Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
24. septembra 2023, 14:30
Čas čítania 10:17
Martin Adam Pavlík

Dara Rolins: Pár hodín pred koncertom v O2 Aréne som skončila na infúzke v sanitke. Vyzeralo to tak, že ho zrušíme (Rozhovor)

Dara Rolins: Pár hodín pred koncertom v O2 Aréne som skončila na infúzke v sanitke. Vyzeralo to tak, že ho zrušíme (Rozhovor)
Zdroj: Instagram/Dara Rolins
ZAUJÍMAVOSTI DARA ROLINS HUDBA ROZHOVORY ŠOUBIZNIS
Uložiť Uložené

Speváčka len pred pár dňami vydala prvý singel Energia z pripravovaného nového albumu.

Dueto s Karlom Gottom Zvonky štěstí jej navždy zmenilo život, dnes je nespochybniteľnou ikonou slovenskej pop music. Aj ty určite poznáš úspešné hity Čo o mne vieš, Arabela, Anjelik môj, Nebo, peklo, raj alebo Party DJ.

Dara Rolins (50) je však aj podnikateľkou, fotomodelkou a influencerkou. Keď vojde do miestnosti, rozžiari ju širokým úsmevom, odľahčí napätie svojou otvorenosťou a získa si vás prenikavým šarmom.


V osobnom rozhovore pre Refresher priblížila, kedy plánuje vydať nový album, odhalila niečo zo svojho súkromia a okrem iného prezradila, prečo takmer zrušila veľkolepý koncert v O2 Aréne tesne pred jeho začiatkom.  

Ak ťa zaujímajú články venované hudbe, podpor nás a staň sa členom klubu Refresher+. Budeš si môcť prečítať ďalšie rozhovory, napríklad s legendárnym Richardom Müllerom, s mladým talentovaným hudobníkom The Curly Simonom alebo so speváčkou Ronie

Dara Rolins hudba pop
Zdroj: Refresher/Martin Mendel

Máš za sebou dlhú a naozaj úspešnú kariéru, viacerí interpreti sa však často v tomto období dostávajú pod tlak, že musia stále niečo tvoriť a spraviť niečo výnimočné a megalomanské ako kedysi, aj keď už možno nie sú takí plní nápadov. Pociťuješ to aj ty alebo si s týmto nikdy nebojovala?

U mňa je to jednoduché, keďže práve ja som tá, ktorá rozhoduje o tom, kedy niečo pustiť von do sveta a umelecky sa prejaviť. Nie som pod tlakom žiadneho vydavateľa. Mám totálnu slobodu a tvorím iba v období, keď mám kreatívny potenciál a kopne ma múza. Vďaka tomu sa ladne vyhýbam tej prázdnote v umeleckom prejave.

Odporúčané
Tomáš stážuje u eurokomisára Maroša Šefčoviča: Plat 1 300 eur stačí na prežitie. Na druhú prácu by som už nemal čas (Rozhovor) Tomáš stážuje u eurokomisára Maroša Šefčoviča: Plat 1 300 eur stačí na prežitie. Na druhú prácu by som už nemal čas (Rozhovor) 2. mája 2024, 16:30

Je veľa umelcov na scéne, ktorí tvoria tak, že som z toho až zmätená a mám pocit, že vydávajú už osemnásty album za rok, tristopäťdesiaty singel a štrnásty videoklip. (smiech) Myslím si, že to nie je potrebné na to, aby človek zostal v pamäti ľudí. Nie je to o počte, ale o tom, kedy a čo ten umelec povie.

Dara Rolins
Zdroj: Instagram/Dara Rolins

Nemala si teda nikdy krízu, keď si sa cítila tvorivo vyprázdnená a mala si pocit, že všetko, čo bolo treba, si už povedala?

Mala, jasné. Príde to vždy v tej pauze medzi albumami. Ale tieto obdobia, ktoré si ty tak krásne zadefinoval, prechádzajú kontinuálne a spontánne do období, keď zrazu mám chuť tvoriť. A stalo sa mi to aj naposledy. Posledný album ETC som vydala v roku 2017, a hoci som urobila odvtedy nejaké single, až teraz som sa rozhodla, že chcem vydať nový album, pretože v sebe cítim potenciál a istý tvorivý pretlak.

Predpokladám, že udalosti, ktoré sa v živote dejú, sú vždy vďačnou inšpiráciou. Čo ťa najviac inšpirovalo a inšpiruje pri tvorbe najnovšieho albumu?

