Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. februára 2016, 19:23
Čas čítania 0:00
tomky

Čo otriaslo scénou Counter-Strike: Global Offensive? Prinášame 5 najväčších škandálov populárnej hry

TECH E-ŠPORTY
Uložiť Uložené

Podrobne sa pozrieme na kontroverzie, ktoré zasiahli úspešný e-sport najviac.

Pri čoraz väčšej popularite elektronických športov prichádzajú aj isté nežiaduce živly, ktoré pri povahe ľudí boli očakávané. My sme citlivú tému načrtli už v tomto článku, avšak dnes sa pozrieme podrobne na niektoré prípady. Pre mnohých sú e-sporty priestorom, kde sa dá rýchlo zbohatnúť, pre iných miesto, kde si ich podvody nikto nevšimne. Prichádzajú  elementy, ako branie povzbudivých látok alebo matchfixing – dohodnuté výsledky zápasov. Netvrdíme, že sa tieto incidenty nevyskytovali už niekoľko rokov dozadu, avšak pri momentálnej popularite, sledovanosti a zvýšenia možného finančného zisku, logicky, naberajú incidenty na vážnosti. V dnešnom článku sa pozrieme na 5 najväčších škandálov alebo kontroverzií, ktoré sa odohrali v hre Counter-Strike: Global Offensive.

5. Bitcoin mining v kliente ESEA

Čo otriaslo scénou Counter-Strike: Global Offensive? Prinášame 5 najväčších škandálov populárnej hry

ESEA je populárna e-sport komunita a miesto, kde si hráči môžu zahrať rôzne zápasy a turnaje aj proti profíkom. Disponujú napríklad vlastným klientom, ligou, hodnotením hráčov či lepším anti-cheatovacím softvérom oproti VAC, teda originálnemu anti-cheatu v hrách od Valve. 1. mája 2013 však jeden z užívateľov našiel v kliente ESEA malware, ktorý využíval užívateľovu grafickú kartu na tzv. bitcoin mining. Pre tých, čo nevedia, bitcoin je internetová mena, ktorá bola v danom období na vzostupe a dalo sa vďaka nej zarobiť slušné množstvo peňazí.

Odporúčané
Fandíš gamingu? Toto sú noví majstri Slovenska v e-športoch Fandíš gamingu? Toto sú noví majstri Slovenska v e-športoch 10. októbra 2023, 17:00

Jeden z vlastníkov ESEA, Eric Thunberg, najprv oznámil, že ide o žartík, avšak o pár hodín priznal, že problém je väčší, ako si pôvodne myslel. Ukázalo sa, že jeden z adminov integroval do serverov ESEA 13. apríla 2013 bitcoin miner a za tú dobu získal vyše 3 713 dolárov. Ďalší z vlastníkov, Craig Levine, vydal oficiálne vyhlásenie, kde sa ospravedlnil všetkým dotknutým stranám a všetky získané peniaze z bitcoinov, plus 100% tejto sumy, darujú organizácii American Cancer Society (Ústav na výskum rakoviny). Zároveň však zvýšili výhru v ESEA lige a prémiové účty poskytli zadarmo všetkým hráčom, čo si ho predplatili na mesiac apríl.

Škandál však ešte nebol celkom na konci. Na ESEA bola totiž podaná žaloba trom hráčmi. Bitcoin miner im údajne poškodil zariadenia, čo potvrdili aj hráči na fórach a vysúdený bol až 1 milión dolárov, z ktorých už bolo vyplatených 350 000. Pokiaľ sa spoločnosť ESEA nijak nepreviní v najbližších 10-tich rokoch, zvyšných 650 000 im bude odpustených.

4. Užívanie Adderallu u hráčov Cloud9

Čo otriaslo scénou Counter-Strike: Global Offensive? Prinášame 5 najväčších škandálov populárnej hry

Zdroj: Gosugamers

Profesionálny americký tím Cloud9 bol počas jari a leta 2015 v extrémne dobrej forme.  Aj napriek tomu, že nevyhrali žiadny major turnaj, dosiahli výsledky, ktoré žiadny americký tím dovtedy nezískal a opierajú sa o ne dodnes. Avšak 12. júla 2015 sa bývalý hráč tímu Cloud9 Kory “Semphis“ Friesen priznal v rozhovore pre youtubera Laundersa, že v tom období celý tím používal Adderall. Adderall je liek používajúci sa na liečenie chorôb ako ADHD (hyperkinetická porucha) alebo narkolepsie. V skratke, Adderall zvyšuje pozornosť, obmedzuje únavu a celkovo vás vie donútiť k lepším výkonom. Ide ale o liek na predpis, preto jeho užívanie môže spôsobiť značnú nevýhodu vašim súperom. To, že celý tím užíval daný liek, je značne počuť v ich komunikácii počas zápasu v Katowiciach.

