Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. marca 2016, 10:29
Čas čítania 0:00
Tamara S.

Nielen Angelina Jolie, ale aj iní. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv?

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Hviezdy nemého filmu, prvý kovboj, Hitchcockova hlavná postava, držiteľ Oscara. Reč je o preslávených hercoch a herečkách, ktorí sa narodili na území Slovenskej republiky alebo odtiaľ pochádzajú ich rodičia.

Pola Negri bola svetoznáma americká herečka, hviezda nemého filmu. Patrila do trojice najpopulárnejších herečiek svojej éry: Pola Negri - Lya de Putti - Greta Garbo. Narodila sa v roku 1897 v Lipne, v Poľsku a zomrela v roku 1987 v San Antoniu, v Texase. Pola bola slovensko-poľského pôvodu a možno vás prekvapí jej skutočné meno, ktoré bolo Barbara Apollonia Chalupiec. Jej otec Juraj Chalupec pochádzal zo slovenskej obce Nesluša a pracoval ako klampiar, jej matka Eleonora Kielczewská bola pôvodom Poľka. Pola najprv študovala klasický balet v Petrohrade, ale kvôli začínajúcej tuberkulóze sa svojho sna stať sa profesionálnou baletkou musela vzdať. Nakoniec vyštudovala dramatické umenie a stala sa hviezdou Varšavského divadla. Neskôr sa objavila v prvých nemých filmoch a vďaka nim získala svoje prvé zákazky v Hollywoode. Bola blízkou priateľkou Charlieho Chaplina a Rodolpha Valentina. 

Pola Negri, vlastným menom Barbara Apollonia Chalupiec

Nielen Angelina Jolie, ale aj iní. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv?

Do trojice najznámejších herečiek nemého filmu okrem Poly patrila aj Lya de Putti. Aj ona má slovenské korene, dokonca sa na území Slovenska narodila, a to v obci Vojčice, v okrese Trebišov. V roku 1897, kedy sa narodila, to bola ešte obec Vecsés vo vtedajšom Uhorsku. Ako 16-ročná sa vydala za sudcu Zoltána Szepessyho, s ktorým mala dve dcéry. Manželstvo sa po piatich rokov rozpadlo a Lya sa presťahovala do Budapešti. Jej bývalý manžel verný konzervatívnym tradíciám vidieckej šľachty zostal aj s deťmi na statku a Lya, ktorá sa neskôr presťahovala do Berlína a do Ameriky už svoju rodinu viac nestretla. Zomrela vo veku 34 rokov v New Yorku za zvláštnych okolností - po neodbornom odstránení kosti z jedla z jej krku, po ktorom dostala infekciu, pleuritídu a zápal pľúc.

Lya de Putti sa narodila vo Vojčiciach

Nielen Angelina Jolie, ale aj iní. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv?

Tom Mix bol americký herec, hviezda westernov a jeden z prvých predstaviteľov hollywoodskych kovbojov. Narodil sa v Pensylvánii ako Thomas Hezikiah Mix. Jeho otec, drevorubač, bol Slovák pochádzajúci z Oravy a kúsok našej kultúry priniesol aj za „veľkú mláku“. Pre svoju rodinu žijúcu vo veľmi skromných podmienkach, postavil tradičnú ľudovú drevenicu využívanú ako rodinný dom. Drevenica sa čoskoro stala veľkou atrakciou a Tomov otec bol obdivovaný za svoju precíznu prácu. Tom natočil medzi rokmi 1910 a 1935 až 336 filmov a za svoju kariéru si zarobil viac ako šesť miliónov amerických dolárov, ale vďaka svojmu extravagantnému štýlu života stihol aj väčšinu utratiť.

Tom Mix mal otca z Oravy

Nielen Angelina Jolie, ale aj iní. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv?

