Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. mája 2016, 13:09
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Slzy a karpiny: Ľudský zázrak, vďaka ktorému môžeme vidieť

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Karpiny riešime pri umývadle každé ráno, čo však vlastne zmývame?

Okrem svojskej hudobnej skupiny nesú názov karpina aj drobné čudnosti, ktoré si ráno nachádzame v oku (lepšie prípady si potom umyjú tvár). O čo vlastne ide, kvôli čomu si tie oči vlastne vyškrabujeme?

Možno to niekoho prekvapí, ale karpiny sú vlastne vyschnuté slzy. Naše oko slzí bez prestávky, napríklad pri plači viac, inokedy menej, ale stále. Dôvod, prečo si nemusíte každých pár minút pretrieť oči je, že slzy sa jednoducho vyparujú. A to sa so zavretými viečkami nemá veľmi kade diať. Slza skĺzne na kraj spojivky (=epitel, povlak na povrchu očnej gule), zaschne a máme karpinu. Tá by mala byť mäkká až mierne tvrdá, ideálna farba je tmavožlto-zelená. Horšie to je napríklad so psami, zvýšené slzenie u nich môže spôsobiť aj prechladnutie či prievan. To je aj jedným z dôvodov, prečo by sa pes nemal vykláňať z okna za jazdy. Rovnako aj ľudia môžu mať zápal - aj ten sa dá odhaliť pomocou farby karpiny (v tomto prípade tmavozelená). Mimochodom, vyberanie karpín patrí k základnej očnej hygiene, a hlavne ich neodporúčame jesť. Tých pár bielkovín vám neublíži, ublíži však apetítu všetkým naokolo.

A teraz k samotným slzám. Tie teda naše oko vyplavuje stále, slúžia predovšetkým na vyplavovanie bordelu z oka a tela, alebo aj na vyživovanie očných častí - predovšetkým spojivky. Vďaka slzám vlastne vidíme a nemáme na oku milióny prachových častíc. V podstate umývajú oko. Vyplavovanie sa dá zvýšiť - či už emóciou alebo nejakým chemickým svinstvom (napr. chlorbenzalmalondinitril, slzný plyn, nerobíme si srandu). Platia tiež dráždivé veci ako napríklad cibuľa či chilli. Podľa "pôvodu" sa slzy delia na bazálne (bežné), emocionálne a reflexívne. Iný dôvod vyplavenia znamená aj iné zloženie. Vždy však ide o vodu s trochou soli a bielkovín.

Inak za rok z nás vyjde cez 113 litrov sĺz. Niektorí ľudia trpia hyperlakrimáciou - inými slovami slzia veľa. Pre týchto jedincov je slzenie často nebezpečné a v extrémnych prípadoch môžu mať ráno problém otvoriť oči.

Slzy a karpiny: Ľudský zázrak, vďaka ktorému môžeme vidieť
Zdroj: sheknows.com

A čo vy? Odstraňujete si karpiny hneď po prebudení, pri umývadle alebo ich máte celý deň?

Domov
Zdieľať
Diskusia