Odporúčané
Najrevolučnejší slovenský metaverzum event bude zadarmo. Na registráciu máš už len pár dní Najrevolučnejší slovenský metaverzum event bude zadarmo. Na registráciu máš už len pár dní 10. novembra 2022, 8:45

Oficiálne vyjadrenie vedenia tímu Cloud9 bolo, že neschvaľujú žiadne užívanie dopingových látok medzi ich hráčmi. 20. júla najväčšia progamingová spoločnosť a organizátor turnajov  ESL vyhlásila, že hráči budú pravidelne testovaní na užívanie týchto dopingových látok, o čom informovali fanúšikov aj weby The New York Times, The Wall Street Journal, alebo ESPN. Je však nutné poznamenať, že od zákazu Adderallu je Cloud9 v absolútne najhoršej forme od svojho vzniku.

3. Ban hráča KQLY 

Čo otriaslo scénou Counter-Strike: Global Offensive? Prinášame 5 najväčších škandálov populárnej hry

Zdroj: Gosugamers

Na konci roku 2014, iba pár hodín pred odletom na najväčší turnaj roku, bol udelený ban Hovikovi “KQLY“ Tovmassianovi - kedysi hráčovi jedného z najlepších tímov sveta, Titan. Ban otriasol celou komunitou, keďže KQLY bol mnohými uznávaný hráč, no koho to však potešilo, bol Adil “Scream“  Benrlitom, ktorému práve KQLY vyfúkol miesto v tíme (jeho reakciu si môžete pozrieť tu). Používal údajne jeden z najlepších cheatov, keďže sa mu to podarilo zakrývať na mnohých turnajoch, kde sa kontroluje hardwaresoftware hráčov. Cheat používaný v prípade KQLY bol cheat zvaný triggerbot. To znamená, že pokiaľ zamierite na súpera, vaša zbraň automaticky vystrelí. Aj keď profesionálni hráči majú skvelé reflexy, nie je fyzicky možné byť na tak vysokej úrovni. Incident však vrhol zlé svetlo na mnohých profesionálnych hráčov, o ktorých sa šepkalo, že by tiež mohli cheatovať a začal sa hon na čarodejnice. To si neskôr odniesol hráč tímu Fnatic, Robin “Flusha“ Rönnquist. Nikto okrem Tovmassiana však zatiaľ nebol usvedčený.

Odporúčané
Oliver vyhral najväčší turnaj v hre Dota: Uvedomujem si, že som milionár, ale stále jazdím na starom golfe z roku 2003 (Rozhovor) Oliver vyhral najväčší turnaj v hre Dota: Uvedomujem si, že som milionár, ale stále jazdím na starom golfe z roku 2003 (Rozhovor) 9. novembra 2022, 14:30

Aj napriek počiatočnému zatĺkaniu zo svojej strany sa KQLY neskôr priznal, že použil cheatovací program a ospravedlnil sa všetkým fanúšikom za sklamanie s tým, že mu bolo jasné, že jeho kariéra skončila. Aj toto sa však dá považovať za úder pod pás pre organizáciu Titan, od ktorej sa následne začali dištancovať sponzori, čo malo za následok jej rozpustenie v januári tohto roku.

2. Ilegálny boost tímu Fnatic na turnaji Dramhack Winter 2014

Čo otriaslo scénou Counter-Strike: Global Offensive? Prinášame 5 najväčších škandálov populárnej hry

Zdroj: sk-gaming

Počas zápasov v hre Counter-Strike je možný tzv. boost - teda situácia, kedy jeden hráč vyskočí druhému na hlavu len preto, aby získal lepšiu pozíciu a výhľad. Tím Fnatic použil takýto boost v treťom a rozhodujúcom zápase štvrťfinále proti tímu LDLC na mape Overpass. Francúzski LDLC vyhrali prvú polovicu zápasu skvelo 12-3, pričom zápas vyhráva tím so ziskom 16 vyhraných kôl. Keď LDLC viedli po polčase už 13-3, tím Fnatic úspešne použil dovtedy neznámy boost (vďaka ktorému mali výhľad na celú mapu) a ten ich zvýhodnil natoľko, že nakoniec vyhrali až 13 kôl za sebou a zápas skončil 13-16 pre nich. Hráči LDLC začali protestovať a dožadovali sa odohrania druhej polovice zápasu odznova, čo však Fnatic odmietli. Na základe rozhodnutia admina sa mal odohrať rematch (teda opakovanie celého zápasu), čo Fnatic opäť odmietli, a tak sa francúzi mohli radovať z kontumačnej výhry.

Malo to však viac faktorov - Fnatic vedeli, že bez boostu by nemali šancu LDLC poraziť na Overpasse a zároveň si uvedomovali, že boli v tej dobe tímom, ktorý dominoval scéne, no mal za sebou škandály, ako napríklad odmietnutie podania rúk po zápase, vďaka čomu sa stali relatívne neobľúbeným tímom. Povráva sa, že sponzori boli tí, ktorí prinútili Fnatic odstúpiť z turnaja, práve kvôli zlej reklame. Pre tím LDLC to však malo šťastný koniec, keď turnaj vyhrali a získali titul šampióna a značnú finančnú odmenu. Boost spot zapísaný nezmazateľným písmom do histórie však už nie je možné použiť, keďže vývojár hry Valve reagoval aktualizáciou hry a tým pádom sa na dané miesto na mape už nedá dostať.  

