Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
19. novembra 2023, 12:30
Čas čítania 14:47
Martin Adam Pavlík

Rytmus: Otváram novú etapu zrelého rapu. Ak budem zdravý, ďalšieho Bengora by som za***al v roku 2040 (Rozhovor)

Rytmus: Otváram novú etapu zrelého rapu. Ak budem zdravý, ďalšieho Bengora by som za***al v roku 2040 (Rozhovor)
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely
ZAUJÍMAVOSTI HUDBA KONTRAFAKT RAP RYTMUS
Uložiť Uložené

Udáva trendy, nechodí s davom, nedáva si servítku pred ústa a rád provokuje. Vyspovedali sme najznámejšieho slovenského rapera.

„Bengoro je jednoducho vymyslená postava ako Rocky a plánujem s ňou pokračovať... Jednotka vyšla v roku 2006, dvojka vychádza teraz, a ak budem zdravý, je dosť možné, že ďalšieho Bengora by som za***al v roku 2040,“ povedal Rytmus o svojom alter egu pre Refresher. V nedeľu 19. novembra vydáva nový album Bengoro 2.

Patrik Vrbovský už dávno nie je iba raper. Je populárnou celebritou, boxerom, announcerom či podnikateľom. Na jeho hudbe vyrástlo niekoľko generácií. Ako líder piešťanského Kontrafaktu začiatkom nového milénia doslova rozkopol dvere na hudobnej scéne, neskôr sa presadil aj sólovou tvorbou.


V roku 2006 debutoval s albumom Bengoro a po sedemnástich rokoch sa rozhodol vydať pokračovanie, pričom ide v poradí už o jeho šiestu štúdiovku. V septembri nastolil novú éru slovenského rapu, keď s Kontrafaktom vypredal pražskú O2 Arénu a vystúpil pre 16-tisícový dav. O rok to chce zopakovať na rovnakom mieste ako sólo umelec s ešte veľkolepejšou šou, pretože miluje výzvy a nepozná limity.

V osobnom rozhovore hovorí o viacerých témach od výchovy syna až po potenciálne boxerské zápasy so známymi rapermi či politickú angažovanosť. Ak chceš viac článkov o hudbe, pridaj sa do klubu Refresher+. Budeš si môcť prečítať napríklad rozhovor s Richardom Müllerom, Darou Rolins, Ronie alebo s rapermi SupomErikom Tresorom či Dušanom Vlkom.

Rytmus rap
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely

Budúcoročný koncert Kontrafaktu v Tipos Aréne je vypredaný. Do akej miery to bude identická šou s tou, ktorú diváci mohli vidieť prednedávnom v O2 Aréne? Budú tam pridané alebo vynechané skladby?

Je to svojím spôsobom tour, takže mala by to byť tá istá šou a je možné, že v tom budeme pokračovať aj na ďalších veľkých miestach –⁠ štadiónoch, arénach –⁠ po celom Slovensku a Česku. Jednoducho niekde, kde máš aspoň desaťtisícovú kapacitu. Keď dáš O2 Arénu, kde bolo vyše 15-tisíc ľudí, prečo by sme mali ísť niekam, kde je len trojtisícová kapacita?

Aké máš s odstupom času pocity z toho koncertu v Prahe? Zmenil by si niečo?

Nie, nemenil by som nič. Všetko dopadlo presne tak, ako malo. Bolo to aj také ukázanie pozície. Niektorí chlapci na instagramoch si, samozrejme, povyprávali, ale vypredávať štadióny je taký level, že to zabetónuje každého. Tam je dodebatované.

Ktorých chlapcov konkrétne myslíš?

Myslím tých, ktorí boli konfrontovaní s tým, že prečo aj oni nedajú O2 Arénu, a vyhovárali sa, že O2 Aréna je pre nich pi****na, lebo majú radi malé klubíky. (smiech) Poviem to tak, ako to je. Neberte to v zlom, ale ako fakt.

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00

My sme ukázali, aké sú karty kategórie A a ako sú veľké legendárne štadiónové kapely. Toto nemôže dať hocikto. Dá to iba ten, kto má veľa odrapované, veľa celoplošných hitov a kto má velikánsku základňu fanúšikov, ktorí prídu z celých dvoch krajín na jedno miesto. Hotovo.

