Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. marca 2015, 16:45
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Veľmajster Jerry: Robím profesionálne humor, a to je vážna vec (Rozhovor)

ZAUJÍMAVOSTI STAND-UP COMEDY
Uložiť Uložené

Pre fanúšikov stand-up comedy sme pripravili rozhovor s jedným z najpovolanejších ľudí v tomto obore.

Ak používate internet minimálne posledných pár mesiacov, určite ste už aspoň náhodou narazili na v našich končinách pomerne nový formát, známy pod názvom stand-up comedy. My sme sa preto rozhodli položiť pár nemiestnych otázok človeku, ktorý stojí za doteraz najväčším slovenským projektom súvisiacim práve so živými vystúpeniami komikov. Ak vás teda zaujíma, ako sa dostal "profesionálny" humor do barov, klubov a divadiel a čo všetko obnáša realizácia vystúpení, ponorte sa spoločne s nami do dialógu s Jarom Szabom, prípadne Veľmajstrom Jerrym.


Veľmajster Jerry: Robím profesionálne humor, a to je vážna vec (Rozhovor)

Čau. Na začiatok by si sa mohol trochu bližšie predstaviť ľuďom, ktorí ťa možno ešte nepoznajú. Takže kto si a čo robíš?
Pre tých, ktorí ma nepoznajú, som úspešný právnik a zároveň zubár. Mám IQ 140 a vymyslel som kalendár. Konkrétne každý.

Priemerný užívateľ internetu na Slovensku ťa pozná hlavne vďaka LokalTV a spomínaným stand-upom. Čomu si sa venoval predtým?
Okrem toho som herec. Takže hrám. Môžete ma vidieť napríklad v GunaGu. No a som na voľnej nohe, už roky, takže robím všetko - od reklamy, cez moderovačky až po krotenie besného vlka v kostýme kuraťa za peňáze.

Odporúčané
„V 20-ke by ma trafil šľak, v 40-ke si vzdychnem a cítim, ako mi šedivejú aj gule.“ Stand-up špeciál Sama Trnku uvidíš aj online „V 20-ke by ma trafil šľak, v 40-ke si vzdychnem a cítim, ako mi šedivejú aj gule.“ Stand-up špeciál Sama Trnku uvidíš aj online 24. augusta 2023, 10:30

Mali sme možnosť počuť nahrávky z AAFB 2005 a 2006, kde figurovalo aj meno Jerry. Vedel by si nám priblížiť toto obdobie tvojho života?
Milujem Hip Hop a všetky jeho elementy. Venoval som sa freestyle battlom, keď som bol mladší a skúsil som urobiť aj nejaké silné skladby. Ale to je tak prakticky všetko. Toto obdobie života bolo skôr o kamarátoch a zábave.

Dokážeš si predstaviť samého seba na mieste, kde sa teraz nachádzajú známi raperi?
No predstaviť si viem všeličo. Môžeš robiť umenie, vďaka ktorému sa ľudia roztancujú alebo rozplačú, alebo si prostredníctvom tvojho umenia preukazujú svoje vzájomné city, hocičo. Ale mňa proste baví, keď sa smejú. Zbožňujem, keď rozosmejem naraz 500 ľudí. Je to energia taká, akú som pri ničom inom nepocítil. Verím tomu, že keby ma takto napĺňala hudba, ostal by som pri nej.

Veľmajster Jerry: Robím profesionálne humor, a to je vážna vec (Rozhovor)


Poďme sa viac povenovať tvojim stand-upom, keďže je to žáner, ktorému sa na Slovensku venujete asi jedine vy. Ako vznikla táto myšlienka?
Je to už 5 rokov. Ako prvý s tým začal herec Kamil Kollárik. Dostal vtedy nápad a možnosť urobiť niečo také v malej kaviarni. Je to originál priekopník. Bol som tam. Bol open mike. Skúsil som to a odvtedy som v tom ako tá, čo ju často vídali za kulturákom s chlapcami. No a okrem iných tam začínala napríklad aj Evelyn, až neskôr prešla na virálne videá.


A čo jej realizácia? Predsa len, ľudia väčšinou tieto „nové“ záležitosti neprijímajú najľahšie.
My sme sa Temné Kecy rozhodli založiť spoločne s Ivom Ladižinským. Mysleli sme si, že to budeme robiť pre pár kamošov a známych. Tak pre 150 ľudí mesačne. No a odrazu predávame mesačne skoro 1.000 lístkov a stále to rastie. Mám z toho radosť ako málokto. Robím profesionálne humor, a to je vážna vec.


