Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
3. novembra 2014, 21:01
Čas čítania 0:00
Samuel Majdek adel

Bratislavská Petržalka ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si nevedel

REFRESHER BRATISLAVA
Uložiť Uložené

Petržalka, to nie sú iba paneláky a Aupark. Ukrývajú sa tu aj mnohé iné zaujímavosti, o ktorých si možno netušil. A samozrejme dávka kvalitnej hudby.

Dovolím si tvrdiť, že keď sa medzi rečou spomenie slovo Petržalka, asi každý Slovák aspoň tuší, o čom je reč. Mestská časť Bratislavy a zároveň najhustejšie obývané sídlisko v strednej Európe, kde žije pokope okolo 115-tisíc obyvateľov v minulosti preslávila vysoká miera kriminality, ale aj nahusto postavené panelové domy, vďaka čomu získala pomenovanie betónová džungľa. Petržalka však ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si možno nevedel a ktoré ti predstavíme v tomto článku. Zároveň sa na túto mestskú časť pozrieme skrz slovenskú hudobnú scénu, ktorá je s týmto miestom úzko spätá.

Výstavba Petržalky, akú poznáme dnes

Bratislavská Petržalka ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si nevedel

Z minulosti

História Petržalky siaha oveľa hlbšie, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať. Prvá zachovalá písomná zmienka pochádza už z roku 1225 a pôvodne to bola vidiecká obec s názvom Engerau. Áno, Petržalka, to nie je iba Aupark, ale miesto s bohatou históriou. Prvýkrát bola permanentne spojená mostom cez Dunaj s Bratislavou až v roku 1891. To, ako priemerný Slovák pozná Petržalku dnes, sa však začalo diať až v sedemdesiatych rokoch 20. storočia. Pôvodná zástavba rodinných domov padla za obeť výstavbe panelových domov, ktoré preslávili Petržalku natoľko, že dostala známe pomenovanie betónová džungla. Prvý panelák bol skolaudovaný na Romanovej ulici 3. augusta 1977. Zaujímavé to bolo aj s návrhmi na prestavbu Petržalky. Ak by nevyhral ten, podľa ktorého poznáme dnešnú podobu, mohlo to dopadnúť napríklad aj tak, ako je to vyzobrazené na obrázku. Nie, nevieme, ako máme tento návrh pomenovať.

Nevíťazný (naštastie) návrh na prestavbu Petržalky

Bratislavská Petržalka ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si nevedel

Rušné časy

V osemdesiatych a deväťdesiatych rokoch Petržalku neslávne preslávila kriminalita, ktorá bola spojená najmä s drogovou činnosťou. Okraj mesta blízko hraníc predstavoval pre hlavné mesto a v podstate celú krajinu vstupnú bránu drog. Čo sa tiež podpísalo na drogovej kriminalite, bolo vekové zloženie obyvateľstva v tejto mestskej časti. Do nových panelákov sa sťahovali predovšetkým mladé, začínajúce rodiny. Kriminalita a drogy však nepredstavovali v týchto rokoch v Petržalke jediný problém. Kedže mladí ľudia pribúdali, no občianska vybavenosť a miesta na stretávanie (najmä v nočných hodinách) zaostávali, bolo bežné, že sa ľudia spolu vo veľkých počtoch stretávali práve na bytoch. Medzi pamätníkmi sa hovorí, že rušenie nočného kľudu malo úplne iný rozmer, ako si vieš predstaviť a polícia si údajne v týchto situáciach nevedela dať rady. Petržalka sa postupom času menila, občianska vybavenosť pribúdala, doprava sa zlepšovala a kriminalita nie je dnes už o nič výraznejšia, ako v iných častiach Bratislavy. Zmenili sa aj samotné paneláky, ktoré postupne dostávajú nové fasády a pomenovanie betónová džungla kľudne môže nahradiť názov dúhová džungla. Prečo? Zodpovední si zjavne moc hlavu nelámali a každý panelák si tak jeho obyvatelia upravili čo sa farebnosti týka podľa seba.

Petržalka dnes. Kriminalita ubudla, farby na panelákoch naopak pribúdajú 

Bratislavská Petržalka ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si nevedel

Chátrajúce atrakcie 

Petržalka, to nie sú iba paneláky a spomínaný Aupark. Ukrývajú sa tu aj mnohé iné zaujímavosti, o ktorých si možno nevedel. Jednou z nich je nepochybne Janíkov Dvor - rozostavané depo bratislavského metra. Výstavba metra začala v roku 1988 rovnako rýchlo, ako aj následne skončila. Dnes už po nej zostalo iba zaplavené posprejované depo a kordidor idúci skrz celú petržalku, kade mala trasa metra ísť. Nikdy odtiaľto žiadna súprava metra nevyrazila a z miesta sa stala chátrajúca atrakcia. Ak sa sem chceš prísť pozrieť a trochu to tu preskúmať, bez gumákov a baterky to ani neskúšaj.