Kontrafakt O2 Aréna Praha rap
Zdroj: Petr Klapper/Mafia Records


Tento mesiac vydávaš nový album Bengoro 2. Môžeš priblížiť, koľko skladieb môžeme čakať, a aspoň naznačiť, aké featy na ňom budeš mať?

Bude tam cca trinásť alebo štrnásť skladieb. A čo sa týka featov, asi deväť alebo desať.

Na základe čoho si vyberal hostí?

Mal som pocit, že všetci si volajú na albumy tých istých ľudí, tak som si povedal, že to spravím inak a dám priestor a šancu všetkým mladým romákom, ktorých som stretol od roku 2006 až doteraz. Nie sú tam však iba romáci, pretože je tam napríklad aj Maxo Šrámek, ktorý je jednoducho talentovaný umelec. Je tam tiež Nia.

Na albume Bengoro sú ostré, nekompromisné veci Temeraf, Ivan T. z Prešova alebo Potrebujem tvoju nenávisť. Budú na dvojke podobne drsné tracky, kde budeš menovite veľmi jasne nakladať či si robiť žarty z niektorých raperov či celebrít?

Nie. Snažím sa byť autentický, budem mať čoskoro už 47 rokov, a ak by som mal niekomu nadávať vo svojom veku rovnakým spôsobom, asi by mi to bolo nepríjemné. Už ani tie nadávky mi až tak nejdú. Nerobím to nasilu.

Bude tam teda menej vulgarizmov.

Určite, ale to bolo už aj pri posledných albumoch. Teraz som chcel, aby človek mal pri počúvaní pocit, že to je stále Bengoro, ale vynovený, upgradnutý, zrelý. Otváram novú etapu zrelého rapu. V tej dobe to bol mladý nasratý romák, ktorý hovoril hocičo, no dnes som už iný.

V jednej zo skladieb vravíš, že Bengorom sa to celé začalo a aj sa to ním skončí. Ako to myslíš?

Bengoro je jednoducho vymyslená postava ako Rocky a plánujem s ňou pokračovať. Ako v tej skladbe rapujem ďalej, skončí to, až keď poslednýkrát zatvorím oči. Jednotka vyšla v roku 2006, dvojka vychádza teraz, a ak budem zdravý, je dosť možné, že ďalšieho Bengora by som za***al v roku 2040. Bol by tam opäť zmapovaný môj život. Na dvojke inak budú napríklad ďalšie číslované tracky ako Späť ku dňom 2, Rázny básnik 3 a Prečo 3. 

Rytmus rap
Zdroj: Refresher/Tomáš Biely

Koľko klipov plánuješ k albumu vydať?

Určite aspoň dva naložené. Potom už budem pridávať veci len v kratšej forme, napríklad v reelskach na sociálne siete.

Jeden z klipov si nakrútil v Dubaji. Prečo práve tam?

Je to preto, lebo tam rád chodím. Kúpili sme tam aj byt. A keďže je to skladba o mne, súvisí to spolu.

Na Instagrame si promoval dátum 14. septembra 2024, vraj sa vtedy uvidí, kto prekoná KF v O2 Aréne. Chceš vtedy koncertovať v Prahe sólo?

Presne tak. Štvrtého decembra pôjdu do predaja lístky.

Plánuješ mať teda ešte väčšiu, veľkolepejšiu šou, než si mal s Kontrafaktom? 

Určite lepšiu, aby si odchádzal s pocitom, že „ty k***t, to čo dal čávo?“

Kontrafakt O2 Aréna Praha rap
Zdroj: Petr Klapper/Mafia Records

Čo si pod tým máme predstaviť? Bude tam viac pyrotechniky?

Niečo iné. Keby som prišiel len s väčšou pyrotechnikou, prišlo by mi to také slabučké. Chcel by som proste iný koncept, aj čo sa týka stageu. Chcem to prispôsobiť aj tomu, že moja sólová kariéra mimo Kontrafaktu je žánrovo pestrejšia. 

Vieš si predstaviť, že by si v rámci expandovania koncertoval aj v zahraničí mimo Slovenska a Česka?

