Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2015, 19:48
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

10 najlepších filmov Morgana Freemana

FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV NAJLEPŠIE FILMY HERCOV
Uložiť Uložené

Nezameniteľný hlas, pôvab, sympatický úsmev a oveľa viac zdobia herca, ktorého má rád snáď každý. My sme vybrali 10 jeho najlepších filmov.

Nie, skutočne sa tento seriál nezmenil na zameriavanie sa na afromamerických hercov. Naposledy sme tu mali TOP 10 od Denzela Washingtona, dnes sa zase pozrieme na jeho staršieho kolegu, nezameniteľného Morgana Freemana. Jeho hlas, charizma a sympatie, ktoré rozdáva v každom jednom jeho filme sú už dnes považované za nestrhnuteľnú nálepku a poznávací znak talentovaného rodáka z Tennessee. Morgan má dnes už 77 rokov, no stále sa aktívne objavuje pred kamerou, za čo sme mu len vďační. Na jeho úctyhodný vek má vo filmografii slušný počet projektov, no zďaleka nie toľko, koľko by mal, keby začal hrať skôr. Freeman totiž hral v seriáloch alebo v nenápadných snímkach, no zažiaril až v roku 1989, a to hneď v trojici filmov, konkrétne to boli Glory, Driving Miss Daisy a Lean On Me. Dva z týchto počinov sa prebojovali aj do nášho zoznamu. Niektorí možno budú namietať, že do seriálu sa mohli vybrať aj oveľa lepší herci a že Morgan je vhodný len ako support herec, teda herec vedľajších úloh, niečo ako Joe Pesci. To je však omyl. Freemanova charizma a sila, aká z neho vyžaruje, neraz utiahla celý film sama. Zažiaril síce vo viacerých snímkach ako vedľajšia postava, no kvôli tomu z jeho hereckých schopností nič neubudlo. Poďme sa teda pozrieť na náš subjektívny rebríček jeho 10 najlepších filmov. Prihliadali sme pritom na to, ako dlho sa na pľace ohrial, aký kvalitný bol jeho výkon a film samotný.

10. The Dark Knight Trilogy
Lucius Fox boli s Alfredom extrémne silnými zložkami počas všetkých troch filmov kvalitnej trilógie Christophera Nolana, ktorý zobrazil Batmana ako nikto predtým a s najväčšou pravdepodobnosťou ani nik po ňom. Nanešťastie pre nás, Freeman nedostal až tak veľa priestoru, no vždy, keď sa objavil, pomyselne žmurkal na diváka, ktorý sa tak tešil na každú jednu jeho ďalšiu scénu. Dark Knighta preverí až zub času, no určite sa v spojení s ním bude spomínať aj sympatická tvár Foxa, Batmanovej druhej pravej ruky. Čím to ale doparoma je, že vždy, keď sa píše alebo zmieni o tomto počine od Nolana, mám chuť si to pozrieť zas a znova? 

10 najlepších filmov Morgana Freemana


9. Robin Hood: Prince of Thieves
Kevin Reynolds (Hatfields & McCoys, 187) spojil sily s ďalším Kevinom, avšak oveľa ľubozvučnejšieho mena. Costner stvárnil Robina Hooda a jeho reinkarnácia slávneho zbojníka sa doteraz považuje za najlepšiu, hoci nie najautentickejšiu. Na tú už má nárok asi Russell Crowe. Freeman si zahral postavu Azeema, ktorému Robin zachránil život. Azeem sa zaprisahal, že mu bude na pomoci dovtedy, kým nebude jeho dlh splatený. A tak aj učinil. Bol Hoodovým mentorom, ale aj bratom v zbrani. Len málokomu jeho postava neučarovala.

10 najlepších filmov Morgana Freemana


8. Invictus
Myslím, že sa zhodneme, že Freeman bol lepší Mandela než Idris Elba. Navyše mal aj pre verejnosť príjemnejšiu tému, keďže rozoberal vzťah novozvoleného prezidenta Juhoafrickej republiky s kapitánom rugbyového mužstva, Francoisem Pienaarem (Matt Damon). Skrz šport sa rozhodne Mandela spojiť národ, ktorý je stále rasovo, ale aj ekonomicky rozdelený. Outsideri z JAR prekvapia celý svet a postúpia na Svetový pohár 1995. Freeman tu čiastočne hrá aj samého seba. Niektoré jeho prejavy je jednoducho nemožné odstrániť, no tak nejak mu pri tejto roli výrazne svedčilo. Invictus nebol len zaujímavý športový film, ale aj dráma, o ktorú sa postaral práve Freeman a jeho výkon čoby ustarosteného, no odhodlaného rodiča a prezidenta milujúceho svoj ľud.

