Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. januára 2024, 11:55
Čas čítania 1:02
TASR

Musk prepísal históriu: úspešne implantoval čip do mozgu človeka. Prvý pacient vie ovládať zariadenia iba pomocou mysle

TECH ELON MUSK UMELÁ INTELIGENCIA
Uložiť Uložené

Povolenie na implantovanie zariadení do mozgov ľudských pacientov dostala spoločnosť v septembri 2023.

Spoločnosť Neuralink po prvý raz implantovala čip do ľudského mozgu. Pacientovi sa údajne darí dobre. Podľa agentúry Reuters o tom v pondelok informoval zakladateľ startupovej spoločnosti Elon Musk s tým, že by tento produkt mohol uľahčiť život ľuďom bez funkčných končatín.


„Prvé výsledky ukazujú sľubnú aktivitu neurónov,“ u operovaného pacienta napísal Musk na sieti X. „Prvý produkt Neuralink sa volá Telepathy,“ dodal. Vysvetlil, že umožňuje ovládať telefón alebo počítač a prostredníctvom nich takmer akékoľvek zariadenie len pomocou mysle.


Prvými používateľmi tejto technológie by podľa Muska mohli byť ľudia, ktorí prišli o schopnosť používať svoje končatiny. „Predstavte si, že by Stephen Hawking dokázal komunikovať rýchlejšie ako pisár na stroji alebo dražiteľ. V tom je pointa,“ objasnil Musk.


Povolenie na implantovanie takýchto zariadení do mozgov ľudských pacientov dostala spoločnosť Neuralink v septembri 2023 a následne začala s náborom dobrovoľníkov. Podľa agentúry Reuters šlo o významný míľnik v ambíciách startupu pomôcť pacientom s paralýzou a množstvom ďalších neurologických problémov.


Ambíciou je pomôcť liečiť neurologické poruchy, ako napríklad amyotrofická laterálna skleróza alebo Parkinsonova choroba, a možno raz dosiahnuť aj symbiotický vzťah medzi ľuďmi a umelou inteligenciou, konštatovala vo svojej správe agentúra AFP.


Pred ľuďmi sa testovanie čipu uskutočnilo na opiciach, ktoré boli v stave blízkom smrti, ako uviedol Musk s vysvetlením, aby sa „minimalizovalo riziko pre zdravé opice“. Podľa agentúry Reuters počas experimentu mali opice kŕče, paralýzu i opuch mozgu.


AFP pripomenula, že Muskova spoločnosť nie je jediná, ktorá sa snaží dosiahnuť pokrok v oblasti výskumu rozhrania mozog – stroj alebo mozog – počítač. Austrálska spoločnosť Synchron implantovala svoje prvé zariadenie pacientovi v USA v júli 2022.

Elon Musk Neuralink čip
Zdroj: Neuralink, TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia