Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
24. septembra 2023, 19:25
Čas čítania 3:35
Martin Adam Pavlík

Bude Kontrafakt vystupovať už len na štadiónoch? Rytmus exkluzívne pre Refresher o pražskom koncerte, ktorý prepísal históriu rapu

Bude Kontrafakt vystupovať už len na štadiónoch? Rytmus exkluzívne pre Refresher o pražskom koncerte, ktorý prepísal históriu rapu
Zdroj: Petr Klapper
HUDBA HUDBA KONTRAFAKT RAP RYTMUS
Uložiť Uložené

Kontrafakt vypredal pražskú O2 Arénu. Boli sme pri tom.

V sobotu 23. septembra 2023 sa navždy zmenila história česko-slovenského rapu. Postaralo sa o to trio z Piešťan Kontrafakt, ktoré už dvadsať rokov nemenne tvorí Rytmus, Ego a Anys. Vystúpili v pražskej O2 Aréne pre takmer 17-tisícový dav, teda najväčšie publikum, aké kedy na ich koncert prišlo, a spravili šou, na akú sa nezabúda. 

Ich kariéra celý čas smerovala k tomuto dňu. Vysnívali si ho, dostali ho a zaslúžili si ho, rovnako ako ich verní fanúšikovia. „Moje pocity sa nedajú opísať. Nemám na to slova. Najväčšie a najbrutálnejšie ďakujem za najlepších fans a za tento život, ktorý žijem,“ povedal Rytmus v nedeľu po koncerte exkluzívne pre Refresher.

Kontrafakt O2 Aréna Praha rap
Zdroj: Petr Klapper/Mafia Records

Ďalšia šou čoskoro v Bratislave 

Pražským koncertom Kontrafakt udal nový smer a započal novú éru. Na našu otázku, či tak ešte trojicu uvidíme hrať aj na menších pódiách a festivaloch alebo už len v arénach a na štadiónoch, Rytmus odkázal: „Samozrejme, aj inde, ale za väčší honorár a iné podmienky ako veľká kapela, ktorá hrá na štadiónoch.“


„Nechápte ma zle, ale týmto sme chceli posunúť veľkosť rapu. Vlastná liga, ktorá určuje honoráre, možnosti, zážitky,“ dodal sebavedome líder. Za jeho slovami však stoja činy. Kontrafakt pred veľkým koncertom spojil sily so svetoznámym stagedizajnérom Martinom Hruškom, ktorý sa postaral o unikátny dizajn pódia a dodal mu navyše skvelú myšlienku

Odporúčané
To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek To najlepšie z pouličnej kultúry a možnosť vyhrať 3 300 €. Druhý ročník eventu The Streets Culture predstavil niekoľko noviniek 26. apríla 2024, 15:00


Trio a živú kapelu tak dopĺňali majestátne kulisy v podobe nafúknutej planéty Zem, lietajúceho mesiaca, obrovskej LED obrazovky vysokej ako 8-poschodová bytovka so stále meniacou sa projekciou či zdvižnej plochy, na ktorej Rytmus istý čas stál vysoko nad pódiom a rapoval.

Nechýbala ani prepracovaná hra so svetlami, konfety, ohne a množstvo pyrotechniky. Takmer identickú šou predvedie trojica v spolupráci s promotérmi Tomášom Snášelom, Danielom Snášelom a Jiřím Pikrtom z Mafia Records taktiež 9. februára na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave, ako oznámila v závere koncertu.

Kontrafakt O2 Aréna Praha rap
Zdroj: Petr Klapper/Mafia Records

Staré klasiky a Rytmusove sólovky

Kontrafakt bombastický dvojhodinový set zložený až zo štyridsiatich skladieb otvoril pomerne prekvapivo hitom Zme úplne napiču z legendárneho albumu Bozk na rozlúčku a diváci si nemohli priať lepší a priamejší úvod. Podľa Rytmusa musela byť práve toto tá prvá skladba. V setliste si ju jednoducho nevedel predstaviť na inom mieste. 

„Rozhodli sme tak sa podľa skúseností z koncertov. Vedeli sme, čo ľudia chceli, ale zároveň, čo funguje a nefunguje,“ povedal na margo úderného „otvaráku“ raper. Po ňom spolu so svojím kolegom Egom pokračoval v prísnej nádielke drsných starých vecí ešte z prvej polovice nového milénia typu Nikomu neverím alebo E.R.A. 

