Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
dnes 11. októbra 2024 o 18:27
Čas čítania 0:55
TASR Radoslava Juračková

Dobrá správa pre milovníkov kávy a čaju: Nová štúdia ukázala, že mnohých môžu zachrániť pred demenciou

ZDRAVIE CHOROBY KÁVA VEDA A VÝSKUM
Uložiť Uložené

Vedci odhadli odporúčanú dennú dávku pre efektívnosť jej účinkov.

Ak aj ty miluješ kávu a nepohrdneš ani horúcou šálkou čaju, určite ťa poteší najnovšie vedecké zistenie. Pravidelné pitie kávy môže u ľudí trpiacich vysokým krvným tlakom znížiť riziko vzniku demencie, uvádza nová štúdia. TASR informuje na základe správ žurnálu Nature Scientific Reports a portálu Medical Xpress.


Predchádzajúci výskum dokázal, že pravidelné pitie kávy alebo čaju dokáže redukovať zápaly. Štúdie tiež preukázali, že pitie týchto nápojov môže posilňovať hematoencefalickú bariéru. Oba tieto faktory vedci v minulosti spojili s redukciou rizika vzniku demencie.


Pri výskume zohľadňovali aj ďalšie faktory s potenciálom ovplyvniť výsledky, napríklad prítomnosť srdcového ochorenia alebo iné zdravotné problémy vrátane vysokého krvného tlaku. Výsledky výskumu zverejnili v žurnále Nature Scientific Reports. Na meranie využili údaje od približne 450-tisíc osôb.

káva
Zdroj: Unsplash / Toa Heftiba

Káva je účinnejšia ako čaj

Analýza zistila, že u ľudí s hypertenziou hrozilo vyššie riziko vzniku demencie ako u ľudí s normálnymi hodnotami krvného tlaku. Riešením však môžu byť teplé nápoje. Ak títo ľudia vypijú denne pol až jednu šálku kávy alebo štyri až päť šálok čaju, ich riziko je nižšie.

Podľa vedcov záleží aj na druhu konzumovanej kávy – najprospešnejšia bola káva z čerstvo pomletých zŕn.


Autori štúdie sa domnievajú, že pokles rizika vzniku demencie u konzumentov kofeínových nápojov trpiacich hypertenziou možno pripísať na vrub redukcie zápalov. Upozorňujú však, že štúdia hľadala spojitosti a že na pochopenie spojenia medzi konzumáciou kofeínu pacientmi s hypertenziou a vznikom demencie je potrebný ďalší výskum.

Zelený čaj ti pri zdravom životnom štýle pomôže aj s chudnutím.
Zelený čaj ti pri zdravom životnom štýle pomôže aj s chudnutím. Zdroj: Pexels
Domov
Zdieľať
Diskusia