Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. decembra 2023, 9:22
Čas čítania 0:37
Karolína Uličná

FOTO: Červený prízrak vznášajúci sa nad gigantickou búrkou. Astronaut zachytil vzácny vesmírny úkaz nad Zemou

TECH MEDZINÁRODNÁ VESMÍRNA STANICA VESMÍR
Uložiť Uložené

Neobyčajný atmosférický úkaz sa podarilo zachytiť na hranici vesmíru.

Dánskemu astronautovi Andreasovi Mogensenovi sa na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) podarilo zachytiť nevídaný jav. Ide o tzv. Červeného škriatka, informovala o tom ESA

Tento prízrak, v angličtine označovaný ako „red sprite“, sa objavuje nad silnými búrkami a zo Zeme sa pozoruje veľmi ťažko. Vzniká 40 až 80 kilometrov nad Zemou, preto je možné zachytiť ho len vo vyšších vrstvách atmosféry. 

cerveny skriatok burka vesmir ukaz priroda red sprite
Zdroj: ESA/A. Mogensen

Na zaznamenávanie takýchto prírodných anomálií sa používa špeciálny prístroj, ktorý monitoruje interakcie medzi atmosférou a vesmírom. Konkrétne táto snímka je vyhotovená pomocou Davidsonovej kamery, ktorá pripomína ľudské oko a vďaka možným zmenám kontrastu dokáže zachytiť za sekundu až 100-tisíc záberov pri minimálnej spotrebe elektrickej energie.

red sprite cerveny skratok prirodny ukaz cervene svetlo
Zdroj: Google/Flickr

Ako píše tn.cz, takéto vlastnosti sú na vyfotografovanie niečoho takého ideálne, pretože Červený škriatok sa ukáže iba na zlomok sekundy. Kamera je najnovšie súčasťou experimentu a predpokladá sa, že podobné snímky budú pribúdať.

Odporúčané
Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť Ak si milovník vesmíru, v Brne je miesto pre teba. Pozri si, ako vyzerá štúdium kozmických technológií a kde sa môžeš uplatniť 11. januára 2024, 9:00

V Česku sa v minulosti podarilo fotografovi Danielovi Ščerbovi vyfotiť hneď niekoľko Červených škriatkov, jeho fotka sa stala astronomickou snímkou dňa.

Domov
Zdieľať
Diskusia