Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. apríla 2016, 13:08
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Nielen Angelina Jolie, ale aj ďalší. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv? (2. časť)

ZAUJÍMAVOSTI ANGELINA JOLIE SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Raňajky u Tiffanyho, Sedem statočných, Umučenie Krista. Aj tu hviezdili herci a herečky so slovenskými koreňmi.

Medzi celosvetovo uznávanými hviezdami filmového plátna nájdeme aj takých hercov a herečky, ktorí sa narodili na území Slovenskej republiky alebo odtiaľ pochádzajú ich rodičia, prípadne ich starí rodičia. V predchádzajúcom článku, ktorý si môžeš prečítať tu, sme vám priniesli niekoľko zaujímavých informácií o najpopulárnejších herečkách nemého filmu, hviezde westernov a prvom hollywoodskom kovbojovi, Hitchcockovej hlavnej postave, mnohonásobne oceňovanom hercovi, kráske žiariacej na Broadwayi aj po boku Elvisa Presleyho a nefalšovanom hollywoodskom krásavcovi, ktorý svoj úspech u žien potvrdil úctyhodným počtom detí a manželiek a tiež románikom s Marilyn Monroe. Dnes budeme pokračovať ďalšími osobnosťami zo sveta filmu, ktorým v žilách (aspoň sčasti) koluje slovenská krv.

Krehkým dojmom pôsobiaca Sandra Dee patrila do kategórie tínedžerských hviezd amerického filmu. V jej dvanástich rokoch ju v New Yorku objavil producent Ross Hunter, ktorý v blonďavom dievčatku sprevádzanom na prechádzke svojou matkou uvidel veľký potenciál. Sandra sa spočiatku stala populárnou vďaka modelingu, v ktorom si ako dospievajúca modelka ročne prilepšila o 75 000 amerických dolárov. Jej biologický otec bol Slovák a volal sa Ján Žuk, rovnako ako aj jej matka Mária Cymboliaková. Obaja pochádzali z Podkarpatskej Rusi a Sandra, vlastným menom Alexandra Cymboliaková Žuková, bola vychovávaná v ruskej ortodoxnej viere. Po ukončení modelingovej kariéry sa jemná blondínka presťahovala do Hollywoodu, kde hrala vo viacerých populárnych filmoch vtedajšej doby, ako napríklad Imitácia života, ktorý sa toho času stal pre Universal Pictures najvýnosnejším filmom v histórii. V roku 1958 získala Zlatý glóbus a naďalej sa venovala svojej úspešnej hereckej kariére. Zatiaľ čo v profesijnom živote zberala jeden úspech za druhým, v jej súkromí to už také ružové nebolo. Sandra bola sexuálne zneužívaná svojím nevlastným otcom, zo sveta modelingu si na pamiatku odniesla anorexiu a s ňou spojené problémy s obličkami, s ktorými bojovala až do konca svojho života. Bola vydatá za svojho hereckého kolegu Bobbyho Darina a spolu mali jedného syna. Manželstvo sa v roku 1965 rozpadlo, ale iba papierovo, nakoľko Sandra a Bobby spolu žili aj naďalej až do jeho smrti vo veku 37 rokov. K anorexii sa neskôr pridali aj depresie, drogyalkohol, ktoré znovu spôsobili opakované zlyhanie obličiek a jej smrť vo veku 62 rokov.

Sandra Dee mala oboch rodičov Slovákov pochádzajúcich z Podkarpatskej Rusi.

Nielen Angelina Jolie, ale aj ďalší. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv? (2. časť)

Jednou z najznámejších tvárí filmového plátna druhej polovice 20. storočia je nepochybne Audrey Hepburn. Táto mimoriadne pekná herečka, vlastným menom Audrey Kathleen Ruston, sa narodila v Bruseli ako dcéra holandskej barónky a britského bankára. Skôr než sa jej otec Jozef Ruston stal známym britským bankárom, žil v dedine Kovarce nachádzajúcej sa neďaleko Topoľčian, odkiaľ pochádzala jeho mama, a teda stará mama populárnej herečky, Anna Rustonová, rodená Welsová. Rodina sa neskôr presťahovala do Viedne, kde sa Jozef zoznámil s flámskou barónkou Ellou van Heemstra, ktorú si vzal za ženu a z ich manželstva sa v roku 1929 narodila ikona filmového priemyslu. Audrey sa od piatich rokov venovala baletu, dokonca získala štipendium na prestížnej baletnej škole v Londýne, avšak pre svoju výšku a podvýživu, ktorou od detstva trpela, sa ho musela vzdať. V priebehu svojho života sa zúčastnila vyše tridsiatich filmových projektov, ako Sabrina, Raňajky u Tiffanyho, My Fair Lady a hlavnú hereckú úlohu vo filme Prázdniny v Ríme premenila na Oscara.

Stará mama Audrey Hepburn pochádzala z Kovariec neďaleko Topoľčian.

