali výhody, určite si neváhajte limitovanú edíciu zadovážiť. Špeciálne karty si budú môcť záujemcovia objednať prostredíctvom internetu na stránke Tatra banky, prípadne priamo na pobočke. 

Získajte kartu z limitovanej edície s historickým kreditom od Tatra banky, ktorá je venovaná Cvernovke

Bývalá fabrika Cvernovka nie je funkčná už vyše 10 rokov. Donedávna bola miestom s s inými funkciami, ktoré majú na svedomí nájomníci – dizajnéri, fotografi, architekti, maliari, filmári a iné profesie, ktoré sa približne pred 10 rokmi začali usadzovať vo veľkorysých továrenských priestoroch. Aktuálne má cvernovka nejasný osud a pravdepodobne sa v jej útrobách po rekonštrukcii objavia byty, kancelárie a obchody.

Pre tých, ktorí o priestore zatiaľ ešte nemali možnosť počuť sme si pripravili aj zopár základných informácií a zaujímavostí:

• Cvernovka vznikla okolo roku 1900 a jej prvou stavbou bola Farbiareň. Do 10 rokov sa z továrne stal najväčší priemyselný závod v Bratislave s 993 zamestnancami. Tento počet počas jej histórie postupne stúpal a klesal, pričom za 116 rokov jej fungovania ovplyvnil život nespočetného množstva ľudí.

• Pradiareň patrí k najvýznamnejším budovám v areáli. Na všetkých jej podlažiach sa nachádzali stroje poháňané motorom v strojovni, ktorý pôvodne využíval parný pohon.

 

• V areáli sa nachádzala aj studňa s čerpadlom, ktoré pumpovalo vodu do zásobníkov. Tie slúžili nielen pri výrobnom procese, ale aj v prípade požiaru. Na hlavnej veži pradiarne sa dodnes zachoval merač hladiny vody v požiarnom rezervoári.

 

• Všetok tovar a suroviny sa najrýchlejšie do tovární privážali po vode alebo železnici. Preto sa veľké továrne stavali vždy v blízkosti koľají alebo prístavu. Neďaleko Cvernovky na Mlynských nivách stála v minulosti Železničná stanica Nové mesto. Práve tam sa privážala bavlna z celého sveta, ktorá sa nakoniec spracovala v továrni.

 

• Cvernovka sa veľmi rýchlo stala vlajkovou loďou priemyslu v Bratislave. Na prelome 19. a 20. storočia však vzniklo množstvo veľkých podnikov so zahraničným kapitálom, ktoré rovnako ako Cvernovka profitovali z dostatku lacnej pracovnej sily v okolí Bratislavy. Najznámejšie boli napíklad dynamit Nobel, Apollo, Gumon či  Klinger.

 

• Už v tomto období začínajú na okrajoch miest vznikať kolónie, kde bývajú tí najchudobnejší robotníci v drevených búdach bez vody, elektriny a kanalizácie. Jednou z najchudobnejších štvrtí bol Dornkappel, ktorý sa rozprestieral na dnešnom území Trnávky. Koncom 20. rokov 20 storočia sa na tomto území tesnilo asi 2000 Slovákov, Čechov, Maďarov, Bulharov a dokonca Číňanov.

Získajte kartu z limitovanej edície s historickým kreditom od Tatra banky, ktorá je venovaná Cvernovke
Zdroj: galleriacvernovka.sk

Viac informácií a aktualít o samotnej akcii nájdete na oficiálnej stránke Tatra banky. 

Domov
Zdieľať
Diskusia