Vydať niečo nové som chcela už dlhší čas, ale tým, že sa nevenujem len hudbe, ale aj podnikám a snažím sa byť aktívna takisto v iných sférach, som sa k tomu nevedela dostať. Až som prišla do bodu, že vidím, ako peniaze príjemne plynú a môžem si dovoliť si v štúdiu vlastne aj odpočinúť.

Odporúčané
Lara z Ruže pre nevestu: Na Dolli sa nehnevám. Po všetkých hejtoch mi jej dokonca prišlo ľúto (Rozhovor) Lara z Ruže pre nevestu: Na Dolli sa nehnevám. Po všetkých hejtoch mi jej dokonca prišlo ľúto (Rozhovor) 2. mája 2024, 12:30

Mám potrebnú nezávislosť. A tá je pre umelca veľmi dôležitá. Keď tam nie je ten tlak, že to musíš robiť a len to, keď to budeš robiť, ti zarobí peniaze a len vtedy budeš môcť zaplatiť účty. Ja to tak nemám a nikdy som to tak ani nemala, preto si môžem dovoliť aj také dlhé pauzy medzi jednotlivými albumami. Stávam sa občas otrokom trocha iných aktivít, no teraz je to dobre vybalansované.

Chceš tým povedať, že tie iné aktivity ťa často dostávajú preč od muziky?

Určite. A s múzou je to ťažké, nemôžeš jej dať úplatok, ani si s ňou nemôžeš dať len tak rande v presný čas. (smiech) Spolupracuje iba vtedy, keď chce ona. Ja som si to teraz aspoň ohraničila tak, že do konca roka chcem vydať tri single, v januári bude veľká šou v O2 Aréne a potom tri alebo štyri mesiace budem robiť iba na novom albume. Nechcem byť vtedy rušená ničím iným. Niekde síce už medzičasom vyšla mylná informácia, že celý album vydám do konca tohto roka, ale to sa nedá stihnúť.

Album by teda podľa toho, čo vravíš, mal vyjsť asi v druhej polovici budúceho roka. Povedala si už skôr, že bude pestrý ako tvoj život. Znamená to, že bude pestrý aj z hľadiska žánrov, alebo si mala na mysli skôr jeho témy?

Bude pestrý vo všetkých smeroch. Druhý singel napríklad bude v ghetto house štýle, tretí je zase skôr afrobeat. S hudobnými producentmi z New Yorku to budú skôr soulové veci. Budem spolupracovať aj s producentmi z Londýna, takže bude to zaujímavé. Na finálnej nahrávke bude určite cítiť vplyv toho, čo teraz najviac počúvam.

Odporúčané
30 Seconds to Mars: Ich odvážny BDSM videoklip zakázali televízie a čelili 30-miliónovej žalobe 30 Seconds to Mars: Ich odvážny BDSM videoklip zakázali televízie a čelili 30-miliónovej žalobe 1. mája 2024, 9:30

Plus vravela som si, že už dlho som nevydala nejakú peknú kantilénu. Veľa ľudí by vraj chcelo podobnú pesničku, ako je Anjelik môj, kde zaznie naplno môj hlas vo výškach, a rozumiem im, pretože aj to tvorí istým spôsobom moju značku.

 

To ťa vlastne identifikovalo...

Totálne, takže aj do toho možno ešte znova zabŕdnem. 

Koho inak momentálne najviac počúvaš, keď vravíš o tých vplyvoch?

Je to napríklad Ty Dolla $ign, toho úplne zbožňujem. Počúvam aj Drakea a 21 Savagea, ich spoločný album ma veľmi baví. Ďalej Russ alebo Snoh Aalegra.

Vieš už, koľko skladieb bude mať nový album a koľko spoluprác môžeme čakať?

Neviem to presne, ale určite vznikne viac pesničiek.

Povedzme, že viac než desať?

Rozhodne. Z nich následne budem vyberať. Možno sa niektoré na album ani nedostanú. Niekedy sa mi stane, že sa mi istá pieseň zrazu niečím nehodí k tým ostatným a nedám ju tam. Buď nie je taká silná ako ostatné, alebo jej stále niečo chýba a treba ju inak uchopiť.

Dara Rolins
Zdroj: Instagram/Dara Rolins

Budeš na novom albume spolupracovať aj s nejakými rapermi?

Rada by som. Bavili sme sa o tom s Petrom Pannom a chcela by som mať spolupráce či už s domácimi rapermi, alebo s niekým mimo Česko-Slovenska.