10 najlepších filmov Morgana Freemana

7. Lean On Me
Konečne niečo z prostredia skutočného amerického života v nie príliš najluxusnejších štvrtiach. Postava nekompromisného a občas aj neférového učiteľa a riaditeľa Joea Clarka, jedna z najhereckejších Freemanových rolí, preukázala, že tento pán herec to nehrá len na dobrosrdečný úsmev, úžasný hlas a charizmu. Arogantný Clark vyhodil 300 detí zo školy, len aby dal tým zvyšným 2700 šancu na lepšie školské výsledky, no hlavne šancu na lepší život. Lean On Me nezobrazí naivnú premenu dílerov drog a prvotriednych chuligánov na bifľošov. Budete radi, ak niekoho nezabijú a dokážu spraviť test minimálnych vedomostí. V prípade, že si idete podobné výchovno-nápravné počiny, Lean On Me je jednoznačne pre vás.

10 najlepších filmov Morgana Freemana

6. Magic of Belle Isle
Režisér Bucket List (Než si po nás prídu) či Flipped (Má ma rád, nemá má rád), Rob Reiner, sa na podobné snímky špecializuje. Aj k tejto som sa dostal len náhodou a musím povedať, že vôbec neľutujem. Magic of Belle Isle je zmesou komédie a drámy, pri ktorej máte na tvári nenápadný úsmev, ktorý nezmizne ani po záverečných titulkách, za čo vo veľkej miere môže úžasne napísaná a s láskou zahraná Freemanova postava, spisovateľ Monte Wildhorn. Tomu nečakane umiera manželka a on, pripútaný na invalidný vozíček, stráca chuť písať romány a utápaný v alkohole aj chuť žiť. To sa zmení po prežitom lete pri jazierku, kde sa spozná s opustenou matkou a jej troma dcérami. Magic of Belle Isle má v sebe skutočne akúsi mágiu a ak sa k vám až doteraz nedostal, radím vám, zmeňte to, rovnako, ako dokázal Reiner nádherným spôsobom zmeniť dušu Monteho, skvele stvárneného Morganom Freemanom.

10 najlepších filmov Morgana Freemana

5. Million Dollar Baby

Ak máte radi Clinta Eastwooda, vedzte, že ho ešte neraz spomeniem. Prvý film, ktorý sa celkom zaslúžene nachádza v tomto zozname, je zároveň jeden z najlepších od Eastwooda. Perfektná Hilary Swank sa v Million Dollar Baby stala odhodlanou boxerkou, ktorá túžila po niekom, kto by jej veril a trénoval ju. Frankie (Clint) ju ignoroval, keďže si nemyslel, že mu prinesie šťastie, a tak začala trénovať len o pár metrov ďalej, pri jeho priateľovi a spoločníkovi Eddiem (Morgan). Neskôr si ju ale Frankie všíma a začína dojemná, emotívna cesta spoznávania svojej minulosti a hlavne splnenie veľkého sna. Eastwoodove snímky sú známe tvrdosťou a silnými emóciami, no záver Million Dollar Baby prekračuje všetky únosné medze. 

10 najlepších filmov Morgana Freemana


4. Driving Miss Daisy
Ako som spomínal, spoločne s Lean On Me išlo o skutočne prvé projekty, kde Freeman doslova zažiaril. Pritom sú to úplne iné roly a postavy. Driving Miss Daisy hovorí o staršom vodičovi Hokeovi, slečne Daisy (Jessica Tandy) a ich stále sa prehlbujúcom vzťahu s nádherným koncom. Freeman tu zahral prakticky samého seba, aj keď svoju charizmu a úprimný priateľský a dobrosrdečný úsmev musel pre stvárnenie Hokea niekoľkokrát znásobiť. Ak si nevidel a nevadí ti, že počas celej stopáže sa obrazom nemihne ani jeden Transformer, Driving Miss Daisy by si určite nemal obchádzať.

