Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
11. decembra 2022, 12:30
Čas čítania 4:58
Jana Chovancová

Škót Teddy baví Tiktok videami v lámanej slovenčine: Keď raz budem slávny, chcel by som si vypiť s Hudákom a Čekovským (Rozhovor)

Škót Teddy baví Tiktok videami v lámanej slovenčine: Keď raz budem slávny, chcel by som si vypiť s Hudákom a Čekovským (Rozhovor)
Zdroj: Pixabay/timbigger
REFRESHER ROZHOVORY SLOVENSKO STAND-UP COMEDY TIKTOK
Uložiť Uložené

Teddyho môžeš poznať pod prezývkou Slovenský Škót z Instagramu či Tiktoku. Zábavný Škót postuje videá v lámanej slovenčine, ktoré bavia nielen Slovákov.

„Keď som raz bol na Slovensku u mojich svokrovcov, išli sme si všetci spolu sadnúť do podniku v jednej obci. Mladý chlapec, ktorý pracoval za barom, zrazu oslovil moju ženu a opýtal sa jej, či nie som náhodou ,ten Ír, čo natáča videá na Tiktok‘. Napriek tomu, že som Škót, ma to veľmi potešilo. Horšie by bolo, keby si ma zmýlil s Angličanom,“ smeje sa Teddy Craig, ktorý sa pod prezývkou Slovenský Škót preslávil vtipnými videami na Tiktoku. 

V Škótsku žije so svojou slovenskou manželkou a okrem toho, že pravidelne prispieva vtipnými videami na platformy Tiktok a Instagram, v reálnom živote sa venuje kreatívnemu copywritingu. V minulosti pôsobil aj ako standupový komik a je aj autorom komediálnych hier. V roku 2016 bol dokonca nominovaný na titul najlepší autor komédií na Scottish Comedy Awards.

Trefné hlášky v spojení s jeho lámavou, no naozaj obdivuhodne dobrou slovenčinou bavia desiatky tisíc ľudí. Teddy nám v rozhovore prezradil, ako so svojou kariérou začínal, ale aj to, ako vníma Slovensko a čo má u nás najradšej. 

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.
Škót Teddy natáča vtipné videá v slovenčine.
Škót Teddy natáča vtipné videá v slovenčine. Zdroj: Instagram/slovenskyskot

Kedy si natočil svoje prvé video na Tiktok?

Minulý rok na Silvestra. Bol to pre mňa ťažký rok a nezažíval som najľahšie obdobie. Asi nikto z nás. Cítil som sa už dlhšie dosť unavený a najprv som sa pýtal sám seba, či som iba starý alebo je za tým niečo iné. Chodil som po lekároch a napokon mi zistili hemochromatózu. Je to dedičné ochorenie, ktorým trpia väčšinou ľudia keltského pôvodu.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Po tom, čo sa začala moja liečba a pravidelne mi odoberali krv, začal som sa cítiť lepšie, mal som viac energie a lepšie nápady. Jeden z nápadov bol aj ten, že sa naučím používať Tiktok a budem natáčať videá. 

Prečo práve táto sociálna sieť? 

Vedel som, ako fungujú rôzne sociálne médiá, a Tiktok bol vtedy dosť populárny. Nikdy som ho nemal, a tak som sa zamyslel nad tým, že najlepší spôsob, ako sa niečo nové naučiť používať, je skúsiť to. Nechcel som však natáčať tiktokové výzvy a rôzne tance. Mojím zámerom bolo prísť s niečím novým, vtipným. 

Prečo si začal natáčať videá v slovenčine?

Myslím si, že najlepšou cestou, ako sa v cudzom jazyku zdokonaliť, je začať ho používať. Takže teraz mám dva v jednom, v prvom rade tvorím zábavný content, v druhom sa zlepšujem v cudzom jazyku. Každý týždeň mám hodinu slovenčiny s učiteľkou a to, čo sa na nej naučím, praktizujem aj vo svojich videách. 

Slovenčina ti celkom ide, kedy si sa začal učiť náš jazyk?

Po slovensky sa učím iba dva a pol roka, pomáha mi moja manželka. Vždy som si hovoril, že je veľmi náročné naučiť sa cudzí jazyk. Najmä pre ľudí zo Spojeného kráľovstva, pretože väčšina z nich ani nemusí.

Mal som množstvo pochybností sám o sebe a stále som sa zaoberal otázkou, či bude moja slovenčina dostatočne dobrá na to, aby som v nej dokázal byť vtipný. Človek totiž musí jazyk dobre poznať, aby dokázal použiť správne slová. V súčasnosti je už pre mňa rozprávanie relatívne ľahké, no moja gramatika je stále slabá. 

O čom bolo tvoje prvé slovenské video? 

V prvom videu som sa predstavil followerom a vysvetlil im, že sa učím po slovensky. Mal som oblečený dres hokejového klubu Vlci Žilina a v ruke fľašu borovičky. (smiech)

@slovenskyskot Škótsky muž ❤️ Slovensko. #slovensko #slovak #slovakia #slovakia_tiktokers #slovaktiktok #slovakiatiktok #slovensky #stastnynovyrok #novyrok2022 ♬ original sound - Ross 'Teddy' Craig

Ako naň ľudia reagovali? 