Nie, to má každý na háku. Nikto ti tam nerozumie a nikto by neprišiel na teba. Aj keď som istú dobu mával koncerty v Poľsku. Ale vieš čo, vyjde skladba s Maďarmi, ktorá má potenciál byť úspešná, pretože sú to dosť známi raperi. Majú tridsaťmiliónové views. Spravili so mnou skladbu takú čardášovo-trapoidnú.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta 26. apríla 2024, 11:00

A asi jedine toto je cesta nejak sa presadiť aj v zahraničí, cez single a spolupráce. Možno ťa zavolajú potom napríklad niekde na festival. Pretože v Európe to funguje tak, že keď sú raperi známi, vystupujú po celom svete, ale pre svoju komunitu. Lenže naša komunita na Slovensku je strašne malá. Keď Poliak vystupuje, môže ísť do Anglicka, do Ameriky, do Austrálie.

No mám sen spraviť pre Slovákov a Čechov veľký koncert v Londýne. Mám tam vyhliadnuté také divadlo, kde som raz bol na koncerte Lennyho Kravitza. No nemám nejaké velikánske ambície v tomto smere. Z toho som už vyrástol.

Rytmus
Zdroj: Matúš Zeťák

Tento rok si mal zopár totálne nečakaných featov. Najväčším prekvapením bola nepochybne spolupráca s Mirom Jarošom, s ktorým máte pieseň Zmrzlina. Ty si v podcaste u Oskara Baramiho povedal, že si do toho šiel len kvôli svojmu synovi. Ako na tú pieseň reagoval Sanel?

Bol hotový. Detská radosť. Urobil som to určite preto, lebo sme malému od malička Mira Jaroša púšťali. Zaujalo ho to. Je pekné vidieť svoje dieťa, ako začne vnímať hudbu, keď si hudobník. Decká na Mira Jaroša reagujú a on má v mojom živote nejakú stopu. Dokonca som to bral aj ako super gesto v tom zmysle, že prísť na to, čo je správne, keďže na Bengorovi som mal vetu, že: Jarošov k***t.

Oslovil si ho ty alebo on teba?

On mňa.

Nedávno si zverejnil video, kde hrá tvoj syn na bicie a tešíš sa z toho. Chceš mať z neho vyslovene bubeníka alebo to bola skôr spontánna scénka, na ktorej si chcel poukázať, že asi pôjde v tvojich šľapajach a bude mať blízko k hudbe?

Neplánujem nič. Čím viac plánuješ, tým viac to bude inak a budeš potom nešťastný. Ale tak asi je pravdepodobné, že sa bude venovať hudbe, keďže decká zdedia nejaké gény po rodičoch. Zároveň, keď vidí, kam chodí jeho otec a čo robí, lepí sa to naňho. Beriem ho do môjho sveta, aby to videl a navnímal. Neplánujem mu život, čím by mal byť.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Keď si povie, že bude záhradkár, plne ho podporím. Nie je totiž nič viac, ako keď vidíš svoje dieťa šťastné. To je najviac. Nechcel by som ho vidieť nešťastného. A to sa presne môže stať, keby som naňho robil nátlaky, aby hral na bicie, a určoval mu, koľko musí cvičiť. On to reálne nebude chcieť, ale ja si budem presadzovať nejaký plán na úkor svojho šťastia. Chápeš.

Jasné, nechceš byť ten direktívny tatko, ktorý syna do niečoho nasilu tlačí.

Chcem, aby ma miloval, a nie, aby odo mňa utekal a nenávidel ma. Nechcem, aby na mňa spomínal s tým, že som ho terorizoval so svojimi pi******mi. 

Poďme k bojovým športom, ktorým posledné roky venuješ popri hudbe tiež veľa času. Si spoluorganizátorom Fight Night Challenge, viackrát si tam aj zápasil. Plánuješ sa ešte vrátiť do ringu?

Momentálne neplánujem, ale je to taká vec, že nikdy nevieš. Začal som znova chodiť na tréningy a tam som predominoval majstrov Slovenska. Vtedy som si povedal, že to stále v sebe mám. Každý zápas a každá príprava ťa niekam posunie.

