Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. apríla 2016, 14:10
Čas čítania 0:00
Miroslav K.

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte

FILMY A SERIÁLY BREAKING BAD
Uložiť Uložené

All Hail the King. Vráťme sa na chvíľku do obdobia, keď sme sa nevedeli dočkať novej epizódy tohto kvalitného televízneho počinu.

Rok 2008. Sídliskom sa ozýva Bozk na rozlúčku a aj k nám sa potichu dostáva spoza veľkej mláky seriál, z ktorého sa o päť rokov stal kult. Breaking Bad, alebo Perníkový tatko, ak chcete, sleduje príbeh stredoškolského učiteľa chémie Waltera Whitea (Bryan Cranston) a jeho bývalého problémového študenta Jesseho Pinkmana (Aaron Paul). Po tom, čo Walterovi diagnostikujú nádor na pľúcach, sa musí ako hlava rodiny postarať o svoju tehotnú ženu a syna s prekonanou detskou mozgovou obrnou a pripraviť ich na najhoršie. V tom ale dostane šialený nápad, variť s Jessem kryštalický metamfetamín a zarobiť tak peniaze na prežitie rodiny v najťažších časoch. Nejdeme ďalej veľmi rozoberať dej, stále sa medzi vami nájdu aj takí, ktorí seriál ešte nevideli, prípadne jeho sledovanie stále odkladali. Pokiaľ k nim patríte, robíte chybu a ihneď ju napravte. Breaking Bad ponúka jeden z najkvalitnejšie stvárnených a najprepracovanejších prerodov postavy v histórií audiovizuálnej tvorby. A to nepreháňame! Skvelé postavy a herecké výkony, púštne prostredie Albuquerque a kvalitný scenár dokopy vytvorili jeden z najoceňovanejších seriálov vôbec. Dnes nazrieme trochu do zákulisia, vybrali sme totiž pre vás tie najlepšie zaujímavosti, o ktorých ste doteraz pravdepodobne (ne)počuli.

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte
Zdroj: www.amc.com

A začneme rovno názvom celého seriálu. Logo Breaking Bad vám je pravdepodobne jasne známe. Tvoria ho dva prvky Br - bróm a Ba - bárium. Prvý spomínaný sa používa na hasenie ohňa, pričom druhý zastáva presne opačnú funkciu. Aj týmto chceli tvorcovia poukázať na transformáciu zbrklého chemikára na besného Heisenberga. Za spomenutie isto stojí aj fakt, že seriál má presne 62 epizód. Pokiaľ sa pozrieme do chemickej tabuľky prvkov, nájdeme pod týmto číslom Samárium (Sm), ktorý sa ako jeden z mnohých používa na liečbu rakoviny. Náhoda? Ja si myslím, že nie.

Odporúčané
Je Walter White naozaj po smrti? Tvorca Breaking Bad prezradil, či ho v El Camino uvidíme živého Je Walter White naozaj po smrti? Tvorca Breaking Bad prezradil, či ho v El Camino uvidíme živého 9. októbra 2019, 11:38

Seriál si získal množstvo fanúšikov nielen v radách obyčajných divákov. Medzi najobľúbenejšie ho zaradil napríklad Anthony „Hannibal“ Hopkins, ktorý po odvysielaní záverečného dielu napísal ďakovnú správu Bryanovi Cranstonovi, kde chválil jeho výkon do výšin. Omnoho ďalej zašiel Samuel L. Jackson. Zhodou okolností sa Avengers a Perníkový tatko nakrúcali v tom istom štúdiovom komplexe, čo si veľký fanúšik Samuel nemohol nechať ujsť a tak nabehol na pľac Los Pollos Hermanos oblečený ako Nick Fury s prosbou, či by sa ako komparzista mohol objaviť v reštaurácii za stolom. Producenti to rázne odmietli, čo im Jackson asi ešte ani dnes neodpustil.

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte

Všetkých fajnšmekrov by mohlo zaujímať, že opisovaný postup tvorby metamfetamínu je skutočný. Obaja hlavný predstavitelia sa tento postup naučili od DEA, pre ktorú v seriáli pracuje Walterov švagor. Takže áno, všetky informácie ohľadom tejto drogy a procesu jej výroby sú reálne. Pokiaľ by ste sa ale chceli stať kuchtíkom, musíme vás sklamať, keďže scény pri varení boli nakrútené tak, aby divák ani pri zostrihaní všetkých piatich sérií nemal šancu tento postup zopakovať. Keď už sme ale pri tom kryštalickom methe, isto si spomínate, že charakteristickým znakom Jesseho a Walterovho výrobku bolo modré zafarbenie. Tento zvyk prebrali od Franka Lucasa, ktorý v 60. rokoch prevážal do Spojených štátov tzv. Blue Magic, vysoko kvalitný heroín. Po úspechu seriálu začali mnohí díleri prifarbovať svoj „matroš“ na modro, aby tým na oko zvýšili jeho kvalitu a dopyt. Aby sme si chemickú časť tohto článku uzavreli, tak spomenieme ešte herca Mariusa Stana. Ten si zahral pôvodného majiteľa autoumyvárne Bogdana. V skutočnosti je ale tento pán génius na chémiu a z tohto odboru má úspešne urobený aj doktorát.

