Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. mája 2015, 18:24
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Ani bojovný výkon nestačil našej reprezentácii na bodový zisk proti Fínom

ŠPORT FÍNSKO SLOVENSKO
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Rolu favorita sa Suomi podarilo obhájiť. Našim chlapcom ušiel záver stretnutia a bodovať nedokázali.

Pred náročným zápasom so zatiaľ viac než suverénnym Fínskom mal náš výber dosť času na oddych a zároveň koncentráciu síl. Počas dvoch dni voľna stihli chlapci zopár spoločných tréningov a koncert Jaromíra Nohavicu, ktorý mal slúžiť ako malé rozptýlenie po nezvládnutom stretnutí s Nórskom. Pravdou je, že sme stratili tri cenné body, no netreba zabúdať, že ešte stále máme všetko vo svojich rukách a fakt, že sa našej družine očividne hrá lepšie pod tlakom poprieť nemôžeme. Prvý krát na šampionáte sme dokonca nenastupovali do duelu ako favorit, čo je v našom prípade výhodnejšia pozícia.  Náš dnešný súper mal za sebou tri zápasy, v ktorých neinkasoval jediný gól, čo môže znieť naozaj hrozivo. Favorit z Fínska a zároveň vicemajster sveta nastupoval do stretnutia nielen s jasným cieľom - získať tri body. Hráči sa tiež snažili pomôcť Pekkovi Rinnemu prekonať rekord nášho Jána Lašáka v nepriestrelnosti. Slovenský zlatý gólman si práve v Prahe a Ostrave pred jedenástimi rokmi udržal čisté konto neuveriteľných 206 minút a 26 sekúnd. Pred zápasom stačilo Rinnemu vydržať len niečo vyše trinásť minút. 

Do zostavy Slovenska sa opäť dostal aj Tomáš Kopecký, ktorý si obliekol dres s kapitánskym Céčkom. Pán tréner bol však nútený zase raz prekopať všetky formácie a práve kapitánovi sa ušlo miesto až v tej štvrtej. Jeho miesto už nadobro obsadil Tomáš Surový, ktorý bude mať na krídlach hviezdy NHL - Mariána Gáboríka a Tomáša Tatara. Poďme sa už ale pozrieť na samotný priebeh zápasu v tradične vypredanej ostravskej ČEZ aréne, ktorú už hádam nadobro obsadili slovenskí fanúšikovia.

Malí či veľkí, fandia všetci!

Ani bojovný výkon nestačil našej reprezentácii na bodový zisk proti Fínom

Ešte pred začiatkom zápasu došlo k zmene vo fínskej bránke. Suverénny Pekka Rinne prenechal miesto svojmu výrazne mladšiemu kolegovi, Juusemu Sarosovi, pre ktorého je tento zápas vôbec prvý na dospeláckom šampionáte. V minulom roku však vychytal pre Suomi zlatú juniorskú medailu, a tak znamená pre svoj tím viacmenej plnohodnotnú náhradu. Hneď v úvode zápasu si vytvoril priestor na strelu a nebezpečnú šancu Tomáš Tatar. Počas prvých minút sme dokázali ohroziť bránku ešte raz. Potom prišiel fínsky tlak. Kto iný, ako Ján Laco sa na dlhé minúty stal našim spasiteľom a opäť dokázal svoje magické schopnosti. Súper sa na pár dlhých minút usadil v našej tretine a miestami to vyzeralo ako keby sme hrali oslabenie. Po ďalších Lacových úspešných zákrokoch prišlo naše prečíslenie, ktoré vyústilo v strelu a následnú dorážku od  Libora Hudáčka. Ten síce fínskeho brankára prekonal a pozdvihol hádam celé Slovensko zo stoličiek a gaučov, no nakoniec rozhodca gól neuznal. Jeho rozhodnutie nás síce nepotešilo, ale musíme uznať, že bolo správne. Táto akcia naštartovala slovenský výber a aspoň na chvíľu sme dokázali udržať tlak a byť nepríjemní. Bohužiaľ prišiel zbytočný faul od Marka Daňa a museli sme ubrať a brániť. Myslím však, že sme uhrali zatiaľ najkrajšie oslabenie na šampionáte a pochvala patrí hlavne Michalovi Sersenovi. Tesne pred koncom tretiny došlo k malej výmene názorov medzi Komarovom a Viedenským a padlo aj zopár úderov, čo vyústilo vo vylúčenie na oboch stranách a v konečnom dôsledku aj väčší priestor na ľade, ktorý sme dokázali využiť na jednu nebezpečnú strelu. Počas prvej tretiny sme síce neboli lepším tímom, no napriek tomu sme ukázali chuť vyhrať. Naši by sa mohli odraziť od zatiaľ bezchybného Laca, ktorý presne vie, kedy je čas postaviť v bráne múr.

