Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. decembra 2023, 9:30
Čas čítania 3:48
Adriana Královičová

FOTO: Manželia Samo a Linda kúpili starý dom za 30 000 eur a prerobili ho na tradičnú slovenskú drevenicu

KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY DIZAJN INTERIÉROVÝ DIZAJN KAM NA VÝLET – SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Vďaka manželom Dvorštiakovcom dnes môžeš zažiť na vlastnej koži to, ako žili naši predkovia. Okrem drevenice postavili na Liptove aj dom na strome.

Rád by si si vyskúšal život ako naši predkovia? Mladý manželský pár Samuel a Linda sa rozhodli pustiť do zaujímavého projektu a vďaka nim dnes môžeš stráviť pobyt v autentickej slovenskej drevenici v obci Komjatná. Je v nej elektrina, no wifi ani kúpeľňu tam nenájdeš. Šikovní manželia majú dokonca druhý projekt. Dom na strome nájdeš na Liptove. Noc pre štyri osoby ťa v drevenici bude stáť 50 eur, domček na strome pre päť osôb ťa vyjde 150 eur. 

Aby drevenica bola čo najviac autentická, zháňali starý nábytok po celom Slovensku. Pre Refresher tvrdia, že niekedy boli naozaj zaskočení cenou starých nábytkov. Čo našli, kúpili, no čo sa im nepodarilo kúpiť, si vyrobili. S vlastnou výrobou im pomohol dokonca ich 82-ročný starý otec. „Jeden skvost sme našli na povale drevenice. Truhlica bola zničená, ale premaľovali sme ju a dnes ju nájdete v interiéri,“ hovorí Samuel. Stavbu na predaj hľadali dlho, no nakoniec ju našli cez inzerát. „Nájsť nejakú na predaj je veľmi ťažké. Väčšinou majú veľa majiteľov, ku ktorým sa už nie je možné dopátrať. Mnoho dreveníc je v dezolátnom stave a sú vhodné už iba na likvidáciu, preto nám to trvalo tak dlho, kým sme našli vhodnú stavbu,“ približuje nám Samuel. 

V článku sa dočítaš o tom, kde zohnali autentický nábytok, koľko ich drevenica nakoniec vyšla, čo bolo najdrahšie, s čím im pomohol ich starý 82-ročný otec, a aj to, ako pracovali na svojom druhom projekte. 

Slovensko architektúra interiérový dizajn dizajn
Zdroj: Archív: Tak.ako.kedysi

Zachránili drevenice, ktoré chátrali

Samuel hovorí, že projekt Tak ako kedysi vznikol veľmi spontánne. Dlho si všímal, ako naše tradičné slovenské drevenice chátrajú. Pomyslel si, aká je to veľká škoda, že postupne prichádzame o bohatstvo, ktoré na Slovensku máme. Tak sa rozhodol, že jednu takú „zachráni“. Na celom domčeku pracoval svojpomocne spoločne so svojou manželkou. 

„Na projekte som pracoval väčšinou ja sám, samozrejme, s podporou manželky. Hlavnou úlohou bolo nájsť drevenicu, ktorá bola na predaj, a potom sa už postupne pustiť do rekonštrukcie. Rekonštrukcia trvala asi trištvrte roka, ale teda s tým, že som to všetko robil viac-menej sám a len po poobediach, keďže som chodil normálne do práce,“ hovorí nám. 

Drevenička sa nachádza na Liptove v dedinke Komjatná. Nájdeš ju priamo v dedine, takže je možnosť prísť autom, ale aj autobusom. Komjatná je skvelé východiskové miesto na rôzne túry po okolí, napríklad Veľký Choč či Rozsutec. Ako odkazujú manželia, samotný pobyt v dreveničke sa dá spestriť aj takýmto výletom.

Slovensko architektúra interiérový dizajn dizajn
Zdroj: Archív: Tak ako kedysi

Elektrinu máš, no wifi ani kúpeľňu nečakaj

Interiér vo všetkých dreveniciach je podobný. Väčšinou sa v drevenici nachádzajú dve izby, a to predná a zadná izba. Predná izba slúžila ako kuchyňa a v tej druhej izbe bolo sedenie a postele. A tak to presne ostalo aj v drevenici, ktorú manželia zrekonštruovali. „Snažili sme sa len o veľmi jemnú rekonštrukciu, naozaj len toho, čo bolo nevyhnutné. Zariadenie, ktoré sme potom použili, bolo buď to pôvodné z našej dreveničky, alebo také, ktoré sa nám podarilo kúpiť od ľudí, ktorí takéto starožitnosti doma majú. Čo sme nedokázali zohnať, sme si vyrobili sami. Napríklad také garniže nad okná nám vyrobil náš 82-ročný starý otec,“ dodáva Samuel. 