Odporúčané
Celovečerný film Breaking Bad si budeš môcť pozrieť už onedlho. Prvý teaser trailer odhaľuje aj dátum vydania Celovečerný film Breaking Bad si budeš môcť pozrieť už onedlho. Prvý teaser trailer odhaľuje aj dátum vydania 25. augusta 2019, 10:57

Kto sledoval seriál v českom znení asi nezabudol, že v piatej sérii sa modrý matroš mal rozvážať do Českej republiky. Nie, táto informácia nebola iba dôvtipom prekladateľov, aj v originálom znení zaznie Česko, a to rovno so zaujímavým faktom, 5% z 10 miliónov našich západných susedov je závislých na pervitíne. Bohužiaľ, nie je to úplná lož. Česká republika je najväčším ilegálnym producentom pervitínu v Európe a na jeho území sa majú nachádzať stovky varní, ktoré zásobujú obrovské množstvo ľudí v rôznych častiach našej planéty. Vyrába sa hlavne z pseudoefedrínu a závislých je na ňom takmer 1% Čechov medzi 15 - 64 ročnými, čo predstavuje okolo 30 000 ľudí. V tej istej epizóde, kde zaznie táto informácia, môžeme vidieť aj detailnú adresu v znení Dagmar Hrabal, ulice Za Opravnou, Praha. Táto ulica skutočne existuje a evidovaných je na nej 28 firiem, kde sú razie pravdepodobne časté.

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte
Zdroj: www.amc.com

Say my name! Heisenberg. Odkiaľ ale toto meno skutočne pochádza? Pôvodne patrilo Nemcovi Wernerovi Karlovi Heisenbergovi, ktorý je okrem iného držiteľom Nobelovej ceny za fyziku. Ten prispel k rozvoju kvantovej elektrodynamiky, kvantovej teórie poľa, teórie jadra, fyziky kozmického žiarenia, teórie elementárnych častíc, no čo nás zaujíma najviac, sformuloval princíp neurčitosti, ktorý hovorí, že záleží na tom, ako dlho sa daný jav či vec niekto pozerá. Aj týmto chcel tvorca Vince Gilligan ukázať neurčitosť hlavného hrdinu, jeho postojov a chovania.

Pamätáte si ešte na scénu, v ktorej Walter od zlosti zahodí škatuľu aj s pizzou a tá následne pristane na garážovej streche? Pred nakrúcaním tejto scény sa celý štáb vsádzal, na koľkýkrát to Bryan Cranston zvládne. Koľko si myslíte vy? Šiesty pokus? Jedenásty? Dobre, nejdeme vás naťahovať, podarilo sa mu to takto bravúrne hneď na prvý pokus. Aby toho ale nebolo málo, v čase najväčšej slávy seriálu prešlo okolo tohto domu (ktorý skutočne existuje a býva v ňom rodina Padillových) približne 200 ľudí denne. A čo títo ľudia robili? Presne tak, hádzali pizzu na strechu, trávnik, príjazdovú cestu. jednoducho všade v okolí domu. Po tom, čo tvorcovia upozornili, že opakovaný vtip nie je vtip sa intenzita o niečo znížila, no majitelia si stále kde tu za rok nájdu pred domom pizzu.

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte
Zdroj: www.amc.com

Je fakt, že herci sa občas tvorcom zapáčia natoľko, že im dajú viac priestoru, prípadne ich nejakým šalamúnskym spôsobom navrátia opäť do seriálu. A toto neobišlo ani Breaking Bad, pretože Jesse mal byť zabitý už v prvej sérii, pričom Walter mal počas svojej kariéry vystriedať niekoľko spoločníkov. Chémia medzi týmito dvoma hercami ale fungovala tak dobre, že odpraviť Jesseho by bola veľká chyba. Možno si inak poviete, že Breaking Bad je iba jeden. Bohužiaľ, nie je to pravda. Existuje totiž španielsky remake s názvom Metástasis. Ako to vyzerá sa môžete presvedčiť vo videu, no musíme sa priznať, že ako paródia po pár litroch alkoholu by sa to dalo bez problémov zvládnuť. Ale vraj aspoň nemuseli premenovať Los Pollos Hermanos. A mimochodom, aj táto reštaurácia skutočne existuje, respektíve jej budova. V skutočnosti sa volá Twisters, no interiér si nechali taký, aký sme mohli vidieť v televízii.