Po zápase s Monstrom som si povedal, že box nechcem vidieť pol roka, takže som chodil do posilky a nabral som silu. Potom som šiel po pol roku na tréning boxu, a keď som zaťal päsť a trafil, cítil som, že tam mám zbrane. Tým chcem povedať, že neviem, čo bude. Uvidí sa. 

rytmus
Zdroj: Fight Night Challenge

Pýtam sa preto, lebo FNC je známa tým, že sú tam rôzne súboje raperov, pričom ty si mal prednedávnom jeden beef so Separom...

Ale len cez sociálne siete. Bol to taký beef, aký som mal aj so Salátovou (slovenskou stand-up komičkou Simonou Salátovou, pozn. redaktora). Takýchto beefov som mal po k***t.

No určite by ľudí zaujímal tvoj zápas v ringu so Separom, keďže aj on už v FNC bol, bil sa s Majkom Spiritom. Nešiel by si s ním do ringu?

Podľa mňa by to nedal. Na sto percent by nenastúpil. Nevie boxovať. Išiel so Spiritom, ktorý trénoval tri mesiace, a cez kryt dostával údery prednou rukou, pričom to sú úplne tie najľahšie údery. Ale keď už sme pri tom, každý raper, ktorý by chcel ísť náhodou so mnou boxovať, nech si dá najprv zápas s profíkom. Alebo stačí aj s amatérskym boxerom, aby si zaslúžil moju pozornosť.

Separ mal vlastne po zápase so Spiritom zlomený nos. Vraj však nastupoval so zranením...

Tak tomu neverím. Aj keď dobre, možno to nebol práve jeho prípad, ale niekedy na niekom strašne vidno, že keď prehrá, zrazu vy**be všetky choroby, čo mal. Všetky zlomené rebrá, vývody z hrubého čreva, dop**i, bronchitída, arytmia, covidy, môj k***t. A sú potom takí, ktorí keď prehrajú, s úctou uznajú porážku.

A čo tak zápas so Spiritom? Do toho by si šiel?

Bavili sme sa o tom. Spárovali sme spolu.

A ako to dopadlo?

Brácho, tak jak keď trénuješ s niekým, kto to robí tri mesiace. Ide len dopredu s prednou rukou, nevie spraviť kombináciu úderov. A keď šesť rokov boxuješ, ľahko sa mu uhneš alebo znesieš úder. Začal som sa viac hýbať a zrazu bol v pi*i z toho.  

Je teda reálna šanca, že by k tomuto zápasu mohlo raz dôjsť, možno keď na sebe viac zapracuje?

Nejdem to hovoriť s istotou. Uvidíme, čo prinesie život.

Momentálne je v FNC horúci beef medzi Erikom Tresorom a Frayerom Flexkingom. Chcel by si vidieť ich spoločný zápas?

Určite, Erik by vyhral, lebo je skúsenejší. Preto to Flexking nechce zobrať, čo chápem.

Chápeš aj Flexkingov trashtalk a rýpanie do Erika?

A nebolo to náhodou naopak?

Možno to Erik začal, ale nemyslím si, že bol ten, kto začal s urážkami.

Je jasné, že Erik chcel zápas s Flexkingom a on mu zase povedal, že to takto nefunguje. Vieš, koľko ľudí mne dennodenne píše, že by so mnou chceli zápas?

Len tak, bežní ľudia?

Samozrejme. Chvíľu boxujú, tak mi napíšu, aby som si dal s nimi zápas. Uveria si, že ťa dajú dole a tak, no jednoducho to tak nefunguje, pretože keď niečo vybuduješ, nemôže zrazu len tak niekto prísť a zlízať smotanu – to však teraz hovorím za seba, nie za Flexkinga. Keby to takto fungovalo, mohol by som vyzvať Mika Tysona.

Rytmus box FNC
Zdroj: Fight Night Challenge

S Frayerom Flexkingom si už hudobne spolupracoval. Podľa Erika si mu vraj ty navrhol feat, no odmietol to, pretože sa na to vraj ešte necíti. Ako si to vtedy zobral? Neurazil si sa?

