Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. mája 2016, 16:02
Čas čítania 0:00
Matúš Moravčík

Vedci vyrobili ohybný Android smartfón s holografickým displejom, ktorý naozaj funguje

TECH VIDEO
Uložiť Uložené

Zabudnite na tradičné zobrazovacie panely. Budúcnosť sú holografy.

Ako nahradili klasické mobilné telefóny dnešné smartfóny, tak aj tie už onedlho nahradia zase ďalšie, technologicky vyspelejšie generácie, ktoré vzniknú vďaka momentálne prebiehajúcim technologickým inováciám. A niekoľko z tých najhlavnejších máme teraz príležitosť vidieť na prototype unikátneho mobilného zariadenia s operačným systémom Android. Smartfón HoloFlex totiž neobsahuje tradičný displej, ale niečo, čo vedci z Human Media Lab nazývajú flexibilným a holografickým zobrazovacím panelom. Vďaka jeho hi-tech kapacitám budeme môcť realizovať dotykovú interakciu s trojrozmernými virtuálnymi objektmi, ktoré uvidíme priamo pred sebou. Ohyb konštrukcie navyše prinesie ďalší pohodlný spôsob ovládania, kde už nebude vyžadovaný kontakt končekov našich prstov s dotykovou vrstvou.

"HoloFlex ponúka úplne nový spôsob interakcie s vašim smartfónom," prezradil jeden z členov výskumného tímu, Dr. Vertegaal. Nejde však o bežnú 3D technológiu, ale o jej lepšiu verziu, kde displej využíva niekoľko maličkých šošoviek na rozptyl svetla do viacerých smerov. "Zariadenie umožňuje interakciu s 3D videami a obrázkami takým spôsobom, že to nezaťaží používateľa." 

Vedci vyrobili ohybný Android smartfón s holografickým displejom, ktorý naozaj funguje
Zdroj: giphy.com

Ako je vidieť na praktickej ukážke vo videu nižšie, jednotlivé objekty nadobúdajú pri hraní alebo fotografiách trojrozmerný tvar, pričom sa nevyžaduje žiadne dodatočné príslušenstvo v podobe špeciálnych 3D okuliarov. Natáčanie smartfónu do strán tak dokáže používateľovi poskytnúť pohľad na tie časti, alebo lepšie povedané strany objektov, ktoré nie sú pri pohľade spredu na displeji vôbec vidieť. A aj keď zatiaľ ešte nie je obraz dokonalý, jednoduchá demonštrácia funkcionality nám aspoň ukazuje, aké zmeny a najmä výhody môže takáto pokročilá hardvérová výbava už o pár rokov medzi nás priniesť. Najskôr musia však na trh prísť displeje s poriadne vysokým rozlíšením, pretože to sa pri použití tejto zobrazovacej technológie výrazne zníži. V prípade HoloFlex kleslo Full HD (1 920 x 1 080 px) na rozlíšenie 160 x 104 pixelov.

Domov
Zdieľať
Diskusia