Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. decembra 2015, 16:45
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Kedysi DJ a kameraman, dnes spolumajiteľ najväčšieho kamenného predajcu elektroniky v strednej Európe (Rozhovor)

REFRESHER
Uložiť Uložené

Ďalší úspešný príbeh, ktorý patrí podnikateľovi roka 2008 - Petrovi Zálešákovi.

Posledné tohtoročné pokračovanie svetového eventového formátu Startup Grind Bratislava príde už budúci týždeň! Tentokrát pôjde o špeciálne vydanie vo vianočnej atmosfére plnej koláčikov a punču. V stredu 16. decembra sa od 18:00 budeme pohybovať v prístavbe Fakulty Managementu UK so spoluzakladateľom a členom predstavenstva NAY elektrodom - Petrom Zálešákom. Ten sa okrem NAYu venuje aj množstvu iných činností, to ale zistíte pri čítaní rozhovoru.

Kedysi DJ a kameraman, dnes spolumajiteľ najväčšieho kamenného predajcu elektroniky v strednej Európe (Rozhovor)

Najprv ste sa venovali DJigu, natáčaniu svadieb či programovaniu. To je veľmi rôznorodé, ako ste k tomu prišli?

Začal som ešte na škole. Študoval som technickú univerzitu/elektro fakultu a počítače a technika boli mojim koníčkom. Napadlo mi, že takéto služby budú žiadané a bez prípravy som sa rozložil pred sobášnou miestnosťou. Keď prichádzajúci budúci novomanželia videli hotový film, ktorý som tam predvádzal, tak 90% sa rozhodlo na mieste a išiel som točiť. Neskoršie pribudli  komerčné video dokumenty a postupne sa k tomu pridával obchod s elektronikou a počítačmi.

Neskôr ste začali podnikať s dovážaním elektroniky na SR. Ako vám to napadlo? Mysleli ste, že na Slovensku je taký potenciál a záujem o najnovšie elektronické produkty alebo ste sa „len“ chceli stať podnikateľom?

Prišlo to tak prirodzene, pretože moji zákazníci video ateliéru potrebovali nové prístroje, ktoré na trhu neboli a ja som sa v tom vyznal. Našiel som partnerov v Hamburgu (vtedy bol centrom obchodu, do miestneho prístavu prichádzala väčšina elektroniky z Ázie) a začal som robiť objednávky a organizovať dovoz a colné záležitosti. Na tovar sa čakalo aj niekoľko mesiacov, no zákazníkov som mal dosť.

Ako sa z toho potom vyvinulo NAY?

Obchod rástol a chceli sme obchodovať priamo s výrobcami. Na získanie zastúpenia SONY a iných značiek, bolo treba vytvoriť spoločnosť. Dohodol som sa s partnermi a vytvorili sme spoločnú firmu. Na začiatku v nej bolo viacero spoločníkov, no nakoniec som zostal len ja a Jano Tomáš.

Kedysi DJ a kameraman, dnes spolumajiteľ najväčšieho kamenného predajcu elektroniky v strednej Európe (Rozhovor)

Mohli by ste, prosím, vysvetliť čitateľom, ako vyzerá spojenie s investorom – ako ste sa o ňom dozvedeli, kontaktovali ho, ako prebiehali rokovania, koľko to trvalo?

To už sme boli veľkou zabehnutou firmou s vlastnými veľkoplošnými predajňami a stovkami zamestnancov. Dostávali sme ponuky na predaj firmy od finančníkov a aj od veľkých hráčov v našom segmente. S EI sme sa dohodli na predaji menšinového podielu a získané prostriedky sme investovali do ďalšej expanzie a výstavby obchodných centier pre NAY. Jednania prebiehali približne rok a venoval som sa im veľmi intenzívne.

 

Vidíte nejaké rozdiely a odlišné problémy v podnikaní, keď ste s tým začínali vy a keď začína niekto dnes?

Je to veľmi rôznorodé. Vždy to chce veľké nasadenie a trochu šťastia. Treba nájsť aj tých správnych ľudí, pretože často výborný nápad a dobrá firma zlyhá na vzťahoch. 

 

Určite sa ale počas vašej kariéry stali aj nejaké “prúsery“, spomeniete si na niečo konkrétne?

O tom radšej osobne...

 

Čo všetko robíte okrem vedenia NAY? Vieme, že ste v realitách a „v“ golfe.

NAY je core-bussines, venujem mu väčšinu času. Mám aj iné projekty, v turizme (golfový areál), realitách (výstavba a prevádzka obchodných centier), no maloobchod je môj osud.

Kedysi DJ a kameraman, dnes spolumajiteľ najväčšieho kamenného predajcu elektroniky v strednej Európe (Rozhovor)

Máte nejaký vzor, resp. kto je pre vás prototypom správneho biznismana a prečo?

Mojím vzorom v prístupe k podnikaniu je Baťa a v zmysle pre detail Steve Jobs.

 

Ako vnímate dnešný trend toho, že už v podstate nie sú podnikatelia, ale len startupisti?

Niekedy je lepšie začať a rozvíjať podnikanie bez investorov. Núti to byť efektívny a rásť postupne.

 

Aké máte rady pre mladých, resp. čo by ste im odkázali?

Príďte na moju prednášku. Rád budem pri tom, keď rozbehnete vlastný projekt!

Kedysi DJ a kameraman, dnes spolumajiteľ najväčšieho kamenného predajcu elektroniky v strednej Európe (Rozhovor)

Ak sa chcete dozvedieť viac, zabudnite na chvíľku na zápočtový týždeň či skúšky a príďte si vypočuť Petra naživo a užiť si poslednú startup žúrku tohto roku, máte sa na čo tešiť! Akcia sa koná už budúcu stredu 16. decembra od 18:00 v priestoroch prístavby FMUK pri Zimnom Štadióne.

Priebeh eventu je nasledovný:

18:00 – 19:00 – príchod, networking, občerstvenie

19:00 – 20:00 – Rozhovor s Petrom Zálešákom

20:00 – 21/22:00 – networking (& vianočná párty)

Na Startup Grind eventy chodieva množstvo zaujímavých ľudí, s ktorými máte jedinečnú príležitosť sa zoznámiť a porozprávať. Či už sú to startupisti, podnikatelia, organizácie, študenti, investori, mentori, predstavitelia co-workingových priestorov či inkubátorov, médiá a mnoho ďalších. Je to naozaj super príležitosť ako sa nakopnúť a bola by veľká škoda si ju nechať ujsť. Opäť Vám ponúkame aj špeciálny Refresher lístok za zvýhodnenú cenu, takže neváhaj.

Domov
Zdieľať
Diskusia