Depo metra Janíkov Dvor

Bratislavská Petržalka ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si nevedel

Na tento spoj by si sa načakal veľmi dlho

Bratislavská Petržalka ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si nevedel

Ďalšou petržalskou zaujímavosťou sú jediné funkčné slnečné hodiny v Bratislave, ktoré sa nachádzajú v blízkosti Ekonomickej Univerzity pod Prístavným Mostom. Rovnako, ako depo metra, však chátrajú a nikto sa o ne už zjavne dlho nestaral. V Petržalke sa nachádza aj legendárne jazero Draždiak, ktoré každoročne na rekreáciu využívajú tisícky petržalčanov. Na tom by nebolo nič zaujímavé, ak by priamo ponad neho neprechádzalo elektrické vedenie vysokého napätia. Práve preto nie je jazero Draždiak oficiáne spravované ako kúpalisko. Nechcem si ani predstaviť, ako by tých 110 tisíc voltov zmenilo idylku krásneho letného dňa.

Chátrajúce slnečné hodiny pod prístavným mostom

Bratislavská Petržalka ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si nevedel

Jazero Draždiak a 110 tisíc voltov

Bratislavská Petržalka ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si nevedel

Hudba

Petržalka je každopádne spájaná aj so slovenskou hudobnou scénou. Nie sme však v Repete, aby sme spomínali iba časy minulé a tak nahliadneme k hudbe mladých, ktorá začala v Petržalke písať svoju modernú históriu v 90. rokoch, kedy sa formovali skupiny ako Názov Stavby, ktorej lepšia polovica pochádzala z južnej časti našej mestskej periférie. Takisto sa nedá nespomenúť legendárne vystúpenie Zvukov Ulice v DK Lúky, kedy sa počas open micu dostali prvýkrát na pódium Čistychov a Slipo, zatiaľ čo ich Patrik Metamorfolord, dnes známy ako Rytmus, sledoval z diaľky, oddychujúc po koncerte svojej prvej skupiny.

Odporúčané
FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky FOTO: Takto vyzerá byt v bratislavskom Starom Meste za pol milióna eur. Dvojizbák z roku 1928 je väčší ako bežné štvorizbáky 17. apríla 2024, 11:00

Prečo spomínam práve rap? Pretože ten najvernejšie opisoval dianie často spájané s kriminalitou mladých ľudí, medzi ktorou dominovali drogy, LPčka a vyberanie výpalného od dílerov. Aj o tom rapovali skupiny, ako už spomínaná Lúza a o trocha neskôr takisto dobre známa Druhá Strana a ešte neskôr aj H16, alebo Momo. Všetkých spájalo toto miesto, tvoriac jedinečný hudobný štýl, častokrát nepochopený za hranicami, kde sa v rape objavoval skôr komix, ako akási verzia gangsta rapu. Obyvatelia menších miest často nechápali tento fenomén označovaný často hanebne ako stoka rep, vychádzajúci práve z faktu, že v Petržalke sa toho v minulosti moc robiť nedalo.

Lúza - Čistychov, DJ Hajtkovič, Slipo

Bratislavská Petržalka ukrýva mnoho zaujímavostí, o ktorých si nevedel

Zanedbané detské ihriská, kvalitou aj počtom, mali za následok, že tínedžeri často experimentovali s návykovými látkami a nezamestnanosť ešte z éry mečiarizmu zasa viedla k trestnej činnosti. Dnes je však rok 2014 a Petržalka má obraz ghetta až na pár sídlisk dávno za sebou a tak zostáva už len spomienka v podobe albumov a demáčov ako Reč Naša, 3 mená, 4 písmená, Né Produkt, Výpoveďotomčojetuvideť, alebo Jednašestka v tvojom klube. Tie a mnohé ďalšie reflektovali kedysi zahanbenú polovicu nášho hlavného mesta, kedy nebolo vôbec nezvyčajné, že sa večer na jednom sídlisku (v mojom prípade v okolí Wolkrovej) zišlo niekoľko desiatok ľudí bez toho, aby sa konala nejaká akcia a bez toho, aby ich neustále otravovali policajné hliadky. Tieto pomyselné zrazy, ktoré sprevádzali moje detstvo, sú dnes už preč, čo je jednak vina prístupu polície, ale aj modernej doby, kedy deti čoraz častejšie zostanú radšej doma za počítačom (extrémne cliché, ja viem). Príjemné spomienky zostávajú rovnako, ako aj tie zlé. Aby som to zrhnul, tak len pripomeniem, že hore spomínané albumy reflektujú asi najlepšie, ako sa žilo a žije v tejto mestskej časti

Lúza - Priamo z 5tržalky

Veríme, že po prečítaní nášho článku vieš toho o Petržalke o niečo viac. Samozrejme, že sme do článku nezakomponovali všetko, čo táto mestská časť skrýva. Petržalka má ešte čo ponúknuť, ale o tom zasa niekedy nabudúce.

Domov
Zdieľať
Diskusia