Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. marca 2024, 16:55
Čas čítania 1:36
Radka Klučárová

Adela Vinczeová sa napila z pohára svojho hosťa nakazeného HIV. Pred publikom tak chcela vyvrátiť obavy z jednoduchej nákazy

OSOBNOSTI ADELA VINCZEOVÁ (BANÁŠOVÁ) POSITIVE VIBES SPRÁVY Z DOMOVA VÍRUSY
Uložiť Uložené

„Počúvaj a nevymeníme si teda poháre na znak neinfekčného priateľstva?“ povedala a napila sa, čím si získala priazeň ľudí.

Moderátorka Adela Vinczeová si do svojej tolkšou Trochu inak s Adelou pozvala výkonného riaditeľa občianskeho združenia HIV/AIDS Slovensko Jána Kollera. V Štúdiu L+S sa rozprávali o HIV pozitívnych a o ochorení AIDS.

Ján Koller s vírusom bojuje od roku 2018, a ako sám uviedol, v súčasnosti je neinfekčný a nepredstavuje tak bezprostredné riziko pre svoje okolie.

Odporúčané
„Nechcem byť niekde, kde sa všetko točí okolo pretvárky a klamstiev.“ Rachellka dobrovoľne odchádza z drsnej reality šou Survivor „Nechcem byť niekde, kde sa všetko točí okolo pretvárky a klamstiev.“ Rachellka dobrovoľne odchádza z drsnej reality šou Survivor 14. marca 2024, 8:38

Osveta spoločnosti

Osobnú skúsenosť využíva Ján na pomoc a osvetu v spoločnosti o ochorení. „Pokiaľ človek berie lieky, je dlhodobo stabilizovaný a je na pomyselnej nule, keď je neinfekčný, tak vírus neprenáša žiadnym spôsobom. Aj keby sa niekto napil z pohára a bola by tam moja krv, nemá možnosť sa nakaziť,“ vysvetlil Koller situáciu HIV pozitívnych ľudí, ktorí podstupujú liečbu.

„Sú štúdie, ktoré dokazujú, že sex s pozitívnym človekom, ktorý je na liečbe, je stokrát bezpečnejší ako sex s človekom, ktorý nechodí na testy,“ priblížil riziká sexuálneho života.

Neinfekčné priateľstvo    

Počas relácie Adela urobila gesto, ktorým dala najavo, že zodpovední ľudia nakazení vírusom HIV pre verejnosť nepredstavujú riziko a nie je dôvod sa im vyhýbať. „Počúvaj a nevymeníme si teda poháre na znak neinfekčného priateľstva?“ povedala a napila sa z jeho pohára, čím si získala priazeň ľudí. 

„Keď nemusíš riešiť, lebo rozumieš a rešpektuješ fakty. Skvelá praktická ukážka. Gratulujem!“ napísala do komentára pod ukážkou na Facebooku Martina. „Odvážny chalan, a veľmi rozumný. Má môj obdiv. Ja by som ho len doplnila, že ľudia sú ako zvieratá. Keď sa niečoho boja a/alebo nerozumejú, buď gundžujú (frflú), alebo rovno útočia...“ napísala Alena. 

Kauza poslanca Hellebrandta

V slovenskej spoločnosti v uplynulých týždňoch rezonoval prípad exposlanca za Progresívne Slovensko Tomáša Hellebrandta. Hellebrandt podstupuje liečbu v zahraničí a s ochorením žije viac ako 15 rokov, vďaka čomu nie je infekčný a nepredstavuje ohrozenie pre okolie ani zdravotnícky personál. 

Odporúčané
PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal 7. apríla 2024, 6:22

Kauza sa týkala trestného oznámenia, ktoré na politika podala Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina. Hellebrandt totiž pri pobyte v nemocnici neohlásil svoju diagnózu, čím podľa nich ohrozil bezpečnosť a zdravie personálu a pacientov. 

Bývalého poslanca Národnej rady SR sa neskôr zastal známy rádiológ MUDr. Maroš Rudnay aj Inštitút ľudských práv. Napriek tomu sa vzdal poslaneckého mandátu.

Za trestným oznámením môže byť politická objednávka

Lekár tvrdí, že postup žilinskej nemocnice je škandalózny a nemá nič spoločné so zdravým rozumom. Zároveň si myslí, že za trestným oznámením na exposlanca je politická objednávka, vedenie nemocnice má totiž blízko k strane Hlas-SD. Nad týmto rozhodnutím krútia hlavou viacerí lekári, ktorí na sociálnych sieťach vyjadrili svoj nesúhlas a rozčarovanie. 

Domov
Zdieľať
Diskusia