Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Telekom.
dnes 9. októbra 2024 o 11:30
Čas čítania 1:55
Sponzorovaný obsah

Tablety a mobily v rukách detí: Pomocník pri učení alebo zdroj problémov?

TECH SMARTFÓNY TELEKOM
Uložiť Uložené

Deti sú prirodzene zvedavé, no oveľa viac náchylnejšie na závislosť od technológií.

Po prázdninách sa deti vrátili do školských lavíc a ich dni opäť vypĺňa učenie a príprava na nové školské výzvy. Technológie, ako sú tablety, mobilné telefóny a predovšetkým internet, sú dnes bežnou súčasťou vzdelávacieho procesu. Deti ich efektívne využívajú na hľadanie informácií, komunikáciu s učiteľmi, spolužiakmi a učenie sa nových jazykov. Avšak, mnoho detí trávi na internete značnú časť svojho voľného času nielen štúdiom, ale aj rôznymi formami zábavy, čo môže mať aj svoje riziká.

Podľa psychologičky Veroniky Pastrnakovej je dôležité, aby rodičia dbali na rovnováhu medzi časom stráveným online a reálnymi aktivitami: „Nadmerné trávenie času na internete môže viesť k rôznym problémom, od porúch spánku až po úzkostné stavy či zníženú schopnosť sústrediť sa,“ vysvetľuje.

dieťa tablet
Zdroj: Unsplash/Emily Wade

Nástroj pre vzdelanie aj pre zábavu

Je skvelé, že deti majú dnes prístup k obrovskému množstvu informácií, ktoré im môžu pomôcť pri štúdiu. Vyhľadávanie zdrojov na školské projekty, učenie sa cudzích jazykov alebo komunikácia s učiteľmi a spolužiakmi sú len niektoré z pozitívnych stránok internetu.

„Technológie umožňujú deťom nadviazať kontakty s rovesníkmi z celého sveta, zlepšovať si komunikačné zručnosti a rozširovať obzory,“ dodáva Pastrnaková. No keď sa deti začnú viac venovať online hrám, sociálnym sieťam alebo bezduchému skrolovaniu, môže to narušiť ich denný režim a vzdelávacie povinnosti.

Digitálne závislosti a psychické zdravie

Deti sú prirodzene zvedavé, no mozgové centrá, ktoré nám pomáhajú kriticky spracovávať informácie a brániť sa negatívnym vplyvom, nie sú u detí ešte plne vyvinuté. Preto sú náchylnejšie na závislosť od technológií a porovnávanie sa so štylizovanými obrazmi na sociálnych sieťach. Pastrnaková varuje, že „nadmerné porovnávanie sa s ideálmi online môže viesť k úzkostiam, zníženiu sebavedomia či dokonca depresiám."

Nadmerné používanie technológií ovplyvňuje aj školský výkon. Deti, ktoré sú neustále zahĺbené do obrazoviek, majú často problémy s koncentráciou. „Neustále prepínanie medzi učením a sledovaním obsahu na obrazovkách oslabuje schopnosť sústrediť sa na jednu úlohu, čo sa negatívne prejavuje na školských výsledkoch,“ dodáva Pastrnaková.

Digitálna gramotnosť vs. reálne interakcie

Využívanie technológií má svoje pozitíva, ale je rovnako dôležité, aby deti nezaostávali v reálnych sociálnych interakciách. „Nedostatok kontaktu s rovesníkmi v reálnom svete môže obmedziť schopnosť detí čítať neverbálne signály, čo vedie k oslabeniu empatie a komunikačných zručností," hovorí Pastrnaková. Preto by rodičia mali aktívne podporovať deti, aby si našli čas aj na šport, voľnočasové aktivity či hry vonku.

dievca, mobil
Zdroj: Unsplash/Clem Onojeghuo

Riešenie? Nastav hranice pomocou Wi-Fi Managera

Rodičia môžu pomôcť svojim deťom vytvoriť zdravé návyky pri používaní technológií. Jedným z efektívnych nástrojov je Wi-Fi Manager, ktorý ti umožní jednoducho nastavovať pravidlá pre internetové pripojenie priamo z aplikácie. Rodičia tak môžu regulovať čas, ktorý deti trávia online a udržiavať ich v rovnováhe medzi školskými povinnosťami a zábavou.

Táto služba umožňuje monitorovať výkonnosť pripojenia a optimalizovať nastavenia routera. Vďaka tomu zabezpečíš, že internet bude stabilný a bezpečný, čo je ideálne (nielen) pre deti počas štúdia aj mimo neho. Wi-Fi Manager je dostupný pre zákazníkov Telekomu s kompatibilným routerom a môže byť nenahraditeľným pomocníkom v udržiavaní digitálnej rovnováhy.

Získaj Wi-Fi Manager
Kvíz
Spoznáš podľa obrázkov tieto slovenské mestá?
Mesto na obrázku je
18
Mesto na obrázku je
Bardejov
Prešov
Košice
Mesto na obrázku je
28
Mesto na obrázku je
Trnava
Nitra
Bratislava
Mesto na obrázku je
38
Mesto na obrázku je
Prešov
Bardejov
Poprad
Mesto na obrázku je
48
Mesto na obrázku je
Žilina
Piešťany
Trenčín
Mesto na obrázku je
58
Mesto na obrázku je
Zvolen
Banská Bystrica
Bardejov
Mesto na obrázku je
68
Mesto na obrázku je
Prešov
Piešťany
Bratislava
Mesto na obrázku je
78
Mesto na obrázku je
Námestovo
Trenčín
Čadca
Mesto na obrázku je
88
Mesto na obrázku je
Bardejov
Nitra
Banská Štiavnica
Vyhodnotiť kvíz
Domov
Zdieľať
Diskusia