Mimochodom, pokiaľ ste naozaj skalnými fans tohto seriálu a vo vrecku nohavíc sa vám potuluje pekná suma peňazí, môžete si kúpiť letenku do Istanbulu, kde nájdete kaviareň s názvom Walter’s Coffee Roastery. Tú založil Deniz Kosan, ktorý vycítil príležitosť a neváhal ju okamžite využiť. Steny kaviarne sú polepené periodickými tabuľkami, barmani nosia podobné ochranné obleky ako Heisenberg v seriáli, k dispozícii je samozrejme aj domáca turecká káva, ktorej kvality sú nespochybniteľné a dokonca ju pijete priamo z odmerky. Bohužiaľ, milovníci modrej dobroty z Breaking Bad si v kaviarni na svoje neprídu, ale aj s tým sa majiteľ slušne popasoval, keď namiesto drog svojim zákazníkom dokáže naservírovať sladkú dobrotu zafarbenú na modro.

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte

Tento fenomén ale nezostal len pri kaviarniach. Od roku 2008 bolo v Spojených štátoch zatknutých viac ako sedem stredoškolských profesorov variacich metamfetamín, pričom niektorí z nich si svoju varňu dokonca urobil priamo na škole. Traja z týchto učiteľov mali pokročilé štádium rakoviny a pokúšali sa zabezpečiť svoju rodinu. Pokiaľ si ale myslíte, že toto je maximum, čo môže byť spájané s realitou, tak čítajte ďalej. V roku 2008 sa dostal na zoznam najhľadanejších osôb Spojených štátov kvôli vareniu starší pán, ktorý síce nemal rakovinu a ani nebol učiteľ, no volal sa Walter White.

Odporúčané
Predstaviteľ Saula potvrdzuje celovečerný film Breaking Bad. Nechápe, ako to dokázali natočiť v tajnosti Predstaviteľ Saula potvrdzuje celovečerný film Breaking Bad. Nechápe, ako to dokázali natočiť v tajnosti 22. augusta 2019, 16:18

Z tých kratších zaujímavosti spomeňme ešte napríklad, že vždy, keď sa na scéne fajčí kryštál, ide v skutočnosti o cukor a herci ho nevdychujú. Rovnako zaujímavá je aj limitovaná edícia Breaking Bad od Lego, ktorá stála v dobe uvedenia približne 250 dolárov a vďaka nej mohli byť aj vaše deti na chvíľku skutočnými varičmi kryštalického metamfetamínu. Po ukončení seriálu sa konala obrovská aukcia vecí a rekvizít, na ktorej sa podarilo vydražiť takmer 1 milión dolárov, napríklad také Walterove povestné biele slipy sa predali za takmer 10 000 dolárov. 

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte

Taktiež si môžete všimnúť, že v seriáli sa fajčia cigarety fiktívnej značky. Výrobcovia zvyčajne nemajú problém udeliť povolenie na zobrazovanie ich produktu v populárnych televíznych počinoch, no tentokrát tu bol jeden problém. Žiadna tabaková spoločnosť nechcela byť spájaná so smrtiacim jedom ricín. Na záver nášho článku si symbolicky rozoberieme názov poslednej epizódy, ktorá ukazuje, ako radi sa tvorcovia hrali s názvami. Volala sa FeLiNa, pričom FE je železo, prevládajúca chemikália v krvi, LI ako lítium, najpoužívanejší kov pri tvorbe metamfetamínu a NA ako sodík, ktorý je dôležitým prvkom v slzách. Veľmi symbolicky, no presne vysvetlené však? Aby toho nebolo málo, tak anagram Felina je Finale. Poslednou scénou, ktorá ale bola nakrútená je flashback v epizóde Ozymandias. Po nej nakrútení sa celý štáb premiestnil do baru, kde sa všetci kvalitne opili. 

A aby sme náhodou nezabudli, tetovania! Bryan Cranston má logo seriálu vytetované na prste. Na dobré veci sa nezabúda všakže? Na záver tu ešte pre vás máme plejádu obrázkov a videí, tak sa pobavte. Aj vy ste dostali chuť dať si maratón tohto fantastického seriálu?

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte

Wendy nakoniec nevyzerá tak zle všakže? Na pľaci si ju jeden člen štábu pomýlil so skutočnou prostitútkou.

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte
Zdroj: www.amc.com

Jesse Plemons, ktorý stvárnil Todda má celkom dobrý hlas

Skalný fanúšik Kevin Cordasco trpiaci rakovinou, ktorému tvorcovia umožnili stretnutie s hercami. Krátko po ňom svoj boj prehral. Na jeho počesť je mu venovaná deviata epizóda 5. série.

Na pľaci Breaking Bad, alebo zaujímavosti z kultového seriálu, ktoré pravdepodobne (ne)poznáte
Zdroj: www.telegraph.co.uk

Tvorcovia mohli použiť f*ck iba raz za sériu, no o bi*ch im štútio nepovedalo nič. To využil Aaron Paul.

Domov
Zdieľať
Diskusia