A kto ťa momentálne baví na našej scéne?

Calin, Viktor Sheen a určite chcem robiť aj s Dalybom. Máme dobrý vzťah, on bol jeden z prvých ľudí, s ktorými som komunikovala nový album. 

Keď už spomínaš Dalyba, bulvár a fanúšikovia istý čas špekulovali nad tým, že medzi vami bolo v minulosti aj niečo viac než len hudobná spolupráca. Nikdy si sa k tomu bližšie nevyjadrila, chceš, aby to tak zostalo, alebo ti nerobí problém to dnes priznať či vyvrátiť?

No comment. (úsmev)

Na domácej popovej scéne si absolútne jedinečným zjavom, keďže si vypredala pražskú O2 Arénu. S odstupom času to bol najlepší koncert, aký si kedy zažila?

Čo sa týka majestátnosti, tak jasné, to sa nedalo porovnať s ničím iným. V každom prípade to, s čím „vstupuješ do hry“, je veľmi podobné tomu, čo prežívam, aj keď vstupujem na javisko na námestí, kde je maximálne päťtisíc ľudí. Keď už si tam, nepočítaš to a neriešiš, len cítiš tú masu a tlak. Je však pravda, že v jednom momente som si v O2 Aréne na pódiu uvedomila, čo sa to vlastne deje. Vtedy som získala ten pocit zadosťučinenia. Bola som na seba pyšná.

Bol to pre teba najintenzívnejší moment na pódiu?

Zostane ti to navždy v hlave. Nedá sa to ničím prebiť.

Tento rok sa do teba obul hudobný producent Tomi Popovič, lebo si ho na koncert v O2 Aréne nezavolala ako hosťa. Povedala si na to, že by si mu odporučila vymeniť psychiatra a nechápeš, ako môže byť taký talentovaný človek taký nenávistný a dlhodobo frustrovaný. Vyrozprávali ste si to medzičasom, alebo je medzi vami stále zlá krv?

Nie je si čo vyrozprávať a nie je ani žiadna zlá krv. Ja k nemu necítim nič iné, len rešpekt ako k interpretovi, s ktorým som naspievala jeden zo svojich mnohých hitov. Musím to zdôrazniť, pretože on tvrdí, že on ma vyrobil a že naša pieseň je môj jediný hit, ktorý som za celú kariéru urobila. To však hádam ani nemusím vyvracať. Môže to povedať len niekto, kto nemá v poriadku svoje ego. 

Zamrzela ťa jeho reakcia?

Jasné, že ma to zamrzelo. Ani mi nenapadlo, že sa to niekoho môže dotknúť. Ja som tých duet naspievala toľko, že keby sa mal uraziť každý, neviem, ako by to vyzeralo. Ani Patrik so mnou nie je na každom vystúpení, ani Kali. Nenapadlo mi, že môže vzniknúť takáto nenávistná reakcia voči mne a takisto Tine, ktorá tú skladbu zaspievala so mnou.

Odporúčané
Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) Slovák Samuel reselluje vstupenky: Za mesiac som si zarobil už aj 50-tisíc eur, cudzinci si za lístky ochotne priplatia (Rozhovor) 30. apríla 2024, 9:30

Koncert v O2 Aréne si zopakuješ 27. januára, vraj pôjde o úplne novú šou s novými skladbami. Zavoláš tam viac hostí vrátane Popoviča, alebo po tom, čo povedal, už ho nemáš vlastne prečo volať?

Po tom, čo mi napísal do správy naozaj výdatnú slohovú prácu, nemám dôvod ani chuť. Ja robím s ľuďmi, s ktorými mám dobré vzťahy, a v tej O2 Aréne bola skutočne pekná energia s každým, s kým som tam vystúpila. Aj s Patrikom, s ktorým sme prežili roky vo vzťahu.  

S Rytmusom ste spolu chodili sedem rokov a rozišli ste sa údajne v mieri, aký vzťah máte dnes? Napíšete si občas?

To nie, aj keď sme sa rozišli v mieri. Veľa ľudí ma, keď k tomu rozchodu došlo, ľutovalo, ale nebolo prečo. Prvotný impulz prišiel z mojej strany a následne sme vyhodnotili obidvaja, že keď nie je jeden šťastný vo vzťahu, nemôže byť ani ten druhý.

