Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednávaj si z množstva reštaurácií so skvelými zľavami na Wolte. S doručením.Objednaj si jedlo
26. januára 2024, 13:50
Čas čítania 2:32
refresher team Karolína Uličná

Najlepšie pivá v Európe podľa turistov: Česká republika zaznamenala celkové víťazstvo, ale prvé miesto je veľkým prekvapením

Najlepšie pivá v Európe podľa turistov: Česká republika zaznamenala celkové víťazstvo, ale prvé miesto je veľkým prekvapením
GASTRO
Uložiť Uložené
Gastronovinky na Refresheri ti prináša WoltObjednaj si jedlo

Aké je najlepšie pivo? Otázka, na ktorú je takmer nemožné odpovedať.

Populárna gastronomická webová stránka Taste Atlas sa rozhodla zostaviť rebríček 84 najlepších európskych pív a pivných štýlov. Hodnotili ho turisti, ktorí udelili hodnotenie od jednej do piatich hviezdičiek. Čím viac hviezdičiek, tým lepšie pivo.

Nejde teda o odborné hodnotenie, ale skôr o zoznam obľúbenosti. Hoci majú Česi v prvej desiatke troch zástupcov, české štýly v tomto rebríčku je potrebné brať s rezervou. Víťaz je pre nás prekvapením, ale určite ho vyskúšame!

8. miesto: Imperial stout

Toto silné a tmavé pivo bolo prvýkrát uvarené v Londýne, ale väčšinou sa spája s Ruskom, Pobaltím a v poslednom čase aj so Spojenými štátmi. Moderné imperiálne stouty zvyčajne oscilujú od tmavočervenej po tmavohnedú farbu. Majú veľmi intenzívnu chuť praženého sladu, sušeného ovocia, čokolády a kávy. Väčšina variantov je veľmi silná, podľa webovej stránky Taste Atlas obsahuje osem až 12 percent alkoholu.

Hodnotenie: 4,2 z 5

7. miesto: Plzenské

Plzenské pivo je pivný štýl pochádzajúci z Plzne. Prvá várka piva bola uvarená v roku 1842, čo z neho robí jeden z najmladších pivných štýlov, ktoré sa objavili v modernom pivovarníctve. V tom čase boli Plzenčania nespokojní s kvalitou miestneho piva, preto si do Plzne priviedli bavorského sládka Josefa Grolla, ktorý uvaril prvé pivo typu Pilsner. Pôvodnou myšlienkou bolo vytvoriť bavorský ležiak, ale použitie českých prísad ovplyvnilo vznik úplne nového štýlu.

Hodnotenie: 4,2 z 5 

6. miesto: Chodské pivo

Chodské pivo sa v historickom regióne Chodsko varí už od 12. storočia. Jeho základom je miestna voda s nízkym obsahom minerálov, chmeľ, slad a kvasnice. Môže obsahovať len špecifické odrody chmeľu (Žatecký poloraný červeňák, Sládek a Premiant). Vďaka dvojstupňovému procesu kvasenia, dlhému zreniu a výberu špecifických surovín je Chodské pivo zlatisté, sýte a sladové, s mierne horkou a výraznou chuťou, uvádza sa na webovej stránke.

Hodnotenie: 4,3 z 5

5. miesto: Weissbier

Klasické bavorské pšeničné pivo, ktoré je kvasené a vyznačuje sa penovým a zakaleným vzhľadom. Nemecký Weissbier musí obsahovať pšeničný slad (najmenej 50 %) a má arómu klinčekov, banánov, dymu a niekedy aj bublinkovej žuvačky. Weissbier je typicky sladový a mierne horký.

Hodnotenie: 4,3 z 5

4. miesto: Tripel

Belgický Tripel je veľmi dobré pivo s vysokým obsahom oxidu uhličitého. Tradične má vysoký obsah alkoholu, ktorý sa pohybuje medzi siedmimi a desiatimi percentami. Vyznačuje sa žltozlatou farbou a výrazným korenistým, ovocným a mierne sladkým sladovým charakterom. Prvé triple sa varili ako kláštorné pivá.

Hodnotenie: 4,3 z 5

3. miesto: České pivo

České pivo je veľmi všeobecný pojem, ktorý zahŕňa pivá s chráneným zemepisným označením (CHZO). Tie sa varia v celej Českej republike. Toto označenie používa približne 14 pivovarov pre 80 značiek piva. „České pivo vo väčšine prípadov obsahuje zvyškový (neskvasený) extrakt, ktorý je jedným z typických vlastností českého piva. Ďalšími znakmi sú intenzívnejšia farba, vyššia horkosť a vyššia hodnota pH v porovnaní so zahraničnými pivami,“ píše sa na webovej stránke BeerResearch.

Hodnotenie: 4,4 z 5

2. miesto: Lambik

Tradičný belgický pivný štýl má korene v Bruseli a regióne Pajottenland. Základom je najmenej 30 % pšenice a mladiny, ktorá je vždy spontánne kvasená miestnymi a prirodzene sa vyskytujúcimi divokými kvasinkami. Vďaka rôznym miestnym mikroorganizmom majú tieto pivá vždy jedinečný a často nepredvídateľný charakter. Vzhľadom na divokú povahu lambiku sa mnoho várok niekedy mieša, čo je štýl známy ako gueze, aby sa vytvorila chutnejšia verzia.

Hodnotenie: 4,3 z 5

1. miesto: Trapista

Trapistické pivo je špeciálna kategória pív, ktorá zahŕňa rôzne štýly varené v trapistických kláštoroch, uvádza sa na webovej stránke Taste Atlas. Trapistické pivá sú medzinárodne certifikované a môžu ich vyrábať len trapistické opátstva – patrí k nim šesť kláštorov v Belgicku a dva v Holandsku, zatiaľ čo Taliansko, Rakúsko, Anglicko, Francúzsko, Spojené štáty a Španielsko majú po jednom certifikovanom trapistickom pivovare. Pivo sa musí variť v bezprostrednej blízkosti opátstva a na celú výrobu musia dohliadať mnísi. Peniaze z predaja sa vracajú na potreby kláštora alebo sa používajú na pomoc chudobným.

Hodnotenie: 4,5 z 5

Domov
Zdieľať
Diskusia