10 najlepších filmov Morgana Freemana

3. Unforgiven
Ďalšia nezabudnuteľná Eastwoodovka a opäť westernová. Pritom je Unforgiven tak trochu iným westernom, ktorý vás donúti postavy si zamilovať aj z iných dôvodov, než len kvôli tomu, že sú dobrí pištoľníci. Freeman si tu zahral Neda Logana, zostarnutého pištoľníka, rovnako ako Gene Hackman a Clint Eastwood. Keď sa v neďalekom mestečku poreže tvár prostitútky, vinník je len symbolicky potrestaný. Ostatné ženy na neho ale vypíšu odmenu, a tak sa trojica kedysi známych a obávaných mužov vrhne opäť medzi pušný prach. Zaujímavé vzťahy medzi postavami, skvelé herecké výkony a miestami inovačné prvky tohto žánru vyvrcholili v štyroch Oscarov. Unforgiven je žánrová kultovka a povinnosť, ktorú by rozhodne nemal nikto vynechať. Aj keď sa Freeman opäť dostal „len“ do vedľajšej úlohy, jeho prínos je neodmysliteľný. 

10 najlepších filmov Morgana Freemana


2. Seven
Jedna z najlepších Fincheroviek, ktorú ste si ako deti pamätali najmä kvôli hriechu obžerstva a jeho necenzúrovanému zobrazeniu, fungovala tak dokonale najmä vďaka nepriestrelnému scenáru a úžasnému Bradovi Pittovi a Morganovi Freemanovi. Mnoho ľudí ale nešťastne zabúda aj na Kevina Spaceyho. Finchera nikdy neprestane sprevádzať nálepka dokonalého režiséra, ktorý dokáže navodiť atmosféru minimalistickými zábermi na takej úrovni, ako sa to väčšine jeho kolegov ani nesníva. Sedem smrteľných hriechov završuje 8. a teda prípad, kedy niekto tento obdivuhodný a dnes už legendárny thriller nevidel. Freeman v ňom hrá partnera Pittovej postave detektíva. Občas ho povzbudí, občas mu vylepí pravdu s nápisom nebuď naivný, no proste ďalšia typická postava od tohto herca a teda akýsi mentor a ochranca.

10 najlepších filmov Morgana Freemana

1. Shawshank Redemption

Čakali ste niečo iné? Nesporný talent Franka Darabonta vyústil v jeden z najlepších filmov na svete, na ČSFD je dokonca na prvom mieste. Darabont má očividne rád knihy Stephena Kinga, aj Útek z väznice Shawshank je natočený podľa jednej z jeho noviel. Neuveriteľná režisérska práca zachytávajúca niekoľko nesmrteľných scén na periférii väzenského života sa nezmazateľne vryla do filmových análov. Životný výkon Tima Robbinsa okorený o bezchybnú podporu Morgana Freemana, ktorý Shawshankom preukázal svoj herecký rozsah a stanovil si určité poznávacie znaky, ktoré sme mali v budúcnosti, a teda po premiére Shawshanku, možnosť vidieť v jeho ďalších rolách, znamenal obrovský úspech. Básniť o tomto filme môžeme aj ďalej, ale všetky slová vynahradí jedna jediná projekcia. V nej sa ponoríte do príbehu neprávom obvineného muža. Ten prežíva vo väznici dlhé roky, ktoré mu kráti práve Freemanova postava.

10 najlepších filmov Morgana Freemana


Honorable mentions: Freeman je známy aj svojim dabovaním. Svoj ikonický hlas prepožičal mnohým animovaným rozprávkam, naposledy to bol čarodejník v The Lego Movie. Nepohrdol ale ani akčnými počinmi ako Red, Lucky Number Slevin (Nabiť a zabiť), Now You See Me, Wanted, Danny the Dog (Utrhnutý z reťaze, veľmi som rozmýšľal, či sa pre tento podarený projekt nenájde miesto v rebríčku) a taktiež zažiaril v sci-fi Oblivion a drámach ako Gone Baby Gone, Transcendence, Bucket List, 10 Items or Less a tak ďalej a tak ďalej. Morgan Freeman je stále veľmi vyhľadávaným hercom. Jeho sympatický prejav, spomínaný nenahraditeľný hlas a charizma, ktorú vkladá do každej jednej postavy je len časť z toho, čo robí z tohto muža takého dobré herca. A aj keď sa určite neobjaví v zoznamoch najlepších hereckých osobností, svoje čaro bude mať pre divákov aj naďalej.

Anketa:
Koho by ste chceli v ďalšom diele?
Tom Hanks
Russell Crowe
Tom Hanks
69 %
1672 Hlasov
Russell Crowe
31 %
740 Hlasov
Domov
Zdieľať
Diskusia