Peter Lorre bol hollywoodsky filmový a rozhlasový herec, ktorý hrával prevažne v nemeckých filmoch, stvárnil však aj hlavnú postavu v Hitchcockovom filme Muž, ktorý vedel príliš veľa a jednu z hlavných postáv filmu Casablanca po boku Ingrid Bergman. Narodil sa v roku 1904 v židovskej rodine v Ružomberku a svoje študentské roky prežil v Bratislave a vo Viedni, odkiaľ sa presťahoval do Nemecka a neskôr do Francúzska a Anglicka, kde sa stretol s Alfredom Hitchcockom. Po obsadení do Hitchcockovho filmu sa jeho kariéra rozbehla naplno a presťahoval sa do Ameriky, kde sa dostal do filmových štúdií spoločnosti Warner Bros. Ako herec bol obsadzovaný do mnohých populárnych seriálov, ako séria detektívok Mr. Motto alebo Charlie Chan. Hral tiež v Casino Royale, Maltézsky sokol, Cesta okolo sveta za osemdesiat dní. Bol trikrát ženatý, mal problémy s depresiami a užívaním drog a pochovaný je na slávnom cintoríne umeleckých osobností v Hollywoode.

Peter Lorre bol žid pochádzajúci z Ružomberka

Nielen Angelina Jolie, ale aj iní. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv?

Americká herečka Lizabeth Scott, vlastným menom Ema Macová sa narodila v Pensylvánii ako jedno zo šiestich detí rusínskym rodičom, česko-slovenského pôvodu. Aspoň takto to uviedli počas amerického sčítania ľudu v roku 1930. Lizabeth bola populárna najmä na Broadwayi a takisto vynikala svojou krásou, a preto sa okrem filmu a divadlu venovala aj modelingu. Fotila napríklad pre Harper's Bazaar. V roku 1957 si zahrala v dráme Loving you po boku Elvisa Presleyho, pre ktorého to bol jeho druhý film v poradí. Zomrela v roku 2015 v Los Angeles vo veku 92 rokov.

Lizabeth Scott sa v skutočnosti volala Ema Macová

Nielen Angelina Jolie, ale aj iní. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv?

Tony Curtis, vlastným menom Bernard Schwartz, sa sám o sebe vyjadril, že má slovensko-židovské korene. Jeho mama pochádzala z Vaľkova pri Poltári. So svojimi rodičmi emigroval do Spojených štátov amerických, kde sa po smrti mladšieho brata pridal k americkému námorníctvu. Po skončení druhej svetovej vojny sa vrátil do New Yorku a pod vedením nemeckého režiséra vyštudoval herectvo. V 50. rokoch dvadsiateho storočia patril medzi najväčších hollywoodskych krásavcov, o čom svedčí aj počet jeho manželiek a detí, šesť žien a šesť detí. Jeho dcérou je aj populárna herečka Jamie Lee Curtis, ktorú mal so svojou prvou manželkou. Tonyho preslávila najmä jeho úloha v Niekto to rád horúce, kde si zahral po boku Marilyn Monroe, s ktorou mal prežiť románik.

Tonyho mama pochádzala z Vaľkova

Nielen Angelina Jolie, ale aj iní. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv?

Paul Newman bol americký herec, režisér a podnikateľ, ktorý bol spoluzakladateľom potravinárskej firmy Newman's Own. Svoj podiel na jej zisku venoval charite a v čase jeho smrti hodnota týchto darov dosiahla 220 miliónov dolárov. Bojoval tiež proti výrobe zbraní a venoval sa automobilovým závodom, v ktorých so svojím tímom vyhral niekoľko šampionátov. Slovenské korene má po svojej matke, Terézii Feckovej, pochádzajúcej z dedinky Ptičie neďaleko Humenného. Paul sa chcel stať vojnovým pilotom, ale pre svoju farbosleposť sa musel tohto sna vzdať. Študoval herectvo na Yale a po jeho ukončení začal žiariť na Brodwayi. Populárnym sa stal vďaka snímkam Niekto tam hore má ma rád a Dlhé horúce leto, pri natáčaní ktorého sa zoznámil so svojou manželkou. Bol ocenený Oscarom, Zlatými glóbusmi, cenou Emmy, Bafta a mnohými ďalšími.

Paul Newman, ktorého mama Terézia bola pôvodom z Ptičieho

Nielen Angelina Jolie, ale aj iní. Ktorým svetoznámym hercom a herečkám koluje v žilách slovenská krv?

Preslávenými hercami a herečkami so slovenskými koreňmi budeme pokračovať aj nabudúce. Tam si prečítate aj o spomínanej Angeline Jolie, Audrey Hepburn a ďalších.

Domov
Zdieľať
Diskusia