Ani bojovný výkon nestačil našej reprezentácii na bodový zisk proti Fínom

Druhé dejstvo začínali oba tímy vo štvorici, aspoň na chvíľu. Hneď pri prvom našom útoku sa Marián Gáborík dopustil úplne zbytočného trestu, ktorý opäť spomalil našu cestu za prvým gólom. Fíni tlačili, skúšali strely z prvej, strely s náprahom a dorážky - našťastie neúspešne. Pochváliť určite musíme aj obetavých obrancov, ktorí sa bez problémov hádzali do striel. Menovite Mário Bližňák a Marek Ďaloga. Aj toto oslabenie sme prežili a fanúšikovia v ostravskej aréne vytvorili atmosféru, ktorá hnala slovenskú reprezentáciu za prvým gólom. Oproti prvej tretine sme mali možnosť častejšie znepríjemňovať život fínskej obrane. Aj keď nás súper nás dokázal opäť uzavrieť do tretiny, nedostal priestor na žiadnu rozumnú strelu. Oslobodili sme sa vďaka prvej presilovke pre našich chlapcov, od ktorej sme mali samozrejme veľké očakávania. Nedokázali sme sa presadiť po viacerých nebezpečných strelách zozadu a ani využiť dvadsaťsekundovú výhodu 5 na 3. Chybička Tomáša Tatara pre náš tím znamenala ďalšie dve minúty bez jedného hráča na ľade. Obrana Suomi však zabudla na Mária Bližňáka a ten mal na hokejke vedúci gól. Bohužiaľ mu puk ušiel a nájazd nepremenil. Vzápätí prišiel opäť čas na Lacové magické betóny, lapačku a vyrážačku. Nepomohlo mu ani ďalšie vylúčenie na našej strane, tentokrát bol iniciátorom Milan Jurčina. Hokejová dráma sa však bližšie k rozuzleniu nedostala ani v druhej tretine, za čo sa môžeme poďakovať najmä našej opore v bráne.

Tretiu dvadsaťminútovku sme začínali 50 sekundami oslabenia, počas ktorých si Jano Laco pripísal ďalší úspešný zákrok. Slovenskí hokejisti cítili, že ich od víťazstva môže deliť jediný gól, čo vyústilo vo výrazne aktívnejšiu hru a vyššie napádanie. Elitná prvá formácia opakovane ohrozovala fínsku svätyňu a napätie sa stupňovalo. Čoraz častejšie mali puk na hokejkách naši hráči, väčšina striel sa ale k brankárovi Sarosovi nedostala. Ani strely Tomáša Surového a Marka Daňa nepriniesli ovocie. V tejto fáze sme však boli lepším tímom, z čoho sa má ťažiť. Okolo fínskeho gólmana to žilo čoraz viacej, no neuspel ani Jurčina a Hudáček. Fíni ale mohli ťažiť z našej nepozornosti v obrane a rozhodený Laco bez hokejky už nedokázal zasiahnuť. Donskoiov sporný gól ešte overili videorozhodcovia a bol uznaný. Za takto nepriaznivého stavu sa útočilo výrazne ťažšie a nepriali nám ani rozhodcovia, ktorým sa fínskych hráčov veľmi vylučovať nechcelo. Opakovane. Nepriestrelnosť hradieb Suomi pokračovala aj počas dvojminútového trestu pre Barkova a keď sa Fíni ubránili, dokázali aj zaútočiť. Úspešne. Aaltonen zvyšoval na 2:0 a štyri minúty pred koncom bolo viacmenej rozhodnuté. Do prázdnej brány ešte v závere stretnutia upravil stav na konečných 3:0 Komarov. Sympatický výkon v prvých 50 minútach však určite potešil väčšinu pravých fanúšikov a ostáva nám len dúfať, že potrebné body získame v zápase s USA a Ruskom.

 

Ani bojovný výkon nestačil našej reprezentácii na bodový zisk proti Fínom
Domov
Zdieľať
Diskusia