Nielen Angelina Jolie, ale aj ďalší. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv? (2. časť)

Jeden z hlavných hrdinov kultového westernu Sedem statočných, Steve McQueen, sa v skutočnosti volal Štefan Ihnát. Obaja jeho rodičia boli Slováci a jeho otec Andrej Ihnát pochádzal z Jastrabieho pri Michalovciach. Štefan, neskôr Steve, sa narodil až po ich emigrácii do USA, kde si rodina zmenila priezvisko na McQueen. Steve bol vychovávaný svojím strýkom na farme v Missouri. Keď mal dvanásť rokov, odsťahoval za svojou matkou do Los Angeles, ktorá ho pre problémy s pouličným gangom poslala do nápravno-výchovného zariadenia Boys Republic. Steve sa neskôr pridal k námorníctvu a bol prijatý do Actors Sudia. Objavil sa vo viacerých známych filmoch, ako Niekto tam hore má ma rád, Veľký útek, Bullitov prípad, Sklenené peklo, Prípad Thomasa Crowna, ale najviac ho preslávila slávna westernovka Sedem statočných, v ktorej stvárnil postavu Vina. Vďaka nominácii na Oscara, svojej pokojnej a priateľskej povahe a tiež odvahe, nakoľko sa ani raz počas svojej hereckej kariéry nenechal zastúpiť kaskadérom a všetky nebezpečné scény si odohral sám, sa v šesťdesiatych rokoch stal najlepšie plateným hercom. Napriek tomu, že bol označovaný za lakomca, štedro finančne prispel škole Boys Republic, ktorej vďačil za svoj úspech. Zomrel vo veku 50 rokov v Mexiku.

Steve McQueen, vlastným menom Štefan Ihnát.

Nielen Angelina Jolie, ale aj ďalší. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv? (2. časť)

Otec Angeliny Jolie, Jon Voight, má slovenské korene po svojom starom otcovi, Jurajovi Vojtkovi, pochádzajúcom z Košíc. Juraj sa so svojimi rodičmi presťahoval do Ameriky, kde spoznal svoju manželku Helenu, ktorej predkovia taktiež pochádzali z Európy. Juraj a Helena mali spolu štyri deti, medzi nimi aj Elemíra Vojtka, ktorý je otcom Jonathana Voighta a starým otcom Angeliny Jolie. Jon Voight hral počas svojej hereckej kariéry poväčšine záporné postavy a vidieť ste ho mohli v Mission Impossible, Nepriateľ štátu, Pearl Harbor, v seriáli Povstanie, Ján Pavol II. a mnohých ďalších. Oženil sa s americkou herečkou Marcheline Bertrand a v roku 1975 sa im narodila dcéra Angelina Jolie Voight.

Jon Voight, ktorého starý otec Juraj Vojtko pochádzal z Košíc.

Nielen Angelina Jolie, ale aj ďalší. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv? (2. časť)

Prevažne seriálový herec Robert Urich, ktorého si možno pamätáte ako kapitána z presladeného seriálu Loď lásky, sa vlastným menom volal Róbert Jurič, a hoci sa narodil v Ohiu, obaja jeho rodičia sú Slováci. Jeho otec Ján Jurič pochádzal zo Šariša a mama Cecília zo Záhoria. Robert sa chcel pôvodne venovať športu, ale pre ťažký úraz hlavy, ktorý utrpel na Floridskej štátnej univerzite, sa musel svojho sna stať sa vrcholovým športovcom vzdať a začal sa uberať iným smerom, k herectvu. Zahral si v nespočetne veľa seriáloch a v rokoch 1980 a 1981 bol nominovaný na Zlatý glóbus. Zomrel vo veku 55 rokov.

Robert Urich, vlastným menom Róbert Jurič.

Nielen Angelina Jolie, ale aj ďalší. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv? (2. časť)

Tom Selleck sa preslávil najmä úlohou súkromného detektíva v kriminálnom seriáli Magnum, ktorý sa vysielal aj u nás, a teda si možno ešte pamätáte na červené Ferrari a havajské košele, ktoré k nemu neodmysliteľne patrili. Za túto úlohu získal v roku 1984 Emmy, na ktorú bol v priebehu 80. rokov nominovaný celkovo štyrikrát, a v roku 1985 získal Zlatý glóbus. Slovenské korene má po svojom otcovi Róbertovi Selleskovi, ktorý sa narodil na východnom Slovensku.  

Tom Selleck, ktorého otec pochádzal z východného Slovenska.

Nielen Angelina Jolie, ale aj ďalší. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv? (2. časť)

47-ročný Jim Caviezel sa narodil vo Washingtone a slovenské korene má po svojej starej mame, ktorá bola pôvodom Slovenka. Počas svojej hereckej kariéry sa stihol objaviť vo viacerých známych filmoch, ako Tenká červená čiara, Frekvencia, Skala, Déjà Vu, Plán úteku, Jazda s diablom, no za vrchol jeho doterajšej hereckej kariéry môžeme považovať hlavnú úlohu vo filme Mela Gibsona, Umučenie Krista. Charizmatický herec počas natáčania vstával o druhej ráno, aby nasledujúcich osem hodín trávil v maskérni, bol zasiahnutý bleskom, spadnutý kríž mu vykĺbil rameno a pri bičovaní sa herci hrajúcich rímskych vojakov trochu neovládli a na chrbte mu zanechali pamiatku v podobe 35 cm dlhej jazvy.

Jim Caviezel má slovenské korene po svojej starej mame.

Nielen Angelina Jolie, ale aj ďalší. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv? (2. časť)
Domov
Zdieľať
Diskusia