Ako to celé prebiehalo si môžete pozrieť vo videu s podrobným komentárom

1. Ban tímu iBUYPOWER (iBP) 

Čo otriaslo scénou Counter-Strike: Global Offensive? Prinášame 5 najväčších škandálov populárnej hry

Zdroj: blog.ibuypower

V auguste 2014 sa odohral zápas tímov iBUYPOWER a NetcodeGuides.com. Malo to byť jednoznačné víťazstvo pre tím iBP, veď v tú dobu patrili medzi najlepšie tímy sveta a mali v zostave obrovské skúsenosti - presnejšie skvelého lídra Joshua "steel" Nissana, či jedného z najmladších a zároveň najväčších talentov americkej scény, Braxtona "swag" Piercea. Absolútna likvidácia nepriateľského tímu sa otočila proti nim v podobe výsledku 16-4 a tím iBP počas celého zápasu preukazoval zvláštne správanie, zámerné zahadzovanie situácií a smiech po prehrách. Argumentovali tým, že boli unavení z cestovania a dopadlo to na nich práve v tomto zápase. 

Odporúčané
Nitriansky Autosalón ovládli e-športy. Toto sú majstri Slovenska v hrách CS:GO, Brawl Stars a FIFA 23 Nitriansky Autosalón ovládli e-športy. Toto sú majstri Slovenska v hrách CS:GO, Brawl Stars a FIFA 23 18. októbra 2022, 15:55

Na ďalší deň sa však objavili fotky komunikácie s ďalšim profesionálnym hráčom menom Shahzebom “Shazam“ Khanom. Ten deň pred spomínaným zápasom posunul dotyčnému človeku informácie, aby stavil na prehru iBP, lebo zápas plánujú prehrať.  V celom prípade sa začal vŕtať e-sport novinár Richard Lewis, keďže do situácie vniesol rôzne zdroje o úmyselnej prehre. Gambling v elektronických športoch prebieha tak, že stavíte predmety z hry, ktoré majú často hodnotu niekoľko stoviek dolárov, ktoré sa následne dajú predať. Dotknutí hráči sa po prevalení informácií začali ohradzovať tým, že to nie je pravda a zároveň napádali Lewisa s cieľom pošpiniť jeho meno. Posledné slovo dodali administrátori stávkovacieho webu, kde hráči vsádzali a priznali, že im prišli stávky na zápas z alternatívnych účtov hráčov.

Po ujasnení informácií vstúpilo do hry Valve a preskúmalo všetky účty dotknutých hráčov. Z piatich hráčov iBP našli vsadené itemy až u štyroch z nich a rovnako sa itemy našli ešte u ďalších troch hráčov, ktorí sa tiež na incidente podieľali. Všetkým bola hráčska činnosť pozastavená na dobu neurčitú, no jedinou výnimkou bol hráč iBP Tyler “Skadoodle“ Latham, u ktorého vyhrané položky neboli nájdené. Po roku sa ľudia z Valve vyjadrili, že udelené bany sú doživotné a hráči majú zákaz hrania na všetkých Valve akciách. Rovnako učinili aj admini v ESEA, čím v podstate úplne ukončili možnosť týchto hráčov hrať CS profesionálne. Zabanovaní boli hráči iBP Sam “Dazed“ Marine, Braxton “swag“ Pierce, Keven “AZK“ Lariviere, Joshua “steel“ Nissan a ľudia, ktorí sa na podvode podieľali - Duc “cud“ Pham, Derek “dboorn“ Boorn a Casey Foster. Ban vyvolal u scény zmiešané pocity, keďže jedna strana tvrdila, že trest je príliš prísny a druhá oponovala, že verdikt organizátorov a administrátorov je oprávnený. Dá sa povedať, že to bolo USA proti Európe, keďže práve títo hráči mali byť svetlom nádeje pre americkú scénu, ktorá sa utápa v neustálych problémoch.

Čo otriaslo scénou Counter-Strike: Global Offensive? Prinášame 5 najväčších škandálov populárnej hry

Môžeme podobné incidenty očakávať aj v budúcnosti? Určite áno a bude ich čoraz viac. Začínajú sa v týchto kruhoch točiť neuveriteľné peniaze a kvalita hráčov neustále rastie. Naviac sa postupne pridávajú hráči z regiónov ako Južná Amerika, Ázia alebo Oceánia, ktorí prinesú do scény nový vietor. Pokiaľ však porovnáme počet škandálov v e-sports, je to iba zlomok, toho čo sa deje v reálnych športoch. Čo môžeme však očakávať, je asociácia hráčov, ktorá ich bude chrániť, avšak zatiaľ sú to iba špekulácie a žiadne potrebné kroky na vznik ešte neboli podniknuté. 

Domov
Zdieľať
Diskusia