On chcel odo mňa feat, čo ti j**e? (smiech) Poslal mi dve skladby a ja som to nedal. Buď ma to až tak neoslovilo, alebo som to nevedel dať v dôsledku vyťaženosti. On je dobrý raper, o to pokoj, ale ja musím vidieť nejaký koncept a príbeh, ktorý viem vytvoriť za pár minút.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš   REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

S Flexkingom napríklad to začalo úplne nevinne. Zakoktal sa, povedal „rakety jak pizza“, začal som to používať, on si to všimol a hodil sa do vody, lebo z toho bol celý šťastný. Začali sme si písať a spravili sme song.

Prišli hneď názory, že toto by si nemal robiť, tak sme j**li ďalší song. Potom mi vraveli, že už som skončil, tak sme dali ešte aj tretiu vec. Tam je ten koncept. S Erikom som nemal žiaden koncept. I keď s ním som zase veľakrát spároval. Takých tridsať kôl sme dali dokopy určite. Každopádne verím tomu, že raz určite dáme aj nejaký spoločný track.

Oktagon MMA oznámil odvetu zápasu storočia medzi Attilom Véghom a Karlosom Vémolom. Koho tipuješ na víťaza?

V postoji určite Attilu. Ak to bude prebiehať len v postoji, tak Karlos nemá vôbec šancu. Avšak v prípade, že by šli na zem, Attila by to mal ťažké. No to, že ho Vémola na tú zem dostane, nie je samozrejmé, keďže Attila je nesmierne skúsený. Neviem.

Prešiel by som k tvojej ďalšej záľube, ktorou je herectvo. V krimitrileri Vojna policajtov zasadeného do 90. rokov stvárniš drsného gangstra. Ako si sa zhostil tejto roly? Sadlo ti to alebo si s tým trocha bojoval?

Jak keby som to robil celý život. Dovolím si tvrdiť, že som bol ešte lepší, ako niektorí profi herci. Ich totiž na VŠMU nenaučia to, ako sa správali vagabundi z 90. rokov. Oni nevedia, ako sa obliekali a aký mali slovník. Slovenskí herci hovoria krásnou spisovnou slovenčinou, učia sa na škole Shakespeara. Ja predstavujem iné herectvo.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho REFRESHNI si playlist: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

Hodím sa do tej roly typologicky a snažím sa o čo najväčšiu autenticitu. V Amerike je napríklad bežné to, že do filmu režiséri obsadia nehercov, ktorí napríklad boli v base a podobne. Potom zahrajú svoju postavu oveľa dôveryhodnejšie, lebo si isté veci zažili na vlastnej koži. A takú rolu, jak hrám ja v tom filme, nemá šancu zahrať niekto, kto mal v škole samé jednotky.

Rytmus Vojna Policajtov
Zdroj: CinemArt SK

Ty si predsa len pamätáš gangstrov z 90. rokov...

Ja som z toho vychádzal aj pri albume Bengoro. Vieš, ja nie som vagabund, no pri počúvaní albumu si ten pocit dostal. Viem vytvoriť postavu.

Na to by som nadviazal. Do akej miery si sa držal scenára, ktorý napísal Arpád Soltész?

Haluz je, že ja som scenár ani nečítal. (smiech) Ja neviem, ja mám asi nejakú chorobu, že keď niečo čítaš, ale nejde ti to do hlavy. Keď niečo čítam, tak sa stratím, mne to musíš rozprávať. Ja som došiel za režisérom a povedal som mu: „Ja vám verím, že to bude dobré.“ Týpek na mňa kukal. (smiech) Ale chcel som, samozrejme, aby mi priblížili moju postavu, tak mi povedali, koho hrám, a zbežne, ako sa mám chovať. Potom to už bolo veľmi jednoduché.

Nechal ťa teda režisér Rudolf Biermann vytvoriť si tú postavu viac-menej po svojom?

Zatiaľ každý, s kým som robil.

Vo filme Invalid bolo vidno, že si si svoju postavu vytvoril do veľkej miery sám, pričom to fungovalo. Chcel si v tom teda pokračovať?

Určite. Pamätám sa inak, že niektorí herci na mňa zvláštne pozerali, keď som prišiel za režisérom a spýtal som sa ho, či by som to nemohol spraviť inak. Jedna z vecí, vďaka ktorým mám potrebu si to robiť po svojom, je aj to, že keď si robím videoklipy, som režisérom ja sám. Lenže tí herci tento prístup nechápali.