Je každé jedno tvoje vystúpenie založené na precíznej príprave alebo dávaš priestor improvizácii?
Ako sa to vezme. Každé vystúpenie je pripravené na 100%, ale nikdy sa to neučím naspamäť. Prečítam si to hodinku pred vystúpením a potom ide to, čo som si zapamätal a improvizujem. Je to teda pripravená improvizácia, ak niečo také existuje. Ale to mi určite napíše nejaký hejter, ktorý vie lepšie, čo robím, ako ja sám.


Príbehy, ktoré spomínaš v tvojich stand-upoch, sú v istých momentoch naozaj výstavné. Sú to všetko reálne zážitky zo života bez známky prikrášľovania?
Mnohí prikrášľujú, ja musím skôr uberať. 90% je pravda. Napríklad, keď poviem počas vystúpenia, že som si dal brčko, tak to je výmysel.

Veľmajster Jerry: Robím profesionálne humor, a to je vážna vec (Rozhovor)


Keby som ti zajtra o štvrtej ráno zavolal, či so mnou budeš Psychokiľľer, dáš to? 
Zajtra nie, má sa mi v priebehu mesiaca narodiť dcérka. Tak dohliadam na jej krásnu matku. Ale neskôr sa psychokiľľer ešte určite ukáže, to sa nebojím, že nie.


Koho z tvojich kolegov z Temných Kecov ceníš najviac a prečo?
Ladiža. Lebo je frajer a dobrý človek.


Ako vyzerajú vaše konverzácie mimo pódia a kamier? Mení sa niečo alebo vám stále takto kúruje?
Stále nám jebe. Niekedy keď máme veľa vybavovačiek a strávime spolu celý deň, tak ma normálne bolí brucho a unavený som od smiechu. Ale najviac cením to, že sa vieme aj pohádať, lebo okolo Temných Kecov sa deje veľa vecí, takže nie vždy na všetko máme rovnaký názor. Hádame sa teda celkom často, ale máme to vysvetlené a nikto sa neuráža, pretože nám ide o spoločnú vec. A to je strašne fasa, lebo sa nemusím báť, že niečo povieš, čo druhého naserie. Jebeš na to. Je to oslobodzujúce, že sa môžeme na veciach hádať bez následkov. Dosahujeme tak ciele skôr, lebo spolu jednáme na rovinu.


Pri pracnom hľadaní nových videí od vás som narazil na pár vystúpení od jednotlivých autorov, ktoré sa dosť podobali na niektoré z ich starších vystúpení. Ako sa pozeráš na tento fakt?

Štandard vo svete je, že máš niekoľko hotových vystúpení na tému. Napríklad 5 napísaných tém, ktoré sú mega dobré a máš tam kopu vtipov. Toto rôznym spôsobom obmieňaš, dopĺňaš, kombinuješ a funguješ na tom celý rok. Takto podobne to riešia aj kolegovia v Česku. Pretože stand up je zážitok naživo. Kukať stand up na videu je ako drnkať si na porne v rádiu. Na Hamleta ide človek ktorý vie, o čom ten Hamlet je, čo sa tam hovorí aj ako to skončí a ide na to aj viackrát. Nechcem to takto porovnávať, aby niekto nemrnčal, že porovnávam vážne umenie a stand up, ale proste takto nejako to je. U nás to samozrejme nefunguje. Ja sa napríklad snažím napísať každý mesiac novú vec, ale poznám aj prípad, keď komik vystupuje 2 roky dokola s dvomi vecami. Mňa zaujíma to, ako to robím ja a ako to môžem robiť lepšie, nie koľko vecí si kto píše alebo opakuje. To je mi fuck.

Veľmajster Jerry: Robím profesionálne humor, a to je vážna vec (Rozhovor)

Všimol som si, že ste do projektu pozvali aj hostí. Zaujal ma napríklad Bekim a Mišo Nemtuda, ktorí zvládli vystúpenia na jedničku aj napriek tomu, že ich v podstate môžeme považovať za „amatérov“. Aké vlastnosti by teda mal mať taký komik?
Neviem. Ja na to nie som nijaký odborník. Určite musíš mať odvahu. Lebo to nie je ako hovoriť historku kamošom v bare alebo vtip babke, keď štope husu. Je to adrenalín strašný, keď máš vyliezť pred stovky ľudí s novou, neoverenou vecou a rozosmiať ich. Potom asi musíš mať čo povedať. Ak je tvoj najväčší životný zážitok na svete, ako si dal v Utekáči špagetu a videl si z okna jeleňa, tak to asi nedáš. No a najdôležitejší je zmysel pre humor. Je veľa ľudí, ktorí robia humor a sú proti nemu štepení, ale tak strašne sa snažia a chcú, že ho nakoniec aj robia a niekto im za to aj platí. Na druhej strane však musím uznať, že je aj veľa ľudí, ktorým stačí vidieť chlapa z fúzmi v ženských šatách a ide ich pojebať. Ako vravím, ja neviem.