Hostia nájdu naozaj autentický interiér, podobný tomu, ako mali naši predkovia. Spať budeš v pôvodných posteliach a zohrievať vodu budeš na peci. „V našej malebnej drevenici si môžete dopriať odpočinok na pôvodných autentických posteliach, ktoré prešli rekonštrukciou tak, aby vám zabezpečili dokonalý komfort, no zároveň vás neukrátili o unikátny zážitok z prenocovania,“ dodáva pár. Podľa ich slov bola najcennejšia truhlica, ktorú našli na povale. Podarilo sa im ju zrenovovať a premaľovať. Starožitné postele im predala rodina z Hôrky pri Poprade.

V dreveničke je elektrina, ale hosťom odporúčajú zapáliť si petrolejové lampy a vyskúšať si to bez nej. Wifi tam, samozrejme, nie je, nenájdeš tam ani kúpeľňu. „Kedysi ľudia fungovali na potoku, ktorý je hneď vedľa. WC je riešené latrínou pri drevenici. V kuchynke je umývadlo a ľudia si vedia zohriať vodu na základnú hygienu priamo na piecke,“ opisuje Samuel. 

Odkiaľ zháňali nábytok?

Počas rekonštrukcie a zariaďovania ich zaskočili ceny „starého“ nábytku. „Vedeli sme, koľko nás bude stáť kúpa dreveničky, no nevedeli sme, koľko budú stáť tieto vzácne starožitné veci, ktoré sme potom dovnútra umiestnili. Niektoré kúsky boli naozaj drahé, no keďže sme si dreveničku rekonštruovali svojpomocne, tak sme na tom niečo ušetrili. Z toho dôvodu nám nevznikli nejaké obrovské neočakávané výdavky,“ vysvetľujú nám. Dodávajú, že starožitná posteľ ich stála 300 eur. 

  

Manželia kúpili drevenicu za 30 000 eur. „Možno by sa to niekomu zdalo málo, ale vzhľadom na stav, v akom bola a koľko úprav si vyžadovala, sme s takou finálnou cenou nerátali,“ dodáva Samuel. 

Slovensko architektúra interiérový dizajn dizajn Slovensko architektúra interiérový dizajn dizajn Slovensko architektúra interiérový dizajn dizajn Slovensko architektúra interiérový dizajn dizajn
Zobraziť galériu
(11)

Ich druhý projekt nájdeš na strome 

Mladého páru sme sa opýtali aj na ich druhý projekt, ktorým je Na strome. Dom nájdeš na Liptove. Na myšlienke tohto projektu sa podieľali taktiež obidvaja, no celú stavbu zverili do rúk firmy. „S prvotným nápadom som prišiel asi ja, ale potom sme riešili všetko spolu. Realizáciu sme nechali na firmu, ktorá sa výstavbe takýchto domčekov venuje. Samotná stavba domu netrvala dlho, pár týždňov, no veľmi veľa času zabralo vybavenie povolení a všetko okolo toho,“ hovorí Samuel. 

 

Interiér je vyrobený celý na mieru, odvíjal sa od toho, že je domček postavený na stromoch. Pár mal nejakú predstavu, čo tam chce mať, a všetko sa podarilo vyrobiť tak, ako si to predstavovali. Najväčšou dominantou domčeka je podľa Samuela a Lindy určite lokalita. Ubytovanie ponúka rozprávkové výhľady. 

„Čo sa týka rozpočtu, vedeli sme, koľko to bude stáť, cena bola stanovená hneď na začiatku. No museli sme napríklad kúpiť štvorkolku, a to kvôli tomu, aby sa domček na tom mieste mohol postaviť. Toto bol asi jediný väčší, nepredpokladaný náklad,“ dodávaDomček sa nachádza na Liptove, na okraji lesa medzi dedinami Liptovské Sliače a Partizánska Ľupča. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Dom na strome (@nastrome.sk)

Anketa:
Páčia sa ti projekty šikovného mladého páru?
WAU! Veľmi šikovní mladí ľudia.
Je to super, rada by som si vyskúšala pobyt v drevenici. 
WAU! Veľmi šikovní mladí ľudia.
50 %
Je to super, rada by som si vyskúšala pobyt v drevenici. 
50 %
Domov
Zdieľať
Diskusia