Necítila som už, že v tom vzťahu je to, čo v ňom má byť. Patrik mi po krátkom čase dal za pravdu a vlastne mi poďakoval, že som „rozsekla“ náš vzťah, pretože našiel svoju osudovú ženu a majú spolu dieťa. Všetko, po čom túžil, zažil s ňou. Dnes je to tak, že nikto z nás sa necíti ublížený, pretože sme prišli na to, že sme urobili dobre a to rozhodnutie bolo správne.

To však neznamená, že sú z nás kamoši a chodíme spolu na kávičky. To nie, ale je tam mier, a tak ako ja jemu neprajem nič iné než more šťastia, čo ostatne má, tak si myslím, že to tak je aj z jeho strany a je rád, že som šťastná ja. Ukázalo sa to aj vtedy, keď prijal pozvanie na môj koncert v O2 Aréne a ako frajer tam vystúpil. Ako frajer aj prišiel za mnou do šatne, objali sme sa a mali sme pár minút na to, aby sme si povedali, že je všetko v mieri a ideme ďalej.  

Vieš si predstaviť, že by ste spolu ešte niekedy nahrali spoločnú skladbu?

Pokojne. Nevylučujem to. Nikdy nehovor nikdy.

Plánuješ podobne veľký koncert ako v O2 Aréne spraviť aj na Slovensku?

Zatiaľ to nemám v pláne, pretože ten môj program, ktorý mám nachystaný, je doslova a do písmena vyrobený pre O2 Arénu, na ten konkrétny priestor. Nikam inam sa nezmestíme. Potrebujem tam napríklad aj strop, nemôže to byť preto open air koncert. Riešili sme to dlho s Rolom Wraníkom, ktorý stojí za celou stavbou, a uvedomili sme si, že to musí byť práve v Prahe, a keby sme to chceli urobiť inde, museli by sme to celé prekopať, prestavať a kompletne zmeniť šou.

Máš vysnívané miesto, kde by si chcela niekedy koncertovať?

Na štadióne vo Wembley by bolo fajn. (smiech)

Dara Rolins
Zdroj: Instagram/Dara Rolins

Čo najbizarnejšie sa ti stalo počas nejakého koncertu? 

Stal sa mi veľký bizár, o ktorom vlastne nikto nevie. Pred koncertom v O2 Aréne mi moja veľmi dobrá blízka kamarátka, moja fotografka, ponúkla sprej, ktorý mi mal upokojiť hlasivky, keďže som ich mala vyčerpané po tom, čo sme v ten deň mali skúšku a ešte aj generálku. Vravela, že ho má overený a používajú ho jej deti, vraj je na prírodnej báze a pomôže mi. Bolo to pár hodín pred začiatkom koncertu.  

Odporúčané
Kanye West vs. Taylor Swift: kto odštartoval známy „beef“, ako sa skončil a akú rolu v ňom zohrala Kim Kardashian? Kanye West vs. Taylor Swift: kto odštartoval známy „beef“, ako sa skončil a akú rolu v ňom zohrala Kim Kardashian? 29. apríla 2024, 14:30

V dobrej viere mi ponúkla tento sprej a ja som si ho vzala. Spôsobil však to, že sme museli zavolať záchranku a dve hodiny pred koncertom som bola na infúzke. Vyzeralo to tak, že koncert zrušíme. V tom spreji totiž bol propolis, na ktorý som alergická.

Začala si sa dusiť?

Hej, ale nakoniec ma dali dokopy v sanitke na krytom parkovisku v backstagei. Dostala som infúziu a ešte nejaké lieky. Neviem ani, čo všetko ešte do mňa doktorka napichala, ale zabralo to.

Ktorá spomedzi všetkých tvojich piesní je pre teba najosobnejšia a prečo?

Asi Ver mi, ale každá je osobná. Mám vo zvyku spievať o veciach, ktoré fakt prežívam a ktoré ma trápia. Keď si hlbšie prečítaš texty, sú tam odkazy na to, čo som v tom období, keď som ich písala, cítila. Aj keď spievame všetci o láske, kamarátstve či sa snažíme piesňami nejako motivovať ľudí, vždy sa to dá uchopiť veľmi osobne.

Ktorá je podľa teba tvoja najkrajšia pieseň?

(smiech) To je pekné, že sa na to pýtaš. Zlaté. Nad tým som sa nikdy nezamýšľala. Asi to je Arabela.

A ktorá je najbolestivejšia?

Znamenie. To je taká pomalá vec, ktorú mám spojenú s obdobím, keď zomrel môj otec. Nemohla som ju spievať ešte dlho po jeho smrti, ale v O2 Aréne som ju už spievala. Doteraz pri nej naňho vždy myslím.

