Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. novembra 2022, 20:00
Čas čítania 1:59
Martin Adam Pavlík

Z detskej izby až po 15-tisícový kotol. Kontrafakt vystúpi v pražskej O2 Aréne

Z detskej izby až po 15-tisícový kotol. Kontrafakt vystúpi v pražskej O2 Aréne
Zdroj: Kontrafakt
HUDBA KONTRAFAKT RAP RYTMUS
Uložiť Uložené

Ide o prvú rapovú kapelu zo Slovenska a z Česka, ktorá na tomto mieste vystúpi.

Rapové trio Kontrafakt, ktoré tvoria Rytmus, Ego a Anys, vystúpi 23. septembra 2023 v pražskej O2 Aréne. Pôjde o prvú kapelu tohto žánru z česko-slovenskej scény vystupujúcu na mieste, kam chodia hrávať tie najslávnejšie mená hudobného sveta. Koncert bude veľkolepou oslavou výročia kapely.

„Keď sme sa v roku 2003 prvýkrát objavili na obrazovkách s hitom Dáva mi, možno aj u teba doma, ani sme netušili, že o 20 rokov neskôr sa opäť ako prvá československá rapová crew objavíme s koncertom v legendárnej O2 Aréne v Prahe,“ píše Kontrafakt vo vyhlásení. K podujatiu vydal aj video teaser. 


„Prešli sme spolu všetky etapy od kaziet na školách, napálených cédečiek schovaných pred rodičmi, youtube éry až po dnešnú dobu sociálnych sietí. Kedysi sme vyrastali v panelákoch, teraz budeme mať na koncerte rovnako vysokú ledku. Presne takú vysokú ako 8-poschodová bytovka. A to je len to najmenšie, čo vás čaká,“ dodávajú členovia crew.  

Hudobníci chcú v hlavnom meste Česka prepísať históriu živých koncertov. Aby to bolo pre všetkých fanúšikov nezabudnuteľné, spojili sily so svetoznámym stagedizajnérom Martinom Hruškom, ktorý je podpísaný pod tými najvýraznejšími a najveľkolepejšími show, a to nielen v Česku.

Hruška pre kapelu vytvorí dizajn pódia. Ten bude úzko prepojený so záhadným čierno-červeným symbolom, ktorý Rytmus už istý čas propagoval na sociálnych sieťach. Ide o premyslený umelecký koncept. „Dvojitý kríž sa v heraldike nazýva arcibiskupský alebo patriarchálny a jeho vrchné brvno sa často chápe ako zjednodušený tvar nápisu na Ježišovom kríži,“ priblížil dizajnér.

Symbol Kontrafaktu.
Symbol Kontrafaktu. Zdroj: Kontrafakt


„K nám tento variant  prišiel s Cyrilom a Metodom. Vychádza z tradičného latinského kríža, ktorý pozná každý kresťan, ale v hornej časti má jedno kratšie brvno navyše. To symbolizuje tabuľku, ktorú nechal Pilát Pontský pripevniť nad hlavu ukrižovaného Ježiša Krista,“
pokračuje Hruška.

Vysvetľuje, že dvojramenný kríž sa spája so slobodou a s kresťanstvom, pričom tento nový symbol z tohto symbolu vychádza a môžeme si ho vysvetľovať mnohými spôsobmi. Známy dizajnér si symbol sám interpretuje ako symbol slobody a boja proti klamstvám, podvodom sveta v mene cirkví a utrpeniu ľudí, ako boli Johanka z Arcu alebo Ježiš Kristus. Ten bol podľa neho zabitý za svoju pravdu, pretože sa nehodila vrchnosti a mocným, ktorí manipulovali s ľuďmi vo vlastnom záujme.

„V našej interpretácii je slovenský národný kríž, ktorý vždy v histórii bol na strane slobody a dobra. Už nechceme, aby sa manipulovalo s ľuďmi po celom svete. Chceme slobodu, chceme beztrestne hovoriť svoje názory, chceme žiť v mieri a láske. Nestaviame sa za žiadnu politickú stranu. Zdravý tradičný a spravodlivý svet. Toto je význam nášho symbolu,“ dodáva Hruška. Červená farba vraj symbolizuje celú históriu, ktorá je podložená krutosťou a krvou obyčajných slušných ľudí na celej planéte.

„Všetci naši bratia a sestry a ich deti, ktorí ste odrástli na našich zásadných albumoch, ako sú ERA, Bozk na rozlúčku a Navždy, príďte za nami osláviť ďalší rapový míľnik,“ lákajú na koncert členovia Kontrafaktu. Lístky ťa vyjdú od zhruba 40 do 102 eur, zakúpiť si môžeš aj takzvaný VIP Experience lístok, ktorý je však v cene až takmer 2 053 eur. Link na predpredaj nájdeš na tomto odkaze.

Kontrafakt
Zdroj: Kontrafakt
Domov
Zdieľať
Diskusia