Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2024, 13:52
Čas čítania 1:57
Dominik Vetrák

Xbox je na dne. Výrobcovia hier sa údajne už ani nechcú obťažovať vydávať na konzolu hry, lebo ich nik nekupuje

Xbox je na dne. Výrobcovia hier sa údajne už ani nechcú obťažovať vydávať na konzolu hry, lebo ich nik nekupuje
Zdroj: XBox/PlayStation/CNET
TECH XBOX SERIES X/S
Uložiť Uložené

Zdá sa, že Xbox melie z posledného. Predaje konzol a hier sú veľmi smutné.

Xbox je na tom v posledných rokoch zle. Tvrdí to herný analytik a azda najdôveryhodnejší britský videoherný zdroj z hľadiska biznisu menom Christopher Dring. Ten na základe údajov o predajoch tvrdí, že predaje Xboxu umierajú a že ide o pokračujúci trend z posledných rokov. Dokonca mu údajne zástupcovia jednej veľkej a jednej menšej hernej spoločnosti povedali, že už ani nevedia, načo sa vôbec obťažujú s verziami svojich hier na Xbox.

Odporúčané
RECENZIA: Final Fantasy VII Rebirth je nafúknutý, prehajpovaný japonský nezmysel RECENZIA: Final Fantasy VII Rebirth je nafúknutý, prehajpovaný japonský nezmysel 16. marca 2024, 11:00

Dring je uznávaný herný žurnalista a analytik, ktorý podobné informácie neberie na ľahkú váhu. Jeho tvrdenia podložil aj samotný Xbox, keď sa rozhodol vydať štyri svoje exkluzivity na konzoly PlayStation a Nintendo Switch.

Dring, ako i väčšina herného priemyslu očakáva, že Xbox postupne vydá takmer všetky svoje exkluzivity aj na PlayStation. Na konzoly Xbox sa totiž predávajú len v malých množstvách, čo pravdepodobne nepokrýva náklady na ich výrobu. 

Dring tiež počul, že Xbox už nechce tak veľmi investovať do služby Game Pass. Je možné, že sa chcú najviac zamerať na to, aby boli veľkou vydavateľskou firmou (majú pod sebou gigantické štúdiá ako Activision/Blizzard, celú Bethesdu a niekoľko ďalších). Nedávno unikli aj ich potenciálne plány pre budúcu generáciu konzol, ktorá môže byť celkom iná, než hráči bežne očakávajú. 

Konzoly od Xboxu sa predávajú horšie ako starý Nintendo Switch aj v USA, čo je najsilnejšie teritórium Xboxu.

Predaje konzol Xbox a ich hier klesajú a najmä v Európe sú na tom veľmi zle. Rok 2023 bol po pandémii prvý, keď PlayStation ani Xbox nemali žiadne covidové obmedzenia a mohli naplno splniť požiadavky dopytu. Zatiaľ čo Sony predalo o 177 % viac konzol PS5 ako v roku 2022, Microsoft predal o 18 % menej konzol Xbox Series X/S ako v roku 2022. Išlo o ešte väčší pokles ako v prípade Nintendo Switch. Staručká a technicky nepostačujúca konzola od Nintenda mala 7 rokov, no stále sa predávala lepšie ako Xbox. 

Odporúčané
Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? Ktorú konzolu kúpiť na Vianoce? Je v roku 2023 lepší Xbox, PlayStation či Nintendo? 25. novembra 2023, 9:30

Vo februári 2024 predalo Sony len o 2 % menej konzol PS5 ako v tom istom mesiaci minulého roka. Naopak, predaje konzol Xbox Series X/S v rovnakom období klesli až o 47 %. Vo Francúzsku v roku 2023 dosahoval pomer predaných konzol medzi PS5 a Xbox Series X/S údajne až 90 : 10 v prospech japonskej konzoly.

xbox 2024
Zdroj: XBox/PlayStation/CNET

Zlé je to aj s hrami. V roku 2021 napríklad vo Francúzsku predal Xbox rovnako veľa hier na konkurenčné konzoly Switch a PlayStation, ako na svoje vlastné Xboxy. Na konkurenčných konzolách pritom vydáva len niekoľko hier, ako napríklad Minecraft. Obchody v Európe začínajú na pultoch vystavovať čoraz menej hier a konzol od Xboxu a radšej priestor venujú iným spoločnostiam.

Christopher Dring sa hernému biznisu venuje už 17 rokov a píše pre magazín GiBiz (Game Industry.biz). Údaje o predajoch konzol zbierajú od obchodov a samotných vydavateľov, takže majú hodnoverné informácie z prvej ruky.

Domov
Zdieľať
Diskusia