Na začiatku som nemal až tak veľa videní. Zisťoval som, prečo to tak je, a zrejme preto, že keď niečo postujem cez škótsku VPN, zobrazí sa to primárne v mojej krajine. Veľa Škótov bolo zmätených a pýtali sa, čo sa to, dopekla, so mnou deje a prečo nerozprávam po anglicky. Neskôr som si zakúpil slovenskú VPN a bolo to lepšie, no kým som sa to rozbehlo, trvalo to aj dva mesiace. 

Pamätáš si moment, kedy si sa stal populárnym? 

Ja si ani dnes nemyslím, že by som bol populárny. Ale veľa ľudí ma začalo sledovať, keď som pridal jedno konkrétne video. Napadlo mi, že by bolo zaujímavé natočiť niečo o politike, keďže slovenská je podobná tej u nás. Zistil som si všetky potrebné informácie a postol som video na Tiktok. Vypálilo to skvele, mal som 12-tisíc pozretí, čo bolo v tom čase prvé veľké číslo. Dodalo mi to viac sebavedomia pri tvorbe. 

Na Slovensku máš veľa fanúšikov, aký je to pocit? 

Je to milé. Keď som raz bol na Slovensku u mojich svokrovcov, išli sme si všetci spolu sadnúť do podniku v jednej obci. Mladý chlapec, ktorý pracoval za barom, zrazu oslovil moju ženu a opýtal sa jej, či nie som náhodou „ten Ír, čo natáča videá na Tiktok“. Napriek tomu, že som Škót, ma to veľmi potešilo. Horšie by bolo, keby si ma zmýlil s Angličanom. 

Takže si už niekoľkokrát navštívil Slovensko. Aký máš z neho pocit? 

Slovensko je veľmi podobné Škótsku. Nielen počtom obyvateľov, ale aj pozitívnym vzťahom k alkoholu. (smiech) Na Slovensku sa mi páči progresivita mladšej generácie. Dosť to sledujem, keďže som často na sociálnych sieťach. Mladí Slováci sa hýbu vpred a to vo mne vyvoláva nádej, že sa Slovensko uberá dobrým smerom. 

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Zároveň sa mi páči kontrast „big city life“ a dediny. Moji svokrovci bývajú v dedine kúsok od Žiliny. Je super, že prejdem zopár kilometrov a som v centre mesta, kde to žije. A, samozrejme, nedá mi nespomenúť aj tradičný slovenský reťazec potravín, kde majú široké spektrum bylinných čajov. Toľko by ich človek v Škótsku nenašiel ani v špeciálnom obchode s prírodnými produktmi. 

Presťahoval by si sa na Slovensko? 

Samozrejme. Moja manželka však nechce, zamilovala sa do Škótska. Problém by nastal aj v tom, že by som sa nemohol venovať práci, ktorá je momentálne v rodnej krajine mojím hlavným zdrojom príjmu. Moja slovenčina je síce dostatočne dobrá na to, aby som zabával ľudí videami, no nie na to, aby som robil copywritera. Určite by som však jedného dňa chcel skúsiť život v inej krajine. Moja manželka už žila v Bologni v Taliansku aj v Lodnýne a napokon žije tu v Škótsku. Ja som nežil nikde inde. 

Čo máš u nás najradšej? 

Hudbu. Rockové kapely ako Smola a hrušky či Horkýže Slíže sú moje obľúbené. Majú vtipné a chytľavé texty. Často si doma spievam úryvky, naposledy ma však moja žena zastavila, keď som si spieval „som na**baný“.

Rád tiež sledujem slovenskú televíziu a doma často prebiehajú boje o to, čo budeme pozerať. Mám rád Chart Show, Neskoro večer či Inkognito. Nerozumiem vždy všetkému, no páči sa mi humor Mariána Čekovského a Miša Hudáka. Keď raz budem slávny, chcel by som si s nimi dvoma vypiť!

@slovenskyskot Vianočné hádky. #vianoce #stromcek #vztahy #hadky #manzelka #vtip #vtipy #vtipysk #tiktokslovensko #slovensko🇸🇰 #slovensko ♬ Christmas song "Let's decorate" - 3KTrack

Je niečo, čo ťa od života na Slovensku odrádza?

Spomínal som už to, že sledujem slovenskú politiku, a tak viem, že je v tom chaos. Ale to je po brexite aj tu v Škótsku. Obe krajiny zápasia s energetickou krízou a nie sme jediní. Čo je však na Slovensku väčšou nevýhodou, sú drahé nájmy bytov a horšia finančná situácia.

Odporúčané
Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur Peter je výťahový technik aj hviezda TikToku: Výťahy padajú len v amerických filmoch, mesačne si viem zarobiť aj 2 000 eur 7. apríla 2024, 12:30

Strach by som mal asi aj z toho, že je v susednej krajine vojna. Napriek tomu, že je málo pravdepodobné, že sa konflikt posunie niekam ďalej, Slovensko je k Ukrajine veľmi blízko. Tento fakt zrejme u obyvateľov vyvoláva väčší stres a ja by som to prežíval rovnako.

Domov
Zdieľať
Diskusia