Prešiel by som ešte k niekoľkým témam mimo hudby. Momentálne chodíš s českým futbalistom Pavlom Nedvědom. V jednom rozhovore si povedala na margo vášho vzťahu, že na toho pravého sa oplatí počkať. Je teda naozaj on ten pravý?

Vždy to je ten pravý. Ja som nikdy nepochybovala o tom, že by som bola s nepravým.

Dara Rolins Pavel Nedvěd
Zdroj: Instagram/Dara Rolins

Ten pravý je teda vždy ten aktuálny? (smiech)

Rozhodne. Čo by to bolo za divný vzťah, keby som bola s niekým len preto, aby mi akože vyplnil čas, pokým stretnem toho pravého? A ja sa vôbec nehanbím za túto povedzme naivitu, lebo to dodáva vzťahu iskru a energiu. Takže áno, myslím si, že Pavel je ten pravý, a je mi s ním krásne. Cítime to tak obidvaja a užívame si tento aktuálny stav. Nič nám nebráni myslieť si, že to takto bude až do konca života.

So spevákom Matějom Homolom máš dcéru Lauru, vedieš ju k umeniu či priamo k hudbe, alebo má trocha iné záujmy?

Prekvapuje ma totálne svojím vkusom a širokým záberom, aj hudobným. Cítiť u nej zárodok umeleckosti. Má to geneticky dosť nasypané či už odo mňa, alebo od otca Matěja, ktorý je takisto veľmi zaujímavý týpek a talentovaný hudobník.

Odporúčané
Dolli z Ruže pre nevestu: Dubaj mi platil môj expriateľ, o syna stále bojujem. Treba si nájsť partnera, ktorý sa o teba postará Dolli z Ruže pre nevestu: Dubaj mi platil môj expriateľ, o syna stále bojujem. Treba si nájsť partnera, ktorý sa o teba postará 28. apríla 2024, 16:30

Je síce žánrovo úplne odlišný odo mňa, ale o to pestrejšie to je pre ňu. Chuť tvoriť hudbu zatiaľ však nemá. To, čo ju aktuálne najviac baví, je pole dance a vzdušná umelecká akrobacia so šálmi, čo je však takisto aktivita spojená s hudbou, keďže na ňu tancuje. A je v tom veľmi dobrá, ide jej to.

Bohužiaľ mi nechce dovoliť postnúť verejne nejaké videá, kde to vidno, ale tak by som sa rada pochválila svetu, akú mám šikovnú akrobatku doma. Je v tom ladnosť, ženskosť, neha. Je to pekný mix toho, čo podedila po mne aj otcovi. Plus má to v hlave dosť v poriadku.

Dara Rolins
Zdroj: archív Dary Rolins

Nedá sa nevšimnúť si, že na svoj vek vyzeráš veľmi dobre a oveľa mladšie. Aký máš tréningový alebo stravovací plán?

Hýbem sa každý deň. Neexistuje, aby som sa zobudila bez toho, aby som sa nejako nerozcvičila, nenatiahla a neskočila si pár pozdravov slnku. Chodím aj na pilates každý druhý deň s trénerkou na hodinku či hodinku a pol. Nie je to však o tom, že musím, ale o tom, že chcem.

Endorfíny sú pre mňa motorom. Cítim, ako ma to nenápadne posúva dopredu. Čo sa týka jedla, ide to ruka v ruke s tým, čo robím. Jedávam dvakrát, maximálne trikrát denne rozumné porcie. Samozrejme, premýšľam aj nad tým, čo konkrétne do svojho tela dávam, pretože z neho potrebujem čerpať.

Odporúčané
Thia Vittek: So známym menom to nie je ľahké, zažila som šikanu. No učili ma, že to, čo nejde ľahko, si viac vážime (Rozhovor) Thia Vittek: So známym menom to nie je ľahké, zažila som šikanu. No učili ma, že to, čo nejde ľahko, si viac vážime (Rozhovor) 28. apríla 2024, 12:30

Neberiem to tak, že mu poviem: „Tak, teraz máš prázdniny a môžeš jesť kraviny.“ Dôležitá je disciplína. Tieto veci sa musia stať človeku vlastnými, musí v tom zotrvať. Musí to byť prístup – takto žijem, takto ma to baví a takto je to pre mňa prirodzené. Mať to zrovnané v hlave je základ. 

Domov
Zdieľať
Diskusia