Odporúčané
Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) Slovenka Adéla robí kariéru v LA: Moja naivita tu dostala zabrať, šoubiznis je tvrdý. Pomôcť mi chce Madonnin producent (Rozhovor) 3. apríla 2024, 12:30

Vtedy som pochopil, že oni sú ako keby takí robotníci, ktorí spravia všetko, čo im ich šéf (režisér) povie. Mne však extrémne záleží na tom, aby to bolo úplne vychytané a autentické. Ja som si pri svojej postave dokonca vytvoril vlastné masky a rekvizity. Došiel som za nimi a povedal som im, že chcem jazvu cez pol tváre. Povedali, že nie, že to je pi****na. Ja som vytiahol telefón a ukázal som im, jak to vyzerá. Stále boli skeptickí, nakoniec mi to tak spravili a uznali, že to vyzerá fakt dobre.

Poviem ti, ako to je. Troška som sa do toho celého ponoril a idem na to veľmi jednoducho. Kámo, keď mám hrať gangstra, chcem mať strašnú jazvu na tvári. Najradšej by som si dal aj nejaké žlté vy****né zuby k tomu alebo iné vlasy. Ja som aj pri tejto postave chcel inak parochňu. Chcel som mať také dlhšie a také nagélované dozadu. (smiech) Mal som veľké predstavy a nevedeli mi v tom vyhovieť. No častokrát aj ocenili, keď som chcel niečo zmeniť a pridať. 

Rešpektovali ťa ostatní herci?

To som mal úplne v pi*i. Ja tam s týmto nejdem. Ja si vždy hovorím, že to proste zaj***m, a je mi jedno, čo si niekto myslí. S Alexandrom Bártom a Jurajom Lojom sme si však veľmi sadli aj ľudsky. A keď som náhodou niečo nevedel, spýtal som sa Adyho Hajdu.    

Si človek, ktorý zámerne a rád polarizuje ľudí, skúša ich limity a toleranciu. Prednedávnom si pridal video, na ktorom rapuješ skladbu Keď jazdíme my a pred tebou jazdia vozičkári na nejakej párty. Vieš priblížiť, o akú akciu išlo?

Vystupoval som pre vozíčkarov a chceli pustiť song Keď jazdíme my. Oni si to vypýtali, takže som odpadol. Ja že: „Určite?“ Oni že: „Určite.“ To nebolo tak, že som tam došiel a začal som sa im vysmievať. Oni sú len jednoducho tiež ľudia, ktorí majú zmysel pre humor a chcú sa baviť.   

Rytmus.
Rytmus. Zdroj: Matúš Zeťák

V poslednom čase si trocha uťahuješ na sociálnych sieťach z podpory pre Ukrajinu a ľudí, ktorí sa k situácii u susedov vyjadrujú. Je vojna na Ukrajine podľa teba vec, ktorú treba takto zľahčovať?

Ja si nerobím žarty z vojny. Zľahčujem len toho chlapíka, ktorý nahral to video o zbierke Tank. Príde mi to strašne úsmevné. Nechcem tým na nič poukázať, ja nevravím nikde, že mu j**e alebo že má pravdu. Proste som to nechal na ľudí a tak to aj zostane. Mohol by som začať rozoberať, že aha, čo teraz spravil tento týpek, ale to som nikdy nespravil.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP  REFRESHNI si playlist: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

Pred voľbami si „na truc“ povedal, že budeš voliť komunistov, pretože podľa rapera Zverinu by sa hudobníci mali vyjadriť aj k politickým témam. Predpokladám, že si len žartoval, no chytil sa toho samotný líder komunistickej strany, ktorý to prezdieľal, vo veľkom šíril na sociálnych sieťach, a dostalo sa to dokonca do reportáže na Markíze. Ako to s odstupom času vnímaš?

Zverina povedal, že by sme sa mali vyjadrovať k politickým témam, a ja som ukázal, že takto to dopadne, keď sa vyjadrujeme. Zverina asi narážal na to, že by sme všetci mali hromadne voliť PS. A keď náhodou nevolíš PS, tak si akože za k****a alebo čo?