Zazneli aj piesne z Rytmusovej sólovej tvorby ako Temeraf či Potrebujem tvoju nenávisť. Následne trio skočilo do roku 2021, keď vyšiel zatiaľ posledný album KF ako Rolls, a zahralo Reklamu na rap. Krátko nato sa O2 Arénou začali rozliehať prvé tóny jednej z najpopulárnejších skladieb kapely – JBMNT, čo davu poriadne rozprúdilo krv v žilách a začal skákať ako o život. Kotol vrel aj pri osvedčenom bangri Mulano stylos.

Kontrafakt O2 Aréna Praha rap
Zdroj: Petr Klapper/Mafia Records

Vzácni hostia aj vyznanie lásky 

Na stage neskôr nabehli prví hostia večera, českí raperi Calin a Viktor Sheen, aby so Slovákmi odohrali pieseň Neviditelnej. Prúd emócií v masívnom dave Kontrafakt spustil pomalou baladou Počkaj tam na nás hore, pred ktorou Rytmus poprosil všetkých v aréne, aby rozsvietili svoje svetlá na mobiloch. Publikum ho bez váhania poslúchlo a doslova rozžiarilo celý priestor. 

Na obrazovke sa začali zrazu objavovať tváre zosnulých, prevažne mladých ľudí vrátane zavraždeného novinára Jána Kuciaka. Rytmus pre Refresher prezradil, že práve táto skladba bola preňho vôbec najintenzívnejším momentom celého pražského koncertu. „Nič také silné som nezažil,“ priblížil. 

Kontrafakt O2 Aréna Praha rap
Zdroj: Petr Klapper/Mafia Records



Niet sa čo čudovať, keďže viacero ľudí si práve pri tejto piesni naozaj poplakalo. Hudobníci však nechceli nechávať divákov príliš dlho rozcítených. Pokračovali preto ostrým aj poriadne perverzným hitom Polnočná Pičakoláda, ktorý nahrali spolu s už zosnulým americkým raperom Nate Doggom.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta 26. apríla 2024, 11:00

Nechýbali ani veci ako Zlatokopky, Šalalaj alebo Jlo s ďalšími hosťami. Na svoje si prišli fanúšikovia skladieb Život je boj (odohrali ju v upravenej verzii a bohužiaľ nezaznela celá), Podzemie, Stokujeme vonku alebo Keď jazdíme my. Poriadne zarezonovala napríklad aj atmosférická #SSMD, na ktorej konci Rytmus vyznal lásku svojej manželke. „Jasmínka, láska moja, ľúbim ťa,“ zakričal v závere raper.

Kontrafakt O2 Aréna Praha rap
Zdroj: Petr Klapper/Mafia Records

Pestrofarebný obraz kapely, ktorá dozrela ako víno

Mocné bolo okrem toho unisono spievanie celej arény refrénu Kým neskapem či oznámenie Rytmusovho sólového albumu Bengoro 2 (vyjde už v októbri) počas nesmrteľnej klasiky Cigánsky sen. Nehovoriac o sile piesne Dáva mi, ktorá Kontrafaktu prakticky zmenila život. Ďalším zlomovým momentom počas celého vystúpenia bola určite šou počas piesne Mesiac z albumu Real News.

Predtým než začala, raperi utiekli z pódia akoby do štartujúceho raketoplánu na LED obrazovke a následne sa prihovárali „z vesmíru“ po tom, čo sa hore nad pódiom objavili už spomínané nafúknuté balónové kulisy v podobe Zeme a Mesiaca. Práve tu divák mohol krásne vidieť, ako kapela vie rafinovane premýšľať o niekoľko krokov dopredu a ambiciózne tvoriť (akoby to všetko už počas písania skladby bolo robené priamo na O2 Arénu).

Kontrafakt O2 Aréna Praha rap
Zdroj: Petr Klapper/Mafia Records

Napriek tomu, že piesne „starého“ Kontrafaktu sú pomerne výrazne odlišné od súčasných vecí, práve na tomto koncerte sa úplne zotreli tieto pomyselné bariéry a všetko do seba dokonale zapadlo ako skladačka. Vytvoril sa jeden koherentný pestrofarebný obraz kapely, ktorá vyzrela ako víno a dostala sa napokon tam, kde sú dnes tie najväčšie svetové mená.

Byť pri tom bol skutočne zážitok, aký sa nevidí každý deň. Potvrdil to aj famózny vygradovaný záver a trojica skladieb Navždy, Všetko má svoj koniec s Tinou a Deti stratenej generácie, keď sa stage zmenil na prvotriednu rockovú ohnivú šou s kvíliacimi gitarami. Fantázia.

Kontrafakt O2 Aréna Praha rap
Zdroj: Petr Klapper/Mafia Records
Domov
Zdieľať
Diskusia