Odporúčané
„Na Valábika som pozeral ako školáčka.“ Zitron si v novom stand-upe nedáva servítku pred ústa, môžeš ho vidieť aj online „Na Valábika som pozeral ako školáčka.“ Zitron si v novom stand-upe nedáva servítku pred ústa, môžeš ho vidieť aj online 3. augusta 2023, 10:00

Dopujete pred vystúpeniami? Teda, ak to nie je tajomstvo.
Ja si občas nahý objímem brezu keď je spln. Ostatných som tam nikdy nevidel. Ale isto tiež majú svojich ružových slonov alebo čo.


Asi ťažká otázka, ale kde vidíš budúcnosť tohto žánru o pár rokov?
Netuším. Na to som malý phánko. Je to len na ľuďoch, ako dlho sa chcú na teba pozerať. Niekedy sa okukáš za rok, niekedy nikdy. Chcem ale, aby to trvalo dlho. Smiech lieči.


Tak poďme ďalej. Sám si v jednom zo stand-upov spomínal, že si sa objavil vo Farme. Prezradíš nám viac o tvojej úlohe?
Robím tam obchodníka. Bol som zatiaľ v každom diele. Prídem tam, predám im pár vecí, je vždy pekný výlet a príjemný deň. Okrem toho je tam super štáb a vždy, keď tam prídem, hneď mi dajú obed. Tým si ma získali najviac, lebo obedy ja mám veľmi rád.

Veľmajster Jerry: Robím profesionálne humor, a to je vážna vec (Rozhovor)


A keď už sme pri tých obedoch, čo jedávaš najradšej?
Mám rád všetko a mám s tým problém. A najradšej mám nové veci, rád skúšam nové jedlá, ale mám aj obľúbené reštaurácie, kam sa rád chodím najesť na také to gastroporno. Napríklad Karlov Dvor v Cíferi. Tam sa beriem za odmenu.


Tvoj hlas si určite ľudia pamätajú aj z LokalTV. Ktorým postavám ho požičiavaš?
Robíme tam s Ladižom seriál Posledné Vety, okrem toho som robil v Animoterapii delfína a netopiera, ktorý ide asi najviac.

Odporúčané
Čo vidia ženy na Peteovi Davidsonovi? Ariana Grande prezradila, že má obrovský penis, no komik toho skrýva oveľa viac Čo vidia ženy na Peteovi Davidsonovi? Ariana Grande prezradila, že má obrovský penis, no komik toho skrýva oveľa viac 14. decembra 2022, 12:30

Poďme ešte na zopár našich klasických otázok. Nájdeš si popri práci čas na seriály alebo filmy? Môžeš byť konkrétny.
Všetko a veľa. Naj seriál asi Misfits, naj kniha Kto chytá v žite, naj komix Batman a naj Film Star Wars - všetky diely.

A čo hracie konzoly?
Xbox a PC.

Veľmajster Jerry: Robím profesionálne humor, a to je vážna vec (Rozhovor)


Ktoré hry ťa v poslednej dobe chytili najviac za srdce?
Momentálne mám nainštalované GTA V, SKYRIM, Wasterland 2, Diablo III, Tropico 5, X-COM, HeartStone a Saints Row IV. To si tak zahrám, keď mám čas. Okrem toho samozrejme sem tam siahnem aj po niečom inom, ale k tomuto sa teraz vraciam. Našťastie mám na to málo času, lebo robím veci, ktoré ma bavia viac.


Akej hudbe dávaš prednosť a ktoré albumy ťa v poslednej dobe najviac oslovili?
Mám rád hlavne českých a slovenských interpretov. Boy Wonder, PRA3X, Slow Flow, Moja Reč, PSH, Prago Union a tak.


Čo tvoje plány do budúcnosti? Kde sa vidíš o 5-10 rokov?
Chcem telepaticky ovládať včely.

Na záver ešte priestor pre teba a temný odkaz pre čitateľov RFRSHR.sk.

Je dobre, že podporujete to, čo robíme, inak by sme nerobili to, čo robíme. Ďakujem.

Určite si nenechajte ujsť ani jedno z Jerryho posledných vystúpení.

Teraz sme už naozaj na konci. V prípade, že by ste sa chceli Jerryho opýtať na niečo, čo sme v rozhovore neobsiahli, pokojne tak môžete urobiť v komentároch. My všetky otázky dopravíme na správne miesto a následne doplníme odpovede. 

Domov
Zdieľať
Diskusia