Chcel si teda poukázať na to, že aj vyjadriť sa k tejto téme môže byť istým spôsobom nebezpečné.

Áno.

Robil si si teda srandu? Chápem to správne?

Ja by som volil komunistov.

Hej? (smiech)

Prečo sa smeješ? (smiech)

Lebo mi to nepripadá úplne v pohode a neviem si ani predstaviť, že by si ich práve ty naozaj volil.

Kámo, za komunistov bolo najlepšie. (smiech) Pozri, je to tak, že ja by som nemal nikomu vysvetľovať, koho by som volil a či si robím srandu alebo nerobím. Toto sa mi nepáči jednoducho na tom celom, že snaha dotlačiť niekoho k tomu, aby volil niekoho, s kým by boli všetci spokojní.

Ja chápem, čo ti vadí. Prekáža ti, keď sa ťa niekto snaží dotlačiť nasilu do istých vyjadrení.

Úplne. A hlavne, keď sa o to snaží čávo, ktorý v jednom songu rapuje, že bude piť celý život. Potom bude pi****ny vyprávať, že by sme sa mali vyjadrovať.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album   REFRESHNI si playlist: Cardi B stelesňuje ženský rap, Nik Tendo predstavil EP a Future s Metrom Boominom vydali album 22. marca 2024, 9:20

Na tieto témy by som však nadviazal vlastnou bizarnou historkou z leta, keď som bol na chate. Susedia z vedľajšej chaty z repráku zrazu začali púšťať Kontrafakt, potom Cigánsky sen a hneď za tým fašistickú kapelu Krátky proces a Ondreja Ďuricu, ktorý je tiež obľúbencom u extrémistickej ultrapravice. Zneli texty o spaľovaní Židov a podobne. Bolo to desivé a absolútne som vtedy nechápal, čo sa to deje. Ako vnímaš takéto veci?

Presne o tomto som urobil pesničku, ktorá bude na novom albume. Títo ľudia nejdú do hĺbky. Hip-hop berú iba tak, že sa zabávajú. Veľa ľudí si ešte stále neuvedomuje, čo znamená slovo rasizmus. Veľa ľudí toľko necestuje a nevie, ako to na svete funguje.

Možno nemali šancu sa stretnúť a spoznať s inými rasami a potom im príde normálne počúvať Cigánsky sen, kde rapujem o romákoch, a hneď nato si pustia rasistickú kapelu. Beriem to tak, že sú to nesčítaní ľudia alebo sú jednoducho len tak mimo, že im vlastne ani nedochádza, jak im kúruje. Sú jednoduchí. Ja však nemôžem nikomu diktovať, jak sa má správať.

Veľmi kontroverzná osobnosť Filip „Fiki“ Sulík v rozhovore pre Refresher povedal, že si mu prisľúbil účasť v podcaste. Čo ťa k tomu viedlo? Neprekážajú ti jeho mizogýnne, sexistické či transfóbne vyjadrenia?

Nemám ho až tak napozeraného a neviem úplne o všetkom, čo kedy povedal.

A keby si mal, prehodnotil by si to, či k nemu pôjdeš do podcastu?

Mne je to jedno. V prvom rade nezodpovedám nijako za niekoho minulosť a správanie. Ja prezentujem v prvom rade seba a nie je mojou úlohou si robiť rozbor jeho správania. Je to môj fanúšik, idem tam preto. Bavili sme sa o slangoch, o konkrétnych textoch v mojich skladbách.

Odporúčané
KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev KVÍZ: Spoznáš bratislavské kluby podľa fotky? Ukáž, aký si párty lev 19. marca 2024, 11:00

Zaujímal sa o to, ako, čo a kedy vzniklo, a prišlo mi to sympatické. V tom podcaste so mnou chce do hĺbky rozobrať moje texty a prišlo mi to zaujímavé, pretože som sa s nikým, práve o tomto, v žiadnom rozhovore nebavil. A keby sme sa bavili aj o iných témach, tak nevidím absolútne v ničom problém. Nie som politik a nikomu nedlhujem žiadne vysvetlenie vlastných rozhodnutí.

Domov
Zdieľať
Diskusia